Digresija je napisao:
Zamisli doktora, koji zna sve onako povrsno (doktor opste prakse) i doktora specijalistu (internista, hirurg, oftalmolog, stomatolog i td.) - sta mislis, koji je vise placen i kojih doktora ima vise na trzistu? Koji ce prije dobiti posao?
Vjeruj mi da ce u buducnosti samo oni, koji se specijalizuju u necemu, moci opstati na trzistu, a svi all-in-one ponudjaci, tj. one-man-show, ima da "izumru" ili budu marginalizovani.
Ako dodjes u vecu firmu, gdje se projekti rade u timovima od po 10 i vise ljudi, sigurno neces ti dobiti zadatak da programiras u Javi, da odrzavas server (ukljucujuci OS i pratece servise) i da odrzavas bazu podataka (programiranje i administracija). Ti zadaci su podijeljeni, a sto si bolji specijalist u svom podrucju, bolje ces proci.
Ali kao sto rekoh, shvatices to za nekoliko godina...

To nema veze sa životom (bukvalno) jer u životu opstaju samo oni koji
nisu specijalizovani. Šta recimo, ti si specijalac za Oracle - a Oracle propadne? Iako je teško da će se to desiti baš za Oracle - drugima hoće - a ne možemo svi biti Oracle stručnjaci
Elem, moj stil života je drukčiji. Radije bih primao 10 puta manju platu, nego da postanem ono čime se naš narod godinama sprda - glupi Nijemac koji zna da zavrne šraf, ali nije obučen i da ga odvrne. Ima tu i nasljedstva - i genetskog a i u obrazovanju. I otac i deda su se bavili svime i svačim i u svemu su dogurali "dovoljno" - da ne tupim i kako. Poenta je da smo preživjeli zahvaljujući "nespecijalizaciji" - kad je industrija i vojska propala - došli su na red neki drugi oblici posla
A o IT-u - kao što rekoh, ispravi me ako nisam upravu, stvari se brzo mijenjaju. Eto ti ga Delphi - do prije 5 godina u Banja Luci se 50% stvari radilo u Delphiu, a sad svi prelaze na C#. A ko meni garantuje ako se specijalizujem samo za Javu da Java neće propasti pred naletom prokletog .NET-a ili nečeg desetog?
Zaključak je da je riskantno (i glupo, to je bukvalno sakaćenje čovjeka) specijalizovati se samo za jednu stvar, a sve što je "srodno" toj stvari potpuno zanemariti. Ako bi grafički predstavljali nivo specijalizacije kao f(oblast) onda bi taj grafik trebao da bude u obliku "blagog brdašca", gdje bi brdo (maksimum) označavalo ono što "najbolje, najdraže i najviše radiš" a kako se oblast udaljava od te, tako se i poznavanje smanjuje. Takav oblik znanja možda jeste teži za naučiti (površina ispod funkcije, integral, je dosta veći nego kod drugih modela) ali je dosta fleksibilan jer se po potrebi može adaptirati drugačijoj situaciji (interesovanju). Tvoja priča o strogom specijalizovanju je
zla tvorevina megakorporacija koje time žele da u programere (ljude uopšte) unesu strah i bojazan da se na bilo koji način njima suprotstave. Mi smo Borg, svaki otpor je uzaludan. Dođi kod nas i postani Borg. Tvoj mozak će biti ispran. Grafik ovakvog znanja bi izgledao ... kao onaj prvi, ali mnogo mršaviji. Brdo bi bilo oštro i visoko ko Mont Everest, ali bi oko njega bila
provalija koja ujedno i slikovito opisuje čoveka koji takvo obrazovanje posjeduje. Kada ta planina nestane - dobijemo čoveka koji ne zna ništa.
Nadam se da će neko barem da shvati ovaj pogled na život, pa ko voli nek izvoli. O lošim posljedicama specijalizacije pisao je Engels koji je još i rekao "Specijalizacija je uzrok desocijalizacije". Time želim i da naglasim svoju veliku ljubav prema društvu - a kada nemate ništa zajedničko sa društvom - onda zaista šta vama znači društvo? Ništa. Imate puno primjera ljudi danas koji se organizuju u "blokove". Tako u školama ima blok geekova, blok narkomana, blok "pop"ularnih likova, blok ovih, blok onih. Kada se sastanu zajedno - jedni druge mrze, gledaju se izopačeno, ne mogu da se razumeju itd. Sve je to očigledno i iz opisanih grafika jer ako uzmemo površinu ispod "specijalizovanih" grafika i izvršimo presjek dobićemo samo jednu liniju koja označava neke svima poznate stvari - zato danas, kada se sastanu ljudi različitih "struka" - mogu samo (ko debili) da pričaju o proizvodima i potrošnji istih, jer to nam svima polako postaje jedina zajendička stvar - koliko trošimo na proizvode i koliko zarađujemo.
To ja ne volim i zato neću da se specijalizujem, pa makar crk'o.
Možete da mi kažete da sam mediokritet, ili da se samo "foliram" - ne razumijem više značenje te riječi baš najbolje (medio-kritet). Možete mi i reći da vama ipak odgovara više ovaj drugi način života, kada zavisite od firme i kada ne držite svoju budućnost u rukama - razumijem sasvim - nivo otuđenja kod mnogih ljudi danas je na zavidnom nivou i za divno čudo do se smatra čak i vrlinom - od njih i ne očekujem da promjene put - ali ovi mladi, oni su još neiskvareni i iako ih društvo pritišće da se "Borguju", revolt nije nikad za potcijeniti!
Wooooow! Specijalista za Windows 2003 server! Jebe se njemu! Woooooow! Klik-klik! Pare kaplju! Kupuje auto, stan, skupu hranu! Ima ženu sa silikonima! Woooow! Bog! On je Bog, on je natčovjek sa mozgom majmuna