banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 13:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8794 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 440  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Ebay!
PostPoslato: 07 Maj 2013, 11:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Ne mozes ti traziti pare od paypala. Oni odlucuju koliko ce trajati dispute.Ti prijavis problem, paypal zaledi sredstva na njegovom racunu(imao ih on ili nemao) i razmatra slucaj,trazi odredjene stvari i onda nakon mesec odprilike donesu odluku. Ti mozes samo prijevremeno zatvoriti slucaj i traziti ubrzano rjesenje tj. da paypal donese odluku i to je to.
Nisu oni tebi pare duzni vec prodavac tako da kontaktiranje njih i zahtjevanje pare njih ne dotice i od toga nema nista

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2013, 12:34 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Mar 2013, 00:16
Danas mi je zvali iz DHL, obracunali su mi carinu i ostale troskove 145 KM (vrijednost paketa 300 KM), ja sam im poslao kopiju licne i racun sa PayPal-a. Sta se desava ako ne platim te troskove kada paket dodje na kucnu adresu sutra ili prekosutra?

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2013, 21:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 09:44
ratkop je napisao:
Ne mozes ti traziti pare od paypala. Oni odlucuju koliko ce trajati dispute.Ti prijavis problem, paypal zaledi sredstva na njegovom racunu(imao ih on ili nemao) i razmatra slucaj,trazi odredjene stvari i onda nakon mesec odprilike donesu odluku. Ti mozes samo prijevremeno zatvoriti slucaj i traziti ubrzano rjesenje tj. da paypal donese odluku i to je to.
Nisu oni tebi pare duzni vec prodavac tako da kontaktiranje njih i zahtjevanje pare njih ne dotice i od toga nema nista

ali ako zatvori slucaj onda ne moze dobiti povrat novca. dakle, NE zatvarati slucaj. cekaj odluku paypal-a, ako si u pravu bice presudjeno u tvoju korist.
evo da ispricam jedan svoj slucaj, cisto da vam bude nauk. narucim artikal vrijednosti 45$. seller u roku od 3 dana ukloni artikal i vise ga ne mogu pratiti na ebayu na purchased history ga nema. transakcija vidljiva na paypalu, logicno. saljem mu poruke, on ne odgovara. otvorim dispute. odjednom on na tom disputu javi tracking broj. i ja cekam. artikal stigne, ali ne ono sto sam narucila. nego neka budalestina vrijednosti >1$. ja promijenim razlog za dispute od non received u not as described. paypal trazi dokaz da sam primila pogresan artikal. slika koverte na kojoj je vidljiv tracking, te artikal koji mi je stigao, ne uvazavaju kao dokaz. traze da dam izjavu ovjerenu kod notara ili u policiji da sam zrtva online prevare. naravno da nisam luda da to radim. napisem neku svoju retardiranu izjavu, potpisem se, ali kuki, ne uvazavaju.
ja nisam trebala podizati taj artikal sto je stigao. ali kad je stiglo, ja to nisam povezala s tim artiklom... tako da, budite oprezni.
bio je kinez u pitanju.

milank je napisao:
Danas mi je zvali iz DHL, obracunali su mi carinu i ostale troskove 145 KM (vrijednost paketa 300 KM), ja sam im poslao kopiju licne i racun sa PayPal-a. Sta se desava ako ne platim te troskove kada paket dodje na kucnu adresu sutra ili prekosutra?

ne znam da li mozes to uraditi, jer te je dhl vec zvao i pitao da li prihvatas carinjenje artikla, tj.rekao si im preko telefona da ces ga preuzeti. poslao si racun (ili je racun vec bio u paketu) i poslao si kopiju licne karte. cak i da mozes odbiti da ga preuzmes, to je sa tvoje strane jako ruzno, rekla bih, i nekulturno. a taj proces od zvanja do carinjenje i isporuke artikla traje valjda max 2 dana, tako da ono, mogao si im odmah reci da neces..
neku drugu posiljku, koja ne ide preko kurirske sluzbe, mislim da mozes odbiti da primis, ali ne znam kako sa dhl-om.
hajd javi sta je bilo.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2013, 21:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam mislio da zatvori slucaj vec da dispute prebaci u claim ako se prodavac pravi glup e onda paypal po kratkom postupku resava slucaj. cekanje odluke paypala traje dugo a claim se zavrsi u roku par dana.

Koliko znam nista ne bude ako odbije platiti. Roba se vrati prodavacu (osim ako nas neki carinik ne odluci da je zadrzi) ili dhl zadrzi pa kasnije se odrzavaju aukcije itd tih zaostalih paketa.

