banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 05:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Jun 2010, 16:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Сложио бих се да је у овом случају кривица искључиво на кориснику. Не може mtel да буде одговоран што се уређај корисника (који је у корисниковом власништву и који је под контролом власника) аутоматски пребацио на неку другу мрежу. То је цијена кориштења високих технологија. Свака неопрезност и незнање корисника може врло лако да се обије од главу ...

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2010, 17:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Okt 2007, 19:30
M' da... "cijena koristenja visokih tehnologija". Evo jos i kazu:
http://www.mtel.ba/menu/2651
Citiraj:
Huawei E160 i E1750 3G USB modemi koji dolaze uz netbook su posebno prilagođeni i testirani za rad na našoj mreži.

Ima nesto sto se zove pravo kupca na informisanost, a svaku obmanu/podvalu/prevaru/nemar nije duzan da plati. Pa taman i da je u ugovoru, ne mora znaciti da je uvijek duzan to platiti. Potrosac ima svoja prava i to jos kakva. Lazno reklamiranje, podvala, neinformisanost, presucivanje informacija, nedorecenost ugovora... sve su to elementi zbog kojih ima osnova da trazi svoja prava. Drugi par opanaka je sto mnogi ni ne zele da se bore za svoja prava. Napisao sam nekoliko osnovanih zalbi, sto za racune/usluge javnim preduzecima, sto bankama... i uvijek sam bio u pravu, i nisu me mogli natjerati na bilo sta. Cesto je dovoljno pokazati da je korisnik svjestan svojih prava, a znaju oni dobro kako ce se na sudu provesti i da im to uopste nije isplativo. A "interni akti" kojekakvih firmica i banaka, veze nemaju sa zakonom i niko nije duzan da ih placa. Ovo sve smrdi na takav slucaj.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2010, 18:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Jeste, ali...šta ti misliš koje su šanse da m:tel izgubi bilo koji slučaj na bilo kom sudu u RS?

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2010, 19:02 
Pripravnik
Pripravnik

Nema to veze se mtel-om ili nekim drugim. Zakon se postuje. Neki samo imaju privilegiju da im se procesira u nekom razumnom roku, a neki cekaju beskonacno. Ako je korisnik/klijent u pravu, nema nikavih problema. Sporio sam se sa Komercijalnom i Hypo bankom, Toplanom, notarima... i uvijek je zavrsavalo na mojoj zalbi ili odbijanjem da platim. Zato sto sam znao koje zakone tacno krse, i to naveo u zalbi/prigovoru. Jedno je neosnovano odbijanje placanja racuna/servisiranja obaveza, a drugo odbijanje da pristanes da te neko pravi budalom i dere nezakonito.

A jos jedna stvar je za suda i to malo veceg:
Citiraj:
Sutradan su me nazvali iz m-tela da mi saopšte da imam potrošenih 39 MB interneta u roamingu,vjerovatno T-mobile hr i da me to košta 540,00 KM. Izračunao sam da je to 1384 puta skuplje nego obično! Katastrofa!!!!!!!!

U EU se zakonski regulise ova obast, upravo zbog zloupotreba od strane telco operatera.
http://ec.europa.eu/information_society ... reg_en.pdf
Mislim da je sazrilo vrijeme da se ista stvar i ovdje uradi, pred konkurentskim vijecem.
http://www.bihkonk.gov.ba/
A vjeruj mi, oni jedva cekaju da nekog oderu, ovakvi kao mtel su im najdraze musterije jer imaju para.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2010, 21:54 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Opet kažem, ako nije dobio nikakvu signalizaciju da surfa preko T-Com-a može ih dobiti bilo gdje.

Ako je dobio bilo kakvu naznaku, SMS, ... moraće da plati puni iznos.

Inače ne bi oni bili toliko jaki da nemaju uređen sistem i da se ne otimaju za svaki fening.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2010, 22:05 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
ziggy je napisao:
Ima nesto sto se zove pravo kupca na informisanost, a svaku obmanu/podvalu/prevaru/nemar nije duzan da plati.

