banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 17:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Jun 2011, 22:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
У последње вријеме са имао проблем са интернет конекцијом, а пошто нико из Елтине подршке није одговарао на моје позиве и мејлове (шта је ту ново?) одлучио сам да провјерим да случајно није проблем код мене. И изгледа да јесте.
Наиме, када сам (давно некад) уводио кабловску, ставили су ми двограни сплитер за моју и собу од стараца, а касније (у јануару ове године) на већ сплитован сигнал у мојој соби још један сплитер за нет и ТВ. Откако су прешли на ДХЦП имао сам проблем са конекцијом, мислио сам да је до њих, али јуче спојим модем мимо овог другог сплитера и схватим да је конекција нормална. Кад вратим сплитер, неће да нађе сигнал сатима, а и кад нађе брзо пукне или је слаб.
Пошто је изгледа двоструко сплитован сигнал проблем (односно постао је проблем однедавно, од јануара до краја маја није било проблема због два сплитера) интересује ме да ли би један трограни сплитер умјесто два двограна ријешио проблем? Ако би, какав да тражим?

Хвала унапријед.

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2011, 23:24 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Spliter 1 na 2 slabi 4 dB, 1 na 3 7 dB, svaki F konektor (ako je dobro napravljen) oko 0.2 dB, 1 m kabla oko 0.15 dB... sve u svemu, dobićeš oko 2 dB, prema meni beznačajno. Najbolje provjeri samu instalaciju (spliter je možda loš, konektori...), vjerovatno je tu problem.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2011, 00:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Хвала на одговору. Управо сам прегледао све Ф-конекторе, вратио сплитер, премјестио га тако да је дужина кабла између њега и модема краћа и засад се све чини ОК. Ако буде проблема, онда је вјероватно сплитер. Додуше, неколико ТВ канала имају слабији сигнал (РТЛ, РТС2) али нема везе.
Иначе, сплитер је (оносно на њему пише):

Markus Korner (ваљда произвођач), 002-А, 4dB, 5-1000MHz, Klasse A, >90dB (па нешто на њемачком... :-? ) А у то колико је добар или лош разумијем се таман колико и Луда Стака у ону ствар! :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]