banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 504 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 13:26 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Ugovor:
http://rapidshare.com/files/27137773/Ugovor.pdf.html

Otisao sam juče u BLIC i uzeo, ima još prva strana koja se koristi za vaše informacije itd ali evo ovo je bitna strana. Skenirao, konvertovao kao pdf i evo. Ništa nisam mjenjao niti planiram... Uglavnom vidjećete kada ugovor bude dostupan na stranicama blica osim ako mene neko nije za******o pa mi dao ovaj :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 13:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
ADSL je zakon sto se tice stabilnoti
za 6 mjeseci koristenja samo sam 1:30 h:min bio bez interneta (ali nije radio ni telefon neki veliki kvar bio )
cak su me nazvali iz Telekoma i izvinjavali se

tako da ...

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 13:32 
Majstor
Majstor

miki321oc je napisao:
ADSL je zakon sto se tice stabilnoti
za 6 mjeseci koristenja samo sam 1:30 h:min bio bez interneta (ali nije radio ni telefon neki veliki kvar bio )
cak su me nazvali iz Telekoma i izvinjavali se

tako da ...

Ja sam vec 3 godine bez prekida :P

Ali ipak, paketi su jaci pa se mora... Mislim necu da placam da neko zaradjuje na meni kad za iste pare dobijem jaci link...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 14:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
ned123 je napisao:
Može li BLIC sa svoje strane meni (u slučaju prelaska na WADSL) garantovati uslugu koja neće biti GORA od trenutne WI-fi usluge? Ako ne može onda je cijela priča besmislena.

To i mene zanima i to je glavna stvar kod svega ovoga.

Za Mirka: u sladu sa tim možemo li dobiti detaljnije informacije o iskustvima testera WADSL-a? Jedan se javio i rekao da je dosta zadovoljan, kako stoji stvar sa ostalima? Da li im je i koliko često pucala veza? Kako stoji stvar sa brzinom, stalnošću brzine?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 14:40 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 11 Jul 2001, 01:00
fantomacan je napisao:
Što ne bi Blic kao i do sada ostavio punu slobodu izbora korisniku? Znači za ove koji se plaše lošeg rada i nepoštenja provajdera da se ostavi opcija da kupe opremu ali zato nemaju obavezu mjesečnog plaćanja paketa? Ne vidim šta bi to promijenilo sa strane Blica. Jer ako neko kupi skupu opremu sigurno je namjerava koristiti, ne može je koristiti kod drugog provajdera jer niko ne radi taj sistem a ako je nezadovoljan ne mora doći i platiti. A vi se potrudite i držite visok nivo usluge i on je zadovoljan i stalno plaća.

to ćeš morati pitati Telekom Slovenije, to je njihova odluka

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 14:43 
Urednik
Urednik

ned123 je napisao:
LaMpiR je napisao:
Citiraj:
(1) ...bez garancije stalne maksimalne brzine pristupa („best effort")...

Što znači..?
Ja imam brzinu 100kb/s ("best effort" u tom trenutku), i to traje pola dana. Da li je to razlog za raskid ugovora? Ovo pitam zato što ja trenutno imam protok od 320-340kb/s skoro 90% vremena, na wireless-u.

Da skratimo:
Može li BLIC sa svoje strane meni (u slučaju prelaska na WADSL) garantovati uslugu koja neće biti GORA od trenutne WI-fi usluge? Ako ne može onda je cijela priča besmislena.

BLIC.NET ti garantuje uslugu koja će biti bolja od trenutne wifi usluge. Po dosadašnjim testovima, par puta bolja. Da nadopunim prethodni post, od sada BLIC.NET gledaj kao Telekom Slovenije, norme koje se uvode u poslovanje, prilagođene su njihovim standardima. Trebaće nešto vremena da se sve ispoštuje i implementira kod nas, ali to je postavljeno kao cilj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 14:50 
Urednik
Urednik

LaMpiR je napisao:
Ugovor:
http://rapidshare.com/files/27137773/Ugovor.pdf.html

Otisao sam juče u BLIC i uzeo, ima još prva strana koja se koristi za vaše informacije itd ali evo ovo je bitna strana. Skenirao, konvertovao kao pdf i evo. Ništa nisam mjenjao niti planiram... Uglavnom vidjećete kada ugovor bude dostupan na stranicama blica osim ako mene neko nije za******o pa mi dao ovaj :D

taj ugovor trebaš gledati u cjelini sa Opštim uslovima, uostalom kao i sve druge ugovore.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 15:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Citiraj:
"ukoliko korisnik raskine ugovor obavezuje se isplatiti korištenu opremu u punom iznosu"

"U slučaju raskida ovog Ugovora, Korisnik je dužan vratiti ustupljenu Motorola Canopy opremu BLIC.NET-u"

Da li to znači da korisnik plati opremu (480 KM) i pored toga je ustupi Blicu?