Ovo zaracunavanje carina i dodatnih troskova mi nikako nije jasno. Ako si platio paket i slanje i zna se koja je vrednost i od koliko se carini kako onda apaket od 300Km moze imati 50% carinu. Odes na carinu i trazis fakturu,po kom zakonu itd. Ne mogu praviti budalu od tebe.To je tema za sebe ali meni je to toliko fascinantno.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2013, 22:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 09:44
drugaciji je proces carinjenja ukoliko ide preko kurirske sluzbe. dhl svoje usluge naplati oko 40-50KM cini mi se, pa neki administrativni troskovi, pa sama carina, tako da to i ispadne toliko..
a milan je, cini mi se, rekao da je eskalirao u claim, pa to malo duze traje.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2013, 22:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
danijell je napisao:
Da li je ovo zbog praznika ili ... ali meni dosta stvari kasni. I što je najgore, ono što mi je biilo najbitnije i stiglo. Ali mulac poslao pogrešan dio. :lol:

Moj poštar izgleda spojio praznike, nema ni računa u sandučetu :lol: a čekam par sitnica sa ebay-a.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2013, 22:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Mene danas obradovali sa par paketića :)
Došli poštari sebi od praznika :D

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2013, 23:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Ja toliko stvari cekam da sam se danas u sred dana opalio sam sebi smijati kad sam se sjetio da sam sanjao da je stiglo sve odjednom. Ja u haustoru zgrade a vrata od mog sanduceta otvorena, i postar slozio sve zute kovertice u njega uredno jednu na drugu, sanduce krcato.
Bem` ti vaki bizmis.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 08:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Juliette je napisao:
drugaciji je proces carinjenja ukoliko ide preko kurirske sluzbe. dhl svoje usluge naplati oko 40-50KM cini mi se, pa neki administrativni troskovi, pa sama carina, tako da to i ispadne toliko..

Koje svoje usluge? Ako sam ja vec platio slanje putem dhl sto podrazumeva dosatavljanje od njegovih do mojih kucnih vrata onda koje jos usluge postoje? Meni moze jos samo da dodje racun od carine da platim robu a od dhl ne sme nista da dodje

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 09:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

blaf77 je napisao:
Ja toliko stvari cekam da sam se danas u sred dana opalio sam sebi smijati kad sam se sjetio da sam sanjao da je stiglo sve odjednom. Ja u haustoru zgrade a vrata od mog sanduceta otvorena, i postar slozio sve zute kovertice u njega uredno jednu na drugu, sanduce krcato.
Bem` ti vaki bizmis.

Evo i danas stigla dva paketa :)

Znači krenulo je...

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 09:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
ratkop je napisao:
Juliette je napisao:

Koje svoje usluge? Ako sam ja vec platio slanje putem dhl sto podrazumeva dosatavljanje od njegovih do mojih kucnih vrata onda koje jos usluge postoje? Meni moze jos samo da dodje racun od carine da platim robu a od dhl ne sme nista da dodje

Мислим да се у све то угради и неко ко се зове "шпедитер" е сад шта ће он у свему томе је питање за милион КофолМарака али пошто је то свеједно банана држава, ништа ме не чуди.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 09:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Registruj se za uvoz pa ti neće trebati špediter.
I da, smaraš za milion maraka sa tim KofolMarke.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 10:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
danijell je napisao:
blaf77 je napisao:
Bem` ti vaki bizmis.

Evo i danas stigla dva paketa :)

Znači krenulo je...

Ne da je krenulo, nego se moj san ostvario danas. 11 posiljki stiglo jutros. Postar "presretan":

Slika

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 10:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mene je moj malo "ogulio", ali sam mu oprostio :)

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 10:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Forty Two je napisao:
Registruj se za uvoz pa ti neće trebati špediter.
I da, smaraš za milion maraka sa tim KofolMarke.

Извини а зашто ја као физичко лице које "с мијене па на уштап" наручим нешто што треба да дође курирском службом треба да се региструјем за увоз? Ако немаш шта паметно да кажеш онда боље немој ништа ни да кажеш.

И да, ако те смарам, имаш филтер, два клика и миран си...

