banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 22:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6401 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183 ... 321  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: ADSL
PostPoslato: 23 Nov 2014, 19:34 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Avg 2004, 10:38
To sam i ja rekao, nije problem na optici da ponudis i puno vece brzine od onih koje nudi elta, ali sta kada se nakaci stotine korisnika, a ako bi se to bas popularisalo na nivou koji mtel ima sa adsl-om to znaci i hiljade korisnika i kada se pusti download/upload torrent-a i svasta nesto drugo, da li mtel, elta ili bilo ko drugi ovdje u RS moze to da progura dalje prema svijetu, a da to naravno radi!!??
Oni vec mjesecima imaju probleme i sa ovim trenutnim brzinama koje nude korisnicima, a vjerujem da trenutni prosjek maksimalne brzine njihovih korisnika ne prelazi 2mbps/128kbps...

Pa ljudi moji, kao sto sam vec rekao, bukvalno se moze reci u LOKALNOJ MREZI, mtel-elta ili mtel-blic-elta (ako elta sada ide samo preko blica, a koliko ja znam po zakonu su obavezni da idu preko najmanje dva nadprovajdera) meni skype radi kao da koristim 56k modem, pa da li je to normalno?

@Minjon
mtel je meni radio skoro pa savrseno, ali ljudi su nesto fino odradili i evo sada se moze reci da mjesecima to ne radi ni blizu onako kako je prije radilo i po svemu sudeci nece uskoro da radi bolje...
Takodje, elta nudi svasta i mogu oni da nude dok imaju ispod 100 tih korisnika optike koje naravno uslovljavaju da tu optiku koriste kao da imaju dial-up, oni jednostavno nemaju kvalitet i opremu i ljude da te pakete prodaju stotinama korisnika i da to radi, posebno da radi u vecernjim casovima kada se svi nakace ili vikendom, znam kako im je kablovska radila i naravno kada ih nazovem da prijavim problem, ako uopste uspijem da dobijem nekoga iz tehnicke podrske, problem je kod mene, moj router pravi probleme!

@Rizi
izgleda da nisi jedini koji ne prestaje da ih zove, primjecujem da su u poslednje vrijeme puno vise nervozni, imam osjecaj da bi mi rado zalupili slusalicu samo da smiju, ali dzaba je njih zvati, to su ljudi koji su sa prosjecnim znanjem, vecinom jedva da mogu pomoci da se podesi modem, da ti pomognu da restartujes modem, da podese novu lozinku i da prijave kvar-smetnju...i to je to, od njih ne zavisi da li ce neko da rijesi ove nase probleme, a ti od kojih zavisi znaju kako da rijese ove probleme, a jedini nacin je veliki minus u njihovoj kasi jer treba da se plati nova oprema i ljudi koji znaju da to podese-optimizuju, a oni izgleda ne zure da to urade, nekako mi se cini da cekaju kraj ove godine pa da onda ulazu jer treba da se prikazu rezultati poslovanja, a od toga zavise direktorske i mnoge druge fotelje...

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2014, 20:06 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
konfig je napisao:
a koliko ja znam po zakonu su obavezni da idu preko najmanje dva nadprovajdera

Neko te grdno slagao...

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2014, 20:57 
Pripravnik
Pripravnik

Vrlo moguce, ne znam kako sam dosao do ove informacije, ali cini mi se da je izvor bio dobar, cak mozda TV vijesti ili tako nesto...ali, cak i da postoji takav zakon, vjerujem da ne bi bio obavezan za nase provajdere, isto kao i zakon o pusenju, prodaji cigareta/alkohola maloljetnicima i sl.
Ako je tako onda me cudi da BLIC takodje zakupljuje link od mtel-a (bar je tako bilo), a imaju svoje preko Slovenije jer je, za one koji nisu upuceni, Slovenski telekom vlasnik BLIC-a, a naravno njihova mobilna telefonija ide preko BH telekoma...

Poslednji put menjao konfig dana 23 Nov 2014, 21:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2014, 20:59 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Blicnet ima samo jednog nadprovajdera, to je Telekom Slovenije. Oni su davno imali link od m:tela, negdje do 2009. godine. I kakve sad veze ima BH Telekom sa svom ovom pričom?

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2014, 21:06 
Pripravnik
Pripravnik

Znam da su i tada kada sam poslednji put koristio blic imali svoj link, ali je trace cesto isao preko mtel-a...
BH telekom je upad, cisto da se zna ko s kim saradjuje, recimo ja zbog toga ne bih koristio "njihovu" mobilnu mrezu tj. vasu jer cini mi se da ti imas neke veze sa kompanijom Blicnet d.o.o...