E upravo tako.
Mogu da naplate SVE ako su negdje naveli da se automatski prebacuje, ili kao sto kaze mangia. Sad sam gledao cjenovnik sa:
http://www.mtel.ba/menu/2571/cjenovnik/
i nisam nigdje uspio naci ovu uslugu (ipak je preopsiran pa je moguce da sam i ja napravio propust).

Elem, to da se ne moze izaci u kraj sa m:tel-om samo da kazem da sam jedanput svoj racun izveo na cistac, ali sam pokucao direktoru na vrata i odmah mi je sve bilo oprosteno (naravno kad sam objasnio o prevari koju cine). Isto je bilo i sa Eltom. Nije mi bilo u interesu da se ganjam po sudovima, ...

Ziggi, prvi put cujem za konkuretsko vijece. Koja je njihova funkcija?

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2010, 23:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
Bilo koji mobilni uređaj je po default-u podešen da mrežu bira automatski, bio to telefon ili USB modem.
Huawei koristi Mobile partner softver, i u donjem lijevom uglu se uvijek može vidjeti preko kog operatera si konektovan.
Slika

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2010, 23:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Onda ih ne može nigdje dobiti, sam je kriv što nije pazio.

Mada ne vjerujem da će ovo pročitati, do sad mu je isključen internet... :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2010, 10:43 
Pripravnik
Pripravnik

Pa ne znam bas... stavi covjek da skida neki torrent, i ode vani... u medjuvremenu lokalni svatovi zapucaju, pogode trafo stanicu, nestane struje... i sta? Automatski se spoji na drugi pristupnu tacku, drugog provajdera, rekonektuje i napravi 10000 maraka racun? To ne smije da se desi, a sasvim je realna mogucnost, u ovom konkretnom slucaju. Ja znam sta bi mene da nagaze, a on kako hoce. :iconbiggrin:

Konkurentsko vijece, izmedju ostalog, ima mogucnost da kazni monopolsko ponasanje i sprijeci ostvarivanje ekstraprofita. Ako se procijeni da je to slucaj. Skoro su kaznili, cinim mi se ove ruske naftase, kad su kupili par pumpi benzinskih u federaciji.
http://www.capital.ba/optima-grupi-dozv ... mpi-zovko/

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 08:35 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
^^^
Slučaj 1
Ja ostavim kvarcnu peć da dogrijava do 25stepeni i odem na 10 dana od kuće... Avaj, naglo zahladi i padne vanjska temperatura za 20 stepeni... Peć srče kao luda, nikako da dostigne podešenu temperaturu... Dakle desila se nepogoda, peć je automatski srkala struju... Jel to spada u "gratis" i je li Elektrokrajina kriva što je napolju zahladilo ?

Slučaj 2
Odem 10 dana na more i u međuvremenu procuri bojler... Srećom nema štete jer je sva voda istekla u kadu... Ko plaća isteklu vodu?

Da nastavim ?

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 08:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
Da,
ali primjetio si da na onim nagradnim igrama stoji cijena poziva. To je "pravo kupca na informisanost". Kaznjivo je zakonom napraviti nagradnu igru, gdje je poziv 0,0001$ (ako nisu naveli da je tolika cijena poziva). To isto se meni desilo i bio sam oslobodjen od placanja racuna. Kasnije su oglasavali ...

