Ima tu nekoliko caka ako se dobro sjećam...
Dok sam bio u BLIC.NET-u, najveći problem je bio da neko ne donese fleš-ovan modem i nakači se na mrežu; na taj bi način mogao izbjeći ograničenje brzine na svom paketu (modemi obično vuku te postavke sa CMTS-a, dakle CMTS pošalje modemu kako treba da se ponaša, ali ako je modem "ilegalac" on ignoriše te zahtjeve). Znam da BLIC.NET - ANEKS sada dijeli isključivo SCIENTIFIC ATLANTA modeme, koji rade u tzv. Lockdown modu - korisniku je ostavljeno da vidi samo info stranicu modema, a sva podešavanja su zaključana i modem ih povlači sa CMTS-a. Podešavanja uključuju sve, dakle, počev od brzine pa do toga da li će privatne adrese dijeliti po DHCP-u ili kako već. Modem takođe sam vrši konekciju, ne treba nigdje ukucavati ni korisničko ime - po MAC adresi se raspoznaje na mreži. Ako su oni u pitanju, vjerovatno neće dati bilo kakav drugi modem.
Što se ostalih provajdera tiče, vjerovatno je ista problematika, manje - više. Ne znam da li se ta podešavanja što se vuku sa CMTS-a mogu razlikovati u zavisnosti od modema