banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Mar 2021, 02:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Sep 2011, 15:14 
OffLine
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 19:12
Postovi: 92
Lokacija: Somewhere over the rainbow..
Moze se i koristenjem do-while petlje, pa onda taj IF pali :).

Umjesto ovog:
Kod:
n = consoleIn.nextInt();

//dok god ne uneses broj manji od 13 while petlja ce se vrtiti i traziti da uneses ponovo uz ispis greske.
while(n>=13){
     System.out.println("Greska! Morate unijeti broj koji je manji od 13. \nPokusajte ponovo: ");
     n = consoleIn.nextInt();
}


stavis ovo:

Kod:
do{
     n = consoleIn.nextInt();
     if(n>=13)
          System.out.println("Greska! Morate unijeti broj koji je manji od 13. \nPokusajte ponovo: ");
}while(n>=13);


btw.. if-then petlju nemas u javi. To vjerovatno vuces is Pascala (ako se ne varam) 8)


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 02 Sep 2011, 16:36 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2005, 19:12
Postovi: 1453
@helionprime
Ili može da napiše svoj exception, i tako vježba pisanje exceptiona? :D

_________________
Everyone in the world was programmed by the place they were born, hemmed in by their beliefs, but you had to at least try to grow your own brain.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 02 Sep 2011, 17:39 
OffLine
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 19:12
Postovi: 92
Lokacija: Somewhere over the rainbow..
A moze i da baca exception-e, pa da ih hvata :-)
Exception-i su cool 8)


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 02 Sep 2011, 18:19 
OffLine
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Postovi: 10481
Lokacija: Banja Luka
helionprime je napisao:

btw.. if-then petlju nemas u javi. To vjerovatno vuces is Pascala (ako se ne varam) 8)


kako li je taj jezik postao tako uspjesan? :lol:
navika iz svih jezika, pa cak i kvazi, su if-then petlje, neobicno mi je da ih nema
a sad ima smisla zasto mi JCreator ne prepoznaje then kao sluzbenu rijec :)
sto se tice exceptiona...polako ljudi, ja sam apsolutni pocetnik i ovo vjezbam samo zbog faxa :)
Pozdrav i hvala svima na pomoci

_________________
Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jan 2021, 22:49 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Postovi: 4903
Lokacija: Banja Luka
Da li neko ima objasnjenje za ovu pojavu? To se u C# ne desava.
Kod:
public class Main
{
   public static void main(String[] args) {
      
              int year = 0x07 * 256 + 0xe5;
       
        System.out.println(Integer.toString(year));
   }
}

Ispisuje 2021
Kod:
public class Main
{
   public static void main(String[] args) {
      
              byte [] ar = new byte[2];
              ar[0] = (byte) 0x07;
              ar[1] = (byte) 0xe5;
              int year = ar[0] * 256 + ar[1];
       
        System.out.println(Integer.toString(year));
   }
}

Ispisuje 1765

_________________
Eins, zwei, eins, zwei build an empire, very Prussian!
Exhaust gasses go into the turbocharger and spin it, witchcraft happens, and you go faster.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jan 2021, 22:59 
OffLine
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Postovi: 14060
Lokacija: Q5CV+X5
0xe5 je -27 u 8-bitnoj reprezentaciji sa sext-om.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jan 2021, 23:04 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Postovi: 4903
Lokacija: Banja Luka
byte bi trebao biti unsigned... :-?

_________________
Eins, zwei, eins, zwei build an empire, very Prussian!
Exhaust gasses go into the turbocharger and spin it, witchcraft happens, and you go faster.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jan 2021, 23:06 
OffLine
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Postovi: 14060
Lokacija: Q5CV+X5
Mislim da se problem dešava u konverziji u int. A byte bi trebao biti sam po sebi unsigned (po sjećanju, starom 15 godina :D)

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jan 2021, 23:07 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Postovi: 20195
https://docs.oracle.com/javase/tutorial ... types.html

_________________
Rad je od čovjeka napravio roba, neradu smo odani sve do groba.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jan 2021, 23:09 
OffLine
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Postovi: 14060
Lokacija: Q5CV+X5
Zarđao sam ja za ove rasprave...

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jan 2021, 23:09 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Postovi: 4903
Lokacija: Banja Luka
Interesantno je da je rezultat manji tacno za 256 od onoga sto bi trebao da bude. U prvom primjeru je sve OK. Sigurno se nesto desava kada ga smjesta u aray...

_________________
Eins, zwei, eins, zwei build an empire, very Prussian!
Exhaust gasses go into the turbocharger and spin it, witchcraft happens, and you go faster.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jan 2021, 23:15 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Postovi: 20195
Pa napisao ti je Enter. Byte označeni broj, a negativni brojevi predstavljeni drugim komplementom.
11100101 je -27.

_________________
Rad je od čovjeka napravio roba, neradu smo odani sve do groba.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jan 2021, 23:28 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Postovi: 4903
Lokacija: Banja Luka
Sad mi je jasno. U prvom primjeru uopste ne posmatra 0xe5 kao byte. Zato i trazi implicitnu konverziju u byte u drugom primjeru.
Uvjek ce da "fali" 256.
U svakom slucaju je porazavajuce za javu da ne podrzava tipove podataka bez predznaka.

_________________
Eins, zwei, eins, zwei build an empire, very Prussian!
Exhaust gasses go into the turbocharger and spin it, witchcraft happens, and you go faster.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jan 2021, 23:38 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Postovi: 4903
Lokacija: Banja Luka
Mislim nece uvjek, nego kada je druga cifra preko 0x7f. :)

_________________
Eins, zwei, eins, zwei build an empire, very Prussian!
Exhaust gasses go into the turbocharger and spin it, witchcraft happens, and you go faster.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 14 Jan 2021, 23:56 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Postovi: 20195
Dodaj u prvom slučaju na primjer 0xF0FFF0FF kada se već igraš brojevima :)

_________________
Rad je od čovjeka napravio roba, neradu smo odani sve do groba.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs