banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 00:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Oracle kod nas?
PostPoslato: 25 Maj 2012, 18:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008, 22:00
@ Digresija

Trenutno se uci PL / SQL kod mene ali sa jako malo entuzijazma,mnogo sam se razocarao u ovo nase IT trziste (kojeg vala i nema) .
U medjuvremenu sam se zainteresovao za business intelligence za koje je jos gora situacija ali ipak sa zadovojstvom citam literaturu na tu temu
jer mi je mnogo to nekako blisko kad se poznaje logika baza.
Poslednjih mesec dana se zestoko razmisljam i cak nocu nekada ne spavam da batalim Oracle i BI i da se dohvatim
prokletog html/css/ php - a i udjem skorz u materiju,posto su mi osnove vec poznate.
Svi argumenti me nekako navode da to uradim ali se jos premisljam.
Kao prvo mnogo se brze uci i moze krenuti sa nekom osnovnom zaradom i vidljivim rezultatima.
Kad nema posla offline onda uvek mogu da idem u freelance i na taj nacin ostvarm bilo kakav prihod (dok sa Oracle-om i BI to ne mogu).
Znam da je frka tamo sa indijcima,kinezima i ostalom bratijom ali jbg bolje ista nego nista.
Jeste da Oraclom i BI se zaraduje odlicno i da je posao dobar ali dok ti nasem coveku objasnis vrednost jednog IS, ili
sta mu moze doneti BI umreces od gladi.Nema se para ovde za to,dok svi hoce da imaju 'beni sajt i da se pohvale da su na internetu.
Bukvalno sam sludjen!

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2012, 22:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Freddy je napisao:
@ Digresija

Trenutno se uci PL / SQL kod mene ali sa jako malo entuzijazma,mnogo sam se razocarao u ovo nase IT trziste (kojeg vala i nema) .
U medjuvremenu sam se zainteresovao za business intelligence za koje je jos gora situacija ali ipak sa zadovojstvom citam literaturu na tu temu
jer mi je mnogo to nekako blisko kad se poznaje logika baza.
Poslednjih mesec dana se zestoko razmisljam i cak nocu nekada ne spavam da batalim Oracle i BI i da se dohvatim
prokletog html/css/ php - a i udjem skorz u materiju,posto su mi osnove vec poznate.
Svi argumenti me nekako navode da to uradim ali se jos premisljam.
Kao prvo mnogo se brze uci i moze krenuti sa nekom osnovnom zaradom i vidljivim rezultatima.
Kad nema posla offline onda uvek mogu da idem u freelance i na taj nacin ostvarm bilo kakav prihod (dok sa Oracle-om i BI to ne mogu).
Znam da je frka tamo sa indijcima,kinezima i ostalom bratijom ali jbg bolje ista nego nista.
Jeste da Oraclom i BI se zaraduje odlicno i da je posao dobar ali dok ti nasem coveku objasnis vrednost jednog IS, ili
sta mu moze doneti BI umreces od gladi.Nema se para ovde za to,dok svi hoce da imaju 'beni sajt i da se pohvale da su na internetu.
Bukvalno sam sludjen!

batali se toga jer toga kod nas nema. Uhvati se php/js/css/html i ne brini za indijce, i sa ovim mozes zaraditi jako mnogo ako si voljan raditi.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2012, 03:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Freddy je napisao:
@ Digresija
...
da batalim Oracle
...

Eeeee ne rekoh li ja, da je Oracle tezak? :)
Ali dobro je sto je tezak i komplikovan!!! Jer da nije, onda bi na trzistu bila masa Oracle strucnjaka, cime bi konkurencija bila veca i samim tim cijena rada manja. Ovako kad nemas konkurencije, ne moras da radis i zivis po principu od jutra do sutra, nego si finansijski solidno situiran. Dok sam se bavio PHP-om, HTML-om, CSS-om i ostalim Webinarijama, bilo je takoreci cisto prezivljavanje, a sada maltene hedonisticki uzivam u plodovima mukotrpnog ucenja i usavrsavanja na podrucju Oracla. 8)

