mirko je napisao:
"best effort" se odnosi na "bez garancije stalne maksimalne brzine pristupa", jer se na broadbandu radi agregacija saobraćaja. Ako ti provajder tvrdi drugačije, laže te.
Definicija "best effort"-a je nepostojanje bilo kakve garancije po pitanju kvaliteta, bilo kog aspekta usluge. Jedino što blic u ugovoru (pismeno) garantuje, je "nesmetan" i "neprekidan" pristup (ne i
bilo kakav protok!).
Agregacija na broadband-u nije (niti će ikada biti) pravilo!
Što se tiče odnosa dedicated konekcija, ja već IMAM konekciju koja ima (kao što sam već naveo) 320-340kb/s, skoro 90 posto vremena (wi-fi), što potpuno zadovoljava moje QOS potrebe.
Može ovako:
Da li ja imam pravo na raskid WADSL ugovora 768/192, u slučaju da mi određene periode dana dana brzina ne ide npr preko 100-150kb/s?
Ovo sve pitam zato što si pomenuo:
mirko je napisao:
BLIC.NET ti garantuje uslugu koja će biti bolja od trenutne wifi usluge.
Ja ovo u ugovoru ne vidim!
Citiraj:
(2) Ukoliko Korisnik raskine ugovorni odnos, prije isteka roka od 12/24 mjeseci/a, obavezuje se isplatiti korištenu opremu u punom iznosu. Cijena opreme će mu se obračunati na datum prekidanja ugovora.
Ugovor je sasvim jasan: U slučaju jednostranog raskida ugovora, korisnik plaća korištenu opremu umanjenu za cca 10-ak % (koliko će ona tržišno pojeftiniti, za godinu dana).
Ja u potpunosti razumijem potrebu da se Vi maksimalno zaštitite odredbama ugovora, ali vi isto tako morate shvatiti da ista potreba postoji i kod mene.
U ugovoru jednostavno postoji
previše obavezivanja korisnika, a
premalo obavezivanja BLIC-NET-a.
Možda sam pomalo dosadan, ali svima nam je jasno da će postepeno doći do ukidanja wi-fi usluge, pa neke stvari treba na vrijeme raščistiti.