banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 00:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Django?
PostPoslato: 20 Sep 2006, 17:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
Ko se poigrao i kako vam se cini?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2006, 16:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Nikad cuo. Moze malo vise informacija?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2006, 01:09 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Naravno da može, druže Digresija, lokalni python guru je uvijek na raspolaganju ...

Django je web framework kompletno urađen u Python programskom jeziku. Aplikacija (sajt) se po potrebi (za development) pokreće iz Django web servera (znači minus apache za početak), ima ugrađenu apstrakciju relacionih baza podataka (perzistencija - iza koje obično stoji sqlite baza, jako brza i ograničena), često se poredi sa RoR(RubyOnRails) i dosta mu je sličan po koječemu, a razlikuje se po tome što je django malo manje naduvan i manje popularan od railsa (iako je stariji i naravno bolji, kao i python, heh).

Ja baš i nemam iskustva, a naravno je da sam ga probao ;) I to i još par python frameworka (problem pajtona je što je programiranje toliko jednostavno da postoji puno raznih nedovršenih frameworka - naime - kako kome zatreba web framework, njemu je lakše da iskodira svoj nego da uči tuđi! Paradoksalno, ali kod Rubyja je totalno drugačija situacija. Samo jedan framework ... rails) od kojih valja izdvojiti divmod.org riješenja (Mantissa, Nevow (Woven) ...) a i njihovog brata Twisted Matrix (heh, najgenijalnija internet biblioteka uopšte od svih jezika ... pokušajte napraviti chat za Javu i chat za Python sa Twistedom ... uporedite kod ... primetićete razliku - python kod će biti manji čak i ako zipujete java kod :lol:). I tako dalje i tako bliže.

Što se tiče pythona izašla je verzija 2.5 i namjeravam napisati jednu priču u vezi toga ;)

Django nije igračka (kako pythoneri nazivaju php&"mojeskuel") već je za ozbiljne web aplikacije kod kojih korištenje običnih "špageta" riješenja ne fercera. Twisted matrix je još luđi, najviše zbog LivePage'a. Tu ajax radi nonstop a u programiranju se ne može ni primjetiti...

Evo isjekao sam jedan dio tutoriala u kom se pravi neki "poll" (glasanje) i u kojem se baza podataka pravi bez i linije SQL koda, nego:

Kod:
from django.db import models

class Poll(models.Model):
    question = models.CharField(maxlength=200)
    pub_date = models.DateTimeField('date published')

class Choice(models.Model):
    poll = models.ForeignKey(Poll)
    choice = models.CharField(maxlength=200)
    votes = models.IntegerField()

Takav kod ima svoju SQL verziju različitu od backenda (postgresql, sqlite, mysql, oracle) o kojoj se aplikacija ne brine. Veliki plus za ljubitelje pravog OO programiranja.

Mislim čemu blebetanje, http://www.google.com

Evo jednog korisnika djanga:
http://projects.washingtonpost.com/congress/

A ovo je ofisijelna stranica projekta:
http://www.djangoproject.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2006, 12:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Hvala na iscrpnom objasnjenju. :)

Ja sam davno prestao da ucim i savladjujem te silne frameworke i derivate raznih tehnologija... Mislim, ko ce savladati Smarty (PHP), Java Server Faces, Hibernate, Django, Ruby on Rails i td. da ne nabrajam dalje, jer ih ima ihahaj...

Znaci, nije dovoljno sto naucis neki programski jezik, nego moras jos da savladjujes i sintaksu/koncept pojedinog frameworka...
A pogotovo mi se ne svidja, jer se verzije tih frameworka cesto mijenjaju, nerijetko ne pazeci na potpunu kompatibilnost sa starijim verzijama...

Mada, sa druge strane, svi oni u odredjenoj mjeri pomazu i ubrzavaju pojedine procese razvoja, tako da nisu skroz za odbaciti.

Ko ima vremena i volje, samo naprijed! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2006, 16:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
Svi oni imaju svoju svrhu, nema savrsenog.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]