V@nja je napisao:
Vader, kakav je BG2? Ja ga jos nisam probao ..
Ti ga nisi probao a ja ga praktično tek počinjem...a to je igra iz 2000. godine :), i po mnogima jedna od najboljih ikada napravljenih, neoprostivo je za RPG-ovce da ne pređu Baldur's Gate. Ja sam nekidan nastavio tamo gdje sam stao prije više od tri godine :), par dana sam hvatao konce i sad sam se opet uhodao, i navukao :), a nemam previše vremena ali ću gledati da igram bar po malo. Kažu da je jutro pametnije od večeri, zato sam ja sinoć stalno gubio jednu bitku pa sam je ostavio za danas kada mi je pao na pamet drugačiji pristup i sa tim sam prešao iz prve. Bitke su vrlo zabavne, ima dosta taktiziranja, koje magije i oružja kad i kako koristiti, zanimljivo je vidjeti da sa jednim pristupom (taktikom) skroz stradam a sa drugim ih razvalim, a sve ostalo je isto, samo drugi pristup. Nisam do sada znao da se može igrati u 1024x768, a izgleda da može i preko toga, super.
A da ti malo dočaram evo šta je Macedonić napisao u opisima za SK.
Baldur's Gate 1:
Baldur's Gate je obavezno štivo za ljubitelje svih tipova avantura. Sada će igrači stonih FRP-ova, koji su na kompjuterske oduvek gledali sa dozom nipodaštavanja, konačno morati da priznaju da na kompjuterima postoji proizvod koji zlata vredi.
Baldur's Gate 2:
Proputovati Amn uzduži popreko predstavlja magičnu avanturu epskih razmera kakva skoro nije viđena na računarima. Za to će vam biti potrebno preko 150 sati igranja, ali Baldur's Gate II to zavređuje - od prve do poslednje sekunde. Remek-delo, čisto kao suza.
(ocjena 98)
Baldur's Gate 2 ekspanzija (Throne of Bhaal):
Ne treba žaliti što je Baldur's Gateu došao kraj jer praksa je odavno pokazala da nešto što je dostiglo vrhunac slave ne treba veštački produžavati. Ceđenje vode iz suve drenovine u svetu kompjuterskih igara po pravilu se završava neslavno. Baldur's Gate je postepeno razvijan i u parčićima prezentovan javnosti. Kada čovek poređa tih jedanaest kompakt diskova, ima šta da vidi: veličanstvenu sagu, najveću ikada ispričanu u AD&D svetu, pravog "Gospodara prstenova" među FRP avanturama. Druge igre će doći i proći, neke dobre, neke loše, a Baldur's Gate će još dugo ostati da tinja u srcima pravih igrača. Oni će ga pamtiti i diviti mu se.
Nisam puno igrao pa ne mogu previše da kažem ali za BG se ističe da su likovi odlično razrađeni, zanimljivi, zavisno od toga koje uzmeš imaćeš određene questove sa njima, a družinu možeš mijenjati tokom igre, ima humora, ja sad imam mač koji priča i koji bi da ubija i uništava :), ne znam da li se o još nekoj igri na forumima toliko priča o likovima kao iz BG.
Imam nekih dobrih materijala za BG, baš sam ih danas malo gledao i mislio da ih možda ne bi bilo loše postaviti na forum, objašnjenja raznih pojmova iz igre sa savjetima, vidi se da je mehanizam igre dosta razrađen. To bi pogotovo bilo dobro da pročita neko ko će tek početi da igra jer ima dobrih savjeta za kreiranje lika a to je bitno, ja sam jednom loše kreirao lika i igrao sa njim nekih sedam dana pa sam se vratio na početak i kreirao novog dosta boljeg lika, baš po tim savjetima.
opisi:
Baldur's Gate
http://www.sk.co.yu/1999/02/siop02.html
Baldur's Gate 2
http://www.sk.co.yu/2000/11/siop01.html
Baldur's Gate 2 ekspanzija
http://www.sk.co.yu/2001/07/siop02.html