banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 16:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Odg
PostPoslato: 02 Maj 2006, 06:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2004, 08:54
Ako vam je do pravog takmicenja gdje mozete dobro i zaraditi,gdje je konkurencija prava ali i za koje morate imati i znanje otidjite
http://www.topcoder.com
i takmicite se na svjetskom nivou.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2006, 11:43 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Dobro Maliću, sad sam te shvatio :)

Rabbit, to je iznad našeg nivoa.

Mi se takmičimo za IOI, sa vršnjacima, a ne sa profesionalcima na TC'u. Jednog dana, možda stignemo i tamo.

Što se tiče SoC'a, od svih obaveza ne mogu ni da smislim temu!

Osim toga na SoCu mogu učestvuju samo studenti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2006, 11:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2006, 16:51
Nije bilo danas prof. u skoli pa cu vidit sutra za slike...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2006, 19:25 
Urednik
Urednik

Rammstein je napisao:
Nije bilo danas prof. u skoli pa cu vidit sutra za slike...

Ok, pozdravi profesora, dobro bi mi dosla i jedna njegova slika da napravim sebi tablu za pikado ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 10:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Eh, eh, a lijepo sam ti ja che govorio da se ne nerviras :)

Ajd nek si se barem ispucao ovdje na forumu...

Medjutim, ako ista zelite postici, onda se morate PISMENO zaliti ministarstvu prosvjete i kulture (ili kako se vec zove), napisati im o cemu se radi, sve zajedno sa argumentima... Ako ni od njih ne stigne nikakva pozitivna reakcija, onda mijenjaj drzavu. :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 11:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
pmalic je napisao:
Po meni se ta takmičenja nikako ne mogu nazvati takmičenjima "iz programiranja", već "iz algoritama". Algoritmi su vertikalno kompleksni, dok je programiranje i horizontalno i vertikalno kompleksno. I ta takmičenja ni blizu ne pripremaju nekoga za pravi posao. Sa današnjim načinima razvoja softvera, najčešće se bori sa horizontalnom složenošću, dok se vertikalna rijeđe sreće i to uglavnom na poslovima rezervisanim za iskusnije programere. Mislim, ko sad iskreno očekuje da će da radi na razvoju STL-a za C++ ili standardnih klasa u Javi... Jedino mjesto gdje se još adekvatno cijene "vertikalne vještine" je razvoj za embedded platforme, tu je još najbitnije koliko si alocirao memorije ili potrošio ciklusa.

Апсолутно се слажем! Пратим форум већ неко вријеме и гледам задатке са републичких такмичења. Ја не знам ко вам даје те задатке, јер то су прије свега математички задаци. Сваки од тих задатака се може најприје ријешити формално на папиру, математички, и то је 95% посла ... остатак је имплементација.
Даћу само примјер такмичења из информатике са електријаде од прошле године. Задатке су нам давали професори са БГ ЕТФ-а, Електронског факултета из Ниша и са нашег ЕТФБЛ-а ... Већина задатака били су већ написани програми у C-у и било је потребно написати само излаз тих програма који је обично био свега неколико карактера ... Међутим програми су били тако написани да је ту било гомила непотребних варијабли, петљи које су ишле у круг по неколико дестина и стотина пута, затим рекурзивних позива којих се опет знало наредати по неколико десетина, затим изрази са гомилом различитих оператора нареданих и груписаних једни поред других,... и сличне зачкољице, и наравно мало времена да се све уради (јер као што нама готово увијек напомињу на предавањима, времена никада нећете имати довољно). Да би се брзо и успјешно ријешио задатак морало се баш размишљати, програмерски, тако да су се морали уочити бескорисни блокови израза који заправо нису радили ништа, тј. прво су мијењали вриједности варијабли па послије неколико пролаза кроз петљу враћали стање на старо ... или се морала уочити интуитивно нека правилност након неког броја понављања петље или неколико рекурзивних позива, јер кад би се радило на силу и пратило свако итерацију радило би се цијели дан ... а за то није било времена никако ... Математичких проблема није било!
Да се вратим на ствар, не знам зашто се инсистира на рјешавању таквих типова проблема као на вашим такмичењима, јер просто не разумијем сврху тога. Нико од вас неће тражити да измишљате нове проласке кроз граф или стабло, нове алгоритме сортирања или алгоритме за проналажење узорака у тексту, нити ћете имати времена да пишете своје имплементације алгоритама и структура података и да се бакћете са тим, кад већ имате готове класе на располагању. Такви проблеми су све мање актуелни у информатичком домену и препуштају се искључиво математичарима. И сама математика није више толико заступљена у образовању "информатичара". Данас је вјештина написати робусну апликацију за што краће вријеме и уз што мање ресурса (што више користити већ готова рјешења). Та математичка такмичења, у овом смислу, немају никакве користи!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 12:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ok, pozdravit cu ga. Dobio sam slike, ima ih dosta ( oko 5 MB zipovano u jpg formatu) - tako da ces moc pravit dosta tabli... :)
Poslat cu ti danas il sutra... kad stignem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 17:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Arghghgh ... koruptovan zip file!!!
Morat cu sutra opet kopirat na flash.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2006, 22:47 
Urednik
Urednik