Ja sam mislio da će u slučaju raskida ugovora korisnik biti dužan da plaća uslugu po cijeni paketa do kraja isteka ugovora, a da Blic uzima opremu bez da je naplati. To mi je nekako najlogičnije. To bi se za Blic svelo na isto kao da je korisnik nastavio koristiti uslugu do kraja trajanja ugovora.
Ili se ona gore odredba odnosi upravo na ovo, samo što je čudno definisana?

Citiraj:
"Korisnik se obavezuje da će blagovremeno i redovno plaćati naknadu po cijenama iz Cjenovnika BLIC.NET-a za VVADSL uslugu"

Nadam se da cijena neće rasti :), da potpišemo ugovor kojim se obavezujemo na redovno plaćanje a onda cijena skoči.

Koliko vidim moći će se mjenjati paket tokom perioda na koji se potpiše ugovor. Pohvalno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 15:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
mirko je napisao:
BLIC.NET ti garantuje uslugu koja će biti bolja od trenutne wifi usluge.

Citiraj:
(1) ...bez garancije stalne maksimalne brzine pristupa („best effort")...

Da li je ovo što citiramo trenutni "Ugovor" ili..., pošto:
http://en.wikipedia.org/wiki/Best_effort
Citiraj:
Best effort delivery describes a network service in which the network does not provide any guarantees that data is delivered or that a user is given a guaranteed quality of service level or a certain priority.

Vader je napisao:
Nadam se da cijena neće rasti :), da potpišemo ugovor kojim se obavezujemo na redovno plaćanje a onda cijena skoči.

Meni lično je od cijene mnogo bitiniji QOS/QOE.
Morate nas shvatiti: Ja bih vama nakon potpisivanja ugovora morao platiti 558KM za 1 godinu ili 966KM za 2 godine. Za ovoliki novac, nekakva garancija mora da postoji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 19:48 
Majstor
Majstor

Ovo sa "best effort" mi se nikako ne svidja...

Molio bi da se jos par osoba koje su testirale jave i potvrde kvalitet sistema!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 07:11 
Urednik
Urednik

LaMpiR je napisao:
Ovo sa "best effort" mi se nikako ne svidja...

Molio bi da se jos par osoba koje su testirale jave i potvrde kvalitet sistema!

"best effort" se odnosi na "bez garancije stalne maksimalne brzine pristupa", jer se na broadbandu radi agregacija saobraćaja. Ako ti provajder tvrdi drugačije, laže te. Ako ti treba ultra brza i dedicated konekcija, onda uzimaš uslugu iznamjljene veze, sa dobrim SLA.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 07:22 
Urednik
Urednik

Vader je napisao:
Citiraj:
"ukoliko korisnik raskine ugovor obavezuje se isplatiti korištenu opremu u punom iznosu"

"U slučaju raskida ovog Ugovora, Korisnik je dužan vratiti ustupljenu Motorola Canopy opremu BLIC.NET-u"

Da li to znači da korisnik plati opremu (480 KM) i pored toga je ustupi Blicu?

Ja sam mislio da će u slučaju raskida ugovora korisnik biti dužan da plaća uslugu po cijeni paketa do kraja isteka ugovora, a da Blic uzima opremu bez da je naplati. To mi je nekako najlogičnije. To bi se za Blic svelo na isto kao da je korisnik nastavio koristiti uslugu do kraja trajanja ugovora.
Ili se ona gore odredba odnosi upravo na ovo, samo što je čudno definisana?

molio bih da članove čitate u cjelini, i da tako i citirate. Ovako dolazimo u situaciju da izvučete neku rečenicu iz čitavog člana i onda drugačije zvuči.

Za plaćanje "penala" u slučaju prijevremenog raskida ugovora, plaćate iznos koji predstavlja vrijednost opreme, umanjen za protekli period plaćanja usluge. Znači, na pola trajanja ugovora, platite pola vrijednosti opreme. To te može izaći puno više, nego što je plaćanje usluge do kraja isteka ugovora. (ovo sam već napomenu u jednom od prethodnih postova, i još dugujem potvrdu)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 11:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

mirko je napisao:
"best effort" se odnosi na "bez garancije stalne maksimalne brzine pristupa", jer se na broadbandu radi agregacija saobraćaja. Ako ti provajder tvrdi drugačije, laže te.

Definicija "best effort"-a je nepostojanje bilo kakve garancije po pitanju kvaliteta, bilo kog aspekta usluge. Jedino što blic u ugovoru (pismeno) garantuje, je "nesmetan" i "neprekidan" pristup (ne i bilo kakav protok!).
Agregacija na broadband-u nije (niti će ikada biti) pravilo!
Što se tiče odnosa dedicated konekcija, ja već IMAM konekciju koja ima (kao što sam već naveo) 320-340kb/s, skoro 90 posto vremena (wi-fi), što potpuno zadovoljava moje QOS potrebe.
Može ovako:
Da li ja imam pravo na raskid WADSL ugovora 768/192, u slučaju da mi određene periode dana dana brzina ne ide npr preko 100-150kb/s?
Ovo sve pitam zato što si pomenuo:
mirko je napisao:
BLIC.NET ti garantuje uslugu koja će biti bolja od trenutne wifi usluge.