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2012, 11:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008, 22:00
@ Digresija

Ma ne pogresno si me razumeo,nije tezina sto odbija cak sta vise meni je mnogo draze se zanimati Oracle-om i na njega se kompletno
usmeriti nego se razapinjati na vise strana i tehnologija plus sto baze vise volim nego ovo ostalo.
Problem je sto ti ovde mozes biti strucnjak koliko god hoces za nesto ako toga u cemu si dobar nema i niko ti ne trazi.
Ne bih ja njega batalio skroz ali izgleda da cu fokus morati malo da preusmerim jer mora se od necega ziveti.
Inace super za tebe sto si uspeo da se ostvaris na polju Oracla ali mislim da bi i ti morao da menjas fokus da zivis ovde,veruj mi.

@ Frenki
Uvideh i ja to tako da cu morati,a rada i ucenja se ne plasim.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2012, 16:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Digresija je napisao:
Freddy je napisao:
@ Digresija
...
da batalim Oracle
...

Eeeee ne rekoh li ja, da je Oracle tezak? :)
Ali dobro je sto je tezak i komplikovan!!! Jer da nije, onda bi na trzistu bila masa Oracle strucnjaka, cime bi konkurencija bila veca i samim tim cijena rada manja. Ovako kad nemas konkurencije, ne moras da radis i zivis po principu od jutra do sutra, nego si finansijski solidno situiran. Dok sam se bavio PHP-om, HTML-om, CSS-om i ostalim Webinarijama, bilo je takoreci cisto prezivljavanje, a sada maltene hedonisticki uzivam u plodovima mukotrpnog ucenja i usavrsavanja na podrucju Oracla. 8)

Pretpostavljam da si onda radio za domace trziste php/html/css jer ako radis za strance, definitivno nije u pitanju prezivljavanje. Recimo da ti je satnica 15$ sto je po meni malo ali recimo da radis za tu satnicu na pocetku za neku evropsku/americku firmu, mozes itekako fino ziviti, jedino sto nekad doticni rad zahtjeva da radis po njihovoj vremenskoj zoni...ali sve to ima svoje mane i prednosti. S druge strane ti mozes biti Bog u Oraclu ali kod nas jednostavno ljudi namaju para za tu tehnologiju, tako da ti je jedina sansa da trazis posao vani.

Ako si kvalitetan, ako si dobar u komunikaciji i opusten sa klijentima, ne brini se za pakistance u indijce. Imam dva klijenta koji imaju negativnih iskustava sa njima, a odusevljeni bosancima :) Mislim da vise od 50% firmi koji outsoursuju posao imaju negativna iskustva sa Indijcima/pakistancima tako da se sa tog aspekta ne trebas brinuti, a one pojedince/firme sto njih uzimaju za projekte svejedno traze nesto jeftino i jednokratno da se odradi a to nisu klijenti sa kojima zelis dugotrajnu saradnju.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2012, 16:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ko radi za 15 dolara? Digresija? Ku-ku :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2012, 19:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Ko radi za 15 dolara? Digresija? Ku-ku :lol:

dao sam primjer okvirne satnice za html/css/js ako radis kao freelancer neko krace vrijeme. Ako radis kao expert iz neke oblasti naravno da ce i satnica biti veca. Digresija radi sa oraclom i jos u Austriji tako da je njegova satnica daleko veca. Ali sa ovom satnicom mozes lijepo zivjeti u BiH.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2012, 20:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To ne znas za salu ;) Btw. kako je evro pao to je prosjecna bruto satnica u AT. Da ne racunam, ali tu je to negdje.

Mada, ne vidim nekog posla ovde gdje sam ja. Moja firma ima angazovanu drugu firmu koja radi dizajn od carapa, preko vozila pa do sajtova.

Kod zene u firmi jos gore, od njih stotinjak sigurno je sedamdeset sa veoma dobrim IT i tehnickim znanjima a mislim da je moj prvi web sajt klasa za njihovu prezentaciju. Sa kraja devedesetih. Tako je sa vecinom lokalnih firmi.