Sale_123123 je napisao:
Che, lakse malo, ne znam da je iko isao iz Gimnazije na ljetni programirski kamp. Ja sam 2004 isao u Zadar, (nisam iz Gimnazije nego iz Tehnicke skole, a to je velika razlika u kvaliteti nastave - nasa je bolja naravno ).

E, greška gluvih telefona. Nije li gimnazija nov-novcata!?

Citiraj:
To sto sam ja isao treba da zahvalim svom profesoru Radovanu Marjanovicu, ciju sluku ti hoces da gadjas pikadom :), a to ti nije trebalo, koji je fino zamolio Ivu Separovica da me uopste primi, i najveca zahvala mojim roditeljima koji su dali 450KM + 200KM za moje ucestvovanje na kampu. Nikakve stipendije nije bilo, niti sam je ocekivao.

Ej to je moj bed, malo izliv negative energije, u istom smo shitu. Htio sam da obrišem taj tekst (taj koji si citirao i onaj o Višegradu), ali sam zaboravio ...

Citiraj:
Sto se tice odlaska na CEOI 2004 da nije bilo pritiska mog direktora, profesora Radovana i prof. Dzavida opet bi morao platiti da idem.

E fino, jebiga, kod nas je svaki otpor samofinansiranju bio uzaludan (BORG) :mad: Ostaje samo "Lucky, use the force!"

Citiraj:
A ovo sto se tice da imas znanja vise od mene (no coment). Znanje je tesko izmjeriti, a radi se o nijansama.

Bez ljutnje i puno pozdrava. (prof. Radovan rekao da napisam "Bez ljutnje i bez pozdrava"), ha ha, nemoj sad oped da planes, to je ipak sala.

Da, imaš pravo ... Zašto bih "planuo", moja greška, a i vjerujem kolegama :) Izvini ako sam te uvredio, ništa nemam protiv tebe, gorčina od onog "ne mogu stringovi" mi je pokvarila čitavu nedelju (a i drugim ljudima) :P

Štaviše, eto primjera dobrog - učenik koga roditelji moraju da finansiraju za kamp ... a onaj postotak što se odbija za obrazovanje - e to ide u nečiji džep :P Nema za nas :D Ko hoće na kamp - plati pa klati. Što je najgore, za malo pa da se međusobno pokoljemo :( Dobro je što si se javio na vrijeme ! Inače bih se upecao na "Zavadi pa vladaj" ;)

Sliku tvog profesora već imam ... a rekao sam mu da ću ga gađati pikadom :D Šala mala ... Nemoj mi reći da čitate forum, i to čak i profesori!?? Svašta, ja sam mislio da naši profesori ne znaju niti šta je forum (ili da znaju samo da gledaju u njega, ali ništa ne pišu - jer nije dozvoljeno koristiti stringove :lol:).

