banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 06:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Jun 2010, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2005, 09:13
PRENOSIVOST BROJEVA USKORO I U BOSNI i HERCEGOVINI
15:51 / 07.06.2010.
U okviru obaveza koje se odnose na implementaciju usluge prenosivosti telefonskih brojeva u telefonskoj mreži BiH, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) sprovela je postupak izbora firme koja će vršiti usluge upravitelja centralne administrativne baze ...
... podataka prenesenih brojeva.

Tim postupkom izabrana je firma QSS d.o.o. Sarajevo, kojoj je 1. juna dodijeljena dozvola za pružanje usluge upravitelja centralne administrativne baze podataka prenesenih brojeva.

Firma QSS d.o.o. je u obavezi da u roku od dva mjeseca od dobijanja dozvole izvrši pripreme za prihvatanje podataka od svih operatora telefonskih usluga u BiH.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije podsjećaju da je Pravilom o prenosivosti telefonskih brojeva definisan regulatorni okvir za uvođenje usluge prenosivosti telefonskih brojeva na tržištu telekomunikacija BiH.

Pravilom je predviđeno da je za uslugu prenosivosti telefonskih brojeva potrebno uspostaviti centralnu administrativnu bazu podataka prenesenih brojeva, što je zajednička obaveza licenciranih operatora za pružanje telefonskih usluga.

Odabirom upravitelja centralne administrativne baze podataka prenesenih brojeva stekli su se uslovi da svi telekom operatori koji pružaju usluge telefonije u BiH izvrše tehničke pripreme i omoguće pretplatnicima da koriste uslugu prenosivosti telefonskih brojeva.

Uvođenjem usluge prenosivosti telefonskih brojeva pretplatnicima fiksnih i mobilnih telefonskih mreža u BiH bit će omogućeno da izaberu telekom operatora za kojeg smatraju da će im pružiti najpovoljniju uslugu, pri čemu ne moraju da mijenjaju postojeći telefonski broj, saopćeno je iz RAK-a

izvor:Biznis.ba

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 15:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2008, 12:02
Tema je otvorena 2007. godine, i tada je bilo uskoro. Ako od tog uskoro usluga nije omogućena do danas, tri godine poslije, čisto sumnjam da ovo sadašnje "uskoro" ima veze sa realnošću.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 19:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

escobaR_ je napisao:
Tema je otvorena 2007. godine, i tada je bilo uskoro. Ako od tog uskoro usluga nije omogućena do danas, tri godine poslije, čisto sumnjam da ovo sadašnje "uskoro" ima veze sa realnošću.

mislimd a je situacija sada drugacija, jer je stvar u proceduri i sad sve zavisi od te konkretne firme koliko brzo ce odraditi posao i od CRA koliko ce brzo nakon tog reagovati, ali definitivno bi do kraja godine a vjerovatno i prije trebali dobiti ovu uslugu tj.mogucnost izbora operatera uz zadrzavanje broja. 2007.to jos nije bilo usbvojeneo ni na sasvjetu minsitara to ej bilo u nekoj formi nacrta zakona sada vec je u nekoj fazi implementacije.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 22:59 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Jun 2009, 12:06
Mislim da ide sigurno do kraja ove godine. Isto tako, mislim da će se plaćati 30-ak KM ko bude htio preći na drugu mrežu s istim brojem.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 23:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2008, 12:02
svastapomalo je napisao:
Mislim da ide sigurno do kraja ove godine. Isto tako, mislim da će se plaćati 30-ak KM ko bude htio preći na drugu mrežu s istim brojem.

...i mislim da se situacija na tržištu neće promijeniti ni 1%. Uvijek će biti "naši" i "njihovi".

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 01:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

escobaR_ je napisao:
svastapomalo je napisao:

...i mislim da se situacija na tržištu neće promijeniti ni 1%. Uvijek će biti "naši" i "njihovi".

bice tog uvijek, ali ce toga biti daleko manje nego sto je sad kad je situacija na trzistu potpuno podjeljena i zacementirana po tom pitanju. Mislim po logici stvari ljudi gledaju sta im je jeftinije, sad uvijek ce biti nekih nazovi "patriota" koji ce i dalje ici po principu "vise volim ruskog govno nego americku pitu" da se tako prosto izrazim :lol: sve zavisi kolika ce kriticna masa biti tih koji ce preci, ako bude dovoljno velika onda ce trziste biti potpuno liberalizovano sto bi za obicnog korisnika i bilo najbolje. Dobro razloga za skepticizam ima, jer i sada smo svjedoci da se neki proizvodi radije kupuju iz Slovenije ili iz Hrvatske ili Srbije nego iz drugog entiteta(i jos isti prozivod u percepciji kupaca se shvata kao domaci proizvod) i zato ne trebamo se cuditi sto nam je ovako lose kad sami sebi sjecemo granu na kojoj sjedimo.

