Postovani drugari zeljni Interneta...
Pocetkom Decembra, RAK (CRA) je organizovao neku vrstu okruglog stola i bili su pozvani svi licencirani ISP-ovi sa ovih prostora. Glavna tema je bila rasprava i iznosenje prijedloga vezanih za pristupu izdvojenoj lokalnoj petlji tj parici do krajnjeg korisnika (za neupucene radi se o "zici" koja ide od centrale do samog korisnika i koristi se za usluge poput ADSL-a). Koliko sam primjetio sastanku su pristustvovali direktor Aneksa, te nekoliko ljudi iz Blic.net-a (izvinjavam se ali nisam zapamtio imena), ljudi iz Teleklika, Telekoma, Spinter-a i svega jos nekoliko firmi.
Poenta je da i drugi provajderi osim telekoma (telekom u mnozini) mogu imati adsl prikljucke. Naime koliko ste upoznati, deregularizacija trzista je nastupila 1.1.2006. (ako se ne varam) a tek sada se raspravlja o pristupu lokalnoj petlji. Napominjem vas da su lokalne petlje nasa imovina a ne telekomova. To smo svi mi finansirali u zadnjih 30 godina kroz placanje telefonskih racuna i prikljucaka.
Nekoliko paradoksa...
* Optimisticka predvidjanja su da ce se ovo moci realizovati tek 1.1.2009. godine!
* Zasto se ovome nije pristupilo 1.1.2005. tako da sve bude spremno za 1.1.2006. godine?
* Upitna je isplativost samih parica u 2009. oj godini jer je vecina infrastrukture u losem stanju
* U sve to se ne ubraja optika a koju smo takodje mi finansirali...
* RAK je organizacija kojoj ste pisali zahtjeve za snizenje cijena, a upravo oni kasne sa donosenjem ovih i slicnih zakona i pravila...