fantomacan je napisao:
Nije vaše da se bavite, kao što si se ti pozabavio, kome treba ili ne treba net, da li mu je dobar ping, kako je bilo nekad. Ti nisi neko univerzalno mjerilo kako se treba bilo šta konzumirati, pa su zato glupe opaske na koji način svi treba da se nečim bave. Zar ne bi od sljedeće godine, znači za manje od 4 mjeseca, trebalo da bude moguće da svi provajderi imaju pristup Telekom infrastrukturi? Baš me zanima šta će onda biti izgovor, ponovo će početi fluktuacije napona?
A frustracije će biti uvijek dok se na tehničkoj podršci javljaju balavci i na pitanje zašto se skupo plaćeni paket vuče kao dial up, čak uošte ne radi petneastak dana, odgovaraju sa "Znate imamo mi WADSL ponudu, jeste li čuli za to?", da ne govorim o ovoj otimačini sa potrošnjom za jul. Ili se javljaju mudraci pa objašnjavaju kako oni sumnjaju da u južnoj Americi uopšte imaju neki broadband, a u sjevernoj su veliki problemi sa netom, valjda kao objašnjenje da trebamo biti zahvalni što imamo bilo šta što se kao smatra nekim broadbandom.
Kad se riješite takvih ljudi i uopšte takvog ponašanja da se korisnici prave budalama, za nešto što su jako skupo platili a usluga nije odgovarajuća, onda možete očekivati manje frustracije.
I nikad neću shvatiti motivaciju pojedinih zaposlenih u provajderima da dolaze ovdje na neki potpuno neoficijelni forum i pričaju kojekakve gluposti, obmanjuju korisnike, brane provajdere u slučajevima evidentne nesposobnosti/krivice/odgovornosti provajdera za loše funkcionisanje plaćenog paketa. Ne vjerujem da im tako nešto može narediti šef, jer nije ovo zvanični forum nekog provajdera, a njihovu ličnu odanost poslodavcu po cijenu obmanjivanja i širenja laži mogu tumačiti jedino specifičnim podaničkim mentalitetom koji je jako vidljiv u mnogim drugim oblastima.
Ja ne pricam gluposti, imam malo vise iskustva i zato pricam tako kako pricam. Ja ovdje postujem kao ja a ne radnik ISP-a. Ovdje mogu da kazem svoje misljenje o situaciji generalno i ono je takvo kakvo je iz iskustva kojeg imam (sigurno malo vise nego ti). Nikada nisam ni rekao da je sve idealno, i nije. Nikada nisam rekao da su cjene paketa svih ISP-ova jeftine, nisu, SKUPI SU. Ali momak, cjene su takve, uzmi ili ostavi. Cjene diktira nabavka opreme, cjena linka i situacija na trzistu, to je tako, ne poredite nas i Ameriku, alooo. Da ti prodajes krompir na pijaci, i cjena mu je 10KM za kilogram (trzisna), a ti dobijes krompir po 0,50KM za kilogram i dodjes da prodajes na pijacu. Da li bi spustio cjenu na npr. 1KM ili 2KM. Ne jarane, ne bi, jer bi te onaj do tebe bacio u crkvenu. E to ti je trziste. Cjene jesu visoke, ali ce se i to popraviti, vjeruj. Drugo, kao sto rekoh, kada se skine monopol telekoma u smislu gazdovanja infrastrukturom, tada ce i da krene trzisna utakmica (nize cijene, ADSL, ADSL2+, VDSL2, optika). Evo cjena i brzina telekoma slovenije (nadprovajder i vlasnik blic.net-a)
http://www.siol.net/storitve/siol_internet/cenik.aspxe pa ovo nece biti kod nas ni za 2 godine. Ali ne zato sto to ne zeli blic.net, vec zato sto nemamo infrastrukturu, vec imamo monopol telekoma. U srbiji, npr. svi provaderi rade adsl, i to se desilo odmah nakon skidanja monopola telekoma. Telekom moze vec sada da nudi IP telefoniju po mnogo nizim cijenama, i zasto je ne nudi?
Ja sam govorio samo o navikama nasih ljudi, pretjerivanja u svemu i svacemu. Jasno, postoje problemi, i u blicu, a vjerujte bice ih i u telekomu i kod svih provajdera, to je normalno. Samo sto je internet postao hrana. interesuje me da li pojedini korisnici kada nestane struje odmah zovu elektricno da vide zasto nema. Ili vode, ma da. Pogotovo govorim za korisnike velikih firmi koji misle da za internet mogu da izdvoje 20KM mjesecno i ocekuju da ni slucajno ne smije da pukne veza. Kazem ovo iz iskustva jer ima cak i banaka koje uzmu korisnicki paket i misle da mogu da budu mirni. Sve ozbiljne institucije uzimaju iznajmljene linije, point to point linkove ili slicno, i obavezno jos jedan rezervni link najcesce kod drugog provajdera (u slucaju da prvi provajder ima problem sa glavnim linkom).
Problemi postoje, problemi se rjesavaju i to je to. Ko ne razumije, ne mora. Samo opusteno ljudi.