banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 10:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jun 2008, 17:58 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Apr 2008, 06:39
Kad je u pitanju softver, naravno da se moze i te kako dobro zaraditi na njegovoj prodaji. Ali i to sve vise i vise postaje neka vrsta vrlo specificnog softvera za vrlo specificne upotrebljavace. Dani velikog softvera kao sto je SAP su tako reci prosli. OK, nije bukvalno da su prosli vec sto su se u industriji klasicnih softverskih aplikacija desile ogromne konsolidacije. Inace to je industrija koja zahtjeva veliki kapital za samo probijanje na trziste.

Sta jos i dalje preostaje je pravljenje softvera za sopstvene upotrebe. U mjesto da pravimo "search" softver pa da ga prodajemo, sto da ne pokrenemo nas "google". Naravno ni to ne mislim bukvalno zato sto bas to vec postoji. Isto tako nije naj korisnije uzimati strane ideje i po njima krojiti domace varijante onog sto vec postoji. Naj korisnije bi bilo izmisliti nesto sto jos ne postoji, pokrenuti i usavrsiti ga na lokalnom nivou a onda sa pomoci dubljih dzepova i njihovog kapitala, pokrenuti ga na svetskom nivou.

Eto, ja sam vam vec ranije dao dobar primjer neceg sto ne postoji na svetskom nivou a sta bi mi mogli da pokrenemo lokalno i na cemu bi mogli dobro da zaradimo globalno. Prvo nego sto se vratim na to o cemu slutim, samo da vam kazem da je skoro sve vec postala sto inovatori zovu "topla voda". Vecina danasnjih inovacija i startup preduzeca se ne pokrecu na nekim ogromnim novim izumima vec najvise na novom kombinovanju i pakovanju onog sto vec postoji. Upravo, i taj moj primjer spada u takvu kategoriju nepostojece "tople vode" ;)

Siguran sam da svi dobro znate o razlicitim "community" i "social" sajtovima kao sto sy MySpace, Facebook, itd., itd., itd.

Kad ih pogledate iz neke manje daljine, skoro svi da izgledaju ko da su jedni te isti. Naj veci broj ih se krece oko mladje raje (jer bas oni naj vise vise na internetu) a ni jedan od tih sajtova nista zivo ne zaradjiva bas zato sto kupovna moc te mladje raje nije uporediva sa ogromnom kolicinim vremena koje trose na tim sajtovima. U sred tog jezera tople vode, niko se jos ne sjeti da pokrene takve sajtove po etnickim linijama ili razlicitim dijasporama dje su reklame o lokalnim radnjama, uslugama ili desavanjama prihvacene vise kao novosti nego kao SPAM.

Makar za sada a narocito ne ovdje, necu da ulazim u dalje detalje, vec samo da vas upitam jedno retoricno ali vrlo kljucno pitanje. Ko u svjetu ima uporedivo naj vecu i naj skolovaniju dijasporu?

Ta dijaspora nam je naj veci resurs koji imamo. Na zalost, nasa dijaspora je uporedivo jedna od naj siromasnijih kad je svjetsko financijsko bogatsvo u pitanju - ali da sad u to ne ulazimo. Ali sto se tice svega ostalog, ta nasa dijaspora je jedna od naj bogatiji sto se svega ostalog tice i to bogatsvo bi se i te kako moglo iskoristiti. Ta nasa dijaspora bi nam mogla biti jedan izvanredno dobar laboratorijski mis za pokretanje internetskih startup-a na svetskom nivou.

Posto ovo vec ide u nekom drugom pravcu, evo postavicu ga na posebnu temu. I ako ove vrste diskusija nemaju blage veze o samom programiranju, one i te kako su korisne jer je govor o sto boljem ekonomskog iskoristavanju tog programerskog truda. Pored toga, niko drugi na nikim drugim diskusijam ne bi imo pojma o cemu pricamo. :)

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2008, 19:30 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Malo zurim da bi se osvrnuo na sve ali postavio bih jedno pitanje: "Odakle ti ideja da je nasa dijaspora skolovana ?"

