banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Jul 2025, 08:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Hybris
PostPoslato: 18 Okt 2010, 20:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Pozdrav!

Da li iko od vas radi sa ovom tehnologijom? Gdje nabavljate tehnicku dokumentaciju i da li ste uspjeli naci Eclipse-Plugin za Hybris? Ovo je presedan trzisne perfidnosti i beskrupuloznosti, napravili su dzambo platformu za enterprise aplikacije, a nigdje nijednog jedinog dokumenta kako se programira za Hybris, znaci ako kupis produkt moras uracunati i trosak za seminar koje drze naravno njihovi ljudi. Jad i bijeda kako se ljudi moraju snalaziti da nauce programirati za Hybris jer nemaju nekoliko hiljada eura za seminare.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

Tema posta: Re: Hybris
PostPoslato: 18 Okt 2010, 20:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
vidju vidju...
posto je eclipse plugin, je li puno odstupa?
sto se tice seminara i tamo dobijes samo hrpu literature. konkretan problem je samo tvoj problem. platis fakticki za knjige...

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Od cega da li odstupa? Plugin je samo za brzu implementaciju, Hybris inace radi sa Tomcatom.

Ja nisam mogao ici pre par dana na seminar a da sam isao slusao bih tri dana pricu kako je Hybris super i to, znaci ne bih nista programirao, vjerovatno je preskupo ako se zeli ici na jos 2 dana programiranja (sto me ne cudi :roll: )
Imam PDF dokumentacije ali to su samo feature-liste, reklama i nista vise. Nikakvi konkretni primjeri nemaju niti ista, prije neki dan imao online trening, zadnjih pola sata krenuo instruktor da objasnjava kako se programira, i on se jadan pogubio, vjerovatno nije imao ni on odakle uciti a nije bio na seminaru jer mu preskupo :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 20:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ne isplati se. meni su nudili pocetom godine, rekoh necu. dzaba, kad se vratis od tebe ocekuju da si tatamata, a ovamo :roll:
eto tako... donesu gotove primjere koji rade, kad napravis isto ne radi, pa sto ne radi, pa eto ovo-ono, i na kraju ti niko ne zna objasniti sto to ne radi, a trebalo bi itd itd.
sam svoj majstor... i hrpa vremena...

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 20:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije problem ako ce mi pokazati gdje da pocnem, barem da se znam orijentisati, da poznajem arhitekturu. Ama bas nista, moras jednostavno instalirati platformu, otvarati fajlove i povezivati, kontati. Tako su radili dvojica kolega iz Srbije i Rumuni koji rade sa Hybrisom. Danas su strucnjaci, ali su utrosili ko zna koliko puta vise vremena nego sto bi utrosili da su imali jedan pisljivi tutorijal od 20 stranica. Veoma obimna i komplikovana nomenklatura, nigdje ne pise sta sta znaci i kakva mu je svrha. Znaci tabula raza, kao da desifrujes pismo Inka :angry3:

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 20:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vjeruj mi, sve se ovo proslo... dok sam ne nacoras sta je sta...
ako ti sta padne pod ruku... posalji

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 20:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Par ljudi je potvrdilo da nema nikakve tehnicke dokumentacije, ali radicemo ja i kolege na dokumentaciji, gledacu da bude na engleskom pa da se moze staviti online. I to sto kazes, nema druge nego sto kazu: uzdaj se u se i na se i poda se :D

Hvala ti sto me sasluša, sad mi je lakše :D :)

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2010, 00:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
A zašto uopšte taj neki Hybris, šta god to bilo?
Zašto radite u njemu, zašto ga učite?

Batalite to, radite u normalnom programskom jeziku koji je pokriven dokumentacijom.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2010, 00:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hybris nije jezik nego platforma, ili framework, koji nudi odredjenu paradigmu u pogledu grafickog interfesja i nacina kako se manipulise informacijama, fakticki jedna vrsta CMS-a, ali i vise od toga. I sam taj framework se bazira na drugim framework-cima poput Springa, Struts, i jos nekih tehnologija, tako da moras sve uciti da bi dobio grubu sliku kako sve interagira jedno sa drugim, i da bi naravno mogao sam da uradis nesto sa tim framework-om.

