banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 22:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Mar 2009, 12:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ima par tema na kojima se pominjalo ponešto o ovome ali nisam vidio konkretno neku temu, ako ima recite pa će ovo biti prebačeno tamo. U svakom slučaju ne bi bilo loše imati temu o ovome da se ne ganja ponešto o ovome na drugim temama.

Planiram uskoro praviti kućnu mrežu a pošto se sa tim nisam susretao a ni sa raznoraznim ruterima koji se mogu naći zanima me par stvari. Prije svega mi treba savjet za sam ruter baziran na iskustvu onih koji su ih probavali ili ih koriste, pošto ih ima raznih u ponudi.

Stvar bi bila ovakva, provajder bi bio Elta (kasnije se možda prebacim na Teol ako Elta ne bi radila kako treba), ruter bi bio kod mog kompjutera i povezao bih ih kablom, drugi kompjuter je u susjednoj sobi (udaljenost 4-5 metara, kroz jedan zid) i on bi imao USB wireless adpater (ako to ne bi radilo dobro uzeo bih wireless mrežnu kartu, ne znam šta mogu da očekujem od wireless USB-a). Zanima me naravno prije svega stabilnost i pouzadnost mreže (i internet i file sharing između kompjutera), zanima me da torrenti rade kako treba pošto sam čitao na ovom i drugim forumima da neki ruteri znaju da zaglupe torrente, npr. navajo je ovde na drugoj temi napisao "mnogi mrezni uredjaji se "ne vole sa torentima", bilo ruter ili mrezna karta", dakle torrent mora da mi radi dobro na mom kompjuteru kad se ta mreža napravi.

Onda QoS, ako može neko da napiše kako to tačno radi tj. šta sve imam sa tim, da li se prioriteti određuju samo preko portova ili mogu podesiti da drugi kompjuter može da koristi do 30% protoka bez obzira koji portovi će biti u to uključeni? Na primjer meni u nekom trenutku treba veća brzina a na drugom kompjuteru je u tom trenutku surfane po youtube ili neki obični web download (ali ne torrent niti bilo koji peer-to-peer), kako mogu da drugom kompjuteru ograničim brzinu? Zanima me da li da ganjam neki ruter sa QoS, šta tačno sa tim dobijam i koliko oni koštaju, ili da uzmem neki bez QoS.

Koji ruter predlažete a da se može naći ovde, da je stabilan i pouzdan, da ne zaglupljuje torrente niti bilo šta drugo?

Na primjer u EastCode ima Linksys WRT54G2-Ee Wireless Router za 115 KM, valja li taj?
To je valjda ovaj http://www.linksysbycisco.com/US/en/products/WRT54G2

Malo sam googlao o njemu i mnogi se žale da torenti ne rade sa njim dobro, ako je tako onda je u startu diskvalifikovan. Osim ako se treba i može podesiti da radi dobro, neko reče da se proba sa isključivanjem ili promjenom nečega u opcijama za njegov firewall i da se promjeni MTU sa Auto na neku konkretnu vrijednost.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 15:24 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Što se tiče stabilnosti i pouzdanosti tu ne bi smjelo biti problema, distanca je malena i jedan zid neće predstavljati problem. Što se tiče sigurnosti enkripcija se podrazumjeva, ali kod jeftinijih rutera ona usporava brzinu prenosa podataka (jači ruteri imaju hardversku podršku za enkripciju). Što se tiče torenata, tu vrijedi staro dobro pravilo: koliko para - toliko muzike. Imao sam poprilično dosta rutera, imao sam i WRT54G (stariji model, mada praktično isti kao i G2 samo sa eksternim antenama) i definitivno se ne može nositi s velikim brojem konkurentnih konekcija. WRT160N je već malo bolji po tom pitanju, ali je i cjena veća... Sad imam D-Link DIR-655 koji je zvjer po tom pitanju, al to zadovoljstvo košta makar duplo više nego prvospomenuti. Uostalom, pogledaj grafikon više testiranih rutera na http://www.smallnetbuilder.com/componen ... chart,124/ . I na kraju, MikroTik je The Best of, ali to je već preskupo i zahtjeva dosta igranja, znanja...

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 15:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

<Enter_name> je napisao:
Imao sam poprilično dosta rutera

Šta onda možeš da predložiš a što se može naći ovde kod nas? Koliko košta taj D-Link DIR-655 i ima li ga ovde? Vidim da ima QoS.