Ja ovo u ugovoru ne vidim!
Citiraj:
(2) Ukoliko Korisnik raskine ugovorni odnos, prije isteka roka od 12/24 mjeseci/a, obavezuje se isplatiti korištenu opremu u punom iznosu. Cijena opreme će mu se obračunati na datum prekidanja ugovora.

Ugovor je sasvim jasan: U slučaju jednostranog raskida ugovora, korisnik plaća korištenu opremu umanjenu za cca 10-ak % (koliko će ona tržišno pojeftiniti, za godinu dana).
Ja u potpunosti razumijem potrebu da se Vi maksimalno zaštitite odredbama ugovora, ali vi isto tako morate shvatiti da ista potreba postoji i kod mene.
U ugovoru jednostavno postoji previše obavezivanja korisnika, a premalo obavezivanja BLIC-NET-a.

Možda sam pomalo dosadan, ali svima nam je jasno da će postepeno doći do ukidanja wi-fi usluge, pa neke stvari treba na vrijeme raščistiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 16:04 
Majstor
Majstor

Glupo je to sto se obavezuje na "neprekidnog i nesmetanog korištenja od strane pretplatnika" a u sledecoj recenici sami sebe demantuju. ZNaci ja hocu da raskinem fino ugovor jer mi net ide sporo itd oni meni kazu fino "Izvini momak, fino pise "best effort" pa ti vidi"...

@ned123 mislim da ti na 768 nece bas ici 100-150kb/s... Max 100kb/s mada nevjerujem ni da ce toliko ici download...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 16:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

na 768 kbps bi trebalo da ide oko 90-94 KB/s, a teoretski 96 KB/s

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 17:56 
Urednik
Urednik

@ned123

usluga će biti bolja od wifi, a i ugovor je bolji od onog za wifi. Ugovor je u tom obliku potvrđen od strane matične firme (TS), i takav je kakav je.

Sa svoje strane ti mogu samo reći da će usluga sigurno biti bolja od wifi usluge, jer je oprema bolja i kontrola kvaliteta je moguća, za razliku od wifi. Isto tako, u planu je i pružanje usluge fiksne telefonije i ip telefonije, a Canopy platforma je odobrena upravo zbog dobrih iskustava na ovom polju u Makedoniji i na drugim mjestima.

Dalje, za koji dan će biti proširen link prema Internetu na duplo veći kapacitet, a nakon dva tri mjeseca je planiran dodatni link. To je ono što će najviše garantovati dobar kvalitet usluge.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 18:03 
Urednik
Urednik

ned123 je napisao:
Ugovor je sasvim jasan: U slučaju jednostranog raskida ugovora, korisnik plaća korištenu opremu umanjenu za cca 10-ak % (koliko će ona tržišno pojeftiniti, za godinu dana).

ovo nije tačno,
mislim da sada već mogu potvrditi da ćeš plaćati opremu samo za dio ugovornog perioda koji ti je preostao. Npr. potpises ugovor na godinu dana. U tom slucaju vrijednost po danu vrijednost opreme iznosi 480/365=1.3
Ako odlučiš da prekineš ugovor 50 dana prije isteka, onda ćeš platiti 50*1.3, odnosno 65 KM
(ovo bi trebalo biti ubačeno u ugovor sutra ili prekosutra)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 18:13 
Majstor
Majstor

mirko je napisao:

Ja sam kontao da je finalna verzija ugovora gotova vec? Kakve su to sad izmjene? AJd kad vec mjenjate, ono za "best effort" stvarno ponistava
izjavu u recenici prije...

Ili ono za "best effort" ne ide kako je @ned123 napisao ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 18:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

LaMpiR je napisao:
@ned123 mislim da ti na 768 nece bas ici 100-150kb/s... Max 100kb/s mada nevjerujem ni da ce toliko ici download...

Postoji razlika između kB/s i kb/s :roll:
mirko je napisao:
ned123 je napisao:
ovo nije tačno,
mislim da sada već mogu potvrditi da ćeš plaćati opremu samo za dio ugovornog perioda koji ti je preostao...(ovo bi trebalo biti ubačeno u ugovor sutra ili prekosutra)

Ovako kako SAD piše u ugovoru jeste tačno. Ako će ugovor biti izmjenjen to je druga stvar.
mirko je napisao:
@ned123
usluga će biti bolja od wifi, a i ugovor je bolji od onog za wifi.

Ugovor nikako ne može biti povoljniji (ovakav kakav je sad), iz jednostavnog razloga: Wi-fi ugovor mogu raskinuti u svakom momentu i preći na jednog od (čini mi se) 2 konkurenta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Apr 2007, 18:31 
Urednik
Urednik

LaMpiR je napisao:
mirko je napisao:

Ja sam kontao da je finalna verzija ugovora gotova vec? Kakve su to sad izmjene? AJd kad vec mjenjate, ono za "best effort" stvarno ponistava
izjavu u recenici prije...

Ili ono za "best effort" ne ide kako je @ned123 napisao ?

to nije nova izmjena, to je bilo tako planirano, ali nisu dobro sročili rečenicu

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 504 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]