banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 17 Jul 2018, 22:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Apr 2017, 20:03 
OffLine
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Postovi: 12161
Lokacija: Treći kamen od Sunca
kutak je napisao:
Hej svi :)
Učim lagano html, css i ostalo. Većinu stvari iz htmla i css-a sam usvojila bez problema, mislim da i nema nešto puno mozganja, zasad.
Jedino gdje sam zapela i što nikako ne mogu vizualizovati je positioning u css-u. Za floating mi je sve razjasnio ovaj video>

https://youtu.be/xara4Z1b18I
E, sad kad bi i za positioning mi neko objasnio kako ide ovako u 3d prostoru, bila bih zahvalna. Jako.


cao :D

Static je default, znaci da ne navedes nista imaces static. Njega koristis najcesce kad mijenjas neki position koji je element vec imao.
Relative ako navedes onda mozes koristiti top, bottom, left, right. Ova cetiri pomjeraju element u odnosu na ono gdje biti bio prirodno, kada bi bio static.
Absolute ce ti zakucati element tamo gdje hoces, u odnosu na parent element. Ako element nema parent element onda ce ga pozicionirati u odnosu na dokument to jest cijelu stranicu. To bi bio pravi absolute. I da, ako koristis absolute element se pomjera sa stranicom kako skrolas
Fixed ti je slicno kao absolute, samo sto ostaje uvijek zakucan na ekranu, cak i kad skrolas stranicu.

To ti je ukratko :D
Pocni sto prije sa JavaScript-om, tek tu je ono zanimljivo :D

_________________
"DŽANGL JE MASIVAN!"

VRATI SE KARBÜRATORE SVE TI JE OPROŠTENO!

JEBE SE A NE RAĐA!

PETROVAC IS THE MAGIC WORD!


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 30 Apr 2017, 20:38 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2017, 23:20
Postovi: 843
Hvala :)
To je to. Absolute me bunio, jer mi ovaj u kursu na udemy-ju nigdje nije spomenuo parent element. I sad radim kao neki klon BBC sajta i vidim da mi nikako nije jasno.
Javascript mi je sljedeća! :D

_________________
Ја б' свима поручио да играју бинго, јер ко не игра...


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 07 Feb 2018, 19:38 
OffLine
Majstor
Majstor

Pridružio se: 12 Sep 2012, 23:07
Postovi: 807
Ima li ko da se razumije u baze podataka, sql server 2012? Uradio sam bazu i to sve, ali mi treba pomoc oko ispita.. Pa ako ima ko, nek se javi u pp da se dogovorimo. Hvala :)


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 26 Mar 2018, 11:56 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Postovi: 28426
Lokacija: mehr cash is' fesch :D
Znaci postoji aplikacija koja ne otvara linkove u novom prozoru vec ona preuzima funkciju browsera.
Problem je sto nikako ne voli javascript sadrzaje.
Kako da napisem link bez js a da otvori novi prozor na telefonu?

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 26 Mar 2018, 17:51 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Postovi: 5658
Lokacija: EAX
target="_blank" ?


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 26 Mar 2018, 21:10 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Postovi: 2795
Lokacija: Kad kreneš od Boske ka mljekari
Ovo mi zvuci kao Cordova.

_________________
Sranje
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 26 Mar 2018, 22:09 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Postovi: 5658
Lokacija: EAX
Aha, mislio sam na nesto drugo, TNS trebas napraviti intent za browser, ako pises app probaj ovako:

Kod:
Intent browserIntent = new Intent(Intent.ACTION_VIEW, Uri.parse("http://link.com"));
startActivity(browserIntent);


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Maj 2018, 22:18 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Postovi: 4930
Lokacija: HEAVEN
Radim na svojoj stranici, i zapeo sam na samom pocetku (totalna glupost).. Naime, shvatam koncept HTML-a, CSS-a, ali ne mogu dokuciti zasto mi elementi unutar jednog diva, ne hvataju format tog diva. U principu, nesto ovako:

Kod:
<div id = 'container'>

      <div id='nav_menu'>

         <img id='logo'src="img/logo.png" alt="logo"/>

         <ul>
            <li><a href='about.html'>About</a></li>
            <li><a href='tutorials.html'>Tutorials</a>


container ima zutu pozadinu (cisto radi testiranja kako radi stranica), ali nav_menu pregazi tu zutu pozadinu... Ideja mi je bila da napravim sebi container, 960px wide, i da ga prosirim do kraja stranice dole, a onda ubacujem elemente stranice, i organizujem kako hocu... Mislim, ocekivao bih da child uvijek nasljedjuje parent, osim ako ne pregazim izricito...

