Pošto sam ovih dana sklopio
novu mašinu probavao sam igre o kojima do sada nisam mogao ni misliti, mada sam neke od njih malo ranije probao na najmanjoj rezoluciji i sa minimum detalja.
Sve sam igrao na 1920x1200 sa maksimalnim detaljima, sa AA minimum na 4x.
Prvo sam probao Gothic 3 jer volim RPG a on je prilično neoptimizovan i treba podosta sirove snage da se koliko-toliko neutralizuje neoptimizovanost. Radi dosta dobro mada u kretanju kroz teren povremeno zakoči na sekundicu, mislim da sam čitao da se to i drugima dešava. Jedina stvar koja mi je zasad zasmetala je dugo učitavanje pozicija, a i duže snimanje pozicije (oko 5 sekundi). Treba dobro paziti da se ne pogine baš zato da bi se izbjeglo učitavanje svaki put. Stavio sam oficijelni 1.6 patch.
Onda sam probao Crysis i radi dosta dobro, nisam osjetio trzanje, uz to izgleda lijepo. Kasnije sam uključio Fraps i vidio da se framerate vrti oko 30 što se poklapa sa testovima za ovakve konfiguracije, ali njegovih "oko 30" je sasvim igrivo, sjećam se da sam imao isto toliko i na starom kompjuteru ali na 800x600 sa minimum detalja i da sam se malo čudio da ide relativno tečno kad je na oko 30 fps. Onaj Crysis benchmark mi je dao prosječnih 37 fps na GPU testu za 19200x1200 sa svim na High i sa AA 4x. Inače benchmark je jako lijep

, još da kamera ide sporije i da nema onako grube pokrete bio bi prelijep.
Onda sam instalirao Call of Duty 4 koji do sada nisam ni igrao, on ide jako dobro, framerate je više nego dovoljan. Odigrao sam par misija, to je ludo, veoma brza akcija, mnogo mi se svidio zvuk one puške koju nam daju i osjećaj kod pucanja, najbolji od svih ovih igara, kod ostalih igara se to uglavnom ni ne primjeti ali ovde se baš primjeti.
Danas sam instalirao Bioshock i igrao par sati, otkačena igra, hororična, u SK su savjetovali da se igra noću ali ne znam baš koliko bi to bilo pametno

, ja sam se istrzao danas po danu

, framerate visok, nema ni naznaka trzanju, prvo je bio zakucan na 60 fps jer je bio uključen vsync po defaultu a kad sam ga isključio fps je išao i preko 150 ali inače je preko 100, ovo nije prezahtjevna igra. Inače morbidna igra. Odlična je ona animacija na početku kad se ode dole pa se "preleće" podvodni grad u onoj podmornici. U SK je dobila ocjenu čak 99.
A maloprije sam malo igrao Far Cry 2, kad sve stavim na maksimum i AA na 8x onda imam oko 30 fps, a ako AA stavim na 4x onda imam osjetno više, čak možda oko 50 fps. Ustvari sad sam odradio onaj njegov benchmark koji dođe sa igrom i vidim da sam dobro procjenio, on kaže ovako
Average Framerate: 29,51
Max. Framerate: 42,65
Min. Framerate: 22,29
i to je sa ovim podešavanjima

A kad samo antialiasing spustim na 4x a ostalo ostavim bude
Average Framerate: 38,45
Max. Framerate: 55,67
Min. Framerate: 29,93
Inače što se tiče same igre ono malo što sam igrao me nije nešto impresioniralo, nekako mi je depresivna ta boja koja dominira, ta neka narandžasto-smeđa, ta boja vreline i pijeska, ako su to htjeli dočarati onda su uspjeli, i ima nekako prejake sjene, dosta mi više leži izgled Crysisa, dosta prijatnije, ljepša vegetacija, ljepše boje. U FarCry 2 sam se kao i protagonista iz igre osjećao izmoreno suncem i malarijom, najradije bih našao neki veliki hlad i spavao nego sad trčao negdje i puškarao. A bez onih auta i džipova nema ništa, katastrofa bi bilo ići pješke dok se recimo i u Crysisu može voziti ali često radije idem pješke jer je ljepše (a i zdravije) i ima šta lijepo za vidjeti usput a može se i ušunjati protivnicima nekim alternativnim putem.
Igrao sam malo i Company of Heroes u koju se mnogi kunu da je možda i najbolja strategija ili bar jedna od najboljih, nisam je previše igrao pošto ovih godina nisam nešto za strategije, nekad sam ih igrao dosta više.
Od ovih igara koje sam ovih dana malo igrao najviše me privukao Gothic 3 sa kojim sam se noćas družio do pola 5

, a onda Crysis i Bioshock, mada i CoD4 je OK, njega sam najmanje igrao.
Vidjeću kakvi su i kako će raditi Crysis Warhead, Assasin's Creed, najnoviji Prince of Persia, Mirror's Edge, Oblivion, Unreal Tournmanet 3, Fallout 3...