banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 14:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2007, 17:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2002, 19:32
evo malo vise detalja na tu temu
http://www.b92.net/tehnopolis/gadgets.php?nav_id=253815

iPhone donosi odličnu zaradu

Pre nekoliko dana u SAD je počela prodaja novog Appleovog "pametnog" telefona iPhone. Prvi kupci su danima kampovali ispred prodavnica u želji da među prvima budu ponosni vlasnici iPhonea ili da dobro zarade prodajom mesta u redu (svaka sličnost sa redovima ispred ambasada u Beogradu ili na otvaranju novih super-mega-giga marketa je slučajna)

Prema tvrdnjama nekih analitičara, samo tokom prošlog vikenda prodato je između 500.000 i 700.000 Appleove nove perjanice, po ceni od 600 dolara. To znači da je ostvaren promet od najmanje 300.000.000 dolara, što je suma koja je "zagolicala" mnoge. (Pored toga, predviđa se da će do kraja godina biti prodato 4,5 miliona a do 2011. godine više od 30 miliona iPhonea.) Iako je sticanje profita osnova kapitalizma i nije ništa novo da kompanije na svojim proizvodima i uslugama zarađuju mnogo novca zahvaljujući velikoj profitnoj margini, promet ostvaren u samo dva dana i predviđeni profit su više nego "debeli". Istraživačkog posla su se među prvima latili analitičari u kompaniji iSuppli, koji su zaključili da na svakom prodatom telefonu Apple zarađuje više od 50 procenata. Naime, ukupna cena ugrađenih komponenata u iPhone kapaciteta 8 GB, kako tvrdi Endrju Rasvajler, iznosi 285,83 dolara. Pored Applea, dobrom profitu mogu da se nadaju i proizvođači komponenata kao što su Infineon i Samsung.

U kompaniji iSuppli su do cene komponenata došli jednostavnim fizičkim rasklapanjem telefona. Međutim, još u januaru su analitičari te kompanije predvideli da će komponente Apple platiti samo dolar manje od 265,83 zelenih novčanica - izuzetno precizno imajući u vidu da tada nisu u svom posedu fizički imali iPhone.

Da ne bi samo Apple bio na "stubu srama", u kompaniji iSuppli su se potrudili da navedu i učešće proizvođača svih komponenata. Tako je za svaki iPhone kompanija Infineon isporučila čipove za upravljanje napajanjem i bežično povezivanje u vrednosti od 15,25 dolara (6,1% maloprodajne cene). Samsungov procesor, SDRAM i NAND fleš memorija su bile najskuplje komponente (30,5% maloprodajne cene). Oba modela iPhonea, kapaciteta 4 i 8 GB, koriste Samsungov procesor ARM RISC koji košta 14,25 dolara. Svaki ima i 1 Gb Samsungove DDR SDRAM memorije, čija je cena 14 dolara. Kada je reč o NAND fleš memoriji, za model kapaciteta 4 GB ona košta 24, a kapaciteta 8 GB 48 dolara.

Ipak, istine radi, treba istaći da učešće komponenata u maloprodajnoj ceni ne uključuje i troškove logistike, naknada za korišćenje intelektualne svojine, marketinga i druge zavisne troškove (pa će Appleov profit po jednom telefonu biti svakako manji od 55,6%). S druge strane, i prethodna "razbijanja" iPoda i drugih uređaja pokazala su da Apple nije baš skroman kada je reč o profitnim marginama.

Pošto se sve vesti i izveštaji ovoga tipa pažljivo prate na tržištu i berzama, posle objavljivanja navedenih podataka akcije kompanije Apple porasle su za 4 procenta (vredele su 125,68 dolara), dok je cena akcija kompanije AT&T, ekskluzivnog davaoca usluga za iPhone, na njujorškoj berzi bila manja za 35 centi i na zatvaranju je svaka akcija vredela 41,50 dolara.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2007, 17:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Apple će ograničiti izlazak iPhonea u Evropi 2007. godine

Svi oni koji su se nadali da će svoju SIM karticu ove godine prebaciti u iPhone, razočarat će se. Apple je odučio da ograniči ovogodišnji evropski izlazak svog telefona na samo tri države i to Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku.

Kako piše Financial Times, Apple će u 2007. godini lansirati iPhone u samo tri evropske države. U evropskim zemljama koje nisu Francuska, Velika Britanija i Njemačka fanovi Applea će morati čekati 2008. godinu, kada će biti dostupan za ostatak evropskog i azijskog tržišta.

Britanska jedinica španskog mobilnog operatera, O2 bi trebala biti prva koja će potpisati unosan ugovor sa Appleom. Iz kompanije O2 su rekli da još uvijek ništa nije potpisano i odbili dati bilo kakav komentar.

Najavljeno je da će T-Mobile biti Appleov partner za Njemačku, a za Francusku je Orange vodeći kandidat.

(Sarajevo-x.com)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2007, 17:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Citiraj:
Znamo da iPhone od 8 GB uz dvogodišnju garanciju košta 599 dolara, ali postavilo se pitanje koliko Apple mora izdvojiti za izradu ovog željnoo čekivanog uređaja, tj. iz toga zaključiti koliko zarade imaju ...

