<Enter_name> je napisao:
@toxicology: Ja sam samo iznosio činjenice, nemam ja koga branit, i ja bih volio da imam 100 Mbps za 30 KM... a to što ti misliš da si pokupio svu pamet ovog svijeta...

Da li uopšte znaš koliko košta iznajmljivanje jednog metra optičkog kabela (tačnije, jednog vlakna)? Ako znaš, izračunaj, pa nam reci koliko košta. Ja i dalje tvrdim da je to jedan od razloga cijene koju plaćamo kao krajnji korisnik (već smo konstatovali nedostatak konkurencije), ali šta god ja napisao, prema tebi, ti ćeš biti u pravu, a ja (citiram) "telac"...
Otkud tebi ideja da sam mislio na tebe
Ja tebi opet kazem, mtel ne mora uzimati direktan peering iz Zagreba, Ljubljane, Beca...td... Pa imaju Telekom Srbije koji je spojen na Cogent u Beogradu, udaljenost izmedju dva grada u RS i SR svega par kilometara.
Evo objasni mi onda kako je cijena u Federaciji toliko povoljnija nego ovdje ? Ne nalaze se na povoljnijem geografskom polozaju za internet, mozda bolje reci nalaze se na gorem, pa opet imaju bolju ponudu.
Ja se ne bavim IT, niti je to moja bransa, ali kao lajik promatram sitaciju, za Telemach jos imam i neku predstavu zbog cega je cijena povoljnija, Telemach je jaka firma ( grupacija ? ) i povezali su optikom Sarajevski datacenter sa njihovim centrom u Ljubljani.
Logosoft, recimo, ima ponudu 40/4 mbps za 52 KM a peering preko ( izmedju ostalog ) Telekoma Srbije, ironija ili ?
BH telekom je takodjer spojen na Telekom Srbije, i ako se ne varam, T-Com Zagreb ?
Eto to meni nije jasno, ista drzava, tolika razlika u cijeni.