banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 00:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8794 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 440  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Ebay!
PostPoslato: 17 Avg 2010, 16:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2008, 00:12
Šajin je napisao:
1. августа сам наручио комплет оловки за цртање уз Британије. коштало ме 8 фунти са доставом(око 19 КМ). Поштар ми је донио сад у суботу пакет, дакле 15. августа. и није ништа додатно наплатио. изгледа да је то баш права лутрија да ли ће наплатити ли неће

ево сад ме замолио један момак да му купим тренерку од 150 марака јер он нема картицу. мораћу да га упозорим да буде спреман на додатне трошкове :)

у закону пише да се не царине ствари испод 200 КМ, али ће му вјероватно наплатити царински преглед, а колико сам схватио то кошта 3 или 9 КМ

Nisi dobro procitao zakon, pise da se ne carine stvari vrijednosti do 200 KM u licnom prtljagu putnika, dakle samo ako ih licno uneses, a posiljke se ne carine do vrijednosti od 50 KM.

Slika

Da navedem jos da ovo oslobadjanje ne vazi za:
-alkoholna proizvode
-parfeme i toaletne vode
-duhan i duhanske preradjevine.

Takodje, oslobadjanje vazi za jedan paket sedmicno.

Tako je po zakonu, ali nam na srecu carinici tolerisu malo,a nekad i mnogo vise. :D

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2010, 16:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Šajin je napisao:
1. августа сам наручио комплет оловки за цртање уз Британије. коштало ме 8 фунти са доставом(око 19 КМ). Поштар ми је донио сад у суботу пакет, дакле 15. августа. и није ништа додатно наплатио. изгледа да је то баш права лутрија да ли ће наплатити ли неће

ево сад ме замолио један момак да му купим тренерку од 150 марака јер он нема картицу. мораћу да га упозорим да буде спреман на додатне трошкове :)

у закону пише да се не царине ствари испод 200 КМ, али ће му вјероватно наплатити царински преглед, а колико сам схватио то кошта 3 или 9 КМ

ma nece biti problema, samo trazi da ti da paketu napisu da je poklon (declared as gift) i oni nemaju na osnovu cega da provale da je preko dozvoljene sume.

sto se tice famoznog carinskog pregleda ja imam utisak da to zavisi ko radi koji dan, ili kako je raspolozen, nekad naplate sve , nekad nista. znaci, kod nas ne postoji nikakav sistem.

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2010, 17:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
U proslih 7 dana su mi stigla 2 paketa skoro identicne cijene (~30 KM) i velicine. U jednom su bili DVDovi u drugom knjige. DVDove su mi donijeli na kucnu adresu, a po knjige sam morao ici u postu. Za DVDove mi nisu uzeli nista, a za knjige standardni 3.10KM.
To je bilo ovaj put, a bilo je raznoraznih kombinacija, od toga da mi nista ne naplate do toga da moram po sve pakete (iako su bili i manji od ovih) ici u postu.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2010, 18:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
laka je napisao:
Nisi dobro procitao zakon, pise da se ne carine stvari vrijednosti do 200 KM u licnom prtljagu putnika, dakle samo ako ih licno uneses, a posiljke se ne carine do vrijednosti od 50 KM.

http://i36.tinypic.com/2dqj6vs.jpg

Da navedem jos da ovo oslobadjanje ne vazi za:
-alkoholna proizvode
-parfeme i toaletne vode
-duhan i duhanske preradjevine.

Takodje, oslobadjanje vazi za jedan paket sedmicno.

Tako je po zakonu, ali nam na srecu carinici tolerisu malo,a nekad i mnogo vise. :D

Izgleda da ti i ja ne čitamo isti zakon :-?
Ja sam čitao ovaj:
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... 271206.pdf
i ovdje gdje sam ja čitao 14. član je nešto sasvi m drugo u odnosu na ovo što si ti postavio.

Takođe, zanima me ovo što si napisao da oslobađanje važi za jedan paket sedmično. Šta to znači? da mi samo jedan paket sedmično neće ocariniti iako je ispod 50 KM ili da mi neće ocariniti jedan paket bez obzira na njegovu cijenu?

Frisky_Dingo je napisao:
ma nece biti problema, samo trazi da ti da paketu napisu da je poklon (declared as gift) i oni nemaju na osnovu cega da provale da je preko dozvoljene sume.

vidiš, toga se nisam ni sjetio... kad budem naručivao ovu trenerku večeras ili sutra napomenuću da je dejlarišu kao poklon...valjda će me poslušati :)

I još nešto, može li neko da mi potvrdi da li se naplaćuje carina za proizvode koji dolaze iz Evropske unije, da li to ima u zakonu, ili i to zavisi od toga kakvog je raspoloženja carinik?