Stvarno ono, što se tiče znanja, povlačim izjavu, jebiga, napao sam krivog čovjeka, isfuracija, šta ćeš, živci ... i ono u vezi Višegrada je takođe izliv ... ali ono "glavno" stoji :P Sjebana su nam takmičenja do zla boga. Htio sam samo da odgovorim Maliću na pitanje "čemu sve to" jer sam imao utisak da on smatra takmičenja beznačajnim. Zamisli da su obe priče istinite baš kao što sam ih opisao i steknućeš utisak da ima "nešto" u tim takmičenjima što vrijedi :wink:

Eto za kraj, ne znam jesi li dobio onaj Linux, dao sam desetak kopija učenicima a ostatak Fuadu, pa možda je jedna došla i do tebe ... Biće možda za državno nova verzija gotova, bez one "komercijale" i knjige Algorithms.

Da se samo malo osvrnem na komentar o tipu takmičenja,

Citiraj:
Да се вратим на ствар, не знам зашто се инсистира на рјешавању таквих типова проблема као на вашим такмичењима, јер просто не разумијем сврху тога. Нико од вас неће тражити да измишљате нове проласке кроз граф или стабло, нове алгоритме сортирања или алгоритме за проналажење узорака у тексту, нити ћете имати времена да пишете своје имплементације алгоритама и структура података и да се бакћете са тим, кад већ имате готове класе на располагању. Такви проблеми су све мање актуелни у информатичком домену и препуштају се искључиво математичарима. И сама математика није више толико заступљена у образовању "информатичара". Данас је вјештина написати робусну апликацију за што краће вријеме и уз што мање ресурса (што више користити већ готова рјешења). Та математичка такмичења, у овом смислу, немају никакве користи!

Nekako ne mogu da se složim sa tobom ... ne znam od kakve je praktične primjene buljenje u neki retardiran kod sa milion operatora, pokazivača na pokazivač ili čega već i predviđanja njegovog izlaza (ili greške) ... ako se Algoritmi i strukture ne mogu nigdje iskoristiti, onda koja je korist od toga? Ne bih bio ekscentričan pa bih rekao da su sve vještine potrebne !

Bez algoritama ... programi su nekako ... suvoparni? Kao word document? Šta je program bez algoritma? Šta je programer koji ne zna šta je graf?

A to što takmičenja iz programiranja postoje ovakva kakva su (dakle "matematička" kako ih vi zovete) to čitav svijet trenutno podržava, a ako ljudi budu mislili kao i vi, možda se jednog dana i promjeni, ko će ga znati :P

Potrebni su algoritmi. Definitivno. Džaba ti već napisan algoritam za graf, ako ti ne znaš šta je graf, koji ti algoritam treba, kakva struktura itd ... reći "ne" algoritmima znači ostati na nivou PHP'a ... Očigledno se razilazimo u mišljenjima, al' bezveze. Takmičenja su dobra ovakva kakva su. Ono, ipak to je "takmičenje". I na takmičenju iz matematike uvijek budu neki šašavi problemi sa bakicama, Ivicom i Maricom ili tako nešto ... Ima neka svrha toga, ipak, ta takmičenja organizuje "svjetska naučna elita". Zadaci takvi kakvi su, su veoma pogodni za mozganje ...

I još ponešto o "Baladi"

Pominju ljudi peticiju ... peticija je živa komedija ... savjetuje nam Digresija da se "žalimo ministarstvu" ... Istina je da njih zaaaboole briga za nas - tako da ništa od toga, ionako sam se (bar ja) rashladio od takmičenja :P Mada ostaje ružno sjećanje ...

Poz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2006, 11:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
@che
Ниси ме разумио. Мада сам заборавио то да напишем. Наравно, потребно је знати шта је граф, шта је стабло, обиласке кроз граф, као и структуре података и алгоритме. Јер, логично је да те ствари морам знати како би их правилно употребио.
Али графови, стабла, компоненте повезаности, алгоритми за кретање по графовима су појмови које дефинише и којима се бави Дискретна математика, и задатке које ви добијате а који се тичу простих бројева, дјељивости, графова су задаци који се рјешавају тим апаратом. Ни у ком случају не кажем да те ствари не треба знати, да се разумијемо! Али, моје мишљење је да ти задаци (већином) нису задаци из информатике ... већ задаци из дискретне математике.
Што се тиче структура података и алгоритама, па зар ћеш ти за сваки проблем писати нову структуру података (from scratch) или ћеш користити већ готове класе?! Што опет не значи да те ствари не треба знати, напротив! Мени није проблем, јер их познајем, али нећу се изнова бавити истим проблемом (њиховом имплементацијом) кад већ имам готово рјешење ... све остало је губитак времена!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2006, 12:42 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 23 Jun 2001, 02:20
che.guevara je napisao:
Bez algoritama ... programi su nekako ... suvoparni? Kao word document? Šta je program bez algoritma? Šta je programer koji ne zna šta je graf?

