banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 17:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 504 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 14:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:58
zakonu o slobodi pristupa informacijama ne podliježu dokumenti privatnih firmi, već samo dokumenti ministarstava i vladinih agencija. druga je stvar što ti kao potrošač imaš pravo (i obavezu) da se upoznaš sa svojstvima proizvoda ili usluge prije nego što ga kupiš

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 16:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Avg 2006, 09:44
Citiraj:
mislim da cete od sutra biti u mogucnosti da potpisete ugovor

To sto sistem nije dovrsen ne znaci da ugovor po svojoj formi nije kompletiran. Ja nisam ni trazio da ga potpisem i cak ni njegov nacrt vas ne bi obavezivao.

Poznato mi je da se zakon o slobodi informacija primjenjuje samo na drzavne institucije i tako sam i napisao. U ovom sam slucaju samo napravio poredjenje izmedju dva slucaja, dok mi je ipak pravo i, kako ti kazes, obaveza da se upoznam sa uslugom.

Mislim samo da je nesporazum nastao zato sto je Mirko napisao da cemo moci potpisivati ugovor (a sta da potpisujem ako nije gotov), a na telefon mi ne kazu da ugovor nije zavrsen nego samo da ga ne mogu dobiti (i ponijeti primjerak). U prostorijama Blica ga mogu citati i tada je zavrsen, ako hocu da uzmem primjerak onda je radna verzija i ne moze. Predlazem da to malo definisete i zauzmete neki logican stav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 19:25 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 11 Jul 2001, 01:00
tekst ugovora nije tajna, zasto ti nisu dali da nosis i citas ne znam, ali pretpostavljam da je u pitanju to sto jos nisu poceli sa realizacijom. Sektor prodaje je u reorganizaciji, moguce da im jos nisu posloženi redovi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 19:27 
Urednik
Urednik

caerroil je napisao:
mislim da cete od sutra biti u mogucnosti da potpisete ugovor

samo da dopunim :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 20:23 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Ok, oticu prije skole sutra po kopiju ugovora jer ja ga nepotpisivo osim ako ga fino ne procitam...

@mirko, da li se opet moram prijavljivati za test signala ili stoji ono iz e-maila ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2007, 20:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Avg 2006, 09:44
@Mirko

Pa jesi li ti tamo neki gazda ili sta :laughing5:

I na kraju: ako vec nije nikakva tajna, hoce li mi dati primjerak ugovora ili nece? Da mogu da im postove pokazem ako treba... :evil3:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 05:47 
Urednik
Urednik

LaMpiR je napisao:
Ok, oticu prije skole sutra po kopiju ugovora jer ja ga nepotpisivo osim ako ga fino ne procitam...

@mirko, da li se opet moram prijavljivati za test signala ili stoji ono iz e-maila ?

ne moraš se ponovo prijavljivati, tvoja prijava je evidentirana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 18:57 
Majstor
Majstor

Otisao sam danas i uzeo ugovor. Ako je neko zainteresovan, poslacu mu na mail, samo nek me kontaktira ili ako mirko dozvoli postavicu ovde?

Jedna tacka mi smeta a to je:
Citiraj:
- Vrijeme vazenja i raspid ugovora
(2) Ukoliko korisnik raskine ugovorni odnos, prije isteka roka od 12/24 mjeseci/a, obavezuje se isplatiti koristenu opremu u punom iznosu. Cijena opremem ce mu se obracunati na datum prekidanja ugovora.

Mada istio dio ugovora pod 5 kaze
Citiraj:
BLIC.NET i korisnik imaju pravo sporazumnog raskida ugovora u slucaju da se ne ostvaruje ocekivani kvalitet usluge, ili da isporuka servisa nije moguca zbog promjene tehnickih ili drugih uslova za realizaciju istog. Raskid ugovora moguce je izvrsiti tek nakon procjene dostpupnosti i kvaliteta usluge od strane posebno formirane komisija za utvrdjivanje cinjenicnog stanja.

Zanima me po kojoj bi to ja cijeni placao opremu jer je dole navedeno u slucaju da ja nesto zabravljam sa opremom morao bi ja placati neku cijenu od 480km?!

I ovo pod 5, u slucaju da ja hocu da raskinem ugovor zbog tehnickih razloga i ta vasa "komisija" utvrdi da je tako, da li cu opet odredba pod 2 vazi ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 21:38 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
LaMpiR je napisao:
I ovo pod 5, u slucaju da ja hocu da raskinem ugovor zbog tehnickih razloga i ta vasa "komisija" utvrdi da je tako, da li cu opet odredba pod 2 vazi ?

