Ima par tema na kojima se pominjalo ponešto o ovome ali nisam vidio konkretno neku temu, ako ima recite pa će ovo biti prebačeno tamo. U svakom slučaju ne bi bilo loše imati temu o ovome da se ne ganja ponešto o ovome na drugim temama.
Planiram uskoro praviti kućnu mrežu a pošto se sa tim nisam susretao a ni sa raznoraznim ruterima koji se mogu naći zanima me par stvari. Prije svega mi treba savjet za sam ruter baziran na iskustvu onih koji su ih probavali ili ih koriste, pošto ih ima raznih u ponudi.
Stvar bi bila ovakva, provajder bi bio Elta (kasnije se možda prebacim na Teol ako Elta ne bi radila kako treba), ruter bi bio kod mog kompjutera i povezao bih ih kablom, drugi kompjuter je u susjednoj sobi (udaljenost 4-5 metara, kroz jedan zid) i on bi imao USB wireless adpater (ako to ne bi radilo dobro uzeo bih wireless mrežnu kartu, ne znam šta mogu da očekujem od wireless USB-a). Zanima me naravno prije svega stabilnost i pouzadnost mreže (i internet i file sharing između kompjutera), zanima me da torrenti rade kako treba pošto sam čitao na ovom i drugim forumima da neki ruteri znaju da zaglupe torrente, npr. navajo je ovde na drugoj temi napisao
"mnogi mrezni uredjaji se "ne vole sa torentima", bilo ruter ili mrezna karta", dakle torrent mora da mi radi dobro na mom kompjuteru kad se ta mreža napravi.
Onda QoS, ako može neko da napiše kako to tačno radi tj. šta sve imam sa tim, da li se prioriteti određuju samo preko portova ili mogu podesiti da drugi kompjuter može da koristi do 30% protoka bez obzira koji portovi će biti u to uključeni? Na primjer meni u nekom trenutku treba veća brzina a na drugom kompjuteru je u tom trenutku surfane po youtube ili neki obični web download (ali ne torrent niti bilo koji peer-to-peer), kako mogu da drugom kompjuteru ograničim brzinu? Zanima me da li da ganjam neki ruter sa QoS, šta tačno sa tim dobijam i koliko oni koštaju, ili da uzmem neki bez QoS.
Koji ruter predlažete a da se može naći ovde, da je stabilan i pouzdan, da ne zaglupljuje torrente niti bilo šta drugo?
Na primjer u EastCode ima Linksys WRT54G2-Ee Wireless Router za 115 KM, valja li taj?
To je valjda ovaj
http://www.linksysbycisco.com/US/en/products/WRT54G2Malo sam googlao o njemu i mnogi se žale da torenti ne rade sa njim dobro, ako je tako onda je u startu diskvalifikovan. Osim ako se treba i može podesiti da radi dobro, neko reče da se proba sa isključivanjem ili promjenom nečega u opcijama za njegov firewall i da se promjeni MTU sa Auto na neku konkretnu vrijednost.