banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 04:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 224 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2007, 21:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Nece che doci zbog Fuada. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2007, 22:20 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
O pa zdravo kolega Digresija, poštovanje, dugo se nismo čuli ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2007, 23:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Pa nije do mene sigurno. ;)
Kad ces u BL? Stignes li ista raditi pored studiranja?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2007, 06:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2006, 11:25
che.guevara je napisao:
Nemanja666 je napisao:
U mojoj skoli direktor nas dodatno motivise tako sto je obecao kipiti laptop svakom onom ko prodje na neku od olimpijada.

To se cijeni. Ja sam od svoje direktorice dobio knjigu sa retardiranom posvjetom, sramota me bukvalno :evil:

Drzavno ce biti na ETF-u u Banja Luci, negdje pocetkom maja.

Znam da je na ETF. Republicko bi valda trebalo da bude malo dalje pa cak mozda i u Trebinju, za sto se i ja zalazem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2007, 07:48 
Urednik
Urednik

Digresija je napisao:
Pa nije do mene sigurno. ;)
Kad ces u BL? Stignes li ista raditi pored studiranja?

U BL idem negdje krajem aprila, a posao ganjam već dva mjeseca, taman mi se učini da sam našao nešto dobro, pa ćorak i onda nanovo :) Evo baš se sad spremam da odem na neki razgovor... Vremena za izlaske, zezanje, druženje, hobi i šta već ima na pretek. Evo večeras idem da vidim ovu propast od srbijanske A reprezentacije, a čujem da i braća iz Republike Srpske dolaze na "Jug" (45 KM put i karta valjda?) :-) Tako, životarim... Ne žalim se druže Digresija, ne još 8)

Nemanja, kakav je put do Trebinja?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2007, 09:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:

Nemanja, kakav je put do Trebinja?

uglavnom asfaltiran.

Vrh

Tema posta: Rezultati
PostPoslato: 31 Mar 2007, 20:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 20:47
Evo prodje nam i regionalno!
Na nasoj regiji (ja sam iz Bijeljine, cisto da se zna) prva cetiri mjesta zauzela je TS "Mihajlo Pupin" iz BN, koliko smo i poslali takmicara. Spremali smo se ove godine zestoko, sto jes' - jes'. :D

Nego, nisam o tome zelio da bisem. Zelio sam da primjetim da su ove godine zadaci bili... pa moglo bi se reci... neocekivani. Da, to je pravi izraz.

Moje kolege programeri i ja smo analizirali prethodna takmicenja i uopste ovaj tip zadataka nismo ocekivali. Za razliku od proslogodisnjeg regionalnog, ovo je bio pravi bum! Kada su mi zadaci dospjeli u ruku, preletio sam pogledom preko onih test primjera, cisto da otprilike vidim kako se sta radi i poceo se cesati po glavi, misleci da se neko za*ebao... :roll:

Prvi put su se na regionalnom pojavila 4 zadatka (umjesto 3) pri cemu je vrijeme za rad ostalo nepromjenjeno.

Meni je mrsko da postavljam tekstove zadataka, ali imam zelju da prokomentarisem svaki pojedinacno.

1.
Snezana i 7 patuljaka. Zadatak nema VEZE sa patuljcima, ali nek bude...
Ja sam ga radio preko varijacija, mada je mogla i obicna for petlja, s obzirom na fiksne duzine nizova. Relativno lagan zadatak u kojem sam koristio rekurziju (po meni bespotrebno, ali prvo palo na pamet).

2.
Mravi. UH! :x Nerviraju me nenormalno...
Ovo je cista organizacija ciklusa. Smjesan zadatak, zaista. Vise logicki, no moram priznati da su izostavili veoma vazan test primjer. Za mnogo veliko T nizovi bi trebali samo da zamjene mjesta, sto je ekstreman slucaj koji nije testiran. Ali nema veze...

3.
Rastava broja N na K sabiraka.
Ovaj sam uradio na 2 nacina u petak, dan uoci takmicenja, na pripremama. Kad sam pogledao test primjere i vidio da je to taj zadatak, poceo sam da se smijem u stilu: "Koji sam ja srecnik!" :lol: Gotov za 10 minuta, sto cini lakih 30-ak bodova.

