banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Jul 2025, 13:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 142 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Sa cime poceti??
PostPoslato: 29 Okt 2010, 00:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2008, 22:00
@Panzer Ne bih da zvucim pesimisticki ili da te obeshrabrim ali pripremi se
za hard work ako hoces da naucis, a ne "naucis".
Ono sto treba prvo da savladas jeste objektno orijentisanu paradigmu i taj nacin razmisljanja, sto je najteze,
posebno ako nikada nisi imao susreta sa tim.Govorim iz licnog iskustva i to bas na primeru jave koju i sam
ucim paralelno sa faksom i veruj mi da je mnogo teze nego sto sam mislio,mada posle 2-3 meseca stvari
postaju malo jasnije i pocinjem da se cudim kako su ljudi pre programirali bez OO nacina koji je mnogo logicniji.
Prije nego sam krenuo na da ucim javu iskustvo koje imam je iz Pascala,Visual Basica 6 i nesto manje Pythona koji je jedan fantastican ali
fantastican jezik i pravo je uzivanje u njemu programirati a uz to je i cist OO jezik.
Sto se tice literature uzmi neku knjigu o javi za pocetnike i trazi kakvu zbirku i polako.
Ja sebi nisam zacrtao do kada moram dobro savladati javu ali recimo da bi i meno odgovaralo da budem njen dobar
"govornik" do oktobra,pa sad...
Po prici starijih i iskusnijih kolega godinu dana je ipak malo, ako se uci kao sporedna stvar bilo koji programski jezik
i da je taj period dovoljan da se samo stekne dobra osnova i ovlada tim nacinom razmisljanja.Sintaksa nije teska
ali objektno orijentisano programiranje zna biti vrlo zeznuto dok se covek ne "uhoda".
Negde sam citao, ubi me ako mogu da se setim,blog od nekog programera koji vazi za autoritet (ne nas covek ,nego stranac)
koji kaze da se programski jezik moze jako dobro savladati za godinu dana ako se uci dnevno po 7-8 sati sa subotama i nedeljama.
Moras priznati da je to ipak mazohizam i to onaj teski.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 01:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Freddy je napisao:
manje Pythona koji je jedan fantastican ali
fantastican jezik i pravo je uzivanje u njemu programirati a uz to je i cist OO jezik.

Hm, hm....
Kod:
def qsort (list):
    if (len(list) > 1):
        list = qsort(filter (lambda x: x <= list[0], list[1:])) + [list[0]] + qsort(filter (lambda x: x > list[0],  list[1:]))
    return list

Trebas ti jos da ucis :)
Citiraj:
Negde sam citao, ubi me ako mogu da se setim,blog od nekog programera koji vazi za autoritet (ne nas covek ,nego stranac)
koji kaze da se programski jezik moze jako dobro savladati za godinu dana ako se uci dnevno po 7-8 sati sa subotama i nedeljama.
Moras priznati da je to ipak mazohizam i to onaj teski.

7-8 sati dnevno ako nesto zeli da se nauci kako valja uopste nije puno.

Dobre knjige za Javu nazalost ne mogu preporuciti, ali moje misljenje je da je od svega najlakse savladati OO programiranje, za osnove ne treba vise od mjesec-dva, to prosjecan student savlada za par predavanja, ionako pocetnik nece da bude arhitekta ili dizajner. Najlakse je nauciti na prakticnim primjerima, tako da bi ti predlozio da u tih godinu dana radis na 2-3 svoja projekta, koji ce se povecavati u kompleksnosti ne samo zbog lakseg ucenje nego zato sto je tako lakse ostati motivisan. Stvaranje svojih programa je mnogo zabavnije od rjesavanja glupih primjera iz zbirki. Ako bi radio 4-6 sati dnevno, mogao bi bez problema pokupiti osnove ako imas talenta imalo. Mjesec-2 osnovnih stvari sintakse, nekih programcica, a ostalo podjelis na projekte i teoriju.