Citiraj:

da to je vec ranije pomenuto i to je jednokratna cifra koju korisnik placa i nije nesto visoka ako ce korisnik profitirati tim sto ce promijeniti ili izabrati operatera po zelji koji mu vise odgovara, a cifra i ne treba da bude niza jer bi to mnogi zloupotrebljavali, pa bi cesto vrsili prebacivanja sto bi stvorilo konfuziju.

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2011, 00:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Prvo će se moći prenositi broj iz fiksne mreže, a uskoro i broj mobitela
"Hrvatske telekomunikacije" (HT) Mostar izvijestile su Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) BiH da su ispunile tehničke uvjete za provođenje usluge prenosivosti broja u fiksnoj telefoniji, potvrdila je jučer za naš list Amela Odobašić, portparol RAK-a.

Ona je pojasnila da će RAK sada izvršiti sveobuhvatnu analizu, a potom odrediti i datum zvaničnog početka primjene usluge koja će građanima omogućiti da uz zadržavanje postojećeg broja telefona prelaze u mreže drugih telefonskih operatera. Nakon fiksne, usluga prenosivosti broja bit će omogućena i u mobilnoj telefoniji.

- Trenutno se analizira stanje o spremnosti u mobilnoj telefoniji. Mogućnost da koriste ovu uslugu prvo će imati postpaid korisnici, a u kasnijem stadiju primjene i prepaid korisnici - kaže Odobašić.

Prema njenim riječima, ova usluga će se naplaćivati, ali cijena prenošenja broja iz jedne u drugu mrežu ne smije biti viša od 30 KM.

Kako navodi Aida Halilović, portparol kompanije "M:tel", korisnik koji s ovim telefonskim operaterom ima sklopljen ugovor na 12 ili 24 mjeseca moći će, nakon što starta Odluka o prenosivosti broja u mobilnoj mreži, promijeniti operatera tek nakon što izmiri sve obaveze prema operateru. Jednaka pravila važe i u "BH Telecomu".

- Ako korisnik ima ugovor na 12 mjeseci za kupovinu mobilnog aparata, morat će ga prvo isplatiti, pa tek onda promijeniti operatera - navodi Nađa Lutvikadić, portparol "BH Telecoma".

Ono što sam ja još čuo, jeste da nećete moći promjeniti operatera dok izmirite svoje obaveze i ne svećete se određeni period za novog operatera.

Možete zaboraviti na to da ćete nekoga zajebati, jer ako promjenite broj onaj ko vas poziva biće automatski obaviješten da niste na njegovoj mreži.

Citiraj:
Komentara (6 poslano)

BH UNITED 02.08.2011.
PA PA BH TELECOM :)
Odgovori0

hasko drina 02.08.2011.
ma i jesu najskuplji,sve lopov do lopova u bh telekomu.
Odgovori-1

Haljimifikret Atifi 02.08.2011.
Trebalo je da otputuje odavno
Odgovori0

nafaka nafakalic 02.08.2011.
Prava stavar za Bosnjake u rs. Jer nisu imali izbora. Ovoga puta znase u BH-telekom. Jer su ovi drugi dosada imali monopol. A to nije dobro za korisnike ! NEGO mozeli jedno pojasnjenje bosanskim zargonom dami pojasnite : Stavam to dodze (postpaid) i prepaid) Kako ce tako objasnjenje rijeci razumjeti buduci korisnici ?
Odgovori1

Tadija Tadic 02.08.2011.
Pretpostavljam da ce i pozivni broj mreze ostati isti (033, 057...utd...) ili mozda ne?
Odgovori0

nesto novo 02.08.2011.
Za nafaku nafakalic post paid je preplata a prepaid je ultra i dopune.. :D
Odgovori0
ukupno: 6 | prikazano: 1 - 6

Bošnjaci se raduju, i oni koji će pobjeći sa BH Telekoma i oni koji će na njega doći.