4.
Kvadratni UBICA!
Necu napisati "ubojica" kao naslov pa da zemlja gori! :D
Veseo zadatak, kojisam uradio "pjesackom metodom". Sve moguce kvadratne podmatrice provjerio i ispisao maksimalnu. Ono standardno: pomocna matrica za izdvajanje, funkcija za provjeru, 2-3 for petlje.... Sve je teklo kao po loju!

Sve u svemu, nije bilo lose. Vidi se da pokusavaju da priblize nize nivoe takmicenja olimpijadama, da makar lice zadaci. A ne jedan oblik spremanja do republickog, a na drzavnom sve to zaboravi i uci one zaludjenicke tehnike... :-?

Volio bih da cujem vasa misljenja o zadacima. Koliko je bilo na vasim regijama takmicara sa svim bodovima? Kako vam se cine zadaci i sl...

Nikad ne zavrsim potpis do kr

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2007, 22:49 
Urednik
Urednik

U Banja Luci prva dva mjesta su uzeli takmicari iz Gradiske, Nemanja(666) Tatic i Sasa (?), treci je Stanko Culaja iz Sipova. Zadaci su, koliko sam mogao da cujem bili extra ;)

Veoma lose to sto se radi samo 2 sata. Nevjerovatno. Tri sata minimum. Jeste da sam se upraksao na topcoderu vec posteno da zadatke radim nabrzaka (tri komada za 1h) ne znam koja je svrha toga, kada se ode na IOI tamo se tri zadatka rade pet sati sto je sasvim drugaciji "tip" situacije :/

Mozes li ipak ukratko da napises zadatke? Svaka chast na plasmanu i srecno na republickom/drzavnom!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 01:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Čestitam, Nemanja666! ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 09:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evo zadataka:

1. Patuljci

Svaki dan dok patuljci rade u rudniku Sneguljica priprema kucu i kuva rucak. 7 stolica, 7 tanjurica, 7 vilica i 7 nozeva za 7 gladnih patuljaka. Medjutim, jednoga se dana iz rudnika vratilo 9 patuljaka (niko ne zna kako ni zasto) i svaki od njih tvrdi da je jedan od njenih 7 patuljaka.
Srecom, svaki patuljak na svojoj kapici ima jedinstven prirodan broj manji od 100, a sneguljica je matematicarka, jos je odavno primjetila da zbir brojeva na kapicama njenih 7 patuljaka iznosi tacno 100.
Napisite program koji ce prepoznati koji su patuljci prvi, odnosno odabrati 7 od 9 brojeva ciji zbir iznosi 100.

Ulazni podaci:
U devet redaka nalazi se po jedan prirodni broj izmedju 1 i 99. Brojevi ce biti medjusobno razliciti. Napomena: Ulazni podaci bit ce takvi da ce rjesenje biti jedinstveno.

Izlazni podaci:
U sedam redaka treba ispisati po jedan prirodni broj – to su brojevi na kapicama Sneguljicinih sedam patuljaka. Brojeve mozete ispisati bilo kojim redom.

Primjer:
Ulaz:
7
8
10
13
15
19
20
23
25

Izlaz:
7
8
10
13
19
20
23

(20 bodova)

Poslednji put menjao TheDragon dana 01 Apr 2007, 09:20, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 09:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

2. Kolone

Poznato je da se mravi uvjek krecu u koloni. Medjutim, manje je poznato sto se dogadja kada se dvije kolone mrava sretnu u prolazu koji je preuzak da bi se dva mrava mogla mimoici. Jedna teorija kaze da u tom slucaju mravi preskacu jedni druge.
Od trenutka kada se kolone sretnu, svake sekunde svaki mrav preskoci (ili biva preskocen, kako se dogovore) mrava ispred sebe tako da ta dva mrava zamjene mjesta, ali samo ako se drugi mrav krece u suprotnom smjeru.
Potrebno je odrediti redoslijed mrava u prolazu nakon T sekundi.

Ulazni podaci:
U prvom redu nalaze se prirodni brojevi N1 i N2, broj mrava u prvoj i drugoj koloni.
U sljedeca dva reda nalaze se redoslijedi mrava u prvoj i drugoj koloni (od prvog prema poslednjem). Svaki mrav je jedinstveno oznacen velikim slovom engleske abecede (medju svim mravima ne postoje dva s istom oznakom).
U zadnjem redu nalazi se cijeli broj T (0<=T<=50), broj sekundi proteklih od susreta kolona.

