Sargas je napisao:
Znam da je stara tema, al rekoh da ne otvaram novu pa...
Prvo bih vam pokušao objasniti u kakvoj sam situaciji...
Dakle u osnovnoj sam bio 9. na republičkom iz QBasica, a sad u 1. Gimnazije 7. na regionalnom (s tim da se apsolutno nisam nimalo spremao već mi je samo rečeno sutra je takmičenje) iz C++ i Paskala. Računarsko - informatički sam smjer i trenutno radimo Pascal...
E sad dileme...
Pročitao sam temu uzduž i poprijeko, ali nisam shvatio odakle zapravo početi...
Kažete odaberi šta ti se sviđa i udri po tome, ali šta se meni sviđa, odakle učiti i ostale stvari...
Da sumiram pošto je ovo što sam napisao i meni nejasno...
Dajte mi prijedloge i savjete, svoja iskustva i svoje početke...
Evo i plan rada ovog smijera...
http://i39.tinypic.com/33voj8l.jpgZamisli da zelis da ucis strane jezike, a da nikad nisi ucio gramatiku bilo kojeg jezika, pa ni maternjeg jezika. I odlucis se da ucis vise jezika paralelno. Zamisli koji ce to napor za tebe biti da skaces sa jednog jezika na drugi, naucis u jednom jeziku neki gramaticki koncept, pa onda nesto sto je specificno samo za taj jezik, pa onda skocis na drugi jezik, uradis isto to, pa na treci, itd... Tako ce nastati haos u tvojoj glavi, pobrkaces koncepte, i veoma sporo ces napredovati.
Ali ako uzmes jedan jezik, za relativno kratko vrijeme ces nauciti 90% elemenata koji su zajednicki vecini jezika svijeta (konjugacija, deklinacija, padezi, odredjecni clan, pridjev, prijedlog, konjukcija, kondicional, imperativ, itd..), i onih 10% koji su svojstveni samo tom jeziku. I za to kratko vrijeme postaces majstor za taj jezik. I kao slag na tortu, za to kratko vrijeme, sa savrsenim znanjem tog jednog jezika moci ces naci ubrzo posao gdje se traze natprosjecni poznavalac tog jezika.
Jednom kad si usavrsio taj jedan jezik, i sve koncepte gramatike jednog jezika imas u malom prstu, i krenes da ucis ostale jezike, daleko ces
brze savladavati ostale jezike, jer kao prvo, imaces kristalno jasnu sliku onoga sto ucis, lakse ces povezati neke stvari, zahvaljujuci stecenoj intuiciji ces brze shvatiti nove koncepte.
Sve ovo sto sam ti napisao vazi i programske jezike. Uzmi jedan programerski jezik koji je danas trazen, i koji obuhvata vecinu koncepata koji se nalaze u vecini drugih jezika, usavrsi taj jezik, gledaj naravno da nesto ucinis sa tim znanjem, da zaradis sebi dzeparac, da pises aplikacije, itd.. I onda kreni sa ostalim jezicima. Kod programerskih jezika je karakteristicno da su veoma slicni jedni drugima, tako da kad naucis jedan jezik, ucenje drugog jezika ce se svoditi na ucenje samo onih stvari koje su specificne tom novom jeziku koji ucis.
Tako sam i ja postupio. Ne samo da tako ucim govorne jezike, nego sam tako ucio i programiranje. Usavrsio sam jedan jezik, i kasnije se prebacio na ostale, u svakom jeziku uradio jedan veci projekt da interioriziram nauceno, i to je bilo to. Prije par mjeseci sam dobio ponudu da uradim neki projekt u PHP, i prihvatio sam ga iako nikad u zivotu nisam vidio PHP kod

Naucio sam ono sto mi treba za start za nekih 7 dana, ostalo sam ucio u hodu, i za mjesec dana zavrsio projekt