Interesantna tema, pogotovu razmjena misljenja che i digresije, moram reci da se slazem sa Digresijom, valjda zato sto mozda idemo slicnim putem sto se karijere tice.
Uglavnom, here is my 2 cent, o svemu tome. Ja sam za specijalizaciju, i da odmah na neki nacin odgovorim na che-ovo da onaj ko npr zna samo Oracle, a nista vise, i jednog dana firma se zatvori sta ce on onda.
Pa, makar ovdje gdje sam ja isla u skolu i radim, skola te samo nauci da mislis, isto tako i posao, na tebi je da to znanje pravilno upotrebis. Znaci, ako sam ja u skoli ucila na Oracle-u, i radila u firmi koja ima Oracle (da, prave puno para kad imaju Oracle licence, i da svi support ili base teams sa kojima radimo, bilo bi nam lakse bez njih cini se), i npr, nadjem posao koji koristi neku drugu database, npr nesto od ibm-a, znanje o relational dbs je tu, primary key je svuda primary key, znaci osnova je svuda na neki nacin ista, kasnije se samo potrudis i razvijas to znanje i primjenjujes ono sto vec znas. Na mom faksu je i bila samo specijalizacija, kad to kazem, mislim na to da smo proveli 85 % vremena radeci sys analysis and db design, i ostalo je bilo za C++, networking, psihologiju i sta ja znam sta sve ne. Dobro je znati osnovu svega, ali, covjek se treba truditi da se uze specijalizuje i razvija samo u jednom, inace dobijes svasta a na kraju nista. Jer ne dajes od sebe 100%. Ja npr mrzim programiranje, C, Javu, bilo sta, ali volim raditi na project life cycle, volim sve dijelove sdlc-a, i naravno volim databases. Mi na timu imamo i one koje vole analizu, i one koji vole design, i one koje vole testiranje, a imamo i poseban tim koji se bavi otklanjanjem gresaka i kodiranjem programa kad zatreba. Ne mozemo svi raditi isto niti biti jednako dobri u svemu. Ovo je uglavnom i glavna filozofija svih americkih skola i firmi, i zato se oni ne trude da se zna sve iz svakog predmeta, iz svake teme, vec da se covjek uze specijalizira i da bude dobar u tome.
_________________ "Don't believe everything you think."
|