Izlazni podaci:
Ispisite redoslijed mrava nakon T sekundi. Nas ugao gledanja je takav da nam prva kolona nailazi s lijeve, a druga kolona s desne strane.

Primjer:
Ulaz:
3 3
ABC
DEF
0

Izlaz:
CBADEF

(20 bodova)

Poslednji put menjao TheDragon dana 01 Apr 2007, 09:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 09:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

3. Rastava broja

Potrebno je napisati program koji ce ispisati sve moguce nacine na koje se prirodan broj N (1<=N<=20) moze rastaviti kao zbir od K (1<=K<=N) sabiraka koji su takodje prirodni brojevi. Na primjer, moguce rastave broja N=5 na K=3 sabirka glase 3+1+1, 2+2+1, 2+1+2, 1+3+1, 1+2+2 i 1+1+3.

Ulazni podaci:
Ulazna datoteka RASTAVA.IN koja se nalazi u tekucem direktoriju sastoji se od dva reda, u kojima se respektivno nalaze brojevi N i K.

Izlazni podaci:
Program treba da kreira izlaznu datoteku RASTAVA.OUT u tekucem direktoriju. Datoteka treba da sadrzi sve moguce rastave broja N na K sabiraka, pri cemu se svaka rastava nalazi u posebnom redu. Jedna rastava se sastoji od niza sabiraka koji su medjusobno povezani znakom “+”. Izmedju sabiraka i znaka “+” ne nalaze se nikakvi razmaci. Rastave trebaju biti ispisane u takvom poretku da rastava sa vecim prvim sabirkom bude ispisana prije rastave sa manjim prvim sabirkom (ne primjer, rastava 5+2+3 treba da se ispise prije rastave 4+4+2). Ukoliko su prvi sabirci jednaki, iski kriterij sortiranja se primjenjuje na sledeci sabirak, i tako sve do prvog razlicitog sabirka (na primjer, rastava 4+2+6+3 treba da se ispise prije rastave 4+2+5+4).
Vremensko ogranicenje: Za svaki testni primjer program treba da ponudi rjesenje za najvise 20 sekundi.

Primjer:
5
3

Izlaz:
3+1+1
2+2+1
2+1+2
1+3+1
1+2+2
1+1+3

(30 bodova)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 09:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

4. Kvadratni ubojica

Mirko je uocio da se greska u programu pojavljuje samo kada se u memoriji programa pojavi takozvani kvadratni ubojica. Memorija programa je matrica od R redaka i S kolona u kojoj se nalaze samo nule i jedinice. Kvadratni ubojica je kvadratni podskup memorije veci od jednog znaka, koji izgleda jednako kada se okrene za 180 stepeni. U sledecoj matrici postoje 3 kvadratne ubojice:

101010
111001
101001

A to su:
. . . .10
. . . .01
. . . . . .

. . . . . .
. . .00 .
. . .00 .

101 . . .
111 . . .
101 . . .

Marka zanima postoji li nekakva veza izmedju dimenzije najveceg kvadratnog ubojice i greske u njegovom programu. Napisite program koji ce pomoci Marku i za zadanu memoriju ispisati dimenziju najveceg kvadratnog ubojice. Dimenzija kvadratnog ubojice je broj redaka (koji je jednak broju kolona) od kojih se sastoji. U gornjem primjeru dimenzije su redom 2, 2, 3.

Ulazni podaci:
U prvom retku ulaza nalazit ce se R i S, prirodni brojevi manji ili jednaki 300.
U sledecih R redaka nalazit ce se po S znakova, ‘0’ ili ‘1’ (bez razmaka).

Izlazni podaci:
U prvi i jedini redak treba ispisati dimenziju najveceg kvadratnog ubojice. Ukoliko nema kvadratnih ubojica, ispisite -1.

Primjer:
3 6
101010
111001
101001

Izlaz:
3

(30 bodova)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 09:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Prosle godine zadaci su bili "copy-paste" iz srpbijanske zbirke. Ove godine ocigledno je da su iz hrvatske. Sta li nas ceka sledece godine, da mi je znati... Rumuni, mozda? Ili Madjari.... :lol:

Stvarno, kad vidim ovakve zadatke, za koje se iz aviona vidi da su prepisani, smuci mi se. Pa zar ne mogu sesti i jednostavno smisliti 4 nova zadatka?

