banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jul 2025, 22:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 13:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
che.guevara je napisao:
Digresija je napisao:
Nemas pojma koliko si u zabludi...

Mnogi tako dok su neiskusni, hoce da znaju i nauce sve - C, Javu, C#, C++, Python, Ruby, PHP, MySQL, HTML, CSS, JavaScript, cackanje po PhotoShopu, pa usput jos neke Frameworke (Spring, Hibernate, Struts, Java Server Faces i td.), pa na kraju shvate da mnogo toga znaju povrsno ili osrednje, a nista detaljno.

Po meni je bolje da uzmes samo jednu stvar i da se tu specijalizujes do samog hardcorea. :D

E sad ću da te ishejtujem!

1. Generalno pravilo - specijalizacija - no good.

2. Kada znaš da radiš samo jednu stvar, možeš olako da postaneš:
- ovca za šišanje
- tehnološki višak
- budala

Hvala :)
Zaboravih dodati da si i ti zelen. ;) :roll:
Salimo se malo, ali vjeruj mi da ces za nekoliko godina shvatiti o cemu pricam...

Zamisli doktora, koji zna sve onako povrsno (doktor opste prakse) i doktora specijalistu (internista, hirurg, oftalmolog, stomatolog i td.) - sta mislis, koji je vise placen i kojih doktora ima vise na trzistu? Koji ce prije dobiti posao?

Vjeruj mi da ce u buducnosti samo oni, koji se specijalizuju u necemu, moci opstati na trzistu, a svi all-in-one ponudjaci, tj. one-man-show, ima da "izumru" ili budu marginalizovani.

Ako dodjes u vecu firmu, gdje se projekti rade u timovima od po 10 i vise ljudi, sigurno neces ti dobiti zadatak da programiras u Javi, da odrzavas server (ukljucujuci OS i pratece servise) i da odrzavas bazu podataka (programiranje i administracija). Ti zadaci su podijeljeni, a sto si bolji specijalist u svom podrucju, bolje ces proci.

Ali kao sto rekoh, shvatices to za nekoliko godina... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 14:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Avg 2006, 22:48
Odmah sam rekao, da treba najvise uciti ono sto ti treba, ali takodje i neko drugo znanje, makar povrsno, ti nece odmoci.
Sto kaze Toroman, sta mislis da profesija kojom se bavis izgubi znacaj i da ostanes bez posla, a ti nista ne znas drugo?
Citiraj:
hoce da znaju i nauce sve - C, Javu, C#, C++, Python, Ruby, PHP, MySQL, HTML, CSS, JavaScript

Uopste nije tesko saltati se sa jezika na jezik. Meni je dovoljno samo dokumentacija i primjeri programa. Naravno, poslije odredjenog vremena ces se brzo usaltati.

p.s. Nisam iskusan u programiranju, tako da je moguce da sam u zabludi, ali vjerujem da nisam. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 16:31 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Digresija je napisao:
Zamisli doktora, koji zna sve onako povrsno (doktor opste prakse) i doktora specijalistu (internista, hirurg, oftalmolog, stomatolog i td.) - sta mislis, koji je vise placen i kojih doktora ima vise na trzistu? Koji ce prije dobiti posao?

Vjeruj mi da ce u buducnosti samo oni, koji se specijalizuju u necemu, moci opstati na trzistu, a svi all-in-one ponudjaci, tj. one-man-show, ima da "izumru" ili budu marginalizovani.

Ako dodjes u vecu firmu, gdje se projekti rade u timovima od po 10 i vise ljudi, sigurno neces ti dobiti zadatak da programiras u Javi, da odrzavas server (ukljucujuci OS i pratece servise) i da odrzavas bazu podataka (programiranje i administracija). Ti zadaci su podijeljeni, a sto si bolji specijalist u svom podrucju, bolje ces proci.

Ali kao sto rekoh, shvatices to za nekoliko godina... :D

To nema veze sa životom (bukvalno) jer u životu opstaju samo oni koji nisu specijalizovani. Šta recimo, ti si specijalac za Oracle - a Oracle propadne? Iako je teško da će se to desiti baš za Oracle - drugima hoće - a ne možemo svi biti Oracle stručnjaci :P

Elem, moj stil života je drukčiji. Radije bih primao 10 puta manju platu, nego da postanem ono čime se naš narod godinama sprda - glupi Nijemac koji zna da zavrne šraf, ali nije obučen i da ga odvrne. Ima tu i nasljedstva - i genetskog a i u obrazovanju. I otac i deda su se bavili svime i svačim i u svemu su dogurali "dovoljno" - da ne tupim i kako. Poenta je da smo preživjeli zahvaljujući "nespecijalizaciji" - kad je industrija i vojska propala - došli su na red neki drugi oblici posla ;)

A o IT-u - kao što rekoh, ispravi me ako nisam upravu, stvari se brzo mijenjaju. Eto ti ga Delphi - do prije 5 godina u Banja Luci se 50% stvari radilo u Delphiu, a sad svi prelaze na C#. A ko meni garantuje ako se specijalizujem samo za Javu da Java neće propasti pred naletom prokletog .NET-a ili nečeg desetog?

