banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 16:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2791 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 140  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Feb 2013, 12:14 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
@toxicology: Ja sam samo iznosio činjenice, nemam ja koga branit, i ja bih volio da imam 100 Mbps za 30 KM... a to što ti misliš da si pokupio svu pamet ovog svijeta... :-? Da li uopšte znaš koliko košta iznajmljivanje jednog metra optičkog kabela (tačnije, jednog vlakna)? Ako znaš, izračunaj, pa nam reci koliko košta. Ja i dalje tvrdim da je to jedan od razloga cijene koju plaćamo kao krajnji korisnik (već smo konstatovali nedostatak konkurencije), ali šta god ja napisao, prema tebi, ti ćeš biti u pravu, a ja (citiram) "telac"...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 12:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Samo da Deutsche Telekom kupi m:tel i bilo bi odmah kao u Njemačkoj :D

http://dsl-germany.com/en/t-home.php

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 12:30 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 28 Dec 2012, 11:11
<Enter_name> je napisao:
@toxicology: Ja sam samo iznosio činjenice, nemam ja koga branit, i ja bih volio da imam 100 Mbps za 30 KM... a to što ti misliš da si pokupio svu pamet ovog svijeta... :-? Da li uopšte znaš koliko košta iznajmljivanje jednog metra optičkog kabela (tačnije, jednog vlakna)? Ako znaš, izračunaj, pa nam reci koliko košta. Ja i dalje tvrdim da je to jedan od razloga cijene koju plaćamo kao krajnji korisnik (već smo konstatovali nedostatak konkurencije), ali šta god ja napisao, prema tebi, ti ćeš biti u pravu, a ja (citiram) "telac"...

Otkud tebi ideja da sam mislio na tebe :cat:

Ja tebi opet kazem, mtel ne mora uzimati direktan peering iz Zagreba, Ljubljane, Beca...td... Pa imaju Telekom Srbije koji je spojen na Cogent u Beogradu, udaljenost izmedju dva grada u RS i SR svega par kilometara.

Evo objasni mi onda kako je cijena u Federaciji toliko povoljnija nego ovdje ? Ne nalaze se na povoljnijem geografskom polozaju za internet, mozda bolje reci nalaze se na gorem, pa opet imaju bolju ponudu.

Ja se ne bavim IT, niti je to moja bransa, ali kao lajik promatram sitaciju, za Telemach jos imam i neku predstavu zbog cega je cijena povoljnija, Telemach je jaka firma ( grupacija ? ) i povezali su optikom Sarajevski datacenter sa njihovim centrom u Ljubljani.

Logosoft, recimo, ima ponudu 40/4 mbps za 52 KM a peering preko ( izmedju ostalog ) Telekoma Srbije, ironija ili ?

BH telekom je takodjer spojen na Telekom Srbije, i ako se ne varam, T-Com Zagreb ?

Eto to meni nije jasno, ista drzava, tolika razlika u cijeni.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 12:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
epek je napisao:
A jebem ti sunac, sataru ih Rusi, vrate u kameno doba al zato imaju 100mbps internet :D

Шта ти је Рус... :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 12:46 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ja nikoga ne vrijeđam, niti imam problema da riječi uputim nekome direktno. Sarajevo (koje je glavno tržište za BHT, Telemach, Logosoft, HS...) je barem 2x veće tržište nego Banjaluka (koja je glavno tržište za m:tel, Eltu i Aneks), konkurencija je veća (ovo smo konstatovali barem 10 puta). Sjećaš li se kolika je bila cijena Interenta u Sarajevu prije Telemacha? Pa oni nisu imali ni flat, već pakete sa ograničenim protokom! Ja se sjećam vremena kada je Aneks (tadašnji BLIC.NET) bio drastično jeftiniji od Telekoma Srpske; tako je i Logosoft bio jeftiniji od BH Telekoma. Jednostavno je potrebno da se pojavi neko ko će da spusti cijenu i odmah će i ostali da prate, tako funkcioniše tržište, ali sve ima svoje granice (koje ograničavaju drugi faktori, između ostalog i nabavna cijena Interneta). Problem je što je federacija kao druga država što se tiče RS i nema firme iz federacije koja je konkurencija firmi iz RS (gledajući uslugu pružanja Interneta). I otkud ti ideja da Logosoft i BHT imaju peering sa Telekom Srbija? :-?

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 13:00 
Pripravnik
Pripravnik

BHT je imao neki link prema njima to je sigurno, da li je to islo preko tadasnjeg Teola ili nekako drugacije ne znam, ali sam siguran da neko sa BHT nije mogao imati ping 20 ms na Beogradskom serveru koji drzi TS, a da BHT rutira tu konekciju preko T-Com hr :).