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 09:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
NDj je napisao:
Samo da obavijestim sve korisnike mobilnog interneta da
pripaze na moguće neprilike sa istim.
Ja živim u Brodu, koristim m-net 10 GB već 4 mjeseca i nisam imao nikakvih problema do sad i bio sam prilično zadovoljan..
Međutim prije 2 dana usled poplava u Derventi i Doboju čitav dan i veče komplet Brod je gubio i dobijao signal kako fiksne tako i mobilne telefonije...
Uključio sam internet i vidio da nema m-tel signala i isključio ga, međutim uveče se signal pojavio i ja sam koristio internet...
Sutradan su me nazvali iz m-tela da mi saopšte da imam potrošenih 39 MB interneta u roamingu,vjerovatno T-mobile hr i da me to košta
540,00 KM. Izračunao sam da je to 1384 puta skuplje nego obično! Katastrofa!!!!!!!!
U paketu koji sam dobio jednostavno podešavanje mreže je bilo na AUTOMATSKOM i niko od "prijatelja" iz m-tela nije me upozorio na mogućnost da ukoliko signal iz m-tela nestane da će automatski internet da pređe u roaming.. tako da će sad to skupo da me košta... Jedino što mogu da ponude to je da se iznos plati na rate... Najradije bih sve ugovore s njima raskinuo da mogu ali.... i to košta.. tako da skrećem svima pažnju na ove siguran sam namjerne smicalice svih operatera i krađu novca od svojih korisnika!

Lele! :confused2:
Hoćeš to moći na rate da platiš? Valjda bi trebalo da imaju "sluha" s obzirom da je njihov propust, nisu te upozorili o roamingu i cijeni?

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 09:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 18:20
Steta je to ali nema on tu sta ne platiti, mora platiti, nije pazio - mora platiti.
To je isto kao da kazes isao sam 200 km/h na cesti od 100 km/h jer nisam viido oznaku :).
Inace, mobilni net koriste u 99% slucajeva poslovni ljudi, oni nece ostaviti torrente ukljucene na mobilnom netu i otici van :?.mtelov najjaci paket na 3g je samo 10 GB, sumnjam da ce spusiti 3-4 GB odjednom...
@mangia, Dobri primjeri :D

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 10:08 
Pripravnik
Pripravnik

mangia je napisao:
^^^
Slučaj 1
Ja ostavim kvarcnu peć da dogrijava do 25stepeni i odem na 10 dana od kuće... Avaj, naglo zahladi i padne vanjska temperatura za 20 stepeni... Peć srče kao luda, nikako da dostigne podešenu temperaturu... Dakle desila se nepogoda, peć je automatski srkala struju... Jel to spada u "gratis" i je li Elektrokrajina kriva što je napolju zahladilo ?

Slučaj 2
Odem 10 dana na more i u međuvremenu procuri bojler... Srećom nema štete jer je sva voda istekla u kadu... Ko plaća isteklu vodu?

Da nastavim ?

Nemoj, jer ti je pogresna analogija, totalno. Neces placati struju Elektroslavoniji, niti ce umjesto vode procuriti nafta arapska. Da dodju majstori pa prespoje te bez tvog znanja na drugu mrezu i naplate 1500 puta skuplje, vjerujem da bi se bunio, a ne bi bilo ni po zakonu. :iconbiggrin:

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 10:19 
Pripravnik
Pripravnik

Saleee86 je napisao:
Steta je to ali nema on tu sta ne platiti, mora platiti, nije pazio - mora platiti.
To je isto kao da kazes isao sam 200 km/h na cesti od 100 km/h jer nisam viido oznaku :).
Inace, mobilni net koriste u 99% slucajeva poslovni ljudi, oni nece ostaviti torrente ukljucene na mobilnom netu i otici van :?.mtelov najjaci paket na 3g je samo 10 GB, sumnjam da ce spusiti 3-4 GB odjednom...
@mangia, Dobri primjeri :D

Pa ne znam bas... koliko juce, paket od 3GB su sluzili za sve i svasta a i sada su u federaciji. Sta onda reci za 10 GB...
I naravno analogija ne valja... prava je da si ti jurio koliko si jurio, ogranicenja realnog nema, osim sto vinjeta koju si platio ne vazi u drugoj zemlji i na drugom autoputu. Samo sto te neko "teleportov'o" sa njemackog na japanski put i naplatio 1500 puta skuplje putarinu nego sto treba na izlazu. Nidje veze? Pa bas to... zato nije ni duzan da placa naucnu fantastiku izvedenu u reziji telekoma srpske, nego racun... tj. 50 maraka + PDV. :iconbiggrin:

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 09:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2005, 16:26
Od danas stupa na snagu na nivou EU zakon o obaveznom limitiranju data roaminga, na 50 evra. 8)

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... imits.html

Mobile roaming charges capped for holidaymakers by new EU bill limits

A cap on the cost of using mobile phones in Europe comes into effect today and should prevent millions of holidaymakers from suffering 'bill shock'. There will be a cap of 50 euros (around £41.50) on the cost of using a smartphone to access the internet or emails when visiting other EU states. There will also be a new lower ceiling on the cost of making and receiving voice calls.

