Vertygo je napisao:
Ma sta zastarilo ?
Ja cisto sumnjam da nove generacije hrle prema programiranju u C++-u , MFC-u ili Delphiju. Cisto sumnjam da bi tako brzo i lako sazvakali oop nacin programiranja, pa valjda je potrebno prvo da se nauce nekakve osnove?
Pa pogledajte strane univerzitete svi pocinju od unixa i C-a bar sto se tice osnova.
Mislim da su nasi djaci slabo zainteresovani i da su suvise pasivni, ali se ne slazem da su debilne!!!
Ja sam jednog momka (od mog dobrog prijatelja buraza) naucio osnove pascala za 3 dana i momak je popravio ocjenu sa 1 na 3, ali ono sto je zanimljivo jeste da taj momak nije glup vec cisto nezainteresovan ?!
Ovo me opet dovodi u pitanje zasto ljudi upisuju elektro skolu i zasto uzimaju smijer racunara a nemaju volje da upisu "Hello world" u nekom programsko jeziku ??
Sto opet povlaci da ako im serviras jezik poput VB-a ili Delphi-a nista neces postici

, nisam li u pravu ?
U skoli sam godinu dana ucio pascal i godinu dana C kao i svi koji su isli u elektro, prelazak na C# ili VB.NET je bio sasvim bezbolan, bilo mi je potrebno svega mjesec ili dva da se prilagodim i da naucim osnove oop-a, a od toga ne bi bilo nista da nisam naucio osnove programiranja i da nije bilo ljudi poput Fude, Grbica i slicnih!!!
Upotpunosti si u pravu.
U mom razredu je 90% ucenika odmah reklo "Ja ovo ne znam i necu ni uciti" (i za Pascal i za C), a da nisu ni pogledali o cemu se radi.
U cemu je problem?
1. Problem je u tome sto se u elektrno vecinom upisuje preko veze - pa ih "60% izadje da neznaju sta prestavlja jednacina I=U/R" - sto rekla Petrovicka.
2. Sto se Fuad ponasa prejerano prijateljski sa ucenicima (ne izbacuje sa casa i ne djeli jedinice sakom i kapom) i sto se na pocetku godine zna da ce kod njega pasti samo oni koji neznaju koliko je (2-1)*2 - ne napisati u C-u algoritam nego izracunati.
Ja sam u srednjoj samo dolazio na njegove casove i slusao (cak nisam sve ni slusao) - nisam napisao ni tri recenice u svesku i polozio sam OP-a na ETF-u bez problema - hocu reci da on (po mom misljenju) zna objasniti.
@che.guevara - Znam za tvoj problem sa takmicenja (cini mi se da je bio sporan neki zadatak tipa "naci nesto bez koristenja nizova"). To je bio problem organizacije i onih koji su dali taj zadatak. Na pravim takmicenjima (nebitno da li su gradska, regionalna i sl) dobijes zadatke i po dva-tri test primjera i nakon takmicenja gotova rjesenja, a ne ono sto se vama desilo da ni dan danas neznate rjesenje tog zadatka.
Ne branim Fuada niti govorim da sve zna (a zna puno puno sto se tice C-a - to sam se uvjerio radeci maturski), a i sam je rekao na pocetku: "Sto god ne znate, pitajte. Ako ja neznam, znaju knjige - nacicemo".
Pozdrav.