A ako ti ogromna firma kaze da svoj izlazak na internet zeli da realizuje sa tom tehnologijom, nema ti druge. Nije problem ici na seminare posto svi ti troskovi idu na racun musterije, ali nemoguce je nauciti sve za par dana crash-kursa, a na kursu ti daju neke reklamne brosurice.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2010, 00:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Na tom frameworku je bazirano desktop ili web programiranje, ili oboje?

Zašto firma želi raditi sa Hybrisom? Kakve on prednosti nudi u poređenju sa recimo .NET frameworkom koji je dosta popularan, podržan, moćan, i ima obilje dokumentacije?

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2010, 01:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Radi se o frameworku za web-aplikacije, Hybris koliko znam ne moze da funkcionise van Tomcat-a, a Tomcat je application server.

Hybris ne predstavlja samo nacin kako ces organizovati svoj kod, vec i nacin kako ce izgledati tvoja aplikacija, te na koji nacin upravljas informacijama. Znaci Hybris nudi sve to u paketu, kad instaliras Hybris mozes vec zaposliti ljude koji unose nove artikle za prezentaciju na sajtu firme. Posao programera je da rade specificna prosirenja.

.NET ne ide toliko daleko. On je uporediv mozda sa J2EE, nudi ti sve funkcije za uspjesno pisanje aplikacija, ali ti ne nudi nacin kako ces organizovati svoj kod niti ti nudi prijedloge kako bi mogla tvoja aplikacija izgledati. To se moze uporediti sa materijalom za kucu: .NET ti isporuci sav materijal za kucu, ama bas sve, a ti moras napraviti kucu :D :) Hybris ti napravi gotovu kucu u koju odmah mozes da uselis, sa specificnim izgledom, odredjenim rasporedom prostorija, nekim ekstra inventarom i funkcionalnostima, ali i kucu koja je dovoljno fleksibilna da mozes sam da mijenjas izgled kuce, prozore ili fasadu ili terasu ili vrata, ili njene mogucnosti. A za to podesavanje ti trebaju majstori 8) :D Znaci Hybris i .NET nisu uporedivi, a razlog zasto neko zeli bas Hybris a ne neki drugi CMS je upravo specifican izgled kuce koji je karakteristican samo za Hybris, funkcionalnosti, otvorenost za prosirenja, raspored prostorija, itd...

Ako si radio malo sa Joomla onda znas otprilike kako to funkcionise: instaliras taj CMS i mozes odmah poceti sa editovanjem i publikacijom clanaka na tvom sajtu, bez programiranja. Ali ako zelis da uradis neka prosirenja i nove funkcije, da recimo promijenis izgled ili layout sajta, onda moras programirati module i komponente.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2010, 07:05 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
cicak je napisao:
vidju vidju...
posto je eclipse plugin, je li puno odstupa?

Joj sjećam se kada sam prvi put pokrenuo Eclipse... Povraćalo mi se no uslov je bio da se radi u Eclipse-u... Sada sam ubijeđen da ne postoji bolje rješenje za JAVU.

Inače "Lack of documentation" je takođe moj svakodnevni problem pa sam u jednu ruku naučio živjeti sa tim... Možda bolje i tako nego kada imaš doc a opet ne radi ili je "outdated"

Što reče Hristov, hvala što me slušate...

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2010, 11:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Hristov je napisao:
Znaci Hybris nudi sve to u paketu, kad instaliras Hybris mozes vec zaposliti ljude koji unose nove artikle za prezentaciju na sajtu firme.

Šta je onda vama problem, ne znate unositi artikle u Hybris? :)

Ili ovo

Hristov je napisao:
Posao programera je da rade specificna prosirenja.

Ako trebate programirati proširenja a to ne znate.

Nema vam druge nego ići na te seminare i kurseve ako je firma zajogunila i hoće Hybris.

P.S.
zar se ne bi mogao CMS napraviti, održavati i popunjavati u ASP.NET-u, Javi, PHP-u?