A ovo za broj konekcija pogledao sam taj link koji si dao, dosta tih rutera ima preko 100 konekcija, neki i 200, a ovaj WRT54G2 samo 8 :). Koliko mi treba za neki normalan rad torenta i ostalog? U uTorrentu za maksimalan broj konekcija mi je sad podešeno 192, to sam stavio po nekom tutorialu zavisno od brzine veze, pretpostavljam da su vezali brzinu uploada u kbps sa tim brojem konekcija.

Kojom brzinom inače ide file sharing između dva bežično umrežena kompjutera i koliko ta brzina zavisi od rutera?

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 16:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
Ove standardne wireless mrezne kartice i wireless USB-ovi njhova deklarisana brzina je 54 Mbps,samo u praksi tu brzinu ne mozes postici.

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 16:33 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ovdje ga nećeš naći, cijena je preko 200 KM. Brzina zavisi od brzine wireless konekcije; ako koristiš opremu koja koristi G standard i imaš maksimalnu konekciju (54 mbps) realno možeš očekivati oko 20-ak mbps (do 3 MB/s), a ako nabaviš neki N ruter i ako nađeš adapter koji može da postigne 300 mbps na wirelessu (ovo je stvarno teško iz 2 razloga: 1. međusobna (ne)kompatibilnost; 2. N koristi 40 MHz kanal (za razliku od B, G koji koristi 20) te je više osjetljiv na interferenciju) oko 70-ak mbps (skoro pa 10 MB/s). Što se tiče broja paralelnih konekcija, nikad ih ne može biti previše :D DIR-655 može mnogo više, samo što IxChariot ne može da testira više od 200 konekcija; sa WRT160N koji kažu može 96 konekcija nisam imao problema mada nije išlo toliko glatko kao sa ovim. A što se tiče podešavanja u torrent klijentu i ovog broja, to je to, radi se o istoj stvari. QoS što ima taj D-Link nije tog tipa kojeg ti tražiš, on je predviđen za prioretizaciju voice i video streamova a ne za raspodjelu koliko ko generalno može da povuče; možeš određenom compu dignuti (ili spusti) prioritet, ali nisam siguran da ćeš baš 100 % postići to što si htio... Na sledećoj stranici imaš emulator tog rutera, pa možeš pogledati šta sve nudi: http://support.dlink.com/Emulators/dir655/login.html

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 16:41 
Veteran
Veteran

Ako hoces pravi ruter i QoS koji ce ti raditi 100% (mislim na ogranicavanje protoka odredjenim racunarima) kao sto je <Enter_name> rekao MikroTik is the best.Sto se tice ostalih rutera nisam probavao.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 17:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

MikroTik-a ima ovde? Cijena je otpilike?

Mada QoS nije toliki prioritet, posebno ako je teško ovde naći ruter sa tim i ako je preskup. Prvenstveno me zanima neki solidan ruter sa kojim bi mreža bila stabilna, filesharing zadovoljavajući (može tih realnih 20 Mbps) i što je jako bitno - da torenti i ostalo radi dobro. Inače torent bi išao samo sa mog kompjutera, ne sa drugog, na drugom će biti samo neki obični surfing. Ima li šta takvo za oko 150 KM?

Ne znam kakvi su ovi neki TP-Link ruteri koje ima Pan-ex za oko 60-80 KM ali mi to djeluje suviše jeftino. Onaj WRT54G2 je jedan do skupljih a izgleda da nije sjajan, doduše gledao sam samo na sajtu Pan-exa, EastCode i HGspot.ba. Gdje još da pogledam, posebno ako imaju sajt?

Kakav je AIRLIVE OVISLINK WT-2000R (98 KM)?

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 17:25 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Naravno da ima, ali je cijena paprena...

http://www.wirac.ba/w/cjenovnik/WiracNet.xls

Trebala bi ti ploča (RouterBOARD), wireless kartica, antena, kućište, napajanje...

Što se tiče Ovislinka, nemam iskustva s tim ruterom (mada nisam optimističan...)...

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 17:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ma ništa MikroTik, to je preskupo i ne treba mi tako nešto.

Znači kod rutera kad je torent u pitanju trebam da pazim na to koliko može konekcija? To je sve ili ima još nešto na šta treba paziti?