P.S. ako imas izbora mani se Jave i uzmi nesto zabavno tipa Python :)

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2010, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Stvari ovako stoje, ovu godinu na faksu je jedan od izbornih predmeta informatika koju nisam mogao uzeti, a sada se radi Java, a sledeće godine C++ što znači da bih trebao da naučim barem jedno, ili Javu da pokupim propušteno ili da se pripremim za C++. Svjestan sam da treba dosta rada i spreman sam na to koliko mi vrijeme dopušta. Ako to stvarno znači 7-8 sati onda od toga nema ništa, nisam ja zaposlen da učim programski jezik, glupost čista. Pa eto sad bacite kakav prijedlog i za C++.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2010, 13:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
ma OO programiranje je generalno jedna obicna prdimahovina, ali eto, iz nekog razloga je popularno, pa ga zato valja uciti.
python? pored zivog perla, neko nagovara covjeka da uci python. grozno.
ako se hoce high-level programiranje, za to sluzi haskell. za low-level tu je c, za procesiranje teksta tu je perl, sve ostalo je glupost :D

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2010, 13:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Jel treba da me bude sramota sto sad prvi put cujem za Haskell? xD

?>

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2010, 13:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
Haskel se koristi za funkcijonalno programiranje.Ja sam ga koristio u predmetu "Programski jezici". Ako me pamcenje dobro sluzi :).

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2010, 15:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

r3d je napisao:
Jel treba da me bude sramota sto sad prvi put cujem za Haskell? xD

Ne brini za Haskell, u Clojure je buducnost :P

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 12:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Opet sam morao guglati :)
Funkcionalno programiranje = fuj

?>

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 14:22 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
Malo moras drugacije razmisljati (rekurzivno) :).

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 16:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:
Funkcionalno programiranje = fuj

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2010, 08:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jel nema na ovom forumu tema funkcionalno VS OOP? :D

?>

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 19:18 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Ja sam trenutno u velikoj dilemi...

Ovaj semestar sam radio funkcionalno programiranje u Scheme-u (ili, kako se sad zove, DrRacket) i OCaml-u (LISP jezik) i bilo mi je uzasno. Na mom faksu se trazi jako mnogo (projekti, labs, homeworks), toliko da mi se smucio computer science lab i da sam odlucio da ne nastavljam sa studiranjem CS-a, vjerovatno.
Sljedeci semestar bismo trebali raditi Javu i imperative programming/OOP, pa se dvoumim da li da radim to, jer, znam da bi bilo dobro nauciti i imati taj skill za kasnije, ali opet, ne zelim sebi produziti ovu torturu jos vise. :confused3:

Savjeti?

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 21:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Nisam razumio u cemu je problem, sto ti ne ide ili sto ne mozes fizicki stici? Posto si pitanje postavio na ovom podforumu pretpostavljam da je prvo u pitanju, ali onda opet ne znam kakve savjete ocekujes? :) Upri, zagrizi zubima i ne pustaj, to je samo faza, tako se ja osjecam pred svakom novom tehnologijom, pogledaj malo nize temu "Hybris" da vidis kako je meni bilo :D

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 23:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Svaki početak je težak ali tačno je i to da su neki programski jezici ružniji i teži za savladavanje. Za te koje pominješ da si radio ja nisam ni čuo. Ono što se radi kada se ozbiljno radi su OOP programski jezici a ne funkcionalni, a lako moguće da su OOP i jednostavniji ili bar smisleniji kod učenja i korištenja kada se savladaju. Negdje sam pročitao da se neko kad su mu legli temelji OOP programiranja pitao kako su ljudi uopšte radili sa funkcionalnim programskim jezicima, jer su OOP dosta bolji i smisleniji.

Mislim da Hristov o svemu ovome može više reći, on je radio sa čim je stigao :)