E, da... Ako nekog (slucajno) zanima, evo 5 zadataka koje sam ja smislio za nase skolsko takmicenje...

http://www.zmaj.1gb.cc/skolsko

Nemanja666, koliko ste ti i Sasa imali bodova?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 11:22 
Urednik
Urednik

TheDragon je napisao:
Prosle godine zadaci su bili "copy-paste" iz srpbijanske zbirke. Ove godine ocigledno je da su iz hrvatske. Sta li nas ceka sledece godine, da mi je znati... Rumuni, mozda? Ili Madjari.... :lol:

Upravko tako :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 11:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Zaboravio sam da napomenem, da su se kod nas profesori (interno) dogovorili da se ulaz u 3. zadatku (Rastava broja) ne uzima iz datoteke, vec sa standardnog ulaza i ispisuje na ekran.

Bas je glupo: u tri zadatka ulaz je sa tastature a samo u tom jednom ulaz iz datoteke. Jos jedan dokaz da su zadaci prepisani, s tim sto su 1. 2. i 4. iz zbirke a 3. sa nekog takmicenja... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 12:49 
Urednik
Urednik

Evo čestitamo našim profesorima-moronima, idiotima i budalama na genijalno odabranim zadacima (gugl rulz!):

1: http://www.google.com/search?q=cache:hC ... =firefox-a
2: http://www.google.com/search?q=cache:-S ... =firefox-a
3: http://www.google.com/search?q=cache:1A ... =firefox-a
4: http://www.google.com/search?q=%22takoz ... =firefox-a

Kakvi su to idioti stvarno nema nigdje više!

Bravo, svaka čast, bravooo. Uzeli su 3 zadatka sa hsin'a a jedan sa bhoi'a. Svaka čast... Pa jel postaje sad malo jasnije kakva je situacija? Četvrta godina zaredom a normalnog takmičenja nigdje na vidiku ... Još će opet sad da se pojavi neka budala koja će da tvrdi kako je sve bilo "na nivou" ... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 13:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:
Evo čestitamo našim profesorima-moronima, idiotima i budalama na genijalno odabranim zadacima (gugl rulz!):

1: http://www.google.com/search?q=cache:hC ... =firefox-a
2: http://www.google.com/search?q=cache:-S ... =firefox-a
3: http://www.google.com/search?q=cache:1A ... =firefox-a
4: http://www.google.com/search?q=%22takoz ... =firefox-a

Kakvi su to idioti stvarno nema nigdje više!

Bravo, svaka čast, bravooo. Uzeli su 3 zadatka sa hsin'a a jedan sa bhoi'a. Svaka čast... Pa jel postaje sad malo jasnije kakva je situacija? Četvrta godina zaredom a normalnog takmičenja nigdje na vidiku ... Još će opet sad da se pojavi neka budala koja će da tvrdi kako je sve bilo "na nivou" ... :-?

Svaca cast... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 13:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Prodje i ovo takmicenje i ko bi rekao bez i jedne zalbe. Zadatci su bili malo tezi (sto se meni svidjelo). Che nismo radili 2 sata nego oko 2h40min. Meni (Nije da se hvalim) je bilo dovolno jedan sat da se uradi. Napravio sam malo gresku i izgubio 10 bodova ali sta se moze. Evo resenja koja sam radio na takmicenju pa su malo neuredna. Ispravio sam gresku u trecem(Samo u for petlji Promjenio K u N).

Prvi

Kod:
program zad1;
{$mode objfpc}
var
  Patuljci : array[1..9] of integer;
  Suma, Temp : integer;
  i, j, k : integer;

procedure Ulaz;
var
  i : integer;
begin
  Writeln('Ulaz?');
  for i:= 1 to 9 do
    Readln(Patuljci[i]);
end;

begin
  Ulaz;
  Suma := 0;
  for i := 1 to 9 do Suma := Suma + Patuljci[i];
  for i := 1 to 9 do
    begin
     for j := 1 to 9 do
        begin
          Temp := Suma - (Patuljci[i] + Patuljci[j]);
          if (Temp = 100) and (i <> j) then
            begin
              writeln('Izlaz:');
              for k := 1 to 9 do
                if (k <> i) and (k <> j) then Writeln(Patuljci[k]);
                readln;
                halt(0);
            end;     
        end;
    end;     
end.