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2010, 20:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2008, 00:12
U tom uputstvu se uopste ne pominje do koje vrijednosti se posiljke oslobadjaju od carinjenja, vec samo licni prtljag.
Procitaj Zakon o carinskoj politici: http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... litici.pdf

Sto se tice drugog dijela pitanja, to znaci da je samo jedna posiljka vrijednosti najvise do 50 KM oslobodjena od carine, a ostale posiljke koje bi dobio u toj sedmici trebale bi se cariniti cak i ako imaju manju vrijednost od 50 KM.
Medjutim, to u praksi nije tako. Ja sam znao dobijati po 5-6 paketa sedmicno i nista mi nisu carinili.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2010, 08:55 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Okt 2007, 00:46
:( Danas su me zvali iz carine i rekli da moram da donesem papire (PayPal Invoice) na osnovu kojeg će da mi naplate 11% carine i 17% PDV-a, tj oko 30% ukupno od cijene koju sam ja platio zajedno sa shippingom :'(
Morao sam ja da se hvalim da dosad nisam ništa platio osim carinskog pregleda :angry4:

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2010, 09:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Tuvok je napisao:
:( Danas su me zvali iz carine i rekli da moram da donesem papire (PayPal Invoice) na osnovu kojeg će da mi naplate 11% carine i 17% PDV-a, tj oko 30% ukupno od cijene koju sam ja platio zajedno sa shippingom :'(
Morao sam ja da se hvalim da dosad nisam ništa platio osim carinskog pregleda :angry4:

из које државе си наручио то за шта мораш платити царину?

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2010, 09:37 
Pripravnik
Pripravnik

Iz Velike Britanije...

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2010, 10:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 13 Maj 2007, 20:17
A sta je to i koliko kosta?

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2010, 10:37 
Pripravnik
Pripravnik

Telefon, oko 120funti i 20funti shipping... Negdje oko 300KM sveukupno...

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2010, 13:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2003, 09:23
@ vanja

vidim da cesto kupujes, pa da te pitam jesi narucivao preko ebaya nesto skuplje, tipa laptop etc, da li postoji rizik da roba ne stigne a pare ne budu vracene?

planiram za par mjeseci uzimati laptop (igrice-surfanje-muzika-filmovi itd), pa sam vec poceo da se interesujem ;) cirka 2000 km, ili je bolje uzeti u gradu negdje zbog garancije .

p.s. moze i preporuka (pozeljno 4gb rama i vise, 640 gb hdd i vise, minimalno dual core, graficka sto jaca to bolja, mogu i 2 :), naravno da je ispod gore navedene cijene)

Lucifer himself

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2010, 18:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tehnicku robu te cijene nikada nisam narucivao. Najskuplje sto sam narucio je bilo oko 200e, ali je paket bio izuzetno mali tako da sam na kraju platio samo 3.10KM carinske takse.
Znam nekolicinu ljudi koji su kupovali tehnikalije preko ebay-a i nisu imali nikakvih problema (izuzev naravno toga sto su morali platiti carinu :D).

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2010, 19:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Ima li neko da ce uskoro narucivati nesto sa Amazona?

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2010, 09:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

18. августа сам наручио тренерку из В.Британије. Јуче стигла, отишао сам у пошту да је подигнем и платио само оне три марке за царински преглед, мада мислим да пакет уопште није ни отваран :)

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2010, 19:22 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
Pozdrav svima!
Imam pitanje koje nije direktno vezano za ebay, ali svi koji su kupovali, morali su proci kroz jedan korak prije, a to je pravljenje accounta na paypal-u.
Napravio sam account, i neki dan sam dobio debitnu karticu u raiffeisen banci, medjutim kada hocu da unesem broj kartice u podesavanju akaunta, izbaci mi sljedece:
Citiraj:
This credit card has been denied by the bank that issued your credit card. For details on why your card was denied, please contact your credit card issuer's customer service department. Or, you may want to try adding a different credit card.

Jeli se desavalo nekome, sta da radim?

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2010, 19:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zovi banku, kao sto ti i pise u poruci. Imas li ista polozenih sredstava? Znam da paypal trazi onih 4-5KM na racunu koje ti skine verifikacije radi.

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2010, 21:12 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
V@nja je napisao:
Zovi banku, kao sto ti i pise u poruci. Imas li ista polozenih sredstava? Znam da paypal trazi onih 4-5KM na racunu koje ti skine verifikacije radi.

Onda ce biti da je tih 4-5KM u pitanju, jer sam samo podigao karticu, nisam jos uvjek nista uplacivao, ali nazvacu ih opet u svaklom slucaju...

