Ja sam hejtovao TEMU jer prodaju jeftino smeće, neke pizdarije, gluposti, krpice.. pogledajte im samo logo, haljina, igračka, cipela i torba. Wtf.

Kad ono međutim, nađem jedno govance koje mi treba (4 dolara), a koji na AliExpress košta isto, ali ima poštarinu od 100-200 KM, znači ku*čina.
I ja obavezno naručim to, i još ponešto da bih nabio kvotu od 30 KM (nešto što mi treba, tipa USB kablovi i maske za telefon, neka sranja za podešavanje moto lanca, ali i još neko bezvezno smeće).
Ovo je ta pizdarija koja mi treba da bi retrovizor pokazivao ono što je iza mene, a ne da na pola ogledala vidim proksimalni dio svoje nadlaktice.

I šta je zaključak, djeluje da je izbor veliki, da ima stvari koje su puno jeftinije nego kod nas, ima i onoga što nema kod nas, ali ima i puno gluposti i smeća.
Ako se ciljano traži to i to što nema nigdje drugdje i pritom je bezobrazno jeftino, onda ovo nije loša stvar.
Naručeno smeće mi je došlo za 11 dana, zaista brzo.
Ali primjećujem da dosta ljudi ima neku vrstu zavisnosti, non stop naručuju gluposti koje im ne trebaju.. eto tek onako.
Prije 10-15 godina kod nas su samo entuzijasti online naručivali iz inostranstva (ja sam počeo 2013.) ali sada to rade i Kurta i Murta.
Forsirano Temu reklamiranje, sve na jednom mjestu, veliki izbor smeća, mobilna aplikacija, dostupnost na puno jezika i sada je to postalo mainstream.
Jedna pomoćna radnica iz firme, onako ruralna, glupa i plitka, neobrazovana - kaže našla je to i to i naručiće.
Dakle sada online može svako naručiti, a kad se sjetim perioda prije 10-15 godina - samo su "napredni" korisnici to radili, nije bilo ni jednostavno ni rašireno. Eto vam ga.