Not now, John! je napisao:
Joj, ja bježim gdje god ima Java ili JavaScript. Java je troma. Čitajući W3C preporuke, uzeo sam kao božije slovo preporuku da funkcionalnost sajta ne treba da bude uslovljena JavaScriptom, Flashom i dr. Vjerovatno griješim, ali šta mogu.
Inače, ima tu i korisnih stvari.
Zar AJAX ne podrazumijeva i ActiveX? postoji li Free/Open alternativa koja bi pičila na *NIX platformama?
Pozdrav.
Хух касно је мало, извини ако ти лоше одговорим на ово
Јава није трома. Јава је закон. Међутим, нема то везе, јер Јава уопште нема везе са Ајаксом! Шта више, и Јава скрипт нема никакве везе са јавом! Није свима познато да Јава Скрипт нема никакве везе са својим имењаком нити по поријеклу нити по начину рада ... Име је чисто симболично.
Елем, управо због брзине је ајакс добар! Погледај рецимо блицов вебмејл и погледај гмаил. Шта брже ради? Мени ради гмаил. Након што се учита, чим притиснем на наслов примљене поруке, она се одмах отвори. То је зато јер
се са сервера преузима само садржај поруке док се на блиц-у користи класични "submit" форме и враћа се читава нова страница. Ајакс приступ ј
1. преузима мање података (само потребно, ништа сувишно) те је тиме брже за корисника
2. мање оптерећује сервер, јер као што рекох, преузима мање података и јава скрипт на клијентовом рачунару често одради дио посла (нпр парсирање и уређивање података) умјесто сервера!
Што се тиче подршке и activex-а, нема проблема. Мајкрософтов претраживач користи своју технологију, Мозила користи своју. Једина разлика је у начину прављења xmlhttprequest објекта. Један if све сређује. Даље послије тога, све је исто. Тренутно Опера, Мозила и Интернет експлорер подржавају ајакс. Мислим да је то велик дио - 99% корисника.
Мада, пошто ја контам користити овај "гасовити" облик, онда ваљда нећу имати проблема и да направим ту "класичну" верзију сајта.
Занимљиви су ови проблеми Ајакса. Занимљиви, треба имати на уму све што је тамо рекао тај Алекс ... мада није ништа страшно ...