banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 19:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Aneks WADSL
PostPoslato: 25 Okt 2009, 21:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Slika

Ja bih vas vratio u 2001. Stalno ste nezadovoljni.

Dial-in servis omogucuje korisnicima da se, putem standardne telefonske linije i modema, konektuju na Internet servis provajdera, kako bi mogli koristiti Internet usluge. Standardno se dial-in konekcijom uspostavlja veza zasnovana na PPP (Point-to-Point Protocol) protokolu, cime je omoguceno koristenje svih servisa Interneta, pocev od E-mail-a, Web-a, FTP-a, NEWS-a, IRC-a i mnogih drugih.

Svi korisnici otvaranjem korisnickog naloga, odnosno e-mail adrese, dobijaju 1.5 MB prostora na disku za licnu Web prezentaciju. URL licnih prezentacija ima oblik http://home.blic.net/username, a update korisnici mogu vrsiti preko FTP servisa koristeci neki od FTP klijenata.

BLIC.NET svojim korisnicima nudi usluge dial-in-a po navedenom cjenovniku:

10 sati 15 KM
20 sati 30 KM
30 sati 40 KM
40 sati 50 KM
50 sati 60 KM
70 sati 80 KM
100 sati 110 KM
200 sati 200 KM

Registracija korisnika se ne naplacuje, a cijene su iste i za pravna i za fizicka lica.

Korisnik uplacuje jednu od navedenih kategorija po svojoj zelji. Jedan sat prije isteka uplacenog vremena, korisnik putem e-maila dobija upozorenje o isteku vremena. Maksimalan broj dozvoljenih "minus sati" (broj iskoristenih sati preko uplacenog broja sati) je 1, nakon cega se korisnicki nalog blokira do ponovne uplate. "Minus sat" se oduzima od broja sati u narednoj uplati i smatra se kao da je potrosen regularno.

Napominjemo da je registraciju korisnika moguce izvrsiti samo jednom.

ISDN PRISTUP

Za korisnike koji se na BLIC.NET konektuju preko ISDN-a po jednom B kanalu (64 Kbit/s) sat proveden na mrezi se tarifira kao 1.3 sata obicne veze (vrijeme istice za 30 % brze), a konektovanje preko oba B kanala (128 Kbit/s) tarifira se kao dva poziva.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2009, 22:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2005, 19:12
@ filozof

Mi ne zelimo da se vracamo i nazadujemo, mi zelimo da napredujemo ;)

Citiraj:
Top Countries by Download Speed

* 1. 21.88 Mb/s Korea, Republic of
* 2. 16.10 Mb/s Japan
* 3. 14.88 Mb/s Aland Islands
* 4. 13.54 Mb/s Lithuania
* 5. 13.51 Mb/s Latvia
* 6. 13.32 Mb/s Sweden
* 7. 13.00 Mb/s Romania
* 8. 12.46 Mb/s Netherlands
* 9. 12.12 Mb/s Bulgaria
* 10. 10.11 Mb/s Moldova, Republic of
* 11. 9.57 Mb/s Hong Kong
* 12. 9.10 Mb/s Andorra
* 13. 9.05 Mb/s Slovakia
* 14. 8.73 Mb/s Portugal
* 87. 1.99 Mb/s Bosnia and Herzegovina

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2010, 23:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
Ljut sam.
m:tel od prvog februara povećava paket od 1,5 mbit/s na 3 mbit/s za istu cijenu, elta kabel povećava paket od 1,5 mbit/s na 2 mbit/s uz povoljniju cijenu, a WADSL - danas išao da platim račun (imam solo2, 1,5 mbit/s), pitam hoće li doći do povećanja brzine kao odgovor na poteze konkurencije - ona odlučno odgovara 'ne'.
E sad, da li ona lupa gluposti ili oni još nisu ni razmatrali povećanje, ne znam. Sve u svemu, još uvijek nas pljačkaju i pljačkaće nas još dugo :wink:

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2010, 00:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
WADSL nema tehničke uslove da diže brzinu tek tako, i ako se ne varam mislim da povećanja nisu u planu, bar u skorije vrijeme.

http://helpdesk.blic.net/viewtopic.php?f=6&t=430

Blic na svojoj strani ima veće brzine uploada od Elte i Teola, ako to nekome znači. Meni je bezveze da Teol na 6 Mbps downloada daje samo 384 kbps upload, toliki upload imamo na 1.5 Mbps paketu na WADL-u. A koliko vidim Elta nema upload brži od 256 kbps. Blic na kablovskom internetu ima paket 2048/512 kbps, a upload od 384 kbps daju već na paketu od 1 Mbps.

