banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Jul 2025, 19:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2007, 16:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Ала, благо нама са овако врсним и младим познаваоцима овако великог броја програмских језика, пуним искуства и интелектуалног капацитета, који пројекте имплементирају за "неколико дана". Зато имамо овако супер квалитетна домаћа софтверска рјешења која се појављују сваки дан на тржишту, као што су нпр. .... или онај ... итд.

Спустите се на земљу мало. Избор програмског језика за одређени пројекат у контексту о којем ви говорите има смисла само када је неко самосталан freelance програмер који на основу искуства и слободне процјене бира програмски језик за који сматра да ће му омогућити најробусније рјешења за најкраће радно вријеме.

Озбиљнији пројекти захтјевају тимове од неколико до неколико десетина људи и у таквој средини избор програмског језика је ствар традиције. Једном тиму који је навикао развијати апликације у C++, не пада на памет да мијења навике и прилагођава се другим језицима. Замислите фирму у којој ради 30 људи (аналитичари, пројектатни, програмери) који из пројекта у пројекат мијењају програмске језике јер им баш тај програмски језик обезбјеђује лакше имплементирање рјешења. То аутоматски повлачи и промјене у поступку дизајнирања и пројектовања софтвера, као и промјене у аналитичком приступу приликом сакупљања клијентових захтјева ... то је неизводљиво! Ситуације у којима се тако драстично мијењају радне навике људи који учествују у развоју софтвера се избјегавају. Сваки тим за развој софтвера свој рад базира на 1-2 програмска језика који диктирају и типове проблема које је тим у стању да ријеши. Тим никад неће прихватити и рјешавати проблеме који не могу бити реализовани програмским језиком који је традиција у тој софтверској кући и проблеме који немају додирних тачака са претходно рјешаваним проблемима, јер се тако претходно искуство из претходних пројеката не може искористити.
Итд. итд. Ваљда се назире поента бесмислености расправе везане за избор програмског језика ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2007, 16:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2006, 11:25
Napisao sam da izabere jezik koji je pogodan za njegovu oblast zanimanja. Malo sam se bio nasalio i pocela su prepucavanja koji je jezik bolji. Svaki je jezik napravljen iz nekog razloga i on je odlican zasto je primarno predvodjen. Naravno mnogi jezici su dobri sa mnogo siroke oblasti. Naravno kad se radi u timu neka aplikacija ti ne biras jezik vec tim. Sta sam naveo da se moze uraditi neka aplikacija za nekoliko dana u delphi za razliku u C++ nisam mislio ozbiljno nego sam htjeo reci da je delphi predvidjena za brzo razvijanje aplikacija sta znaci da mnogo stvari iz svakakvi oblasti je ugradjeno u sam jezik.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2007, 17:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
Ne bih do dolijevam ulje na vatru (lazem :D), al' ko je pogurao Borland C++ Builder, Delphi, MS Visual Studio, ili bilo sta slicno na Linux-u? A MacOS-u?

'Ajmo, ruke gore ko zna sta je gcc.

Ne kaze dzaba stara narodna (barem ovdje u Americi): "The right tool for the job."

P.S.: Pominjanje Delphi-ja na ovoj temi me natjeralo da upitam jednog prijatelja (koji je vec stigao dalje u programerskim vodama nego sto ja mogu uopste sanjati):
Citiraj:
Nikola: anyhow, i was wondering if you actually knew how widespread delphi is these days
Brad: I think I've heard it mentioned at least twice in the past eight years
Brad: maybe three times

Al' necemo popularnost za zdravo uzimati. Sta bih onda sa ovim americkim predsjednikom radio? Ipak je prosjecna osoba poglupa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2007, 18:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Malo si neupucen.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2007, 18:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nemanja666 je napisao:
Malo si neupucen.

Jel'? A ja se bas potrudio da izbjegnem koristenje te fraze za tebe. Nije fazon vrijedjati se.

Al' eto, prosvijetli me, pa da budem malo manje neupucen. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2007, 20:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

altoid je napisao:
Nemanja666 je napisao:
Malo si neupucen.

Jel'? A ja se bas potrudio da izbjegnem koristenje te fraze za tebe. Nije fazon vrijedjati se.