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2010, 13:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

java i jeste uglavnom za CMS. sve velike platforme su bazirane na njoj.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2010, 19:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vaderu, radi se o prosirenjima, nijedan CMS ne moze out of the box da pokrije sve specificne potrebe neke firme, tako da se uvijek nesto prosiruje. Moze se sa .NET-om uraditi CMS, ali ako se vratis na onu analogiju sa kucom, skontaces da je to enorman utrosak resursa.

Ima dokumentacije za Hybris na wiki od Hybris, ali treba partnerski nalog da se moze vise vidjeti, ima dosta koliko vidim.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2010, 21:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Koja im je logika da traže naloge da bi se mogla vidjeti dokumentacija i da uopšte škrtare sa dokumentacijom kada je dostupnost dokumentacije veliki preduslov za to da ono što nude zaživi i bude uveliko korišteno, a valjda im je to cilj?

PHP, Java, .NET, C++ su rašireni zato što dokumentacije ima na svakom koraku.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2010, 22:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kao sto rekoh drugar, to su neuporedive stvari, Hybris i .NET su dvije totalno razlicite stvari :)

Hybris je komercijalni CMS, znaci moras kupiti produkt, i onda automatski postajes partner i imas pristup dokumentaciji. To je naravno promasena strategija, jer ako ja kupim Hybris, i hocu da unajmim programere da mi pisu komponente, gdje cu naci programere kad nemaju odakle da uce Hybris? Jedino mi preostaje da unajmim programere od neke firme koja je vec partner od Hybrisa. Doduse, ne znam koji su preduslovi za partnerstvo, mozda je dovoljno da imas software-firmu sa rejtingom.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2010, 22:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

a to ti je zacarani krug. jednom udjes i ostanes unutra, ne znas vise nista da radis nego to.
nema vanjskih partnera, samo tim ljudi koji ce se posvetiti samo tome. i sagorjeti u njemu.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2010, 22:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa mislim da svaka ozbiljnija firma obraca paznju na to da ostane fleksibilna. Danas postoji trend u firmama da se unutrasnja organizacija sastoji od nekoliko odijeljenja, pri cemu se svako odijeljenje posveti jednoj platformi iliti tehnologiji. Npr. jedno odijeljenje radi samo .NET i sve produkte koji se zasnivaju na .NET-u; drugo odijeljenje se posveti Javi i svim produktima (poput Hybrisa) koji se zasnivaju na Javi; trece odijeljenje radi CMS, cetvrto Adobe tehnologije (Flash, Flex, Air, LiveCycle). Znaci koristis jednu tehnologiju, ali u razlicitim scenarijima.

Znaci s jedne strane imas programske jezike (PHP, Java, AS, C#) a s druge strane produkte koji su implementirani sa tim jezicima (Hybris je implementiran u Javi, Joomla u PHP). Zato se ne moze porediti programski jezik i aplikacija koja je implementirana u tom jeziku.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2010, 11:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Znaci da u startu padas sa Hybrisom jer gubis fleksibilnost, jer kad placas nesto 20 000$ bas i neces da 'komsija' ima 'isti takav' softver a pritom i moras placati obuku programera i sve to traje dosta duze i ispadne skuplje nego da uzmes programere da ti naprave takav CMS...
Sto bi ti povukao paralelu - kao php i joomla.
Ni jedan ozbiljan programer za ozbiljniji projekat nece izabrati joomlu.
Nego nije mi jasno mijesanje frameworka i CMS-a ovde kad su 2 potpuno razlicite stvari?!

Je li taj Hybris esencijalno FW ili CMS?
Vecina programera opet ima neke svoje vizije/primjere CMS-a koji su olicenje njihovog rada i razmisljanja. Ako nekoj firmi treba specifican CMS, tim programera ga stvori za 10 dana, pa nije to Biblija da se pise 10 godina i da ti treba neki super-tdi-turbo-corporation-extra-gti-2050-CMS koji ce imati jos i 3000 funkcija koje ti pri tom ne trebaju a ne znas ni sta su...
Govorim iz aspekta web i OOP programiranja generalno, (jos) ne programiram u ozbiljnijim okruzenjima (C, java itd).

?>

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]