Evo css-a:
Spoiler:
Kod:
#container {
   vertical-align: center;
   max-height: 100%;
   max-width: 100%;
   width: 960px;
   text-align: center;
   margin: auto;
   background-color: yellow;
   /*color: #00b758;*/
}

#nav_menu li {
   list-style: none;
   margin-left: 1em;
   float: right; 
}

#nav_menu {
   text-decoration: none;
   font-family: Arial;
}

#nav_menu ul {
   overflow: hidden;
   position: absolute;
   display: none;
   padding:0;
}

#nav_menu ul li {   
   float: none;
   margin: 0;
   padding: 0;
   /*width: 75px;*/
}

#nav_menu li > ul{
   display: none;
}

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 21 Maj 2018, 23:27 
OffLine
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Postovi: 37130
Lokacija: Vostok Station, Antarctica
Veze ti nemas


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 22 Maj 2018, 20:30 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Postovi: 4930
Lokacija: HEAVEN
Hertzog je napisao:
Veze ti nemas


To je ocigledno, ali ujedno, tvoj post uopste ne pomaze :)

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 23 Maj 2018, 05:56 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Postovi: 4589
Pomaže njemu.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 23 Maj 2018, 08:50 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Postovi: 2795
Lokacija: Kad kreneš od Boske ka mljekari
Archangel je napisao:
Radim na svojoj stranici, i zapeo sam na samom pocetku (totalna glupost).. Naime, shvatam koncept HTML-a, CSS-a, ali ne mogu dokuciti zasto mi elementi unutar jednog diva, ne hvataju format tog diva. U principu, nesto ovako:

Kod:
<div id = 'container'>

      <div id='nav_menu'>

         <img id='logo'src="img/logo.png" alt="logo"/>

         <ul>
            <li><a href='about.html'>About</a></li>
            <li><a href='tutorials.html'>Tutorials</a>


container ima zutu pozadinu (cisto radi testiranja kako radi stranica), ali nav_menu pregazi tu zutu pozadinu... Ideja mi je bila da napravim sebi container, 960px wide, i da ga prosirim do kraja stranice dole, a onda ubacujem elemente stranice, i organizujem kako hocu... Mislim, ocekivao bih da child uvijek nasljedjuje parent, osim ako ne pregazim izricito...

Evo css-a:
Spoiler:
Kod:
#container {
   vertical-align: center;
   max-height: 100%;
   max-width: 100%;
   width: 960px;
   text-align: center;
   margin: auto;
   background-color: yellow;
   /*color: #00b758;*/
}

#nav_menu li {
   list-style: none;
   margin-left: 1em;
   float: right; 
}

#nav_menu {
   text-decoration: none;
   font-family: Arial;
}

#nav_menu ul {
   overflow: hidden;
   position: absolute;
   display: none;
   padding:0;
}

#nav_menu ul li {   
   float: none;
   margin: 0;
   padding: 0;
   /*width: 75px;*/
}

#nav_menu li > ul{
   display: none;
}
Jesi li zatvorio tagove?


Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

_________________
Sranje
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 23 Maj 2018, 15:24 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Postovi: 2918
Ako mozes, okaci to negdje i pojasni bolje sta je problem pa da ti rijesimo za nesto minuta.

Meni ovo napamet djeluje kao da ti je #nav_menu li { ... float: right;....} pobrkao stvari...
Procitaj podrobnije o "float" i "position" parametrima.

_________________
Popokatepetl je napisao:
...мени очи углавном служе да не упаднем у шахт ходајући улицом...

je napisao:
Nisu u pravu....protesti su jedino što je ostalo. Jedini način da se nešto promijeni je revolucija. I biće revolucija. I biće krvi do koljena.....


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 01 Jul 2018, 21:50 
OffLine
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2005, 15:20
Postovi: 458
Lokacija: Banja Luka
Pitanje vezano za freehosting sajtove. Okačio sam jedan sajt na "U host full" serveru. Nalog je free a umjesto punog Cpanela u upotrebi je Cpanel Vista. Problem je sa slanjem e-maila. Na mojoj html stranici se nalazi kontakt forma. Podatke sa kontakt forme kupi php skripta i prosljeđuje ih na moju gmail adresu. Provjerio sam php kod i čak testirao na jednom drugom web serveru i sve je dobro radilo. Sa ovoga "U host full" servera ne šalje. Pokušao sam ih kotaktirati ali ne odgovaraju evo već tri dana. Jel ima neko od vas iskustva sa free hostingom? Jel ovo zbog mog "free accounta" ili nešto još trebam podesiti..?


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 01 Jul 2018, 22:27 
OffLine
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Postovi: 2795
Lokacija: Kad kreneš od Boske ka mljekari
Jesi spam provjerio?

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

_________________
Sranje
Slika


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 01 Jul 2018, 22:29 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Postovi: 5658
Lokacija: EAX
Vjerovatno zbog free account-a da ne bi ljudi slali spam, druga opcija ti je da uzmes phpmailer i podesis ga preko SMTP-a tipa yandex ili gmail.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs