Evo prodje nam i regionalno!
Na nasoj regiji (ja sam iz Bijeljine, cisto da se zna) prva cetiri mjesta zauzela je TS "Mihajlo Pupin" iz BN, koliko smo i poslali takmicara. Spremali smo se ove godine zestoko, sto jes' - jes'.
Nego, nisam o tome zelio da bisem. Zelio sam da primjetim da su ove godine zadaci bili... pa moglo bi se reci... neocekivani. Da, to je pravi izraz.
Moje kolege programeri i ja smo analizirali prethodna takmicenja i uopste ovaj tip zadataka nismo ocekivali. Za razliku od proslogodisnjeg regionalnog, ovo je bio pravi bum! Kada su mi zadaci dospjeli u ruku, preletio sam pogledom preko onih test primjera, cisto da otprilike vidim kako se sta radi i poceo se cesati po glavi, misleci da se neko za*ebao...
Prvi put su se na regionalnom pojavila 4 zadatka (umjesto 3) pri cemu je vrijeme za rad ostalo nepromjenjeno.
Meni je mrsko da postavljam tekstove zadataka, ali imam zelju da prokomentarisem svaki pojedinacno.
1.
Snezana i 7 patuljaka. Zadatak nema VEZE sa patuljcima, ali nek bude...
Ja sam ga radio preko varijacija, mada je mogla i obicna for petlja, s obzirom na fiksne duzine nizova. Relativno lagan zadatak u kojem sam koristio rekurziju (po meni bespotrebno, ali prvo palo na pamet).
2.
Mravi. UH!

Nerviraju me nenormalno...
Ovo je cista organizacija ciklusa. Smjesan zadatak, zaista. Vise logicki, no moram priznati da su izostavili veoma vazan test primjer. Za mnogo veliko T nizovi bi trebali samo da zamjene mjesta, sto je ekstreman slucaj koji nije testiran. Ali nema veze...
3.
Rastava broja N na K sabiraka.
Ovaj sam uradio na 2 nacina u petak, dan uoci takmicenja, na pripremama. Kad sam pogledao test primjere i vidio da je to taj zadatak, poceo sam da se smijem u stilu: "Koji sam ja srecnik!"

Gotov za 10 minuta, sto cini lakih 30-ak bodova.
4.
Kvadratni UBICA!
Necu napisati "ubojica" kao naslov pa da zemlja gori!
Veseo zadatak, kojisam uradio "pjesackom metodom". Sve moguce kvadratne podmatrice provjerio i ispisao maksimalnu. Ono standardno: pomocna matrica za izdvajanje, funkcija za provjeru, 2-3 for petlje.... Sve je teklo kao po loju!
Sve u svemu, nije bilo lose. Vidi se da pokusavaju da priblize nize nivoe takmicenja olimpijadama, da makar lice zadaci. A ne jedan oblik spremanja do republickog, a na drzavnom sve to zaboravi i uci one zaludjenicke tehnike...
Volio bih da cujem vasa misljenja o zadacima. Koliko je bilo na vasim regijama takmicara sa svim bodovima? Kako vam se cine zadaci i sl...