Bilo bi lijepo kada bi WADSL mogao dići brzine, ili bi u suprotnom morali bar oboriti cijenu.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2010, 01:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hvala ti za link, zaboravio sam da oni imaju forum.
U pravu si, barem moramo biti zadovoljni uploadom, koji je na adsl-u nominalno malen, a realno još manji.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2010, 01:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
Vader je napisao:
WADSL nema tehničke uslove da diže brzinu tek tako, i ako se ne varam mislim da povećanja nisu u planu, bar u skorije vrijeme.

http://helpdesk.blic.net/viewtopic.php?f=6&t=430

Blic na svojoj strani ima veće brzine uploada od Elte i Teola, ako to nekome znači. Meni je bezveze da Teol na 6 Mbps downloada daje samo 384 kbps upload, toliki upload imamo na 1.5 Mbps paketu na WADL-u. A koliko vidim Elta nema upload brži od 256 kbps. Blic na kablovskom internetu ima paket 2048/512 kbps, a upload od 384 kbps daju već na paketu od 1 Mbps.

Bilo bi lijepo kada bi WADSL mogao dići brzine, ili bi u suprotnom morali bar oboriti cijenu.

Trka je krenula, vidjećemo kako će se Blic ponašati :wink:

Zapravo i nije prava trka, jer drugi povećavaju brzine jednom ili dva puta godišnje, ali...
zanima me šta će Blic uraditi.

Možda spuste cijene :D bar u narednih par mjeseci, ako neće sad'. :wink:

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2010, 00:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
Blic ce ili povecati brzine ili propasti u duzem periodu, stranice su sve zahtjevnije, video streaming sve popularniji, a meni je ostalo jos par mjeseci do isteka ugovora. Ako nista ne urade, dovidjenja, ne mogu da vjerujem da evo ima godina i par mjeseci da nisu dizali brzine, jako neodgovorno, ali necu reci da nas kradu jer kada sam potpisivao ugovor bili su dosta povoljni. Bolje bi bilo da se aneks otvori i kupi licence za vece brzine canoppy modema jer moraju ulagati u infrastrukturu. No vidjecemo, imam izbor pa cu odluciti.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2010, 00:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

the_grunf je napisao:
Bolje bi bilo da se aneks otvori i kupi licence za vece brzine canoppy modema

Mislim da nemaju problem sa tim nego sa povezivanjem samih AP-ova, tako nešto.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2010, 23:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Ja nisam na ugovoru, mislim da je istekao, i da sad idem iz mjeseca u mjesec, tako da mislim da me nista ne sprijecava da se prebacim na 2mbit adsl, ne znam, placam 39km 1mbit, ovi noviji korisinici placaju 29km ( kao stari koristinik, vec 6tu godinu na broadband blicu), i u goroj sam poziciji nego ovi koji se tek prikljuce :S. Bravo za njih i odnos prema korisnicima. A jos koliko sam problema imao sa njima kad se sjetim, mada zadnjih godinu dana nema zamjerke.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2010, 23:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Tommy Vercetti je napisao:
Ja nisam na ugovoru, mislim da je istekao, i da sad idem iz mjeseca u mjesec, tako da mislim da me nista ne sprijecava da se prebacim na 2mbit adsl, ne znam, placam 39km 1mbit

