Telefon za sada ostaje kod mene. Mislim da nema trenutno boljeg telefona srednje klase da ima ovakav odnos cijena/kvalitet.
Sto se samog telefona tice nemam nikakvih zamjerki. Brz je i fluidan, nema nikakvih stopanja, od igrica sam instalisao real racing 3 i takodje tokom igranja nema nikakvog stopanja ili slicno, radi sve glatko i odlicno, bas kako i treba. Upravljanje u igrici putem senzora je najbolje ikada do sada sto sam probao, perfekcija. Dakle, snapdragon 625 sa 8 jezgara na 2.0 radi odlicno posao, slabiji je od mediatek verzije istog telefona, ali tu su neke druge prednosti koje cu kasnije spomenuti.
Iako su govorili da je kamera teski krs ja sam zaista zadovoljan sa njom, kod redmi notea 4 postoje 3 senzora kamere i su soni, samsung i omnivision. Omnivison je najgora varijanta, tako kazu, zatim ide samsung i najbolje sto se moze desiti je vas zadesi je sony senzor. Kako rekoh, ja sam zadovoljan, slike su u normalnoj dnevnoj varijanti dovoljno ostre i sve je super za prosjecnog korisnika koji zeli staviti koju slicicu na FB, instagram i slicno. Prednja tz selfi kamera je takodje pristojna i radi odlicno posao. Takodje sam na internetu nasao da se kamera moze poboljsati nakon sto se otkljuca manuelni mod tj camera2.api. To cu testirati kasnije dok otkljucam bootloader, stavim twrp i rootujem telefon mada ne zurim sa ovim, kako rekoh, telefon odlicno radi sa fabrickim softverom (usput, tel je dosao sa miui 8 i androidom6, a odmah mi je ponudio nadogradnju na miui 9.2 i android 7 koju sam odradio cim sam se prikacio kuci na wifi). PS jedini bag na miui 8 koji sam primijetio je bio taj da nisam mogao iskljuciti spell checker, malo iritatno, ali nakon nadogradnje sam to iskljucio bez problema.
Baterija je "hammer". 4100 miliamper sati. Tu je ta prednost koju sam htio spomenuti, ogromna baterija i stedljivi snapdragon 625 cine idealnu kombinaciju kada je rijec o trajanju baterije. uz pogasene nepotrebne stavke kao sto je vibracija tokom kucanja, vibracija kapacitivnih tipki i jos neke druge stvari (gps, bluetooth i slicno) se bez problema dostize preko 10 sati ekrana. Ja kada sam ga juce prvi put upalio bilo je 88 procenata, nisam skoro silazio sa telefona nekih 7 sati i pred spavanje sam imao 43 procenta. Uz 4 gb rama i interni prostor od 64 gb ovo je takodje jedan i glavnih razloga zasto sam uzeo ovaj telefon. Da dodam da je prednost snapdragon verzije ovog telefona takodje i to sto za njega vec postoji ogromna zajednica gdje se mogu staviti custom romovi, kerneli itd, itd dok ne mediateku je to daleko manje i sa dosta vise bugova. Ako se ne varam mediatek krsi neko open source pravo te developeri imaju problema oko toga da portuju romove i novije verzije androida. To je ujedino i razlog zasto recimo u Indiji uopste nema mediatek verzije ovog telefona, samo snapdragon.
Dalje, ekran...odlican IPS ekran, tu je xiaomi takodje imao dva dobavljaca, BOE i tianma...kazu da je tianma bolji i da se ima manje sanse za mrtvim pikselima i slicno, kod mene je tianma i ja sam zaista zadovoljan ekranom, fine su boje, sve je ok, nemam nikakav prigovor, ekran je zaista odlican. Da napomenem da je gustina pixela 403 po incu tako da nema sanse da se golim okom sa vide pikseli sem mozda ako ne drzite telefon na 3 cm od oka.
Sta jo? Ah, da....GPS...znaci bukvalno u 1-5 sekundi me nadje, bio kuci, napolju ili u kontejneru...govorim o "high accuracy" sa ukljucenim internetom i ostalim, dakle GPS radi odlicno i nema nikakve greske. Tu su jos kompas i fm radio, i to radi sve ok. Ja licno sam zadovoljan i zvukom, kako zvucnika tako i sa slusalicama, imaju eq kada slusate muziku, a moze se i podesiti sta da rade dugmad na slusalicama. Sve u svemu ok. Kvalitet razgovora je odlican, ja sam sagovornika cuo odlicno i on mene, nikakvih problema, zvao sam ih vise cisto da to provjerim jer sam nailazio na internetu da je tu bilo dosta problema. Da napomenem da je ovdje xiaomi napravio pravu zbrku te imaju mali milion modela i razlika je uglavnom u senzorima i rupicama na tleefonu te je lako moguce da su doticni (koji su naveli te probleme) sa neodgovarajucom maskom prekrili drugi (noise cancelling) mikrofon...to je samo moja pretpostavka i nista vise, uglavnom kod mene je sve super bilo sto se toga tice.
To je ukratko to, ako neko ima kakva pitanja slobodno sutajte, a ja ako se sjetim necega cu dopisati. Bice izvjestaj o bateriji i screen on vremenu i ostalo.