Prema mojim iskustvima u nasoj dijaspori imas 1% skolovanih ljudi. Ostalo su sve frizeri, moleri, automehanicari itd kojima je trebalo 10 godina zivota u inostranstvu samo da nauce jezik te drzave u kojoj se nalaze...

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2008, 19:57 
Početnik
Početnik

Ne pisem ja o tom drugom djelu dijaspore vec o onom u koji i tim sam pripadas (ili bi pripadao ako nisi nedje vani). ;)

Kad sam napiso da imamo (ekonomski govoreci) jednu od naj siromasnijih dijaspora, mislio sam prvenstveno na staro sjedioce (u koje i ja spadam). Sezdesetih i sedamdesetih godina su se odseljavali naj vise oni kojima je bilo naj vise potrebno. A svi kazu da je osamdesetih godina, "amerika bila u jugi" tako da se tada malo ko skolovan iseljavo. Posle ratova, pored nekog broja bjede i sirotinje, naj vise su se odselili nasi naj pametniji i naj skolovaniji. To je dio nase dijaspore o kojem se mislim kad god se mislim o nasoj dijaspori kao nasem naj vecim bogatstvom.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 00:25 
Početnik
Početnik

XentoniX je napisao:
nemoj se cuditi :)

povratnik, sve ovo zvuci fino kad ti pricas ali realnost je skroz drugacija
narod je napacen, izmoren, niko nikom ne vjeruje, svak gleda samo sebe..
evo ja spadam u tu mladju generaciju, rado bih se usavrsavao i ucio ali nemam uslova za to
mozda za jedno 20-ak godina bude drugacija prica, mi koji danas zivimo smo najebali ..

Ovo je jedna izvanredno dobra "prica" za vas mladje sto imate vise slobodnog vremena nego bilo koje druge resurse.

Posto vidim da imas i komp i pristup internetu, vec imas onu naj minimalniju osnovicu za usavrsavanje. Ako si odlicnim proso 8 razreda, vec si bolje skolovan nego vecina raje koja je u sjevernoj americi zavrsila 12 razreda. A ako si vec 12 razreda proso odlicnim ili cak i vrlo dobrim, pa uporedivo si vec genija. Ako imas vec zavrseno 12 razreda a stvarno nemas sredstava za dalje skolovanje, kad je u pitanju programiranje to skoro da sam i mozes. Kazem "skoro" jer ti je ipak potrebno da se makar povezes sa iskusnim programerima pa da te oni upute sta da ucis i sta je potrebno. Dok izuzetaka ima svudje i dok i ovdje ima 20% dobro skolovanih i vrlo pametnih programera, ona masa (onih 80%) sljaka sa vrlo manjim znanjem i matematike i ostalog sireg obrzovanja. Ja sam licno imo dobru srecu pa sam radio sa 5-6 nasih programera (tamo skolovanih) pa sam to licno vidio iz prve ruke - na osnovi cega ovo i pisem.

Sto se programiranja tice, evo da vam dam jedan dobar primjerak nacina na koji bi se mogli uvuci bez veceg formalnog skolovanja.

Ako nemate formalno programersko skolovanje onda zaboravite i na one naj ozbiljnije poslove sto se rade u C, C++, C# i Java (bilo sta enterprise). Ali opet imate par manjih izbora a to su (eto samo kao primjerak) malo poznatiji alati kao PHP i raznovrsni Adobe alati. Da su sad doba od pre 10-15 godina, mogli bi skoro cas posla da naucite PHP. Naravno da to mozete i sada jer i dalje se PHP siroko upotrebljava, ali samo sto taj voz donekle prolazi po tome sto vec ima velika masa programera koji sa njim sljakaju a u medjuvremenu smo dobili i te gore navedene "ozbiljnije" alate.

Ali, u medjuvremenu, Adobe ima svoj Flex (ili bolje receno RIA) voz a on tek sto je krenuo iz stanice. U njemu nije bas naj veca konkurencija, sto samo po sebi za vas i nije losa stvar jer vam je cilj da se nekako uvucete, da nesto zaradite pa da mozete sa tom zaradom da se samo-izdrzavate u daljem usavrsavanju. A ako pored toga imate i nekog artisticnog smisla (jer znam da ste dobro skolovani u matematici i logici itd) onda ne vidim da bi vam bilo previse tesko naucito to misijsko point-i-click programiranje Flash filmica.