Isto kao kod mene, ugovor davno istekao, sad imam 1536/384 za 52 KM. Ako Blic nešto ne preduzme i ja ću razmišljati da se prebacim, mada znam da ću pri tome izgubiti ovaj upload jer Elta i Teol imaju manje upload brzine. A sad da li Elta ili Teol...ne znam. Prije sam bio više za Eltu jer nisu obavezivali ugovorom ali su kasnije sami sebi oduzeli tu prednost. Ali i dalje na svojoj strani imaju to što ispuručuju deklarisane brzine, i to je povelika prednost, posebno ako ideš na veće brzine jer je na njima i gubitak veći na ADSL-u (npr. na paketu od 6 Mbps zapravo će biti oko 5.1 Mbps, gubi se skoro 1 Mbps), a pošto su paketi u Elti i Teolu izjednačeni po cijeni ispada da se više dobije u Elti po pitanju brzina/novac.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 01:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2009, 17:14
Vader je napisao:
Ja nisam na ugovoru, mislim da je istekao, i da sad idem iz mjeseca u mjesec, tako da mislim da me nista ne sprijecava da se prebacim na 2mbit adsl, ne znam, placam 39km 1mbit

Isto kao kod mene, ugovor davno istekao, sad imam 1536/384 za 52 KM. Ako Blic nešto ne preduzme i ja ću razmišljati da se prebacim, mada znam da ću pri tome izgubiti ovaj upload jer Elta i Teol imaju manje upload brzine. A sad da li Elta ili Teol...ne znam. Prije sam bio više za Eltu jer nisu obavezivali ugovorom ali su kasnije sami sebi oduzeli tu prednost. Ali i dalje na svojoj strani imaju to što ispuručuju deklarisane brzine, i to je povelika prednost, posebno ako ideš na veće brzine jer je na njima i gubitak veći na ADSL-u (npr. na paketu od 6 Mbps zapravo će biti oko 5.1 Mbps, gubi se skoro 1 Mbps), a pošto su paketi u Elti i Teolu izjednačeni po cijeni ispada da se više dobije u Elti po pitanju brzina/novac.

Izvinjavam se jer pišem pod temom Blic, iako koristim Eltu.

Mislim da se svi slažemo da wireless internet -wadsl nije ni 50% onoga što je kablovski ili adsl(telefon) internet. Sada što se tiće cjena, paket 768/128 kod elte 20 KM, kod Mtel-a paket 384/64 za 22KM, onda 1024/192 elta za 28 KM , a Mtel manji upload 1024/128 za 29 KM, da ne napominjem paket Loyalty bonus koji kod Elte je 1536/128 za 29 KM, zato se ne bi složio oko toga da su cjene izjednačene jer kako ja gledam cjene u mtela i elte vidim da ima elta ugodnije cjene i brzine.
Što se vezivanja tiće, i elta i mtel vezuju korisnike, dok elta ima jedan paket 512/128 i dalje bez vezivanja, mtel nema ni toga.
1536/384 kod blica za 52 KM, to je duplo previše, elta 1536/128 za 29 KM ili 1024/192 za 28 KM. Razlika u cjeni je 23 KM, neznam ako je 256 uploada vrijedno 23 KM?

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 09:24 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2008, 18:01
Ja nisam na ugovoru, mislim da je istekao, i da sad idem iz mjeseca u mjesec, tako da mislim da me nista ne sprijecava da se prebacim na 2mbit adsl, ne znam, placam 39km 1mbit, ovi noviji korisinici placaju 29km ( kao stari koristinik, vec 6tu godinu na broadband blicu), i u goroj sam poziciji nego ovi koji se tek prikljuce :S. Bravo za njih i odnos prema korisnicima. A jos koliko sam problema imao sa njima kad se sjetim, mada zadnjih godinu dana nema zamjerke.

"stari" korisnici :1024/256 39 KM
"novi" korisnici : 768/128 29 KM

dakle, dva različita paketa sa različitim brzinama = novi plaćaju 29 al za manji paket, tako da nisi u istom košu sa novim korisnicima...

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 13:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

akermon je napisao:
Mislim da se svi slažemo da wireless internet -wadsl nije ni 50% onoga što je kablovski ili adsl(telefon) internet.