Zaključak je da je riskantno (i glupo, to je bukvalno sakaćenje čovjeka) specijalizovati se samo za jednu stvar, a sve što je "srodno" toj stvari potpuno zanemariti. Ako bi grafički predstavljali nivo specijalizacije kao f(oblast) onda bi taj grafik trebao da bude u obliku "blagog brdašca", gdje bi brdo (maksimum) označavalo ono što "najbolje, najdraže i najviše radiš" a kako se oblast udaljava od te, tako se i poznavanje smanjuje. Takav oblik znanja možda jeste teži za naučiti (površina ispod funkcije, integral, je dosta veći nego kod drugih modela) ali je dosta fleksibilan jer se po potrebi može adaptirati drugačijoj situaciji (interesovanju). Tvoja priča o strogom specijalizovanju je zla tvorevina megakorporacija koje time žele da u programere (ljude uopšte) unesu strah i bojazan da se na bilo koji način njima suprotstave. Mi smo Borg, svaki otpor je uzaludan. Dođi kod nas i postani Borg. Tvoj mozak će biti ispran. Grafik ovakvog znanja bi izgledao ... kao onaj prvi, ali mnogo mršaviji. Brdo bi bilo oštro i visoko ko Mont Everest, ali bi oko njega bila provalija koja ujedno i slikovito opisuje čoveka koji takvo obrazovanje posjeduje. Kada ta planina nestane - dobijemo čoveka koji ne zna ništa.

Nadam se da će neko barem da shvati ovaj pogled na život, pa ko voli nek izvoli. O lošim posljedicama specijalizacije pisao je Engels koji je još i rekao "Specijalizacija je uzrok desocijalizacije". Time želim i da naglasim svoju veliku ljubav prema društvu - a kada nemate ništa zajedničko sa društvom - onda zaista šta vama znači društvo? Ništa. Imate puno primjera ljudi danas koji se organizuju u "blokove". Tako u školama ima blok geekova, blok narkomana, blok "pop"ularnih likova, blok ovih, blok onih. Kada se sastanu zajedno - jedni druge mrze, gledaju se izopačeno, ne mogu da se razumeju itd. Sve je to očigledno i iz opisanih grafika jer ako uzmemo površinu ispod "specijalizovanih" grafika i izvršimo presjek dobićemo samo jednu liniju koja označava neke svima poznate stvari - zato danas, kada se sastanu ljudi različitih "struka" - mogu samo (ko debili) da pričaju o proizvodima i potrošnji istih, jer to nam svima polako postaje jedina zajendička stvar - koliko trošimo na proizvode i koliko zarađujemo.

To ja ne volim i zato neću da se specijalizujem, pa makar crk'o.

Možete da mi kažete da sam mediokritet, ili da se samo "foliram" - ne razumijem više značenje te riječi baš najbolje (medio-kritet). Možete mi i reći da vama ipak odgovara više ovaj drugi način života, kada zavisite od firme i kada ne držite svoju budućnost u rukama - razumijem sasvim - nivo otuđenja kod mnogih ljudi danas je na zavidnom nivou i za divno čudo do se smatra čak i vrlinom - od njih i ne očekujem da promjene put - ali ovi mladi, oni su još neiskvareni i iako ih društvo pritišće da se "Borguju", revolt nije nikad za potcijeniti!

Wooooow! Specijalista za Windows 2003 server! Jebe se njemu! Woooooow! Klik-klik! Pare kaplju! Kupuje auto, stan, skupu hranu! Ima ženu sa silikonima! Woooow! Bog! On je Bog, on je natčovjek sa mozgom majmuna :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 18:24 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Avg 2006, 22:48
potpisujem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 18:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2007, 17:39
Jeee....živeo govornik! :D
Slažemm se s tim, ipak treba biti svestran. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 19:15 
Veteran
Veteran

Lijepo je procitati konstruktivna misljenja, cak iako se razlikuju. :)

Samo, ne razumijem ti ja bas te grafikone i funkcije, al' shvatio sam sta si zelio reci, no ne bih da idemo previse u filozofiju i sociologiju - ostanimo radije u IT bransi. :D

Pod pojmom specijalizacija podrazumijevam jedno usko podrucje u kojem covjek detaljno zna kako i sta.
Npr. stomatolog zna da izvadi zub, ali zna i da ga popravi, da napravi protezu, krunicu i td.
Hirurg internista zna da operise slijepo crijevo, ali takodje i bubreg, pluca, jetru i td.