Pored toga, kad bi instalirali onaj MySQL pa malkice opalili po tim SQL komandama i povezivanjem tih baza sa tim Flex klijentima, e tek onda dje bi vam bio kraj. Mozda bi vam se i ja pridruzio jer bi sa tim imali skoro sve sto bi vam bilo potrebno za izgradnju onog "Community of Diasporas" portala. ;)

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 01:08 
Početnik
Početnik

mangia je napisao:
Gledam malo ideje ljudi i sve se zasnivaju na "ajmo napraviti kopiju Facebook-a"... Ne znam koliko ce to imati smisla za 6 mjeseci.
1. Sad je malo kasno za to,
2. kad vi napravite kopiju, postojace ih jos 100 000,
3. ko kaze da ce to biti u modi jos dovoljno dugo da bi se isplatilo
...
Trzistu nedostaje novih ideja, rjesenja koji zadovoljavaju potrebe klijenata, itd...
Prvo svega da ponovim ono sto sam vec ranije reko a to je da je skoro sve vec postalo "topla voda" i da svi najvise rade na razlicitom kombinovanju i prepakivanju onog sto vec postoji. Google "search" je inovacija a vec eBay i Amazon su dobri primjerci naj uspjesnijeg flasiranja tople vode.

Ja sam tu nasu ideju delimicno nazvao "Community of Diasporas" jer sam sa tim htio da podvucem moje misljenje da treba prvenstveno da pocinjemo sa stvarima o kojima nesto znamo ili dje vec imamo nekakvo iskustvo a nesto za sta bi mogli da budemo laboratorijski misevi za svjetsko rjesenje. To nije jedina ideja a mozda cak ne i najbolja i ako je i dalje dobar primjerak a narocito ako se ne shvati previse bukvalno.

Rjec nije o kopiranju Facebook-a i ako je rjec o povezivanju - licnom i poslovnom povezivanju Srba sirom svjeta (izmedju sebe, matice sa dijasporom a tako sviju sa stranim investitorima). Uz put da te upitam. Koliko bi i ti bio uspjesniji kad bi za tebe i za tvoje usluge znali skoro svi iz matice i diaspore? Da li bi lakse doso do investitora samostalno ili u paketu sa ostalima?

Znaci, ova vrsta projekata spada u kategoriju samo reklamiranja i nesto sto je korisno bez obzira da li bi bilo naj isplativije kao investicija. Pored toga, nekoliko vas je vec diskutovalo o necemu slicnom na temi "Hajde da nesto zaradimo..." sto znaci da vam ja cak i ne predlazem nesto totalno novo vec samo da to prosirite sa Banjaluckog na svetski nivo. U procesu bi i sami konstatovali sta znaci to prosirenje i kakvu funkcijalnost bi zahtjevala ta razlicita povezivanja.,

P.S. Hvala tebi i ostalima na vrlo dobroj i korisnoj diskusiji.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 20:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
@povratnik, vidis, ideja ti nije losa ali batali...

Svojevremeno sam radio reklamu na jednom izuzetno poznatom sajtu ciji je vlasnik iz Banja Luke. Mislim da znate o kome je rijec.

Racunajuci da na sajt dolaze upravo ti ljudi o kojima govorite, znaci mlada dijaspora nastala sa zadnjim ratom. Prilicno obrazovana, finansijski neopterecena cetverospratnicama u rodno selo itd. I tako, odlucih se za njih. Tri mjeseca, sasvim dovoljno za probni balon.