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2014, 21:13 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Nemam nikakvog vlasničkog udjela, tako da ne vidim što bi to bilo moje. A ko je kome nadprovajder se može saznati sa par klikova na Internetu: http://bgp.he.net/AS21107#_graph4. Što se tiče tvog pisanja, ne vidim šta hoćeš da postigneš sa njim, sem što si olakšavaš dušu...

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2014, 21:37 
Pripravnik
Pripravnik

Nisam ni mislio da je tvoja firma, ali dio si tog kolektiva i vjerovatno tu nesto radis i vjerujem da bas i ne bi ovdje pisao protiv firme u kojoj radis, bar ne ako oni znaju da si ovdje, ne znam za tebe, ali ima puno vas koji ste ovdje i na drugim mjestima, a koji ste tu da promovisete firmu u kojoj radite ili popravljate imidz iste i to cesto hvalisanjem sa vasim ping-om, up/down brzinama i sl.

Olaksavam dusu? Da li sam nesto pogresno napisao? Ovo za nadprovajdere nisam tvrdio da je 100% tako vec sam rekao da imam neka saznanja...
Ako ti trazis neku drugaciju diskusiju onda ova tema i ne treba da postoji jer ocigledno da 99% nas ovdje samo olaksavamo dusu, mi ovdje u ovoj drzavi malo toga drugog i mozemo da uradimo osim olaksavanja duse, mi u BL imamo samo dva prava provajdera koji, kako si i sam rekao imaju samo po jednog nadprovajdera tj. Telekom Slovenija i Telekom Srbija i naravno zbog toga se cesto desava i da neko nesto kopa pa malo kopa i po kablovima i onda mi nemamo internet pola dana ili duze...da li mi mozemo nekome da se zalimo? Da li mozemo na nekoga da uticemo? Da li nesto puno postizemo tako sto se prebacimo sa jednog na drugi provajder? Da li ima neka zastita potrosaca pa da neko zbog nekog propusta kazni tvoj kolektiv (BLIC) ili mtel?

Posto pratis ovu temu mogao si da primjetis da, osim sto ovdje olaksavamo dusu, mi takodje zovemo mtel, neko svaki dan vise puta i sta smo postigli? Da li je problem rijesen?

Ja bih bio vise nego srecan da ovdje mogu nekome da pomognem, ali ovo sto se desava nema nikakve veze sa nama, sa nasim znanjem, nasom opremom...pljuvanje ovdje je jedina buka koju mi mozemo da napravimo i to u nadi da ce neko iz mtel-a biti zaduzen da cita ovdje kao sto si ti iz BLIC-a i da ce da nesto uradi pa da mi imamo manje razloga da olaksavamo dusu...

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2014, 21:56 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Nov 2012, 12:47
konfig je napisao:
To sam i ja rekao, nije problem na optici da ponudis i puno vece brzine od onih koje nudi elta, ali sta kada se nakaci stotine korisnika, a ako bi se to bas popularisalo na nivou koji mtel ima sa adsl-om to znaci i hiljade korisnika i kada se pusti download/upload torrent-a i svasta nesto drugo, da li mtel, elta ili bilo ko drugi ovdje u RS moze to da progura dalje prema svijetu, a da to naravno radi!!??
Oni vec mjesecima imaju probleme i sa ovim trenutnim brzinama koje nude korisnicima, a vjerujem da trenutni prosjek maksimalne brzine njihovih korisnika ne prelazi 2mbps/128kbps...

Pa ljudi moji, kao sto sam vec rekao, bukvalno se moze reci u LOKALNOJ MREZI, mtel-elta ili mtel-blic-elta (ako elta sada ide samo preko blica, a koliko ja znam po zakonu su obavezni da idu preko najmanje dva nadprovajdera) meni skype radi kao da koristim 56k modem, pa da li je to normalno?

@Minjon
mtel je meni radio skoro pa savrseno, ali ljudi su nesto fino odradili i evo sada se moze reci da mjesecima to ne radi ni blizu onako kako je prije radilo i po svemu sudeci nece uskoro da radi bolje...
Takodje, elta nudi svasta i mogu oni da nude dok imaju ispod 100 tih korisnika optike koje naravno uslovljavaju da tu optiku koriste kao da imaju dial-up, oni jednostavno nemaju kvalitet i opremu i ljude da te pakete prodaju stotinama korisnika i da to radi, posebno da radi u vecernjim casovima kada se svi nakace ili vikendom, znam kako im je kablovska radila i naravno kada ih nazovem da prijavim problem, ako uopste uspijem da dobijem nekoga iz tehnicke podrske, problem je kod mene, moj router pravi probleme!