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 18:20 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Što se tiče torrenta - da, ali ni jedan proizvođač ne deklariše tu vrijednost, tako da se možeš osloniti samo na testove sa interneta. Stvar je do procesora od rutera: ako je neki skuplji ruter (kao recimo spomenuti D-Link) on ima neki moćniji procesor (npr. Ubicom IP5160) dok ovi jeftiniji koriste All-In-One rješenje (sve je na jednom čipu, i procesor i switch i wireless kartica; Linksys koristi Broadcom, Ovislink Atheros...). Ostalo je manje - više nebitno.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 18:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pa dobro ima li u Banajluci neki ruter koji bi bio dobar za to što mi treba a da je oko 150 KM ili tu negdje? Dakle ne treba mi ništa ekstra (nešto skupo i napucano kao MikroTik) već nešto za jednostavnu kućnu mrežu ali da rade fino torenti. QoS više-manje, zavisi od cijene koju imaju ruteri sa QoS, ali može i bez QoS.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 18:41 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Moja preporuka bi bila da nabaviš Linksys WRT54GL i instaliraš na njega DD-WRT. Okvirno bi se trebao uklapati u navedenu cijenu.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 18:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Taj na onom tvom linku ima 64 konekcije, misliš da je to dovoljno? Šta je taj DD-WRT, nešto kao firmware? Šta dobijam sa tim?

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 19:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Koliko vidim DD-WRT je firmware, sa njim se dobija i QoS

http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Quality_of_Service

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 19:29 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Jeste, DD-WRT je firmware s kojim ovaj ruter radi mnogo stabilnije nego s originalnim firmwareom i donosi još hrpu opcija... takođe su i performanse bolje s njim (one s linka su sa originalnim firmwareom).

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 19:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Taj firmware mijenja ili ne mijenja i maksimalan broj konekcija?

Znaš li gdje se u BL može naći taj Linksys WRT54GL? Ima ga na Pan-ex sajtu ali ga valjda više nemaju

http://www.pan-ex.net/vidi.php?artikl=9031

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2009, 19:51 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Iskreno, nigdje na netu nisam vidio takav test niti sam testirao, ali znam da su mi ljudi govorili da im se ruter bolje ponaša nakon upgradea sa DD-WRTom... Uostalom, nijedan drugi ruter za te pare ti neće pružiti bolje performanse... Viđao sam ga u HGspotu, 154 KM, ali ga trenutno nema na sajtu... Uostalom, sam sam se uvjerio da u dosta firmi stanje na internet stranici i realno stanje ne predtavlja isto...

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2009, 00:12 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jan 2004, 10:56
Pogledaj i asus wl-500gp. Ima v1 (bolja, brzi procesor), i v2 (nebi trebalo biti razlike, al nisam imao dodira s njom). Mozda su sad izasle i neke novije verzije, nisam gledao.
Mozes instalirati dd-wrt ili oleg firmware. Ja koristim ovaj drugi... a onda su mogucnosti neogranicene.
Pristupas mu preko ssh klijenta, mada dosta osvnonih podesavanja se moze uraditi i preko servisne web stranice. Prikljucio sam usb hd, pa ga koristim za download (nzb-get za usenet, transmission za torrente, i wget ili curl za rapidshare i megaupload). Dalje, igra ulogu i media servera, za slusanje muzike i pregled slika. Naravno tu je i samba, za dijeljenje file-ova i stampaca.
Jos od mogucnosti, ima i dyndns klijent, pa se mozes odakle god pozelis ulogovati u ssh na routeru (npr mob sa putty-em). A postoji jos milion sitnica, npr web server i web stranica za kontrolu transmission-a.
Sto se tice QoS, kod oleg-a, imas Wondershaper.
Ovdje sam nabrojao ono sta ja koristim, i sta znam da radi. Stabilnost je dobra, desi se ponekad da zaglupi... al evo, meni trenutno nzb-get server radi 26 dana bez prekida.
Uslov je bar neko osnovno poznavanje linuxa. Ima u pocetku posla oko podesavanja, da sve proradi kako treba (npr ja sam se namucio oko iptables-a)... al poslije nema brige. Samo povremeno raditi update koriscenih aplikacija (dve komande "ipkg update" i "ipkg upgrade") i to je to.
Cijena, dok sam ja kupio prije godinu i nesto bio je 160km... poslije, vidio sam ga u nekom cijenovniku za nekih 120km (v2), al gdje... ne mogu da se sjetim.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2009, 11:26 
Veteran
Veteran

Vader je napisao:
Ma ništa MikroTik, to je preskupo i ne treba mi tako nešto.

Znači kod rutera kad je torent u pitanju trebam da pazim na to koliko može konekcija? To je sve ili ima još nešto na šta treba paziti?

MikroTik-ov ruter mozes naraviti od nekog starog racunara pII instaliras njegoc OS i picis samo trebas poznavatit barem neke osnove umrezavanja da bi ga moga podesiti kako treba.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2009, 12:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2007, 19:36
Ja sam koristio Ovislink WT 2000 USB par sati i dobro se pokazao.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]