I znate sta, samo jedan kontakt vezan za posao, uglavnom se sve svelo na pojedincanu prodaju i saletanja marketinskih agenata da se reklamiram kod njih jer ovi, zaboga, nisu pravi :)

Moj odgovor je bio: Kako nisu kad ste me i vi pronasli preko njih ;)

Dakle, nekakav sajt koji ce okupljati poslovne ljude iz dijaspore, hmmm. Pa danas motocikle dovoze u BiH iz Kine samo sa par klikova misom.
Sta mi to znaci sto mi je kupac (klijent) Srbin, osim ako nije u pitanju klasican posao vezan za ove krajeve (muzika, hrana, pice itd.)?

Kancelarija koja ce odradjivati poslove (programiranje, marketing, prodaju, racunovodstvo itd.) za klijente u inostranstvu nije losa ideja.
Ustvari sve se svodi na to da robu proda onaj koji ima najbolju cijenu, potreban kvalitet i brzu isporuku :)

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 21:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
@povratnik

moras biti svjestan nekih stvari.
ovde je danas tesko uspjeti ako nemas neku odskocnu dasku i nekog da te gura.
ne kazem da je nemoguce ali tesko jeste.
zavrsio sam osnovnu skolu odlicnim, u srednjoj i nisam bio cvjecka ali sam je zavrsio.
sad sam upisao fakultet ali posto je vrlo tesko, moram da ga ostavim po strani i radim.
radno vreme mi je 8-10 H dnevno, i kad dodjem kuci ja doslovno nisam ni za sta jer ne radim bas neki fin kancelarijski posao.

sto se tice racunara i interneta, svjestan sam ja da se tu sve moze nauciti ali ... trenutno sad u ovoj situaciji je nemoguce sve stici. a uostalom dosta ljudi koje poznajem a bave se tim poslom su jako skrti na sirenju znanja .. valjda se boje da ce im neko preuzeti posao ..

"Community of Diasporas" hmmm, ne znam, moglo bi uspjeti MOZDA kad bi tu bilo ljudi koji su duze u tom poslu pa bi mogli napraviti neki plan i smjernice a pri tom i finansirati .. a ovako da se grupa mladih koji nemaju mnogo iskustva upuste u tako nesto .. TESKO ..

posto se prebacujemo ovde da odgovorim i mangi ..

Citiraj:
@ XentoniX
Ne znam zasto nemas uslova da se usavrsis ? I ne znam kakve veze ima napacenost ali 'ajde.... Ja licno radim po 14 sati dnevno i zadovoljan sam razvojem situacije u svakom pogledu. Slobodnog vremena nemam ali treba zapeti dok je covjek mlad... Kasnije kad mozak krene stucati, mozes ici na pecanje ili hraniti golubove u parku...

vec sam naveo gore, manjak slobodnog vremena, izmorenost, obaveze na fakultetu i na kraju krajeva drustveni zivot kojeg dnevno imam oko dva sata i provedem ga u teretani ili pocastim neku djevojcicu picem.
napacenost ima i te kakve veze, nekom nesto predlozis on odmah razmislja o tome kako ces ga zajebati ili iskoristiti ..
posto znam manje vise kakvim se poslom bavis siguran sam da si se susretao sa tim.

tebi svaka cast, vjerujem da se trudis i radis ali ti bar vidis rezultate toga.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 10:57 
Početnik
Početnik

Naiso sam na ovaj blog a pise ga neki dosta priznati tip.
Na desnoj strani, pogledajte pisanja izmedju "Culture" i "Keys to the valut".

http://www.keystothevault.com/blog/?p=11

P.S. Da li znate za dobre nase blogove, da su slicni ?

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 18:00 
Početnik
Početnik

@The_new_Statesman

>> vidis, ideja ti nije losa ali batali...

Ma postavio sam je samo kao primerak, a stvarno je treba obataliti ako ne valja. Ali ako i malo valja, sto onda da je batalimo zbog nekih drugih nevazecih razloga.

>> Mislim da znate o kome je rijec.

Mozda je to onaj sto je odje nedaleko od mene, ali ni to bas nije vazno jer su svi ti nasi sajtovi skoro jedno te isto. Svi su prvenstveno postavljeni da bi se na njima sto bolje ili bolje receno, sto brze zaradilo a ne da bi bili nesto posebno korisni. Ja zamisljam nesto sto bi svima bilo izuzetno korisno a svi znamo da se bas na takvim korisnim sajtovima naj vise moze zaraditi.