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 10:43 
Veteran
Veteran

E pa ne uvoziš ti kao fizičko lice tu robu, pa da bude ocarinjena po skraćenom postupku, već je uvozi i carini (pretpostavljam po punom carinskom postupku) upravo ta kurirska služba. Ne kažem da takse nisu previsoke, ali sam postupak nije sigurno nekakav naš izum.
I nisam rekao da ti smaraš, već smaraju ti tvoji isforsirani pokušaji da budeš zanimljiv sa KofolMarke, lAmerikanac itd.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 11:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Аха, то ли је. Елем, чисто да се зна, не покушавам да будем занимљив, не градим форумску каријеру, није ми битно коме се свиђам а коме не, укратко, све ово је толико виртуелно да сам ту само ради тога да научим нешто ново, помогнем некоме, или некад мало "дрмам кавез" некоме и то је то. Ако сам некоме занимљив - ок, ако нисам - ок.

Мислим да је то управо наш изум, јер ако нешто стиже обичном поштом, ко онда увози, ја или Пошта? Значи моје је да платим царину (а основица за плаћање је опет други пар опанака, јер су чак и у Србији, која је гора банана од РС, ту основицу поставили на чини ми се 50 Евра). Значи мене као крајњег купца не треба да интересује (даље од тога којом брзином стиже и колико кошта) начин на који роба стиже. Ако неко треба да плати "увозне даџбине" нека плати "увозник" (Пошта, Де-Ха-Ел, qрац-палац) а ја би требао да платим оно што је моје. Е сад, како је ту гомила ствари постављена наопако, не чуди ме што је држава нашла још један начин да те одере, али Боже мој.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 11:18 
Veteran
Veteran

Prvo je pitanje da li se DHL i slične kurirske službe računaju kao obična pošta.
Drugo, svi prodavci napišu da cijena dostave ne uključuje eventualne uvozne troškove, tako da ti troškovi ipak padaju na tvoj teret. Špediter se tu javlja kao agent, odnosno radi u tvoje ime.
Opet kažem takse jesu previsoke, ali kako su zakoni iz te oblasti uglavnom bukvalno prevedeni evropski zakoni, postupak je vjerovatno tuđi izum.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 11:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Нормално да сви напишу да падају на твој терет, што је и нормално, не мора онај што шаље да зна у какву вукоџебину шаље и какви су тамо прописи. Како рекох, немам ја ништа против трошкова царињења, то је све ок, али имам против убацивања шпедитера у ту причу. Уосталом, ваљда овде има чланова из ЕУ који су куповали нешто из лАмерике или Кине па ће моћи да нам кажу шта су платили...

Е да, да додам, ја овде не плаћам ништа шпедитеру осим 12 КофолМарака по килограму робе (прерачунато), небитно какве и колика јој је вриједност а царину плаћам тек ако вриједност робе пређе 270 КофолМарака, али пшошто ово није ЕУ, не рачуна се. :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2013, 11:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
Уосталом, ваљда овде има чланова из ЕУ који су куповали нешто из лАмерике или Кине па ће моћи да нам кажу шта су платили...

Za robu iz Azije i USA u 80% slucajeva nisam nista placao. Lepo mi postar donese direkt na ruke, lepo potpisem i to je to. ovih ostalih 20% doceka me pismo u sanducetu od carinske ispostave gde traze da se izjasnim. Ili da dostavim racun robe ili da potpisem saglasnost da oni otvore. uvek dostavim racun i ako je vise od 100eur platim carinu ako nije u roku od 2 dana donese postar paket.

Sto je mene uvjek fasciniralo je i cinjenica da se mogu raditi malverzacije s racunima. Kupi se nesto od 200eur a napravi se lazni racun na 80eur i posalje carini pa paket dodje bez problema.

Ne postoje nikakvi dodatni postanski troskovi. Svi ti troskovi su uracunati u cjenu slanja koju si ti vec platio. Mozes samo carinu da platis a i to se desi 1/10 i to samo ako je roba vrednija od 100eur.

Meni su dolazile stvari iz USA vrednosti od 500-600$ i direkt na ruke donese postar.

Ovo sto nase poste i carine rade je mimo zakona i obicno klepanje po usima gradjana. Treba videti zakon o carinjenju i te pravilnike postanske. Ako u zakonu o uvozu robe stoji da roba vrednosti do 100eur ne potpada pod carinu onda ako dodje racun za carinu samo zvati carinu i pozvati se na zakon taj i taj.
Nemam iskustva stvarno s dolaskom robe u BiH ali ovo je neka logika kojom se vodim.

Ovde imaju svi zakoni o carinskoj politi BiH pa ako se nekome da neka procita:
http://www.uino.gov.ba/b/Registar_propi ... itika.html

Koliko sam video po zakonu ako imas racun roba se carini po racunu. Ako nemas onda se njena vrednost procjenjuje na osnovu vrednosti istog ili slicnog artikla na teritoriji BiH.

Poslednji put menjao ratkop dana 08 Maj 2013, 12:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8794 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 440  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]