The move comes as EU officials put pressure on the highly profitable mobile phone networks to bring down the cost of using mobiles overseas to the same figure as within countries. Many travellers have been shocked to receive bills running to several hundred pounds for using smart phones or laptops linked to the mobile phone network while on holiday. Some victims of the ash cloud that saw flights across Europe grounded for several days were presented bill of as much as £7,000. That will be impossible under the new regime. Mobile phone customers will find their access to the web and emails will be cut off when they hit the 50 euro cap unless they make a specific request for it to be lifted. Under the new system, the maximum permitted charge for making a mobile call while in another EU state will be capped at 32p a minute and the rate for receiving calls at 12.5p a minute.

Research by price comparison website uSwitch.com found one in three people has been shocked by a large mobile phone bill when they got back from a holiday abroad. Matthew Wheeler, communications expert at uSwitch, said: 'The new legislation is a step in the right direction, but 50 euro could still be a nasty sting in the tail of an already large phone bill. 'And as it’s only effective in EU countries, the increasing numbers escaping the strong euro and holidaying further afield still need to be wary. 'Using a mobile phone abroad shouldn’t automatically lead to a big bill if people stay in control. Users can opt for a special roaming tariff, fix a cap or even use a cut price local SIM card to keep bills low. At the very least, ask your network to switch off your voicemail service before you leave the UK to avoid these hidden charges. 'Mobile internet users must check that the data roaming is turned off when not in use to prevent online services such as email updating automatically.'

Telecom expert for customer group, Consumer Focus, Nick Hutton, said: 'Holidaymakers should bring back a sun-tan and souvenirs, not a shocking bill. EU mobile costs do come down in July but are still high enough to catch people out.' 'Travellers need to remember that inclusive minutes and texts won’t apply abroad, and services free at home like receiving calls will cost money. 'The 50 euro data cap is a welcome safety net, but people should decide if they need to alter it before they go.'

Monique Goyens, director general of the European Consumers’ Organisation, BEUC, said: 'Consumers should be able to use their mobile phones and laptops without facing the risk of astronomical bills.'

EU Commissioner, Neelie Kroes, said: 'I am determined to make the EU's telecoms markets more competitive.' She went on: 'There will be no more bill shocks for tourists or business travellers surfing the internet with smart phones or laptops while in another EU country. 'The EU is also cutting the cost of roaming calls for travellers.' The Commission wants to bring down roaming charges for using mobiles in other EU states to the same level as within the user's own country by 2015.

The action has been challenged unsuccessfully in the courts by British based mobile networks. They have warned that any reduction in the cost of using mobiles overseas will see increases in charges applied in this country.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2010, 16:24 
Pripravnik
Pripravnik

Telekomi zaradju toliko samo zato sto su u situaciji da deru marze od po 1000%, pa i vise. To nema nigdje, niti u jednoj varijanti trgovine, a nece boga m' ni ovdje do vijeka, sasvim je izvjesno. Za 10-15 godina, bice u rangu vodovoda ili elektrodistribucije. Ekstraprofit i milionske zarade, zdra'o...

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2010, 16:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
posto neki od navedenih primjera nekima nisu prijemcivi da probamo jednostavnim primjerom iz wireless domena :
koristite telefon sa automatskim biranjem mobilnog operatera i u toku koriscenja budete prebaceni na drugog operatera, a vi koristite usluge i za to vam stigne poveci racun jer ste bili u roamingu - ko je duzan da plati? korisnik ili operater? :)
mislim da su stvari poprilicno jasne

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]