>> Racunajuci da na sajt dolaze upravo ti ljudi o kojima govorite, znaci mlada dijaspora ...

Nazalost, sve su to "blebetaljski" sajtovi na koje mi svi cesto odemo da bi se malko opustili a na njih malo kad da pomisljamo kad nam nesto ozbiljno zatreba.

>> Sta mi to znaci sto mi je kupac (klijent) Srbin, osim ako nije u pitanju klasican posao vezan za ove krajeve (muzika, hrana, pice itd.)?

To ogromno znaci a najvise zbog toga sto se mi iz dijaspore skoro svi vracamo vec od dana od kad smo se iselili. Neko jednom napisa da se cak i posle 30 godina nije odselio vec da je u posjeti ostao malo duze. ;)

Kad bi se mi dobro povezali poslovno, kad bi poceli makar nesto ozbiljnije da radimo, ubjedjen sam da bi ogromno veliki broj rado pristao na malo-tamo-malo-ovamo varijantu. Svi bi mnogo radje pristali na "poslovno" putovanje u rodni kraj nego u Kinu ili bilo dje drugo.

>> Kancelarija koja ce odradjivati poslove (programiranje, marketing, prodaju, racunovodstvo itd.) za klijente u inostranstvu nije losa ideja.

Sirom svjeta, vec ima prilicno dobar broj nasih ljudi na manadzerskim polozajima. Mogli bi oni vrlo lako da u manjim mjerama poslovno saradjuju sa rodnim krajom. Ali, da. Tu ima par velikih problema. Veci dio tih ljudi je protjeran a losi politicari i lopovi i dalje su glavne kolovodje.

Na kraju svega, nemoj da zaboravimo glavnu pricu u tome svemu. Sve sto bi se radilo, radilo bi se i za nasu licnu korist a isto tako, sve bi to bio laboratorijski mis i za druge nacije i njihove dijaspore. Sve ono sto bi bilo korisno za svjetsko povezivanje Srba bi bilo korisno i drugima, a sa tim i isplativo za nas sto bi to uradili.

Pozdrav i hvala ti na vrlo dobrom i korisnom prilogu.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2008, 18:36 
Početnik
Početnik

@XentoniX

>> moras biti svjestan nekih stvari.

Hvala vam sto pricate sa mnom jer bas kroz ovu pricu postajem sve vise i vise svjesniji.

>> ovde je danas tesko uspjeti ako nemas neku odskocnu dasku i nekog da te gura.

To vrjedi ne samo tamo vec sirom svjeta. I poslije svih tih cuda sto se tamo desise, svjet nista nije posteniji a cak ni sposobniji od vas tamo. Cak sto vise, ja licno mislim da je dobar dio svjeta mnogo uspjesniji bas zato sto znaju bolje od nas da nekoga iskoriste.

>> ne kazem da je nemoguce ali tesko jeste.

Drago mi je sto se ne predajes tako lako.

>> zavrsio sam osnovnu skolu odlicnim, u srednjoj i nisam bio cvjecka ali sam je zavrsio.

Kako ti za rukom ide programiranje - bilo kakvo programiranje ?

>> sad sam upisao fakultet ali posto je vrlo tesko, moram da ga ostavim po strani i radim.

Kasnije spominjes skolske obaveze pa me interesuje da li ides makar privremeno?

>> radno vreme mi je 8-10 H dnevno,

Da li onda imas vikend slobodan ;?)

>> i kad dodjem kuci ja doslovno nisam ni za sta jer ne radim bas neki fin kancelarijski posao.

A kad ne sjedis u kancelariji, sto ce ti onda teretana ;?)

>> sto se tice racunara i interneta, svjestan sam ja da se tu sve moze nauciti ali ... trenutno sad u ovoj situaciji je nemoguce sve stici.

Ne treba cak ni da probas da "sve" stignes, vec da izucis nesto uzeg obima i sa tim da se nekako uvuces negdje, cak i za manje pare, ili cak da radis 12-14 H - ali nesto od cega bi imo duze rocnu korist.