... po komadu. Cijena svih komponenti od kojih se sastoji iPhone iznosi samo 220 dolara, a za inačicu s 4GB 200 dolara. Najveći dio novca odlazi na zaslon osjetljiv na dodir i to gotovo 60 dolara.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2007, 20:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2007, 03:39
matador je napisao:
narucio si ga i sad mi javi kolegica iz USA da je kodiran za neku njihovu mrezu ( AT&T/Cingular ) i da se nemoze kupiti u slobodnoj prodaji :evil:
sad nisam pametan, vjerovatno se neda ovdje dekodirati:) a da nju handrim da mi to radi mi je malo bzzz

Jeli ko sta cuo nesto o tome? Inace i ona si je uzela tel. i kaze da je xtra

95% mobilnih u Americi mora pripadati mrezi da bi se koristio, uz to ide ugovor, koji je uglavnom dvije godine, negdje se moze i dobiti za jednu. To sto imamo ugovor je malo zeznuto jer postoje velike novcane kazne ako se odlucis da ga raskines. Sto se tice kupovine telefona je super, jer vecina kompanija ti omogucuje jeftiniju kupovinu, sada npr, gotovo sve i jedna nude Motorolu Razor free, i mnoge druge telefone. Sto se tice prenosa telefona u Evropu, uglavnom je jako tesko, jer se ne daju dekodirati (vjerujte probala sam u par drzava u Evropi), jedini nacin je da ga oni otkljucaju za koristenje u Evropi, ali, onda si pod ugovorom i ne mozes ga raskinuti. Vecina telefona ako se kupe bez ugovora su jako skupi i opet zakljucani i nemoguce ih je koristiti van USA. Nadam se da to pomaze :) .
Sto se tice iPhone, guzve su bile nemoguce prvih par dana pred prodavnicama, po mom misljenju, imam prilicno dobar mobilni za moje potrebe, imam ipod od 60gb, i ne vidim potrebu da kupujem iPhone.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2007, 23:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

negdje sam procitao koliko je dobro uradjena promocija da je 90% ljudi u USA culo za iPhone, a da ga svaki treci zeli kupiti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2007, 19:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2007, 03:39
Ma da, a i nije samo to, vec sama cinjenica da je to nesto novo u tehnologiji, pa svi zele to da imaju, kao sto sam rekla ja vec imam nekoliko stvarcica koje iPhone kombinuje, pa mi za sada nije potreban.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2007, 14:05 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Not now, John! je napisao:
Izgleda stvarno dobro i čini se da ima jako dobre mogućnosti. S obzirom na sve, mislim da cijena nije pretjerana. Ipak je tek plasiran na tržište.

Bas, kao i ipod :)

Ne znam, to je previse para s obzirom da ne mozes van mreze s kojom oni imaju ugovor.
Znaci ugovor ide oko 60$ mjesecno plus iphone. Naravno iphone ima mnogo bugov-a tj dosta wireless problema sa opremom i dosta ljudi se zali na njega. Pogotovo provajderi itd.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2007, 08:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
iPhone 'otkljucan' i u Srbiji

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2007, 09:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2006, 19:49
Evo i zanimljive stranice kako se Iphone otkljucava
http://www.pqdvd.com/blog/iphone/catego ... ck-iPhone/

Breath breath breath a little faster
Can you catch yourself

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2007, 09:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Citiraj:
Apple pojeftinio iPhone i predstavio noveverzije iPod-a
Tvrtka Apple Inc. jučer je drastično pojeftinila svoj top model iPhonea, prekinula prodaju njegove slabije verzije i predstavila novu verziju svog popularnog iPod medija playera, s wireless pristupom Internetu i nekim drugim funkcijama iPhonea.

Novi Appleov iPod Nano u trgovine stiže ovog vikenda
Cijena iPhonea od 8 GB je s 599 dolara smanjena na 399, a iPhone od 4 GB što se prodavao po 499 dolara je povučen, dok će novi iPod s Wi-Fi funkcijom, ali bez mogućnosti telefoniranja, startati s cijenom od 299 dolara.
"Želimo staviti iPhone u puno čarapa tijekom ove blagdanske sezone", rekao je Steve Jobs, osnivač i predsjednik uprave Applea na predstavljanju novog iPoda u San Franciscu.
Jobs je predstavio i iPod Touch, koji će uskoro korisnicima omogućiti 'wireless downlode' pjesama u svim lokalima Starbucksa u SAD, koji imaju Wi-Fi Internet.
Verzija iPod toucha od 8 GB koštat će 299 dolara a 16 GB 399 dolara, a prodaja diljem svijeta počet će krajem mjeseca. iPod ima Safari Web browser s pretraživačima Google i Yahoo i lakim pristupom YouTube-u.
"To je jedno od sedam svjetskih čuda, jednostavno je nevjerojatan", rekao je Jobs na predstavljanju.
Od listopada, zaštitni znak Starbucksa upalit će se na iPod-u kad god korisnik prolazi blizu lokala s Wi-Fi uslugom.
Jobs je predstavio i novu verziju vodećeg iPoda na tržištu,
uključujući iPod Nano s povećanim monitorom na 2.5 incha za gledanje filmova i igranje ugrađenih igrica.
Novi Nano, koji će u trgovine ovoga vikenda, dolazi s verzijom od 4 GB za 149 dolara i 8 GB za 199 dolara.

Ebem ti sunce, živela Amerika, živeo zapad...

Za 400$ iPhone od 8GB.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Sep 2007, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Juce mi je usao lik u radnju i koristi iPhone....i kaze da nema nikakvih wireless problema....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]