banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 08:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Feb 2008, 15:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Evo da u prazno barem izmacim ovaj cemer iz sebe:

Postoji li jeftin internet kod nas? (Citaj: ko nas koliko dere)

Bl wireless - su ocigledno skuzili da drze monopol na wireless uslugama, te se na godinu dana placa 120 KM za iznajmljivanje opreme, na 2 god se ne placa iznajmljivanje, u oba slucaja si obavezan placati mjesec za mjesecom, tek u slucaju posjedovanja vlastite opreme, mozes se iskljucivati kada zelis i ukljucivati. Prvi paket razumne brzine i protoka kosta 25 KM mjesecno, i mogao bi podmiriti potrebe surfanja i komuniciranja preko interneta. (512/512, 3.5 Gb). No, ako nemate opremu, a ne zelite se 2 god obavezivati, taj isti paket ce vas kostati 35 KM mjesecno (25+10 iznajmljivanje).

Blic - monopol na wadsl usluge. Igraju na kvarnjaka, ne mozes otvoriti wireless nalog, svaki nalog koji predje sa wirelessa na wadsl se BRISHE, pa su sanse da se nakacis na blic wireless skoro nikakve. Naravno, sve u cilju primoravanja na wadsl i placanja minimalnih 40 KM mjesecno (sto nije malo!), uz 90 KM godisnje za opremu (ugovor na 1 god), ili 30 KM ako je ugovor na 2 god.
Prvi razuman wireless paket je 35 KM (3 gige), sto nije logicno uzeti s obzirom da je 39 KM 10 giga na duplo brzem wadslu... Ako se odlucite na wadsl, sa ugovorom od godinu dana placate 46.5 KM mjesecno najjeftiniji paket, a uz dvogodisnji ugovor, okruglo 40 KM mjesecno, sto opet nije malo znajuci nas standard...
Cable paketi uz preduslov ELTA KABEL koristenja usluga: 42 KM (35+7 kada se oprema podjeli na godinu - oprema je 100 KM, ali je prvi mjesec interneta uracunat u njenu cijenu).

Netcom: njihov wireless ne vrijedi komentarisati, sta reci o ljudima koji daju flat paket protoka 64/32 i imaju samo 3 AP-a u gradu.
No, kablovski internet daje neku nadu (ukoliko imate tu nesrecu da ste korisnici njihovih televizijskih usluga)... Ako su vam zvijezde naklonjene, te je Netkom bacao kablove s dimnjaka na dimnjak i po vasem naselju, onda mozete za tricavih 100 KM kupiti opremu. Srazmjerno jednoj ili dve godine koristenja, najpovoljniji paketi ce vas kostati: 2 GB 384/64 32 KM ili 28 KM, 5 GB 384/64 43 ili 39 KM mjesecno...

Teol - monopol na adsl usluge. Zar treba ista govoriti? Najeftiniji paket koji ce podmiriti prosjecne potrebe kosta 50 KM (3 gige)... Skromniji se mogu zadovoljiti jednim gigabajtom za 30 KM, iako ce napraviti minusa i sigurno na kraju izaci sa nekih 35-40 KM za 1-1.5 Gb na 384/64.

Jadni li smo... Bez 40 mjesecno nema interneta...

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 17:45 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Oprema za wireless nije tako skupa, ne znam šta ovi blw iznajmljuju za 120 KM godišnje. Kartica + antena je negdje oko 80-100 KM, ima ovdje par komentara za njih i koliko sam vidio većina je pozitivna. Tih 100 KM za opremu ja bih recimo otplatio za 5 mjeseci jer je razlika u paketu koji ja plaćam Blicu i njihovom 20 KM mjesečno a paketi su slični, čak je na blw nešto brži upload.Valjda filtriraju torrent ali meni to nije toliko važno.
Ne znam kome treba blic wireless, jedina pogodnost je da se ne obavezuješ, a cijena je prevelika.
Počeće i Elta raditi kablovski po BL sigurno, kad-tad.
Svi su oni lijepo podijelili i ne konkurišu jedni drugim, sve dok je tako neće se ništa promijeniti.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 18:50 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Kratak osvrt

Blwireless - Opremu za spajanje mozes kupiti gdje god hoces za koliko god hoces para. Niko te ne tjera da je rentiras.

Blic - slazem se da su malo pretjerali sa starim wireless-om ali Canopy je vrlo skupa tehnologija i neko je mora platiti. Da ne pricam sto se Banjaluka ne nalazi bas uz granicu pa da je lako doci do povoljnog linka.

Netcom ne postoji kao provajder. Oni svoju mrezu iznajmljuju Aneksu.

Zona - sta reci i ostati ozbiljan...

Teol - prica za sebe

Elta - testni modemi su krenuli. Cijene identicne kao na BLW samo se imena paketa razlikuju. Iskustva ljudi u Prijedoru su jako pozitivna.

Teleklik, Inecco i Spinter nisu uzeti u razmatranje...