Pa, u svakom programu moraš pisati algoritme, osim ako ne napišeš Hello World. Ali što kaže medi da izmišljaš toplu vodu sa svojim implementacijama algoritama za pretragu, sortiranje ili obilazak grafova, to je, po mom mišljenju, gubljenje vremena.

Tebi iz tvoje perspektive to sad možda izgleda ok, ali nakon par godinica, ako se zaposliš na nekakvom programerskom poslu, slabe ćeš imati vajde od svega toga. Mnogo će biti bitnije da znaš razne mrežne protokole, rad sa bazama, SQL, XML/XSLT, Corbu, itd... To su stvari koje danas završavaju posao. To je ta horizontalna složenost koju sam spomenuo u pretprošlom postu. Štaviše, i da si najzeznutiji stručnjak za npr. pretragu i sortiranje, neće ti nijedan nadređeni dati da trošiš na to satnicu koju ti on plaća.

Razlika je u svrsi programiranja, ti sad možda programiraš iz razonode ili traženja priznanja od ostalih. Većina odraslih programera ipak radi za pare i njihov rad je usmjeren ka pravljenju nekog proizvoda. Puno njih radi nešto i za svoju dušu, ali prvo podmire posao koji im omogućava egzistenciju, a onda što ostane vremena za ostalo...

Daleko od toga da nema poslova koji se sastoje od pisanja zajebanih algoritama bez nekog interfejsiranja sa mrežom, bazama i sl. Ali, takvi su poslovi neuporedivo rjeđi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2006, 18:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Vi svi gledate korist u svemu tome. Ja kad sam bio mlad nisam ni sanjao da cu biti neki vid programera. Nisam ni znao da postoje stvari kao sto su programski jezici dok se nisam sa njima sreo u #7 razredu osnovne. Imao sam 2 iz matematike ( kao i sada ) i 3 iz fizike. Ali to me nije sprijecilo da programiram, to mi je u krvi.
I uostalom glavna stvar koja goni moje skillove je zelja da pravim igre. Da! Igre a ne neki program ili algoritam. Igre su jedini razlog moje orijentacije...
Pa makar skapavo od gladi i zedji, i bio u apsolutnom siromastvu uvjek cu praviti Igre!!! Ni algoritmi nisu losi za razvijanje logike...a i oni su potrebni u igrama!
Ali vi ostali, koji programirate samo za $$$, i nista usput ne naucite ste pateticni!!!
Kada programiram igre igram se Boga : stvaram svoje Svijetove!!!

Kinezi kazu : "Voli ono sto radis!", a ja kazem : "Radi ono sto volis!".
I ukoliko nema mogucnosti za ono drugo, bolje biti mrtav nego ziv se patiti. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2006, 19:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Rammstein je napisao:
Vi svi gledate korist u svemu tome. Ja kad sam bio mlad nisam ni sanjao da cu biti neki vid programera. Nisam ni znao da postoje stvari kao sto su programski jezici dok se nisam sa njima sreo u #7 razredu osnovne. Imao sam 2 iz matematike ( kao i sada ) i 3 iz fizike. Ali to me nije sprijecilo da programiram, to mi je u krvi.
I uostalom glavna stvar koja goni moje skillove je zelja da pravim igre. Da! Igre a ne neki program ili algoritam. Igre su jedini razlog moje orijentacije...
Pa makar skapavo od gladi i zedji, i bio u apsolutnom siromastvu uvjek cu praviti Igre!!! Ni algoritmi nisu losi za razvijanje logike...a i oni su potrebni u igrama!
Ali vi ostali, koji programirate samo za $$$, i nista usput ne naucite ste pateticni!!!
Kada programiram igre igram se Boga : stvaram svoje Svijetove!!!