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/4 ... mrezu.html

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 21:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
BH Telecom i HT Mostar kažnjeni sa po 30.000 KM

Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ kaznila je BH Telekom Sarajevo i JP HT Mostar sa po 30.000 KM zbog kašnjenja uvođenja usluge prenosivosti brojeva u mobilnoj mreži.

Agencija je u sklopu priprema za korištenje usluge prenosivosti telefonskih brojeva u mobilnoj telefonskoj mreži BiH izvršila ocjenu spremnosti pojedinih mobilnih operatora da omoguće pružanje te usluge u zadanom roku do 30. juna ove godine.

Detaljnim uvidom došlo se do ocjene da je Telekom Srpske dd Banjaluka završio sve aktivnosti u vezi sa pružanjem navedene usluge, dok BH Telekom dd Sarajevo i JP HT dd Mostar nisu izvršili sve potrebne pripreme vlastitih tehničkih sistema za početak korištenja usluge prenosivosti telefonskih brojeva za pretplatnike u mobilnoj telefonskoj mreži BiH.

Rješenjem RAK-a nalaže se BH Telekomu i JP HT Mostar da izvrše sve potrebne tehničke i administrativne radnje u svojim mrežama do 31. decembra 2011. godine kako bi svi pretplatnici u BiH mogli početi sa korištenjem usluge prenosivosti telefonskih brojeva u mobilnoj telefonskoj mreži sa 1. januarom 2012. godine.

http://www.seebiz.net/poslovanje/kompan ... o-30000-km

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 21:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Tema pokrenuta prije četiri godine i u naslovu piše uskoro :lol:
Znači, četiri godine nakon usvajanja neće se moći prenositi brojevi... tek će moći od 2012. god.
:lol:

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 21:53 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Što se tiče fiksne telefonije, može od sutra. Mobilna će sačekati sledeću godinu...

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 21:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Što se tiče fiksne telefonije, može od sutra. Mobilna će sačekati sledeću godinu...

Mislim da je ipak ljudima interesantniji prenos broja mobilnog tel.
Možda kada se pojavi neki jak operater fiksne telefonije u našem dvorištu...

Sve u svemu, nekima korisna opcija :D
Pozdravljam ideju!

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 22:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Sve je to go kurac da prostite, nema napretka kad su im gotovo identicne cijene i dok ne uleti neki jak cetvrti operater koji nije vezan za odredjeno podrucje Bosne znacajnijeg pojeftinjenja nece ni biti.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 22:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sama promjena operatera mi ne znaci nista, ali ce puno znaciti u smislu konkurencije i cijena, pa ce se malo poceti boriti za kupce i nadam se jeftinije davati telefone i nuditi povoljnije tarife, u cilju pridobijanja i zadrzavanja korisnika.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 22:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Hoce li se sad moci preci sa mtela na blic uz zadrzavanje broja, posto je pretplata duplo jeftinija?

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 22:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

richa je napisao:
Hoce li se sad moci preci sa mtela na blic uz zadrzavanje broja, posto je pretplata duplo jeftinija?

Pojma, valjda može, ali uz plaćanje naknade za prenos broja ;)
Nazovi blic pa pitaj.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 22:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jest` duplo jeftinija, zato sto nemas RTV pretplatu, koju ti kasnije posalju da platis uz troskove tuzbe, pa opet izadje na isto.

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2011, 00:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
mislim da ipak ima razlika od nekih 5-6 maraka

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2011, 01:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Kako će to funkcionisati kada je fiksna u pitanju?

Hoću li ja u BL ostati na istom pozivnom broju ili će sada moj pozivni biti 033?

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2011, 07:08 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Citiraj:
Usluga prenosivosti telefonskih brojeva omogućava pretplatnicima koji koriste javne govorne telefonske usluge u fiksnoj telefonskoj mreži da, na nivou mrežne grupe, uz zadržavanje postojećeg telefonskog broja izaberu željenog telekom operatora čije su usluge dostupne u istoj mrežnoj grupi.

Dakle, prenos brojeva se vrši unutar mrežne grupe, dakle ostaje ti isti pozivni broj...

http://rak.ba/bih/aktuelnost.php?uid=1313669319

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2011, 13:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
blaf77 je napisao:
Jest` duplo jeftinija, zato sto nemas RTV pretplatu, koju ti kasnije posalju da platis uz troskove tuzbe, pa opet izadje na isto.

Nije tako, na racunu od mtela fino pise da je pretplata za telefon 10.95 km (bez PDV), i dole ispod toga ima jos i RTV pretplata... Dok je kod blica 6km pretplata za tel...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]