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2010, 00:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
FLASH, ja sam star i nemocan, ali savjetujem ti da sacekas jos neko vrijeme, trenutno si vjerovatno u stanju informacionog šoka, previše informacija koje nisu našle svoju "fioku", od tebe se trazi novi nacin razmisljanja, da puno isprobavas, a osjecas se da nisi na visini zadatka. Ja sam se isto tako osjecao kad sam krenuo da ucim programske jezike, moj prvi program nisam nekoliko dana mogao kompilirati dok jedan moj drugar nije prepisao citav program svojerucno (a cova kuca jednim prstom :lol: ), ispostavilo se da sam umjesto slova 'l' (malo L) napisao broj 1 :D, znaci umjesto println ja napisao print1n :D Toliki sam smoto bio, ali kasnije sam skontao da je to ono sto zelim da radim.
Moj savjet ti je, ako je moguce, da sacekas jos par mjeseci, i ako se u tebi jos uvijek ne rodi zelja za samoinicijativnim eksperimentisanjem i istrazivanjem, znaci ne samo da se tvoj kontakt sa programiranjem svodi na rijesavanje domace zadace, onda mozes mirne savjesti da batalis CS, jer nikad neces to raditi. Ali daj prvo sebi sansu, nemoj kod prve prepreke da pokleknes. Imas moju punu podrsku!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2010, 12:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Flash mislim da je vrijeme da prestanes da pratis moju karijeru :P
Ozbiljno, ja mislim da, pogotovo u mladjim godinama, CS je lifestyle i ako ti se ne svidja to sto radis i ako ti smeta da ponekad provedes 16h u labu u komadu onda iskreno CS nije za tebe. Mislim mozes se provlaciti i onda naci posao kao neki .NET/Java code monkey ali nije to sto CS pruza i treba da bude, niti za sta bi trebao da iskoristis faks IMHO. Takodje ako ti nije interesantno da programiras u slobodno vrijeme, odmah zaboravi na CS, to bi bilo isto kao slikar koji hoce da slika samo na faksu/poslu a inace mu se ne svidja.

Znam da tvoj intro kurs nije najsretnije rjesenje, mozes da probas sledeci(mislim da je interesantniji, pitaj ljude), ali sve zavisi od toga sta ti tacno smeta/ne svidja trenutno, to jest da li ce taj problem da prodje ili da se poveca.

Elaboriraj malo, pa ces dobiti bolje odgovore.

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2010, 12:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Šta je CS? Computer science? Pa nije valjda da se tu uči samo programiranje? Computer science je dosta šire od samog programiranja.

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2010, 13:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jeste, Computer Science. Zavisi sta podrazumjevas pod uci programiranje. Na uvodnim predmetima se uci vecinom programiranje(pod to podrazumjevam big-O, data-structures, itd), ostale teme kao algoritmi, teorija racunanja, sistemi itd. se rade kasnije.

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2010, 13:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Time trek je napisao:
Zavisi sta podrazumjevas pod uci programiranje.

Učenje programiranja u nekom od programskih jezika.

Ovde kod nas na ETF-u imaš smjer računarstvo i informatika a to je ta neka "Computer Science", ali se samo programiranje uči tek na jednom do dva predmeta.

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2010, 13:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Time trek je napisao:
Zavisi sta podrazumjevas pod uci programiranje.

Učenje programiranja u nekom od programskih jezika.

Ovde kod nas na ETF-u imaš smjer računarstvo i informatika a to je ta neka "Computer Science", ali se samo programiranje uči tek na jednom do dva predmeta.

Ispade malo duzi odgovor.

Ne postoji predmet programiranje(ili programski jezici kako se zove na Etf-BL).

Nesto najbilize bi bili software engineering, software design i intro to computer science koji je uvod u sve.
Takodje predmeti nisu vezani za odredjene jezike, nego je to po izboru profesora obicno, jer je sam programski jezik sporedan onome sto se predaje. Ja sam do sada radio(u sklopu nastave) u Pythonu, Javi, Haskellu, Cu, i Javascriptu, od toga sam imao jedan predmet, uvod u CS koji se djelomicno bavio sintaxom/programiranjem u Javi(te god. su ga nazalost u Javi predavali) ali vecinom data strukturama, kompleksnosti itd.) i jedan koji se dosta bavio funkcionalnim programiranjem, znaci sintaxom itd Haskella. Sve ostale stvari se nauce usput, citat prof "C mozete nauciti sami pomocu interneta, ja vam predajem bitnije stvari).

Ali vecina predmeta ukljucuje programiranje, ako npr. imas predmet Operativni Sistemi ili Mreze(koje vidim i na Etf Bl), normalno da ces implementirati OS ili network stack u sklopu nastave, tako da vecina predmeta koji nisu teorija ukljucuje ogromne kolicine programiranja zbog cega mi pitanje nije najjasnije :P

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 142 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]