navajo je napisao:
Tacno je da kod nas stvari ne stoje kao u Japanu, Americi pa cak ni blizu kao u Sloveniji. Tacno je da ISP-ovi imaju probleme. Ali nije tacno da se ne trude da te probleme ne prevazidju. Ja sam samo iskomentarisao post jednog od puno njih kojima je zivot sveo na racunar i glavna preokupacija je hoce li ping biti 10ms bolji ili losiji. Ma daaaaaaj. I da, grohotom se smijem takvim ljudima. Ja sam uvjek bio spreman da pomognem bilo kome ko ima realne zahtjeve, probleme, bilo sta. Ali ovo danas, ovo je van svake pameti.
Postoje stvari koje trenutno nije moguce obezbjediti kod nas. Ne mozemo se porediti sa Slovenijom, Amerikom, pa ni sa Srbijom. Doci ce vrijeme, bice i ovdje tako, ali ljudi kada cete skontati neke stvari, PUNO TOGA NE ZAVISI OD ISP-a. Da je kako treba, svi provajderi bi mogli raditi adsl, ali nije (monopol telekoma). Da je kako treba, ISP-ovi bi imali ogromne vanjske linkove po normalnim cjenama, ali nije (samim tim i paketi za korisnike su skupi), i jos dosta, dosta toga.
Stvari ce se rjesavati postepeno, ali sporije nego u npr. Srbiji. Svatite da je to namanje do ISP-ova. Ja samo ne razumijem cemu ovolika frustracija i opterecenost kod ljudi.
ne savjetujem nikom da se mane interneta, meni prvom treba i poslovno i za skolu, ali covjece, necu da dozvolim sebi da gubim zivce i pisem milion postova po forumima kako je kod nas lose, a tamo negdje bolje i kako bi mi se zivotna zelja ispunila kada bi imao 1Mb vecu brzinu, ma daaaaj.
Nije vaše da se bavite, kao što si se ti pozabavio, kome treba ili ne treba net, da li mu je dobar ping, kako je bilo nekad. Ti nisi neko univerzalno mjerilo kako se treba bilo šta konzumirati, pa su zato glupe opaske na koji način svi treba da se nečim bave. Zar ne bi od sljedeće godine, znači za manje od 4 mjeseca, trebalo da bude moguće da svi provajderi imaju pristup Telekom infrastrukturi? Baš me zanima šta će onda biti izgovor, ponovo će početi fluktuacije napona?
A frustracije će biti uvijek dok se na tehničkoj podršci javljaju balavci i na pitanje zašto se skupo plaćeni paket vuče kao dial up, čak uošte ne radi petneastak dana, odgovaraju sa "Znate imamo mi WADSL ponudu, jeste li čuli za to?", da ne govorim o ovoj otimačini sa potrošnjom za jul. Ili se javljaju mudraci pa objašnjavaju kako oni sumnjaju da u južnoj Americi uopšte imaju neki broadband, a u sjevernoj su veliki problemi sa netom, valjda kao objašnjenje da trebamo biti zahvalni što imamo bilo šta što se kao smatra nekim broadbandom.
Kad se riješite takvih ljudi i uopšte takvog ponašanja da se korisnici prave budalama, za nešto što su jako skupo platili a usluga nije odgovarajuća, onda možete očekivati manje frustracije.
I nikad neću shvatiti motivaciju pojedinih zaposlenih u provajderima da dolaze ovdje na neki potpuno neoficijelni forum i pričaju kojekakve gluposti, obmanjuju korisnike, brane provajdere u slučajevima evidentne nesposobnosti/krivice/odgovornosti provajdera za loše funkcionisanje plaćenog paketa. Ne vjerujem da im tako nešto može narediti šef, jer nije ovo zvanični forum nekog provajdera, a njihovu ličnu odanost poslodavcu po cijenu obmanjivanja i širenja laži mogu tumačiti jedino specifičnim podaničkim mentalitetom koji je jako vidljiv u mnogim drugim oblastima.