>> a uostalom dosta ljudi koje poznajem a bave se tim poslom su jako skrti na sirenju znanja .. valjda se boje da ce im neko preuzeti posao ..

Da li u BL postoje "users groups" za razlicite stvari ili se i to koristi naj vise za marketing?

>> "Community of Diasporas" hmmm, ne znam, moglo bi uspjeti MOZDA kad bi tu bilo ljudi koji su duze u tom poslu pa bi mogli napraviti neki plan i smjernice a pri tom i finansirati ..

Finansiranje nije problem jer ga na zapadu ima koliko hoces. Ali je totalno nedostupan bez vec sklopljenih ekipa, bez razloga koliko su ideje dobre. Naj glavnije u ovoj citavoj prici je cinjenica da najvise kajmaka pokupe bas ti koji sklapaju takve ekipe. Bas zato je ekstra vazno da se mi sami organizujemo jer ako prvo trazimo njih a tek onda ce mo da se ogranizujemo okolo njihovog kapitala, e tek bi onda robovali skoro samo za njihove interese.

>> a ovako da se grupa mladih koji nemaju mnogo iskustva upuste u tako nesto .. TESKO ..

Svaki put kad naidjem na ovakvu vrstu misljenja, pomislim na http://www.tradevibes.com i na tamo veliku gomilu bas glupih projekata u koje kapitaliste ulazu milione i milione a koji nemaju sanse da ce ikad ista da zarade. A kad pogledate ko sve vodi veliki broj tih "start up" preduzeca, nemoj da propustite da su to naj vise mladji ljudi koji su tek juce poceli da se briju.

Posto i jeste dosta mladi, onda naj vjerovatnije naj bolje i ne poznajete sta se desavalo 90ih godina a onda kad je sve to propalo u takozvanom "dot com meltdown". Kad bi o toj ekonomskoj propasti znali nesto vise, ubjedjen sam da bi mnogo pozitivnije mislili i o sebi i o svojim sposobnostima.

Pozdrav i hvala na tvojim dobrim i vrlo korisnim prilozima.

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2008, 12:31 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
XentoniX je napisao:
posto se prebacujemo ovde da odgovorim i mangi ..

vec sam naveo gore, manjak slobodnog vremena, izmorenost, obaveze na fakultetu i na kraju krajeva drustveni zivot kojeg dnevno imam oko dva sata i provedem ga u teretani ili pocastim neku djevojcicu picem.
napacenost ima i te kakve veze, nekom nesto predlozis on odmah razmislja o tome kako ces ga zajebati ili iskoristiti ..
posto znam manje vise kakvim se poslom bavis siguran sam da si se susretao sa tim.

tebi svaka cast, vjerujem da se trudis i radis ali ti bar vidis rezultate toga.

Ja imam srecu/nesrecu da me razbija nesanica... Moj prosjecni radni dan traje od 8:30-2:30 (poslije ponoci) tako da se stigne svasta nesto uraditi :) Problem je sto nema kvalitetnog kadra. Tesko je naci covjeka da zna zavrnuti tiplu u zid a da ona ne otpadne a kamoli da ti nesto isprogramira i da smije stati iza toga...

@ povratnik

Ne znam zasto si se uhvatio tog sajta sa dijasporom. Nasa dijaspora uopste nije toliko jaka kao sto mislis. Po meni posla treba traziti sa strancima kroz neke nove proizvode (to uglavnom ne bi bili sajtovi).

Po meni web2.0 groznica je prosla i sad bi trebalo kuvati nesto novo..

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2008, 15:26 
Početnik
Početnik

>> Ne znam zasto si se uhvatio tog sajta sa dijasporom.

Zato sto je potreban za povezivanje nasih poslovnih ljudi.

>> Nasa dijaspora uopste nije toliko jaka kao sto mislis.

Na samom pocetku sam reko da je ekonomski jedna od naj siromasnijih.

>> Po meni posla treba traziti sa strancima kroz neke nove proizvode (to uglavnom ne bi bili sajtovi).