Onda nema druge nego traziti prosiranje Logosofta, ili slicnih mu, na Banja Lucko trziste :D.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 13:20 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

BHT i Telekom Srbija imaju zajedničkog peera, te je zato dobar ping. A da bi Logosoft (ili neka druga firma) povećao konkurenciju (što bi vjerovatno dovelo do smanjenja cijena) - svakako da bi, ali ne vidim načina kako bi se oni mogli ući na BL tržište (kablovska, ADSL ili nešto treće)...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 14:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2011, 17:38
ti ne vidis,sto ne znaci da ne mogu

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 14:56 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Tačno. Ali sagledajmo situaciju realno: da bi ušli kao kablovski operater, morali bi kupiti ili Eltu ili Aneks, u šta ne vjerujem. Da hoće ponuditi ADSL, morali bi zakupiti parice od Telekoma, a do sad nisam vidio da je to neko uradio kod nas (vrijeme će pokazati, ali to vjerovatno nije ekonomski isplativo). Treća opcija je FTTH, a gledajući da ni lokalni oerateri to ne mogu, ne vidim što bi oni mogli. I ostaje još wireless, koji nikada nije bio dovoljno pouzdan za kvalitetan servis...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 14:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 31 Jan 2013, 18:13
ajde sta se prepirete oko interneta na Kavkazu i Rumuniji...kazite Vi nama u kom gradu u RS je elta konacno povecala brzine interneta ??? evo u Trebinju do sada nije....iako su momci iz Eltine podrske za cistu 5-cu, nema sta, jako ljubazni i znaju posao....

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 14:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
ISP ERS :)

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 15:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2010, 20:20
Hoće li to povećanje stići do Starčevice više :x

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 15:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2011, 17:38
<Enter_name> je napisao:
Tačno. Ali sagledajmo situaciju realno: da bi ušli kao kablovski operater, morali bi kupiti ili Eltu ili Aneks, u šta ne vjerujem. Da hoće ponuditi ADSL, morali bi zakupiti parice od Telekoma, a do sad nisam vidio da je to neko uradio kod nas (vrijeme će pokazati, ali to vjerovatno nije ekonomski isplativo). Treća opcija je FTTH, a gledajući da ni lokalni oerateri to ne mogu, ne vidim što bi oni mogli. I ostaje još wireless, koji nikada nije bio dovoljno pouzdan za kvalitetan servis...

zasto ne aneks,mislim da aneks realno polako gubi trku sa ostalim operaterima i jedva bi mozda cekali da ih kupe

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 15:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
dadotb je napisao:
ajde sta se prepirete oko interneta na Kavkazu i Rumuniji...kazite Vi nama u kom gradu u RS je elta konacno povecala brzine interneta ??? evo u Trebinju do sada nije....iako su momci iz Eltine podrske za cistu 5-cu, nema sta, jako ljubazni i znaju posao....

Фазон је у томе што би ми требали да будемо напреднији и од Кавказа и од Румуније...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 15:07 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Njihov wireless zaostaje (što je i logično), ali je kablovski Internet OK (pogotovo ako uzimaš kombinovani paket).

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 20:30 
Veteran
Veteran

sinip je napisao:
dadotb je napisao:

Фазон је у томе што би ми требали да будемо напреднији и од Кавказа и од Румуније...

U vecini stvari smo nazadniji od ove 2 drzave iznad spomenute, pa ne znam sto bi po pitanju interneta bili nesto plaho bolji ???? zar ne ?? jad i cemer smo u svakom smislu sve vise, ali ovaj elta internet jako dobro radi...nije tacno da u Srbiji se puno vise dobije za manje para...tek su pocele reklame sa Targo provajderom, ali vidjecemo za koji mjesec kako je u praksi kad pocnu da zaista rade...zasad se samo reklamiraju...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 20:32 
Veteran
Veteran

imam licno u Beogradu ADSL MTS internet u stanu i za cijenu od oko 30 KM imam brzinu 3 Mbit download...i uvijek je 10-20 % manje od toga sto placamo kad mjerim na speedtestu...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 21:44 
Pripravnik
Pripravnik

dadotb je napisao:
imam licno u Beogradu ADSL MTS internet u stanu i za cijenu od oko 30 KM imam brzinu 3 Mbit download...i uvijek je 10-20 % manje od toga sto placamo kad mjerim na speedtestu...

Zasto nisi uzeo SBB ? Oni ce uvijek biti 10 koraka ispred mts-a.

E i da, @<Enter_Name> , da li mozda znas kolike kapacitete trenutno ima mtel ? Ja realno mislim da bi mtel mogao sada svima da udupla brzine i da se nista lose ne desi njihovoj mrezi.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2013, 21:53 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ne radim u m:telu, tako da ti taj odgovor ne mogu dati. Što se tiče kapaciteta prema vani, sigurno imaju dovoljno, prošla su vremena kada je to bio problem; što se tiče kapaciteta prema korisnicima, ograničavajući faktor je parica...

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2013, 16:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
dadotb je napisao:

:thumbleft: Bice da je to ipak samo marketinski trik ;)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2791 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 140  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]