@Rizi
izgleda da nisi jedini koji ne prestaje da ih zove, primjecujem da su u poslednje vrijeme puno vise nervozni, imam osjecaj da bi mi rado zalupili slusalicu samo da smiju, ali dzaba je njih zvati, to su ljudi koji su sa prosjecnim znanjem, vecinom jedva da mogu pomoci da se podesi modem, da ti pomognu da restartujes modem, da podese novu lozinku i da prijave kvar-smetnju...i to je to, od njih ne zavisi da li ce neko da rijesi ove nase probleme, a ti od kojih zavisi znaju kako da rijese ove probleme, a jedini nacin je veliki minus u njihovoj kasi jer treba da se plati nova oprema i ljudi koji znaju da to podese-optimizuju, a oni izgleda ne zure da to urade, nekako mi se cini da cekaju kraj ove godine pa da onda ulazu jer treba da se prikazu rezultati poslovanja, a od toga zavise direktorske i mnoge druge fotelje...
Ma ne znam stvarno prijavi opet kvar ide tamo u cmd nesto mi govori da kucam odradim i to gleda ping prema tom domeni sta vec i prijavi kvar i sad uopste i ne zovu haahha a smijesno al jos gore je to sto svaki put pred povecanje brzina i tokom to je sjebano..

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2014, 22:00 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Tvojim stilom razmišljanja, ja radim i za Blicnet i za Eltu i za m:tel. Potpuno je nebitno gdje ja radim, ja ovdje nisam predstavnik niti jedne firme, iznosim svoje lično mišljenje. Ne znam gdje si to primjetio da ja hvalim ili pljujem ikoga, ja samo dajem odgovore na pitanja koje znam. Shvatam tvoju ogorčenost i hvatanje za slamku, ali isto tako shvati da ne možeš da dobiješ uslugu sa garantovanim servisom za 20 KM mjesečno. Sve i jedan provajder ima problema; m:tel je do sada bio najstabilniji, ali se desilo to što se desilo. Sad su uveli i CGN kao odgovor na nedostatak IPv4 adresa. Nije fino, a i pitanje je vremena kada će i ostali potegnuti to rješenje problema. Kablovski provajderi pate od lokalnih problema, prosvira im jedno pojačalo i svi korisnici iza trpe. Wireless može biti stabilan, ali to zavisi od situacije do situacije, koliko si daleko, koliko ima interferencije... eto, ja koristim wireless i nemam nekih značajnijih problema, ali je access point udaljen čitavih 100 m od mene. Da je ta udaljenost 10 km, pitanje je kako bi radilo. Kako god, sve dok provajder ispunjava uslove iz ugovora (koji su pisali pravnici i vjeruj da su zatvorili većinu mogućnosti da ih tužiš za takve stvari koje ti opisuješ kao problem), možeš im biti dosadan (dužni su ti obezbediti teh. podršku) i ovdje olakšavati dušu, što neće rješiti problem.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2014, 22:19 
Pripravnik
Pripravnik

Ne, ja mtel-u placam 93,6KM + koliko potrosim telefona, ako uzmemo u obzir standard u ovoj zemlji to je za vecinu 1/4 plate, a za mnoge i cijela plata i normalno da se nerviram kada ni skype nece da radi...
Ja znam da, kada se uzme u obzir broj potencijalnih korisnika u ovoj zemlji, cijena zakupa linkova, cijena uzasno skupe profesionalne opreme, pa onda radnici i sve ostalo...da nije lako naci neki pravi balans, ali bar oni bi trebali da se lakse snadju jer od svih provajdera u RS oni ipak skoro pa da imaju monopol i sigurno da najbolje zaradjuju....do sada su morali da rijese nastali problem, a nikako nisu smjeli da cute o tom problemu, objavljuju razne gluposti, a ovom ogromnom problemu ni rijeci!

CGN je uzas, ali ja sam nekako uspio da zaobidjem CGN i sada kao i prije dobijam javnu IP adresu, ali stanje nije nista bolje!

@Rizi
ma znam sta rade i sta traze od korisnika da rade, traze to i od mene i onda ne znam sta da radim, da li da se smijem, placem ili ljutim, ali i kada kazem da sam sve to radio, da sam vezan za internet od doba prvog dial-up-a na ovim prostorima, oni ponovo insistiraju da radim kako oni kazu, niko nece da kaze da imaju probleme na njihovoj strani i da u vecini slucajeva oni nama ne mogu nista pomoci...cak i u ono vrijeme kada su imali uzasne probleme i kada pola sajtova nije bilo moguce otvoriti...