Od ilegalnih provajdera valja izdvojiti BDB i Skendija koji ne placaju drzavi porez a ni licencu. Uzimaju teol adsl ili blic wadsl i preprodaju.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 18:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
I ja se slazem da nemoras rentat opremu.
Ja kad sam uvoduo sebi wireless nije mi padalo napamet da iznajmljujem,brate izdvoji i plati sebi opremu,a sto se tice cjene ja sa prezadovoljan 20km (256/64)flet i miran citav mjesec, nemoram se brinut hocu li prekoracit ili ne.

Za blic ima samo da kazem skupo i malo downloada za takvu brzinu ponese te kad pocnes skidat.

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Poslednji put menjao AlexM dana 19 Feb 2008, 19:01, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 19:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Htio sam napraviti osvrt iz ugla jednog prosjecnog gradjanina, kojem nije bas svejedno hoce li prvo kupiti 100-200 maraka opreme, pa tek onda moci ici na internet...
Ljudima je prosjecan telefonski racun 20-30 KM, za vodu po domacinstvu 20-ak, i sada se neka iole normalnija upotreba interneta treba platiti 30-40 KM ako nemas opreme?

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 19:12 
Stara kuka
Stara kuka

^^^ Ok je to samo imaj na umu da jadnik sto je javlja na telefon u gore pomenutim firmama placa burek 2.5KM a do juce je kostao manje od 2KM..

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 19:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
Rakun_Slavko je napisao:
Evo da u prazno barem izmacim ovaj cemer iz sebe:
Postoji li jeftin internet kod nas? (Citaj: ko nas koliko dere)...

Par primjedbi na "analizu"...
Ne stoji tvrdnja da Blic drži monopol na WADSL, a BL wireless na wireless. Znaš li uopšte šta znači monopol?
Jedini monopolista je Teol na ADSL-u - niko osim njega NE može prodavati tu uslugu - wireless i WADSL može bilo koji provajder koji uspostavi odgovarajuću mrežu predajnika.
Netcom/B2Tel cable i wireless od 384/64/5GB su po 35KM (plus redovna pretplata na TV program za cable - 9KM).

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2008, 23:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
mangia je napisao:
.

Od ilegalnih provajdera valja izdvojiti BDB i Skendija koji ne placaju drzavi porez a ni licencu. Uzimaju teol adsl ili blic wadsl i preprodaju.

Kakvi su to provajderi...? Ima li kakav link?

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2008, 00:13 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
http://www.skendy.com/ :D

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2008, 11:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
<Enter_name> je napisao:
http://www.skendy.com/ :D

preduhitri me :D

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 09:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
A da dodam da je forum za moblinu telefoniju mtel isto jadan! :angry4:

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 18:11 
Stara kuka
Stara kuka

sad mi je lakse kad to znam...

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2008, 21:50 
Veteran
Veteran

I u Prijedoru je jeftinije nego ovdje. http://www.prijedor.com/usluge/wireless/ Gdje mi živimo...

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2008, 20:04 
Stara kuka
Stara kuka

256k/64k za 20KM je po tebi skuplje nego 128k/64 za istih 20KM ???

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2008, 22:31 
Veteran
Veteran

Najjeftinije u BL je na B2Tel i BL wireless. B2Tel pokriva malo područje u odnosu na veličinu grada, ne znam koliko pretplatnika ima BLW ali pretpostavljam da spada među manje provajdere. Na ovom Prijedor.com ono što ja plaćam Blicu 55 KM je 40 KM, tako da je jeftinije.
Na B2Tel se ne mogu priključiti jer nisam u tim naseljima koja pokrivaju, a sa BLW mi se ne da cimati sa antenom, kablovima i budženjem svega toga. Ako potraje još neko vrijeme ovakva situacija moraću se uhvatiti kupovine antene i budženja.
P.S. Evo sad vidjeh da je B2Tel poskupio umjesto da pojeftini, tako da nije najjeftiniji. Imali su niže cijene paketa, valjda je to da uravnoteže cijene sa Blicom. Kakva propast...
A te brzine 128 Kb/s, 256, 384 su u normalnim državama smiješne, to više niko nema u ponudi.
Daj nam napiši ako imaš neke informacije kada će Elta početi raditi kablovski u BL?

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 09:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
pa Elta daje kablvoski ali samo u centru :)
kazu nije do njih, vec do Blica (a i Blic isto kaze da nije do njih vec do Elte - klasicno prebacivanje vruceg krompira)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 11:11 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
To znaci nikad znam da preko vrbasa nemogu provuc kablove navodno im telekom neda vodove ispod mosta i ja sam mislio cekat kablovski ali bi se naceko zato sam na BLW i odlicno.

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 12:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Okt 2005, 21:36
Vjerovatno ni jedni ni drugi nemaju onakvu zaradu kakvu bi oni htjeli pa neće da šire kablovski.

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 13:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Evo isitče i ovaj februar, hoće li krenuti sa uvođenjem ADSL u BL? :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 14:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Okt 2005, 21:36
Čisto sumnjam.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]