Analogno toma programer treba da zna da programira u C++, C, C# i eventualno jos neki srodan OOP jezik, ali taj programer NE MORA da zna kako se odrzava server, instaliraju OS komponente ili kako se odrzava baza podataka.
Administrator baza podataka odrzava bazu, ali zna i SQL, koji moze da koristi i kod Oracle, MySQL, MS SQL Server, PostgreSQL i sl.

Znaci, usko podrucje djelovanja, a ne okolo-naokolo malo administracije web servera, kilogram PHP-a, 200 grama C# i kao mirodjija neki Java framework.

I tako to...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 23:35 
Urednik
Urednik

Naravno Digresija, slažem se sa tobom. Moj problem je to što volim da pišem i kada krenem ne znam da stanem. Zato sam raspalio ko maksim po diviziji. Generalno priča je zanimljiva, sad kad je pročitam, ko da je ja nisam pisao - uglavnom ima poente. Svima preporučujem da obrate pažnju na oba teksta. U suštini, svi putevi vode u Rim - i jedan i drugi pogled govore o istoj stvari, samo što se nama čini da su priče različite. Potražite istinu duboko u sebi. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2007, 01:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
Kako mi je milo srcu vidjeti da se nakraju sloziste (tj. da se nikad niste ni razlozili). :D

Evo sta se meni cini da je summa summarum ide ovako nekako: Specijalizacija je zdrava stvar u smislu usmjerenja, ali ne treba biti uskog uma.

Jel' mere?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2007, 09:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
@che:
Одговорио бих ти баш детаљно, али бојим се да ће то потрајати мало дуже па ћу само укратко и мало неповезано. Све то што ти говориш има савршеног смисла, и све то фино звучи кад то неко изговори. Реалност је другачија. Наравно, нико не мисли на тако уску специјализацију о којој ти говориш, али као што каже Digresija, не можеш бити фаца у свим областима (једино ако си Леонардо?!). Трудити се да познајеш из сваког домена по нешто је ОК, али постоји домен у којем мораш да се трудиш више него у осталима како би постизао респектабилне резултате. Који домен ће то бити не зависи само од тебе већ и од окружења у којем радиш. Нико тебе не спутава да ти поред онога што радиш на послу радиш са стране нешто за своју душу. И по мени то је сасвим ОК.
Узећу тебе за примјер. Стекао сам утисак да добро познајеш више програмске језике, какав си онда са програмирањем микроконтролера?! А са програмирањем у домену вјештачке интелигенције?! Знаш ли да испројектујеш рачунарску мрежу за неку већу фирму?! Знаш ли да испројектујеш базу података?! Знаш ли да направиш и испрограмираш и најједноставнији рачунарски систем (за градски семафор нпр.)?! Итд.
Осјећаш ли сад ширину специјализације о којој се говори?! С друге стране, стекао сам и утисак да можда ниси свјестан дубине појединих домена и рада који се мора уложити да би се стекли неки респектабилни резултати у том домену ...

@altoid:
Ууу, ево altoid је у срце погодио oно о чему говоримо овим задњим коментаром ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2007, 09:28 
Urednik
Urednik

altoid je napisao:
Kako mi je milo srcu vidjeti da se nakraju sloziste (tj. da se nikad niste ni razlozili). :D

Evo sta se meni cini da je summa summarum ide ovako nekako: Specijalizacija je zdrava stvar u smislu usmjerenja, ali ne treba biti uskog uma.

Jel' mere?

Mere, mere, treba naglasiti posebno da je jako loše postati samo dio mašine i otuđiti se od društva. Yessir :)

Ne znam koliko je Oracle uticao na ponašanje dragog Digresije, evo, možemo njega da pitamo :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2007, 10:24 
Urednik
Urednik

Меди, јесте наравно, све то има смисла. То што си набројао - све само површно разумем и радо бих детаљније обрадио када бих имао услова на факултету. Радили смо на једном роботу и - добар смо посао одрадили :) Ипак, плитак сам стварно, срамота ме... Међутим као тим смо били јако свестрани ;)

Елем хтедох само да прозовем и исхејтујем овог Леонарда. Од њега, Нострадамуса, Жил Верна, Тесле и Ајнштајна више не могу да живим! Тј. од људи који их увијек и у свакој прилици имају зашто поменути...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2007, 22:58 
Veteran
Veteran

che.guevara je napisao:

Ne znam koliko je Oracle uticao na ponašanje dragog Digresije, evo, možemo njega da pitamo :D

Ma razocarao me Oracle skroz u zadnje vrijeme ... Da ima neka druga baza podataka, koja bi ispunila nase potrebe, odmah bismo otkantali Oracle. Em je skup, em je glomazan, em kompleksan, em ihahaj bugova, a tipovi iz Oracle Supporta su blago receno debili. Po nekoliko mjeseci se trebam s njima dopisivati, kako bi rijesili neki problem. Imas vise o tome na mom blogu (ukoliko moderator dopusti, evo link do mog bloga: Database thingies).