Nepovezani jedni sa drugima, mali je broj proizvoda ili servisa koje bi im mogli ponuditi.

>> Po meni web2.0 groznica je prosla i sad bi trebalo kuvati nesto novo..

Ne biti prvi u necemu ima svoje prednostu jer se tudji neuspjesi mogu analizirati i uraditi kako treba.

Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2008, 19:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Povratnik, hajde da se kladimo da od tog nema nista.

Evo ja cu sam uzeti neku Joomlu, sklepati nesto gdje srpski biznismeni jedni drugima mogu predstavljati svoju usluge i proizvode i da vidimo sta ce da bude.

Ja sam optimista i kazem - nista :D

@mangia, ne znam cime se bavis, ali je vjerovatno neka proizvodnja. Evo ti za Google ''Kaizen''. Ako nesto bude nejasno - slobodno pitaj.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2008, 19:10 
Početnik
Početnik

>> Povratnik, hajde da se kladimo da od tog nema nista.

Posto vec cjenim tvoje misljenje, cak i da jesi u pravu, jel moze da se kladimo da nisi u pravu sto se tice razloga zasto to ne bi uspjelo. Kad je rjec o ovakvim stvarima, onda stvarno moramo da razvrstamo i odvojimo dobre ideje od lose izvodljivosti ili moje licne ili cak nase cjelokupne nesposobnosti.

>> Evo ja cu sam uzeti neku Joomlu, sklepati nesto gdje srpski biznismeni jedni drugima mogu predstavljati svoju usluge i proizvode i da vidimo sta ce da bude.

Siguran sam da i sam znas da se sasvim malo sta moze "sklepati" a da ce da uspije. Da bi uspio, takav sajt mora svojim posjetiocima da dadne razloge zasto na njega da dolaze iz dana u dan ili cak nekoliko puta dnevno. Cak i neki stepen zavisnosti se moze postignuti ako se tim posjetiocima pruze informativne usluge koje su im pojedinacno potrebne. Tek posle toga se prirodno prelazi na postepenu saradnju izmedju posjetioca.

Znaci [retoricno] pitanje je - sta bi se siroj raji moglo ponuditi pa da i oni postanu zavisni na takav sajt skoro ko i neki od nas sto smo postali zavisni na ovakve forume. ;?)

>> Ja sam optimista i kazem - nista :D

Sve mi rece sa tim. ;)

A pored toga vidim da u opste nisi ikad bio na http://www.tradevibes.com i da u opste nisi tamo pogledao koliko tamo ima glupljih ideja u koje investitori ulozise milione. Ne moramo mi da budemo pametniji od njih sve i jednog jer mozemo da budemo dovoljno uspjesni ako smo pametniji samo od nekih. -LOL

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2008, 19:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
povratnik, meni nikako nije jasna jedna stvar..

Jel ti sa ovim svojim prijedlogom ciljas na ideju kao ideju, ili neko softversko rjesenje, jer je ipak ovo podforum Programiranje?

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2008, 20:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa ja uporno pokusavam nacrtati da za to sto on zeli ne treba skoro nikakvo programersko znanje ili umjece ali eto...

Btw. povratnik, mozda i upali ako svaki mjesec spucam po 30.000 evra za reklame na RTS-u, RTVBN-u i DMSAT-u.

Ali da li bi se isplatilo i kako? Bar pokretacu...

Mislim da je ovo tema sa svojim sadrzajem za Ekonomiju.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2008, 21:19 
Početnik
Početnik

MuskoBre je napisao:
Jel ti sa ovim svojim prijedlogom ciljas na ideju kao ideju, ili neko softversko rjesenje, jer je ipak ovo podforum Programiranje?
Tu se vrte dvije razlicite ideje - glavna i posredna. Sama diskusija je pocela sa mojom tvrdnjom da na zapadu postoji ogromni kapital za dobre projekte. Ali dobri projekti se ne procjenjuju po dobrim idejama, ni cak po sopstvenim sposobnostima vec najvise po sposobnosti citave ekipe.

