Digresija je napisao:
Freddy je napisao:
@ Digresija
...
da batalim Oracle
...
Eeeee ne rekoh li ja, da je Oracle tezak? :)
Ali dobro je sto je tezak i komplikovan!!! Jer da nije, onda bi na trzistu bila masa Oracle strucnjaka, cime bi konkurencija bila veca i samim tim cijena rada manja. Ovako kad nemas konkurencije, ne moras da radis i zivis po principu od jutra do sutra, nego si finansijski solidno situiran. Dok sam se bavio PHP-om, HTML-om, CSS-om i ostalim Webinarijama, bilo je takoreci cisto prezivljavanje, a sada maltene hedonisticki uzivam u plodovima mukotrpnog ucenja i usavrsavanja na podrucju Oracla. 8)
Pretpostavljam da si onda radio za domace trziste php/html/css jer ako radis za strance, definitivno nije u pitanju prezivljavanje. Recimo da ti je satnica 15$ sto je po meni malo ali recimo da radis za tu satnicu na pocetku za neku evropsku/americku firmu, mozes itekako fino ziviti, jedino sto nekad doticni rad zahtjeva da radis po njihovoj vremenskoj zoni...ali sve to ima svoje mane i prednosti. S druge strane ti mozes biti Bog u Oraclu ali kod nas jednostavno ljudi namaju para za tu tehnologiju, tako da ti je jedina sansa da trazis posao vani.
Ako si kvalitetan, ako si dobar u komunikaciji i opusten sa klijentima, ne brini se za pakistance u indijce. Imam dva klijenta koji imaju negativnih iskustava sa njima, a odusevljeni bosancima :) Mislim da vise od 50% firmi koji outsoursuju posao imaju negativna iskustva sa Indijcima/pakistancima tako da se sa tog aspekta ne trebas brinuti, a one pojedince/firme sto njih uzimaju za projekte svejedno traze nesto jeftino i jednokratno da se odradi a to nisu klijenti sa kojima zelis dugotrajnu saradnju.