Al' eto, prosvijetli me, pa da budem malo manje neupucen. ;)

Mnoge delphi-ne aplikacije se mogu portovati na linux preko Kylix-a. Na MacOS mogucnost jos nepostoji.

Izvini ako sam te uvrijedio to mi nije bila namjera.

A sto se tice popularnosti i da su polarno uvek najbolje, to bi znacilo da je Windows najbolji sistem na svijetu.

PS. A da okoncamo ovu raspravu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2007, 20:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
@Nemanja666: Ne znam koliko imas godina, ali rekao bih da nemas bas iskustva sa pravim poslovima i o tome sta se trazi, u cemu se programira i sl.

Delphi mozes jos koristiti u malim "one-man-show" desktop aplikacijama, dok za bilo sta kompleksnije (web, SOA, enterprise distributed applications i td.) ne moze ni da prismrdi Javi, C#, pa cak i PHP-u.

Prateci tvoje poruke na ovom podforumu, uvjerio sam se da si talentovan i vjerujem jako dobar programer, ali nemoj da forsiras Delphi dizuci ga u nebesa, kada potraznja za Delphi programerima opada eksponencijalno (limes tezi ka nuli :D ).

Sjecam se kada sam ja imao potrebu za "skladistenjem" odredjenih podataka, pa sam sve podatke cuvao u CSV (Comma Separated Values) formatu i nisam htio ni probati neku bazu podataka.
Kada sam prvi put dosao u kontakt sa MySQL-om, stavio sam sebi prst na celo i pitao se:"Jbt koja sam budala, patim se sa CSV flat fajlovima, a baza radi sve kako treba..."

I dugo vremena sam tvrdio da je MySQL najbolja baza podataka, ali sam bio u zabludi, zato sto NISAM imao iskustva sa pravim projektima i enterprise trzistem. Sada nakon sto sam isprobao mnoge baze i nakon sto se vise godina bavim Oracleom, znam i mogu da kazem sta valja, a sta ne valja, te sta se i kad moze koristiti, a sta ne.

Nadam se da ces se sjetiti ovoga sta si pisao, kada nakon 3-4 godine budes imao nekoliko pravih projekata "u prstima". :)

Enough said.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2007, 21:35 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Tako je Digresija, Deus ex Machina, dođi i objasni! Ubuduće brišem ovakav flejm. Ono na fazon "Nisi upućen, tačka." više ne prolazi - stvarno si gl*p - od svega što je on nabrojao, ti si njemu našao da je neupućen jer neke aplikacije mogu da se portuju na kylix koji postoji samo za linux. To ukupno nije ni 1% onog što je Altoid naveo.

Digresija ti takođe fino reče. Ne možeš ti da sudiš o svemu i svačemu kad si još zelen :P Zapitaj se malo...

Ajde ispucajte se šta još imate pa da batalimo temu :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2007, 23:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
@che:
*ебо рак рака ако ја контам шта си ти написао у првом параграфу. :)

И закључавај ово.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2007, 23:22 
Urednik
Urednik

Ma pohvalio sam Digresiju, a onda sam ishejtovao Nemanju, izgleda da nisam to dvoje dovoljno razdvojio :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2007, 00:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2007, 17:39
O čoveče šta mi uradiste od teme! :x :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2007, 00:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2007, 17:39
Elem, totalno sam stagnirao. Sad nemam vremena nizašta, radim neke konkurse, neke poslove, a još uvek me čekaju dve knjige od po 800 strana. Znam, ne morate mi govoriti, vežba i samo vežba, jel' da?

PS. valjda ću se pojavljivati češće.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2007, 00:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

In before the lock...

eoth je napisao:
ve¾ba i samo ve¾ba, jel' da?

Bas tako.

@che.guevara, Digresija: Svi smo mi kol'ko-tol'ko novajlije. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2007, 03:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Dobro malo(mozda i previse) sam pretjerao. Sta reci sve aplikacije koje radim radim sam i zato mi Delphi vjerovatno odgovara.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2007, 14:09 
Veteran
Veteran

Ja ne mislim da je tema za lock, jer je ovo ipak konstruktivna diskusija, cak iako je par recenica offtopic...

@altoid: U IT bransi smo vjecno novajlije. :D Toliko novih stvari se pojavljuje, da si uvijek u neku ruku "novajlija"...