Glavna ideja u toj citavoj prici je potreba o sklapanju ekipa a totalno je posredna ta moja ideja o izgradnji sajta za licno i poslovno povezivanje Srba sirom svjeta. Sa tom idejom sam prosto htio da vas uvjerim da i mi Srbi vec imamo nekakva iskustva koja bi se mogla iskoristiti za izgradnju rjesenja na svjetskom nivou.

Naj vaznije u toj citavoj prici je da se organizujete u ekipe i da bilo sta pokrenete. Na samom pocetku bi to moglo biti nesto vrlo malo kao onaj sajt za hostovanje eKnjiga (sa one druge teme) ili bilo sta drugo. Cim bi to uradili, onda bi mogli da pokrecete nesto vece a onda jos i vece poslije toga. Dok strani investitori ne daju pet para za gole ideje a cak ni za prosjecno sposobne pojedince, oni ulazu milione u projekte sa sposobnim ekipama.

I ako je ovo pod-forum za programiranje, ovo vam je ipak jedna od naj korisnijih tema jer se makar vrti iskljucivo oko nekih ideja o sto boljem ekonomskom iskoristavanju tog vaseg programerskog truda. Koliko god vam je vazno da postanete sto bolji programeri, jos vaznije vam je da se sto pre i sto bolje uklopite u svjetski proces, koji za neke mozda i nije bas naj poznatije gradivo. Pored toga, da li idje postoji bilo kakav pod-forum na kojem bi neko razumio cak i sporedne programerske teme i ljudikanje ;?)

Poslednji put menjao povratnik dana 23 Jun 2008, 21:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2008, 21:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pricati o toj ideji, u konktekstu programiranja, malo je deplasirano. Barem ovde, na programiranju.

To i da se izvede, zasigurno nece biti nista novo, sa te, softverske strane. Realno, to sve Joomla moze da pokrije. Cak i kad bi se islo na neki Web 2.0, Ajax, toga ima na tone, i u tome ne vidim skoro nikakav izazov.

Puno korisnije bi bilo, kad bi se iz nase diskusije stvorila neka kvalitetna ideja, i kad bi tu ideju imao neko relevantan da saslusa/procita. Pritom mislim na nekoga iz struktura vlasti/ministarstava, opstine..

Tipa, Vlada ili opstina ce napraviti konkurs za neko open-source rjesenje za tu istu Vladu ili opstinu , i pobjednik ce dobiti neku kvalitetnu nagradu. Kada bi nagrada bila stvarno motivirajuca, siguran sam da bi se 5-6 najkvalitetnijih programera sastalo, i napravilo neki dobar projekat. Bila bi to dobra referenca za mlade ljude, a drustvo bi stvaralo okruzenje koje moze samo sebe da izdrzava.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2008, 21:54 
Početnik
Početnik

>> Pa ja uporno pokusavam nacrtati da za to sto on zeli ne treba skoro nikakvo programersko znanje ili umjece ali eto...

To je isto kao kad bi rekli da bi mogli izgraditi mySpace, LinkedIn i eBay4Services na isti nacin - bez programerskog znanja.

>> Btw. povratnik, mozda i upali ako svaki mjesec spucam po 30.000 evra za reklame na RTS-u, RTVBN-u i DMSAT-u.

Ako moras da platis tolike sume novca, onda 100% nije ikome korisno pa zato ni viralno da se samo procuje.

>> Ali da li bi se isplatilo i kako? Bar pokretacu...

Nema korisnog sajta da se nije debelo isplatio i pokretacima i investitorima.

>> Mislim da je ovo tema sa svojim sadrzajem za Ekonomiju.[/quote]

Programersku Ekonomiju ;?)

Sto se makar email obavestenja tice, zar nije moguce da nezainterisovani postave da prate pod-forum a da prestanu da prate pojedinacne teme ?

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2008, 21:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ni MySpace, ni Facebook, ni YouTube, nece nikad, ali bas nikad zaraditi niti jedan jedini cent. Ne da nece zaraditi niti jedan cent, nego nece ni jednu godinu poslovati sa pozitivnom nulom. Nikad za nikad.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]