E da krenem redom.Kao prvo Godfather ne trebaju mi tvoje pare
Godfather normalno je da svi jedva cekamo privatizaciju.Nebitno ko ce kupiti.Licno bih volio da to bude onaj koji ponudi najbolje na tenderu,a ne kao dosad da se stima svojima.Bolje bilo kakva nego nikakva privatizacija i status KVO kao sto je sad.Pa ne znam koliko godina nam treba da uvidimo ono sto je sav normalan svijet odavno shvatio a to je da je Drzava slab vlasnik preduzeca.
Sto se tice ovog da li nam treba telefon misli da Kefalo ti je odgovorio ja bi samo dodao da po tvom ispada najbolje da se vratimo u kameno doba.Pa sto ti koristis internet ako ne treba/isto je i sa GPRS.Cijeli svijet tezi nekom napretku i progresu samo mi uvijek udaramo neku kontru i vucemo u rikverc
Sto se tice kompetencije jesam kompetentan jer sam bio korisnik sva 3 operatera,za razliku od tebe.I znam koliko znaci ta .ebena sekunda i porez pri dopuni(samo on kosta negdje 2.5minuta razgovora/ako kupujes onu od 10KM dopunu).Istina razlika nije drasticna ali je opet golim okom vidljiva kako u cijenama razgovora unutar tako i van bih,a u roamingu pogotovo su jeftiniji.I mozete pricati sta hocete Ultra aktivno je zakon i 061-062 mreza je lider na polju telekomunikacija u BIH,svidjelo se to nekom ili ne.Opet ponavljam Macro povoljnije mi je zvati sa 061 na 065 nego nekome sa 065 na 065(razlog zasto nema znacajnijeg prelaska je i u glavama nasih ljudi jer kao sto rece godfather bolje rusko govno nego americka pita.On gleda samo sta mobis objavljuje i slabo cita o konkurenciji pa zato i zivi sa uvjerenjem da je mobis 1. u svemu)
Drugo je pitanje zasto je tako zasto nema prave konkurencije.Odgovor jednostavan svi nastoje da maximiziraju profit,a najlakse je ako se dogovore da drze cijene ujednacenim(tvrdim lider je 061 koji prvi obara cijene a ostali su sateliti i samo ga vijerno prate/ko se razumije u ekonomiju zna o cemu pricam).Vidi se najbolje na cijeni MMS,GPRS,SMS.Na snazi je Oigopol koji kao da prerasta u Kartel.Slicno djelovanje nedavno je u Francuskoj kaznila Regulatorna Agencija za komunikacije te zemlje(svi operateri su kaznjeni velikom novcanom kaznom).Ali kod nas je i Regulatorna agencija umijesana u to,jer u suprotnom bi ukinula roaming unutar bih i ovakav obracun kao sto je u fiksnoj,kao sto bi trebala obezbijediti promijenu mreze sa zadrzavanjem starog broja kao u Hrvatskoj.To je prava konkurencija.
Kefalo sto se tice dopune za 061 moze se nabaviti na vise mijesta u BL.Karticu mozes kupiti,a i zamijeniti ako ti se osteti kojim slucajem u Boski na slateru Nezavisnih.Takodje prodaje se i u Ekvator centru i na jos mijesta imas popis na njihovom sajtu.Istina nema pravog predstavnistva,vec samo dileri kao sto i mobis ima u federaciji.Razlog je nesigurnost odnosno niko im negarantuje da im sutra neko nece to sve devastirati zbog nacionalnih odnosa u BIH.I zato je privatizacija rjesenje.
Sto se tice reklame prva rekalama na rtrs-u je bila prosle godine.BH Telecom se reklamirao kod javnog servisa pa kako je RTRS dio tako da su se i na njemu vrtile reklame.A reklama je bila i na BHTV,FTV,OBN.Sve su to televizije koje se mogu gledati u RS osim mozda FTV/koji ima samo negdje.
Bio sam malo duzi ali nisam odavno pa da nadoknadim

pozzz