Što češće slušam ljude koji se profesionalno zanimaju IT svijetom, sve sam više ubjeđenja, da Win10 zaista nije dobro urađen. Mislio sam da će pokušati veći otklon od problema sa Win8/8.1 (WinSrv2012/2012R2), ali definitivno su odlučili da istjeraju svoje. Naarvno, korisnici će se opirati, ali M$ će to jednostavno kao i mnogo puta do sada odraditi preko "trećih strana", koje će prodavati rješenja koja će biti zakucana na posljednji OS (bilo software, bilo hardware), dok će se M$ truditi da istavlja dosta rupa u Win7 koje će istovremeno krpiti na Win10. Žalosno je to.
Microsoft je izgubio ogroman dio kolača kad je Google shvatio da ogroman procenat korisnika koristi računare isklučivo za internet i malo zabave. Onda su preko Androida, a putem pametnih telefona i tableta ljudima pružili pristup net-surfingu, mail i VOIP uslugama, msng-servisima i dodali more beskonačnih igrica i to je bilo to. Preko pola korisnika PC-ova su potrebu za istim skoro pa izgubili. Onda je M$ pokušao da uzvrati ponudom multiplatformskog OS-a, pokušavajući da vrati ono što je zauvijek izgubljeno. OS zatvorenog koda koji se u suštini plaća nije ono za šta bi ljudi pisali kod i izrađivali aplikacije. A i daleko je teže. Trebali su se držati svog svijeta, pojačati podršku i omogućiti bolju funkcionalnost upravo onima kojima je PC neophodan. Ali eto, znaju oni bolje. Idioti...
Evo samo jedno od mora situacija u kojem se možete pronaći kad su problemi sa Win10 u pitanju. Dolazi mušterija sa konkretnim problemom: Laptop sa originalnim predinstaliranim Win8 dobijen kao poklon iz US (ovo napominjem jer zbog nepostojanja računa ne mogu izvršiti downgrade na Win7, čisto da se ne bi neko pitao zašto to nisam uradio). Na njemu trenutno Win8.1 up-to-date. Instalirani raznorazni stariji AutoCAD-ovi (koji začudo rade), Artlantis i ArchiCAD 14 (koji je uredno radio otkad je instaliran prije par mjeseci). Problem je što je bez nekog vidnog razloga printanje iz ArchiCAD-a puklo načisto. Samo pozivanje komande Print je dovodilo do rušenja kompletnog programa. S obzirom da ArchiCAD traži podršku u vidu Jave i QT-a, a koji se obično update-uju tokom vremena, posumnjao sam na to, uklonio, vratio stare verzije koje se dobiju tokom instalacije - ništa. Uklanjanje/reinstalacija/promjena štampača nije pomogla. Uklanjanje kompletnog ArchiCAD-a i ponovna instalacija takođe nije pomogla. Slijed događaja nagovještava da je neki od update-a samog sistema napravio za*eb.
Pošto je sistem ionako bio spreman za generalku, odlučimo se za Win10 (besplatan i legalan free upgrade, ali naravno odrađen kao clean-install). Posla kao u priči zbog backup-a abnormalne količine podataka smještene naravno na sistemsku particiju, ali šta ćeš... Sredim sistem i sav software cakum-pakum da bi pokrenuo ArciCAD 14 (koji sam najurednije instalirao) i dobio - ISTI rezultat. Pozivanje printanja obara program. U mešuvremenu sam shvatio da je stvarno do update-a sistema. Mušterija insistira na verziji 14 (koju uzgred ne možete deinstalirati, ako imate update-ovan JRE, morati vratiti stariju verziju jave, eto ako nekoem bude pravilo problem). Pronalazimo update pakete (Fix-evi koji bi trebalo sve da riješe) i za sam ArchiCAD 14 i za biblioteke.