Ne brini se, ganjam ja paralelno i MySQL. ;) :D Trenutno sam jedini CMDBA u nasoj regiji (ima cini mi se jos jedan u Hrvatskoj negdje).

altoid je napisao:

Jel' mere?

Tako nekako. :D

Npr. ja sam se odlucio specijalizovati za podrucje baze podataka. Dakle, ne iskljucivo Oracle, nego i MySQL, a u planu su jos PostgreSQL i MS SQL. Pa dokle doguram...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2007, 04:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2006, 11:25
che.guevara je napisao:
Elem, moj stil života je drukčiji. Radije bih primao 10 puta manju platu, nego da postanem ono čime se naš narod godinama sprda - glupi Nijemac koji zna da zavrne šraf, ali nije obučen i da ga odvrne. Ima tu i nasljedstva - i genetskog a i u obrazovanju. I otac i deda su se bavili svime i svačim i u svemu su dogurali "dovoljno" - da ne tupim i kako. Poenta je da smo preživjeli zahvaljujući "nespecijalizaciji" - kad je industrija i vojska propala - došli su na red neki drugi oblici posla ;)

Svaka cast!

Jeste se se vi meni raspricali za ovo 7 dana dok sam ganjao Moldavke. Zelim reci bilo bi lijepo da se zna sve, ali to nije moguce. Specijalizacija je po meni OK, ali uvek treba imati as-a u rukavu. Znaci u necemu si bog, ali ostale stvari treba poznavati.

PS. Odo spavati nisam spavao koji dan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2007, 20:11 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 20 Okt 2007, 20:04
Ima li neko neki tutorial o macromedia deamweaveru,ako neko ima može li mi poslati na email adresu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2007, 01:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Extra tema...Ja sam poceo u osnovnoj od QBasica, napisao par osnovnih programa i jako mi se svidjelo programiranje. Onda sam poceo da ucim delphi. Isto napisao par programa, ali ovaj put malo komplikovanijih, koji su mi trebali a nisam ih mogao naci. Zanimljivo je da u help file-u delphija pored svakog primjera stoji i primjer u C-u! Tako polako i C ucim! Dosta me zanima .NET, puno ga hvale, kazu da su programi dosta manji i optimizovaniji nego u C-u ili obicnom VB-u! Mit ili istina? Vrijedi li taj jezik uciti ili da predjem na neki C?

?>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2007, 01:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2006, 11:25
Izgleda sad ces ovde malo moci nauciti i o DW-u :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2007, 10:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
r3d pa Java i .NET programeri su dosta trazeni u BL ovih dana to ti mogu reci :). Sve vise firmi iz BL prelaze recimo na Javu ili .NET. Sto se tice "optimizovanja" programa to je jako diskutabilna tema :roll:.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2007, 15:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Avg 2005, 18:48
Mislim da se treba fokusirati na Javi i .Net, kao i naravno poslije na baze podataka, jer bez baza sve je besmisleno...
To bi bila neka odlicna osnova, poslije ko zna kuda te zivot odvede, specijalizacije se vrse u firmama, na koje polje te bace...
Medjutim poslije izvjesnog vremena pisanje koda postaje rutina i najvise se vremena gubi na savladavanje prirode problema,
npr ako radis racunovodstvo, kako to funkcionise i slicno...
U svakom slucaju, samo naprijed...

I mislim da je super biti specijalista, npr specijalista za SAP, otvorena su ti vrata sirom svijeta, jer je proizvod jako skup, koriste ga velike firme i ne uci u skolama...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2007, 17:30 
Urednik
Urednik

Java rulz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2007, 22:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Avg 2005, 18:48
che.guevara je napisao:
To nema veze sa životom (bukvalno) jer u životu opstaju samo oni koji nisu specijalizovani. Šta recimo, ti si specijalac za Oracle - a Oracle propadne?

Ovo mi je promaklo, ja nisam specijalista za Orakle, jer nisam imao srece da radim u firmi koja to koristi.
Drugar moj, specijalisti za Orakle mlate lovu pravu, ali pravi specijalisti, ne neki priuceni.
Da ne pretjerujem Orakle je vjerovatno najbolja relaciona baza podataka na svijetu. Mikrosoftov SQL Server je daleko iza, ali nije lose ni tu se specijalizovat.
Odprilike nekako ovako ide, sto je skuplji softver na kome radis, onda si i bolje placen.
To da si tetkica za sve je u malim firmama, koje malo placaju...
Mislim da se to specijalista olako shvata, da bi bio specijalista moras da znas zaista dosta, da imas godine iskustva iza sebe, to se ne postaje u skoli...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]