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2014, 23:05 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

CGN je "lako" zaobići, nazoveš ih i kažeš da imaš video nadzor kojem ne možeš da pristupiš sa daljine i rješen problem :D Makar je meni tako upalilo kod kolege...

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2014, 03:51 
Pripravnik
Pripravnik

Da, ali problemi ostaju bez obzira na to sto sam zaobisao CGN-a, daj Boze da u sledecoj godini bude nekih promjena na bolje tj. tek negdje od februara se moze nesto ocekivati jer januar se moze racunati kao neradni mjesec....

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2014, 18:17 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 30 Jul 2014, 10:35
ala povecanja rano ljuta

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2014, 20:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jul 2012, 19:52
Zašto su nam na M:Telu promjenili IP , sad je neka čini se statična počinje na 89 umjesto na 109 ili 46 (te dvije su se smjenjivale). Zna li neko više o ovoj problematici?

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2014, 20:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Može im se.
Nisu prekršili ugovor, pružaju dogovorenu uslugu (ustvari sad je brzina veća od one koja je navedena u ugovoru) i nevidim šta je problem. To kakvo je interno tehničko rješenje korisnika netreba da interesuje, bitno je samo da je kvalitet usluge na dogovorenom nivou. Mada to je uvijek ispunjeno jer jedna klauzula ugovora je i da nisu obavezni da ga ispoštuju u potpunosti. :D

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2014, 23:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jul 2012, 19:52
Sad nešto razmišljam, možda su nas prebacili na infrastrukturu Logosofta što i nije loše ako ljudi imaju napredniju tehnologiju. Na par speedtestova baca mi lokaciju negdje na Istok Lukavac AVAX ili Logosoft Sarajevo. Može im se dok ne dođe ozbiljna konkurencija.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2014, 23:59 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Nema to nikakve veze sa Logosoftom. Ako ti je adresa u obliku 100.6x.xxx.xxx, onda si na CGN-u. Ako imaš javnu adresu, nebitno je iz kojeg je opsega, tj. kako počinje, ideš na Internet kao i prije promjena.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2014, 02:04 
Pripravnik
Pripravnik

Posto je Philby spomenuo ugovor, a i <Enter_name> u jednom od postova iznad, da se samo nadovezem da je super stvar sto svi od nas traze da mi potpisemo neke ugovore koje su, kao sto <Enter_name> rece, pisali pravnici i naravno sve je tu napisano, ali za koga?
Mi potpisujemo ugovor koji u sustini 99,9% sluzi da zastiti njih, ma bilo sta da oni urade oni nisu krivi i to je to, da napisu da je paket 1gbps, a da stvarno imamo 1kbps u sustini svelo bi se na to da oni ni u tom slucaju nisu krivi, ne pisem ovo samo za mtel, ovo je za sve kompanije i to ne samo internet provajdere, u bankama potpisujemo bukvalno romane i na mnogim drugima mjestima...
Sve se svodi na tome da se zastiti kompanija, a ko stiti nas, gdje je ugovor kojim se sve te kompanije obavezuju da ce da ispostuju neki minimum prema nama?
Jednostavno, stanje je takvo da su obicni ljudi ovce, a velike kompanije su vlasnici klaonice...

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2014, 08:03 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Nemoj me držati za rječ, ali mislim da je skoro regulisano da se mora ispoštovati 80% maksimalne brzine, tj. one koja piše u ugovoru.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2014, 14:58 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Nov 2012, 12:47
Kako ja da njima objasnim brzinu i da je brzina tu na speedtestu mi izmjeri mozda i tu brzinu a sta je sa pingom , sta po tom racunu da radim ? Meni je zalosno da ja u 2014 imam 64 ping zakucan na njemackim serverima a prije 3 godine sam imao 30-40 maximalno? Sta da objasnim vise tim ljudima covjek provjeri ping i prijavi jos kvar tamo i niko ne na zove ovo mi je vrhunac do sad bio hahaha .. sta ja dalje da njemu objasnim , dok god hrvata ima caka plate jos kazu iskljuci interliving i odma im sve perfekt pod jedan,pod dva plate jos 10-ak kuna vise tako bar njih 10 kaze i kaze ping im se smanji ? A ovi nasi kazu pa do centrala je jer ima vise korisnika nego prije i optereceno je :D,na sta ce liciti ta optika i koje ce cijene biti ostaje da vidim..primjer u sloveniji placa se jos 5-10 eura vise na optiku kod nas ce biti jedno 20 kao i u svim poljima zivota =).I cudno mi evo ima mozda i 7 dana ne mogu otvorit youtube video u hdu kako treba kao i prije facebook i ostale zezancije :S

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6401 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183 ... 321  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]