I dolazimo do fantastičen opcije "Windows-a *ebene verzije 10". Blokada aplikacija čiji digitalni potpis smatra nevažećim/opasnim zarad MOJE sigurnosti. Govorim o ovome:

Smart-screen je već pogašen. UAC sam pogasio naknadno - ne pomaže. Razlog je taj što je Graphisoft (kompanija koja radi ArchiCAD) "povukla" sertifikat (u dogovoru sa M$-om, naravno, a vama ostavljam da zaključite zašto) i stavila ga u "Untrusted" kategoriju. Desni klik pa Properties na sam file nudi mogućnost da izvršite "unblock" običnim čekiranjem. Služi kao ukras jer ne radi apsolutno ništa. Provjeravanje sertifikata u sistemu ne pomaže. Htio bih da ga uklonim sa liste "Untrusted", ali tamo ga nema. Instaliram ga manualno da ga ubacim u "trusted" - ćuna! Prema uputstvima sa neta trebao sam probati sve ovo što već jesam i još samo jednu stvar. Da podesim stavri kako treba u grupnim polisama. Ma bravo! Za one koji ne znaju Windows koji u 80% slučajeva sada dolazi predinstaliran na laptop mašine je Windows Home. Ostalo su Pro i SL varijante. Naravno, ja sam dobio Windows 10 Home. Koji NEMA grupnih polisa. Ukoliko bar malo prosurfate po ovom pitanju, naićićete na M$ support stranice gdje ljudi jednostavno traže objašnjenje, a dobijaju diplomatske odgovre u smislu: "Ako piše da je nesigurna, zašto je onda instalirate? Nemojte to raditi, mi znamo šta je najbolje za Vas!" Najviše mi se dopalo kad je na službenoj podršci M$-a neko upitao kako to da se riješi, a administratori odgovorili kako je pitanje nejasno. Onda lik upita: "Alo, idioti jedni, koji dio pitanja
Kako da odblokiram file koji želim da pokrenem, a vi mi ne date jer mislite da tako treba? je Vama nejasan? Ne zanima Vas zašto to radim, to je moja stvar. Hoću da ga odblokiram i tačka! Kako?" - Više se niko od admina nije javio. Nikada više.
Elem, ako idemo sve regularnim putem, rješenja su: Ili platiti upgrade na Windows 10 Pro gdje mogu da igranjem u grupnim polisama odblokiram želejni file i instaliram zakrpu koja će mi omogućiti funkcionalnost programa koji mi je neophodan i koji je radio kako treba ili platiti upgrade samog programa na verziju koja je kompatibilna sa Win10. OK, svi shvatamo situaciju koja kaže da ArchiCAD 14 nije baš plaćen, jelte, ali teškim zajedljivcima odgovaram da i plaćena verzija ne funkcioniše (provjereno na službenoj Graphisoft podršci), a update-uje se na isti način - putem FIX-a koji nosi blokiran digitalni potpis.
Uzmimo teoretsku situaciju. Korisnik ima legalnu savršeno funkcionalnu kobinaciju Win7 i ArchiCAD 14. *ebeni idioti iz M$ se ubiše već godinu dana da ga na sve moguće i nemoguće načine natjeraju da izvrši "besplatan" upgrade na najnoviji, najbolji, najbrži (i jedini kojem će se nastaviti službena podrška!!!) operativni sistem. Oni će provjeriri kompatibilnost postojećeg instaliranog software-a i reći će da je savršeno kompatibilan i pustiti korisnika da se nasuče. Nakon toga se ili mora vraćati na staro, nakon što je izgubio dva dana bespotrebno se mučeći ili platiti nadogradnju ArchiCAD-a na posljednju verziju koja je naravno kompatibilna sa Win10. Ili se vratiti na staro, tamo instalirati Fix, pa opet odraditi upgrade i moliti se Svevišnjem da sve radi kako treba?! Ne ulazeći u to koliko bi bilo problem samo navići se raditi u novijem programu (a svi koji su se ikad bavili ozbiljnim poslom, znaju da program koji mu hljeb donosi ne mijenjaju kao pelene), dolazimo do pitanja šta je ovdje besplatno?!. Licenca sa stand-alone paket ArchiCAD-a košta 5.000 KM. Nadogradnja naravno nije toliko, ali jeftina sigurno nije.
Problem sam riješio instalacijom ArchiCAD-a 16, ali samo zato što sam bio prisiljen na to jer mi je tako "naredio" Win10. A ovakvih i sličnih primjera je bezbroj. Da ne pominjem da desktop okruženje na Win Srv 2012 R2 ne postoji po default-u. Morate ga instalirati kao dodatnu opciju. Svojevremeno je kompletan IT svijet kad je vidio to slao mail-ove M$-u s napomenom da njihov razvojni tim pothitno mijenja dilera. Toliko o tome...