@che: Razdvajaj misli kako treba, jer sam pomislio da si i mene ishejtovao. ;)

@Nemanja: Ma opusteno, kao sto rekoh i meni se desavalo da "zelen" tvrdim nesto. Vidjeces kako se misljenje i stav mijenjaju tokom vremena...

Jedino che nikako da se uozbilji. ;)

A sad malo i ontopic. ;)

Za pokretaca teme: Isprobaj par programskih jezika i vidi, koji ti najvise lezi. Kada naucis osnovne algoritme i steknes rutinu, lako je savladati sintaksu bilo kojeg prog. jezika.

Moja preporuka su Java, C#, C++, a ako planiras da se bavis i web developmentom, onda je tu i PHP.
Od baza mozes da koristis za pocetak MySQL i PostgreSQL, a kasnije i Oracle.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2007, 21:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Digresija je napisao:
Za pokretaca teme: Isprobaj par programskih jezika i vidi, koji ti najvise lezi. Kada naucis osnovne algoritme i steknes rutinu, lako je savladati sintaksu bilo kojeg prog. jezika.

Moja preporuka su Java, C#, C++, a ako planiras da se bavis i web developmentom, onda je tu i PHP.
Od baza mozes da koristis za pocetak MySQL i PostgreSQL, a kasnije i Oracle.

Iako C# nisam probao, potpisujem. Ja bih jos dodao i C, jer je vrlo zdravo znati kako neke stvari funkcionisu na tako niskom nivou (pogotovo ako si u mogcnosti ili zelis da cackas po Linux-u/BSD-u).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2007, 22:21 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Avg 2006, 22:48
Ljudi, sve je dobro znati. Moja preporuka je da se svega treba dohvatiti, a ono sto nam je najpotrebnije treba najvise koristiti. Necu koristiti C ako sam WEB programer, necu Javu, C# ako pravim drajver...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jul 2007, 23:24 
Veteran
Veteran

culaja je napisao:
Ljudi, sve je dobro znati. Moja preporuka je da se svega treba dohvatiti, a ono sto nam je najpotrebnije treba najvise koristiti. Necu koristiti C ako sam WEB programer, necu Javu, C# ako pravim drajver...
Nemas pojma koliko si u zabludi...

Mnogi tako dok su neiskusni, hoce da znaju i nauce sve - C, Javu, C#, C++, Python, Ruby, PHP, MySQL, HTML, CSS, JavaScript, cackanje po PhotoShopu, pa usput jos neke Frameworke (Spring, Hibernate, Struts, Java Server Faces i td.), pa na kraju shvate da mnogo toga znaju povrsno ili osrednje, a nista detaljno.

Po meni je bolje da uzmes samo jednu stvar i da se tu specijalizujes do samog hardcorea. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 00:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Digresija slazem se sa tobom, ali prvo treba isprobovati neke stvari dok ne naletis na nesto sto se svidja i onda to izuci. Ja sam prvo prcko malo po c++ i nisam bio odusevljen. Tad sam probao Delphi(ne dolijevam ulje na vatru) koji mi se svidio i njega sam poprilicno izucio. Nakon toga sam malo probao C# koji mi se isto svidio, ali jednostavno sad nisam spreman odbaciti sve ono sta sam naucio i da ucim novi jezik.

Znaci isprobaj prvo sve, ali uci onaj koji ti se pokazao najboljim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jul 2007, 11:50 
Urednik
Urednik

Digresija je napisao:
Nemas pojma koliko si u zabludi...

Mnogi tako dok su neiskusni, hoce da znaju i nauce sve - C, Javu, C#, C++, Python, Ruby, PHP, MySQL, HTML, CSS, JavaScript, cackanje po PhotoShopu, pa usput jos neke Frameworke (Spring, Hibernate, Struts, Java Server Faces i td.), pa na kraju shvate da mnogo toga znaju povrsno ili osrednje, a nista detaljno.

Po meni je bolje da uzmes samo jednu stvar i da se tu specijalizujes do samog hardcorea. :D

E sad ću da te ishejtujem!

1. Generalno pravilo - specijalizacija - no good.

2. Kada znaš da radiš samo jednu stvar, možeš olako da postaneš:
- ovca za šišanje
- tehnološki višak
- budala

Hvala :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]