Kinezi kazu : "Voli ono sto radis!", a ja kazem : "Radi ono sto volis!".
I ukoliko nema mogucnosti za ono drugo, bolje biti mrtav nego ziv se patiti. :angel:

jesi poceo ista konkretno od igara praviti ,imas ideju ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2006, 20:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Napravio sam jedan kviz u OpenGL-u. I par ostalih sitnica kao sto je Tetris, Pacman, Sokoman ... Ali na umu imam jedan veci projekt.
Oduvjek sam zelio praviti RPG u kineskom stilu!
Ako zelis o tome pricati napravi novu temu, sjeti se cemu ova balada sluzi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2006, 23:12 
Urednik
Urednik

Ramstain ima pravo - nemojmo ići u OT.

Sve u svemu, ne mogu da zamislim lijepšeg takmičenja iz informatike od onog koje trenutno postoji :-? Nikako ne mogu da zamislim nešto pogodnije za takmičenje od pisanja algoritama. Srry :(

Rado bih da otvorimo novu temu sa *jasno* definisanim problemom/pitanjem.

Laku noć ;)

Vidimo se za sedam dana u Sarajevu ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2006, 23:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
pmalic je napisao:
Tebi iz tvoje perspektive to sad možda izgleda ok, ali nakon par godinica, ako se zaposliš na nekakvom programerskom poslu, slabe ćeš imati vajde od svega toga.
...
Štaviše, i da si najzeznutiji stručnjak za npr. pretragu i sortiranje, neće ti nijedan nadređeni dati da trošiš na to satnicu koju ti on plaća.

Razlika je u svrsi programiranja, ti sad možda programiraš iz razonode ili traženja priznanja od ostalih. Većina odraslih programera ipak radi za pare i njihov rad je usmjeren ka pravljenju nekog proizvoda. Puno njih radi nešto i za svoju dušu, ali prvo podmire posao koji im omogućava egzistenciju, a onda što ostane vremena za ostalo...

Daleko od toga da nema poslova koji se sastoje od pisanja zajebanih algoritama bez nekog interfejsiranja sa mrežom, bazama i sl. Ali, takvi su poslovi neuporedivo rjeđi.

Potpisujem!

Sve vishe se cijeni efikasnost, iznad inovativnosti.
Govorim za firmu gdje programer treba utoliko da izradi informacioni sistem kojim bi se automatizovali odredjeni poslovni procesi i izvrsila organizacija npr dokumentacije. Za sve to nema izmisljanja tople vode, dakle, sjednes i napises nesto sto vec postoji u 500 varijanti. Naravno, uvijek se moze unijeti neka novost, ali daleko od toga da ce gazda da trpi/cijeni tvoju extra satnicu za nesto sto vec postoji gotovo i jeftinije.

Citiraj:

Cijenim tvoj entuzijazam, i ja sam tako razmisljao. Cak se i ne bavim programiranjem full time, nego iz razonode, usputna aktivnost, kada skontam da nesto moze da se automatizuje.
I kreirao sam module, izmisljao nove nacine za rjesavanje starih problema i sl. Vecinom su to bazicne stvari gdje nema izmisljanja tople vode. I kasnije skontas da si sve to mogao uz manje muke i truda, a gazda ce isto da plati.
Dakle, na poslu cijenis samo efikasnost.
A kod kuce sjednes i istrazujes nove fazone i fore, za sebe.

@Rammstein --> Pozitivno ti je razmisljanje, u svakom slucaju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2006, 09:23 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 23 Jun 2001, 02:20
langolijer je napisao:
@Rammstein --> Pozitivno ti je razmisljanje, u svakom slucaju.

Generalno pozitivno, ali lako može ispasti pogubno za onog ko ga praktikuje... Mislim, treba uzeti stavove ovdje izrečene sa malo rezerve, ima jedan proces koji ima potencijal da poprilično promijeni nečija mišljenja i stavove o svemu - zove se odrastanje, a ovdje taj proces, čini mi se, još nisu svi završili :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2006, 23:06 
Urednik
Urednik

pmalic je napisao:
zove se odrastanje, a ovdje taj proces, čini mi se, još nisu svi završili :wink:

Da, evo, još uvijek dišemo ... OT !

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]