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2010, 14:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 17 Avg 2010, 21:57
Е овако... имама пар питања, видим писали сте доста, али нисам баш на ти са овим банковним рачунима и сл.
Па да питам.. Да ли ја могу да отворим тај рачун који ми је потребан за куповину иако немам редовна примања, мсм плту. Студент сам и ставио бих на тај рачун 100км нпр. и купио нешто, па опет након пар мјесеци исто...
И како се зове та картица, рачун или шта већ...
И да, да ли банка наплаћује вођење рачуну , оно мјесечно пар марака?

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2010, 14:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

јан_де je napisao:
Е овако... имама пар питања, видим писали сте доста, али нисам баш на ти са овим банковним рачунима и сл.
Па да питам.. Да ли ја могу да отворим тај рачун који ми је потребан за куповину иако немам редовна примања, мсм плту. Студент сам и ставио бих на тај рачун 100км нпр. и купио нешто, па опет након пар мјесеци исто...

пошто сам већ на једној другој теми писао о томе само ћу ти прекопирати

сви који хоће да врше трансакције преко интернета уз помоћ дебитне картице(дакле сви људи који не могу добити кредитну или не желе да користе кредитну каритцу за нет), једино рјешење је Виса Електрон Рајфајзен банке.

Иначе за куповину преко нета, најсигурније је тако отворити посебан рачун, и узети дебитну картицу, па кад требаш нешто купити фино уплатиш колико треба и то је то, а кад имаш кредитну картицу, а не дај Боже деси се да ти неко украде податке преко нета, може белај настати.

Међутим већина сајтова за куповину преко нета, захтјева да се поред броја картице упише и троцифрени сигурносни код(нашао сам само један сајт који не тражи сигурносни код и то је она игрица е-републик). Али од свих дебитних картица само ова Виса Електрон има тај код тако да ти је то једина опција.

Ја сам студент и не радим тако да не могу добити кредитну картицу, и доста сам се мучио док нисам сазнао да постоји Виса Електрон. Од докумената ти је потребно да имаш ону потврду о пребивалишту(ако је немаш у ЦИПСу наплаћују 10 марака њено вађење, све буде готово за двије минуте). Након што то извадиш одеш у главну Рајфајзен банку(код шопинг центра на раскрсници), одеш десно степеницама на спрат даш им ту потврду и личну карту попуниш неки формулар и за једно 15 дана те зовну да ти је готова картица.

Сваки мјесец добијаш на кућну адресу извод са свим трансакцијама и стање на рачуну за претходни мјесец.
Али, има нешто шта ја нисам знао, а то је да се одржавање рачуна плаћа 2 марке сваки мјесец није пуно али ето да знаш уколико будеш узимао картицу. Након тога добро је себи направити налоге на PayPal i moneybookers и онда уживати у свим чарима куповине преко нета и клађења

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2010, 15:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Šajin je napisao:
јан_де je napisao:

пошто сам већ на једној другој теми писао о томе само ћу ти прекопирати

сви који хоће да врше трансакције преко интернета уз помоћ дебитне картице(дакле сви људи који не могу добити кредитну или не желе да користе кредитну каритцу за нет), једино рјешење је Виса Електрон Рајфајзен банке.

Иначе за куповину преко нета, најсигурније је тако отворити посебан рачун, и узети дебитну картицу, па кад требаш нешто купити фино уплатиш колико треба и то је то, а кад имаш кредитну картицу, а не дај Боже деси се да ти неко украде податке преко нета, може белај настати.

Међутим већина сајтова за куповину преко нета, захтјева да се поред броја картице упише и троцифрени сигурносни код(нашао сам само један сајт који не тражи сигурносни код и то је она игрица е-републик). Али од свих дебитних картица само ова Виса Електрон има тај код тако да ти је то једина опција.

Ја сам студент и не радим тако да не могу добити кредитну картицу, и доста сам се мучио док нисам сазнао да постоји Виса Електрон. Од докумената ти је потребно да имаш ону потврду о пребивалишту(ако је немаш у ЦИПСу наплаћују 10 марака њено вађење, све буде готово за двије минуте). Након што то извадиш одеш у главну Рајфајзен банку(код шопинг центра на раскрсници), одеш десно степеницама на спрат даш им ту потврду и личну карту попуниш неки формулар и за једно 15 дана те зовну да ти је готова картица.

Сваки мјесец добијаш на кућну адресу извод са свим трансакцијама и стање на рачуну за претходни мјесец.
Али, има нешто шта ја нисам знао, а то је да се одржавање рачуна плаћа 2 марке сваки мјесец није пуно али ето да знаш уколико будеш узимао картицу. Након тога добро је себи направити налоге на PayPal i moneybookers и онда уживати у свим чарима куповине преко нета и клађења

Cini mi se da oni skidaju 1.9KM samo ako je u tom mjesecu bilo nekih transakcija.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8794 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 440  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]