Drugi

Kod:
program zad2;
{$mode objfpc}
uses
  StrUtils;

var
  Niz1, Niz2 : string;
  N1, N2 : integer;
  T, i : integer;
  Izlaz : array[-100..100, 1..2] of char;

procedure Ulaz;
begin
  writeln('Unesite N1, N2:');
  Readln(N1, N2);
  Writeln('Mravi 1:');
  Readln(Niz1);
  Writeln('Mravi 2:');
  Readln(Niz2);
  Writeln('Unesi T:');
  Readln(T); 
end; 

procedure DoIzlaz;
var
begin
  Niz1 := ReverseString(Niz1);
  for i := 1 to N2 do
    Izlaz[i, 2] := Niz2[i];
  for i := N1 downto 1 do
    begin
      Izlaz[T - (N1 - i), 1] := Niz1[i];
    end; 
end;

begin
  Ulaz;
  for i := -100 to 100 do
    begin
      Izlaz[i, 1] := '*';
      Izlaz[i, 2] := '*';
    end;
  DoIzlaz;   
  for i := -100 to 100 do
    begin
      if Izlaz[i, 2] <> '*' then write(Izlaz[i, 2]);
      if Izlaz[i, 1] <> '*' then write(Izlaz[i, 1]);
    end; 
  readln; 
end.

Treci

Kod:
program zad3;
{$mode objfpc}
uses
  SysUtils;

var
  N, K : integer;

procedure Ulaz;
begin
  repeat
    Writeln('Ulaz N:');
    Readln(N);
  until N in [1..20];
  repeat 
    Writeln('Ulaz K:');
    Readln(K);
  until K in [1..N]; 
end;

procedure DoIspis(Sender : string);
var
begin
  writeln;
  for i := 1 to Length(Sender) do
    begin
      Write(Sender[i]);
      if i < K then write('+');
    end;
end;

procedure DoWork(Suma : integer; Ispis : string);
var
begin
  if (Suma = N) and (Length(Ispis) = K) then
    DoIspis(Ispis);   
  if (Length(Ispis) >= K) or (Suma > N) then exit;
  for i := N downto 1 do
    DoWork(Suma + i, Ispis + IntToStr(i));
end; 

begin
  Ulaz;
  DoWork(0, '');
  readln;
end.

Cetvrti

Kod:
program zad4;
{$mode objfpc}
uses
  SysUtils, StrUtils;

var
  Matrix : array[1..300, 1..300] of integer;
  X, Y, Max, i : integer;

procedure Ulaz;
var
  i, j : integer;
  TempStr : string;
begin
  Writeln('!Prvi broj je po Y osi(redovi), a drugi po X osi (kolone)!');
  Writeln('Unesite (R, S)');
  Readln(Y, X);
  for i := 1 to Y do
    begin
      Readln(TempStr);
      for j := 1 to X do Matrix[j, i] := StrToInt(TempStr[j]);
    end;
end; 

function IsThere(Size : integer) : boolean;
var
  i, j, i1, j1 : integer;
  TempStr : string;
begin
  result := false;
  for j := 1 to Y - Size + 1 do
    for i := 1 to X - Size + 1 do
      begin
        TempStr := '';
        for j1 := j to j + Size - 1 do
          for i1 := i to i + Size - 1 do
           TempStr := TempStr + IntToStr(Matrix[i1, j1]);
        if ReverseString(TempStr) = TempStr then
          begin
            Writeln('Izlaz');
            Writeln(Size);
            readln;
            halt(0);
          end;       
      end;
end;

begin
  Ulaz;
  Max := X;
  if Max > Y then Max := Y;
  for i := Max downto 2 do IsThere(i);
  Writeln('Izlaz');
  Writeln('-1');
  readln;
  exit; 
end.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2007, 17:40 
Urednik
Urednik

Eh, za ove zadačiće najbolja praksa je topcoder :P

Tamo se radi 1h i petnaestak minuta 3 zadatka ... pa udri :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 224 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]