Po kom pitanju? Wireless je dobar kao i bilo koja verzija interneta kroz kablove pod uslovom da radi kako treba. A WADSL radi znantno bolje od starog 2.4 GHz wirelessa. Bilo je problema ali kad ih srede onda radi dosta dobro. Veza ne puca (ne pamtim kad je pukla), radi isto bez obzira na vremenske prilike, ima deklarisanu brzinu (što ADSL nema), ima bolji upload od konkurencije. Kablovi su bolji za veće brzine jer wireless ih teže podržava i pitanje je da li će iz nekih tehničkih razloga Blic uopšte dizati brzine WADSL-a, ali na ovim dosadašnjim brzinama WADSL je sasvim dobar. Zna biti problema ali zna ih biti i kod drugih.

akermon je napisao:
1536/384 kod blica za 52 KM, to je duplo previše

Jeste sada s obzirom na nove pakete konkurencije. Potez Blica povodom toga se tek očekuje. Ukoliko zadovoljavajuća reakcija izostane Blic će biti dosta u minusu.

Blic je morao znati da će se ovo desiti, da će drugi dići brzine iznad onih koje WADSL nudi. Ako Blic ima neke poteškoće oko dodatnog dizanja brzine to su takođe morali znati od ranije. Logično bi bilo da imaju unaprijed pripremljenu strategiju za ovo što se sada desilo a to je dizanje brzina kod konkurencije. Vidjećemo odgovor u narednom periodu. Ako odgovor ne bude zadovoljavajući meni je zgodno što sam davno izašao iz ugovora pa se mogu lako prebaciti na nekog drugog, zasad Elta ima prednost nad Teolom. Nadam se da Eltin kablovksi internet dobro radi, da je veza stabilna, da kvarovi nisu česti i da se brzo otklanjaju.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 14:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 13 Maj 2007, 20:17
A jel na Blic-u kad ti istekne ugovor ne produzava se automatski na prethodno ugovoreni period ukoliko po isteku ne odes kod njih i ne intervenises?

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 15:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mic je napisao:
A jel na Blic-u kad ti istekne ugovor ne produzava se automatski na prethodno ugovoreni period ukoliko po isteku ne odes kod njih i ne intervenises?

Ne, nema produženja. Nemaš više nikakvu obavezu, ali ga možeš normalno nastaviti koristiti. I meni je odavno istekao ugovor, ali ću ga i dalje nastaviti koristiti (1536/384) jer sam u iznajmljenom stanu bez mogućnosti korištenja fiksne linije pa tako i adsl-a :)

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 18:46 
Pripravnik
Pripravnik

mic je napisao:

Ugovor se kod blica automatski ne produžava, što znači ovo:

Ako koristiš paket 1536/384 za 52 KM i vezivanje ti je već isteklo, znaći da se ugovor automatski ne produži ali CJENA I BRZINA OSTAJU za tebe ISTE, znači cjena ti se ne smanji i bzina ti ostane ista, dok za to vrijeme se cjena paketa snizi i brzina podupla. Ovo jeste vrlo veliki minus za korisnike, jer neko može na takav način za jedan paket plaćati 10 godina istu cjenu i ako za to vrijeme se cjena paketa snizi i brzina poveća za 5 puta :angry4:

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 18:51 
Pripravnik
Pripravnik

points je napisao:
mic je napisao:

Ne, nema produženja. Nemaš više nikakvu obavezu, ali ga možeš normalno nastaviti koristiti. I meni je odavno istekao ugovor, ali ću ga i dalje nastaviti koristiti (1536/384) jer sam u iznajmljenom stanu bez mogućnosti korištenja fiksne linije pa tako i adsl-a :)

Da ali ako Blic snizi cjenu, tebi cjena ostaje 52 KM, a za one koji potpišu ugovor npr. 35 KM. Znaći moraš se vezati, jer ako se nevežeš nove cjene za tebe ne važe.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 12:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
narode jedno brzo pitanje na koje bi mi trebao što brži odgovor: u čijem je vlasništvu WADSL oprema nakon isteka ugovora od 24 meseca?

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 13:09 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Blicovoj (aneksovoj).

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 13:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
upravo saznao (predajući je u ruke radniku blica) :lol: u svakom slučaju hvala.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]