Nisam uopste u tom, ali vidim prilicnu dozu ravnodusnosti. Ne vjerujem da u okruzenju im uopste firma poput tvoje.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2012, 20:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sorry na off, iz radoznalosti sam instalirao sto je Digresija rekao, ali nema teorije da to mogu kuci raditi. Puno srece ostalima.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2012, 08:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cek cek prosjecna bruto satnica kojih radnika?

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2012, 09:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ako je prosjek, onda je od svih zaposlenih. Cini mi se da je prosjecna neto plata u Gornjoj Austriji oko 1700 evra. To je za muskarce, zene u pravilu imaju 20-tak procenata manje.
S tim, da ti sebi moras zaraditi za bolovanje, odmor, praznike...

Ako pitas za IT sektor, rekao bih da najvise zaradjuju oni koji su angazovani u medicini. Mada, nisam u toku, imas Digresiju i Hristova koji su sigurno sasvim dobro upuceni.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2012, 10:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako je prosjek, onda je od svih zaposlenih. Cini mi se da je prosjecna neto plata u Gornjoj Austriji oko 1700 evra. To je za muskarce, zene u pravilu imaju 20-tak procenata manje.

Ako pitas za IT sektor, rekao bih da najvise zaradjuju oni koji su angazovani u medicini. Mada, nisam u toku, imas Digresiju i Hristova koji su sigurno sasvim dobro upuceni.

NIisam se izrazio dobro. Da li je to prosjecna plata web developera?

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2012, 10:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne, svih zaposlenih. A za webiste je tesko reci jer se kombinuje okruzenje, iskustvo, obrazovanje... Ali neka to bude odokativna startna plata. Cirka 2500 bruto. Ako hoces, mogu ti kasnije pogledati i javiti na pp da ne zachatavamo bezveze.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2012, 17:04 
Veteran
Veteran

Sorry na off, iz radoznalosti sam instalirao sto je Digresija rekao, ali nema teorije da to mogu kuci raditi. Puno srece ostalima.

Imas na blogu www.baze-podataka.net nekoliko tutorijala u vezi instalacije Oraclea i pocetnickih koraka...

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2012, 17:09 
Veteran
Veteran

U Austriji je prosjek godisnjih bruto plata fiksno zaposlenih Java ili Oracle PL/SQL developera od 50 000 do 70 000 EUR, zavisno o godinama radnog staza i iskustva. Ja ne radim kao fiksno zaposlen na neodredjeno vrijeme, nego radim kao privatnik (Einzelunternehmen, Selbstständiger) full time za Raiffeisen Bank International. Dobio sam vec par uvreda nakon sto sam iznosio visinu svoje zarade, pa ne bih opet javno - koga zanima, nek me cimne na PP.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2012, 18:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Neto ili bruto?

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2012, 07:10 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
uvreda? zasto te ima ko vrijedjati na osnovu koliko zaradjujes?
sto se tice navedene bruto zarade za Java i PL/SQL developera...da li se to meni samo cini ili je to slabo placeno?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2012, 08:15 
Veteran
Veteran

@TnS: Procitaj jos jednom moju poruku i uoci rijec bruto. ;)

@BSE: Ma necemo o uvredama, ne vrijedi sujetasima poklanjati paznju...
U kojem smislu smatras navedene plate niskim? Nize su u odnosu na one u Njemackoj, Engleskoj ili USA, ako na to mislis...

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2012, 08:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Digresija, evo ceskam zilu glupacu :D
BSE, na npr. 60000 plate dodaj jos bar 15000. Da li si ti svjestan koliko je to novca?

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2012, 08:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
pa posto si naveo da su to bruto plate, kontam kad se odbiju porezi i podijeli na 12 mjeseci, ne znam moze li se onda zivjeti sa tom platom u Austriji (jedino ako nisam pretjerao sa odbijanjima, posto ne znam koliko se odvaja u Aut za zdravstveno, penziono,...)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]