Ja mislim da ne treba, jer:
Citiraj:
(2) Ukoliko korisnik raskine ugovorni odnos, prije isteka roka od 12/24 mjeseci/a, obavezuje se isplatiti koristenu opremu u punom iznosu. Cijena opremem ce mu se obracunati na datum prekidanja ugovora.

Citiraj:
BLIC.NET i korisnik imaju pravo sporazumnog raskida ugovora u slucaju da se ne ostvaruje ocekivani kvalitet usluge, ili da isporuka servisa nije moguca zbog promjene tehnickih ili drugih uslova za realizaciju istog.

A ukoliko se javlja komisija, to je onda sporazumno. Ako korisnik 'nasilno' prekine ugovor, onda druga odredba vazi, vjerovatno.

Ja sam ovo skontao ovako, ali cekamo mirka da ipak presudi. :)
Usput, zna li se kad ovo tacno krece?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2007, 21:43 
Majstor
Majstor

Pa tako sam i ja skontao ali... to su ipak one male cake zbog kojih ne bi bash volio da ispastam posle...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 06:23 
Urednik
Urednik

ja ne mogu presuditi nista, nisam ni pravnik ni sudija :) mogu dati samo svoje tumačenje prema onome što znam.

ukoliko s sporazumno prekida ugovor, to znači da se desilo nešto zbog čega se servis realno ne može isporučiti (preselio se korisnik na lokaciju gdje nema WADSL, izrasla zgrada na putu prema APu, ne radi bazna stanica duži period i sl.) U tom slučaju će komisija evidentirati razloge i napisati zapisnik na osnovu koga će se moći raskinuti ugovor bez penala.

Ako korisnik ugovor raskida onako, jer ne želi dalje da koristi uslugu, onda plaća opremu koju je koristio i može prekinuti sa korištenjem usluge.

Ugovor će biti i na našoj stranici kad sve krene. Ako okačite na forumu, ne stojimo iza valjanosti teksta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 06:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
Pretpostavljao sam da će odredbe da budu ovakve.
Što se tiče cijene opreme, čisto sumnjam da će za godinu dana doći do značajnije promjene, ipak je u pitanju potpuno closed rješenje, a cijena se nije puno mijenjala ni za poslednje 2-3 godine (koliko vidim na net-u).
Klauzule za raskid mi se nikako ne sviđaju. Sve dok se kao razlog za raskid ne budu prihvatali logovi (ili screenshot-ovi) ping-a ili traceroute-a, napravljeni sa moje strane, zadržavam pravo da budem paranoičan. Uvijek se prije izlaska "komisije" mogu izvršiti promjene na mreži radi poboljšanja protoka jednog korisnika, da ne govorimo o tome da komisija sigurno neće dežurati kod mene dok se problem ne pojavi. Onaj ko bude imao probleme od početka i oni budu konstantni sigurno neće ni uzimati uslugu.
Nemojte ne pogrešno shvatiti, ja sam potpuno zadovoljan wireless-om, ali je to iz razloga što mi je u 1120AP custom firmware, što ste svojevremeno (na moje insistiranje) prebacili preambulu na AP-ovima na long, kao i gomile drugih podešavanja, koja na Canopy opremi sigurno neće biti tako lako izvodljiva (barem sa moje strane). BTW kao se taj SM uopšte podešava, mislim sa moje strane. Pošto je u pitanju closed rješenje, na NET-u nema skoro ništa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 06:44 
Urednik
Urednik

komisija je neophodna iz razloga da neko mora presuditi da li je usluga po ugovoru ili ne. Ta komisija ne mora biti sastavljena samo od clanova BLIC.NETa, nego i od nezavisnih clanova.
Realno, screenshotovi pinga i traceroute-a ne mogu biti mjerodavni jer se mogu prepraviti, a isto tako mogu se prilagoditi (pustis u pozadini neki download i na slici vidis los odziv pinga). Unutar Canopy sistema postoji monitoring i managment softver koji se zove Prizm i koji vodi detaljne evidencije o stanju mreže i svakog klijenta posebno. Ti podaci se ne mogu podesavati na bilo koji nacin i bice vrlo korisni za utvrdjivanje cinjenicnog stanja.

Licno, mislim da je ugovor sa mogucnoscu raskida (kakvi god uslovi bili) ipak bolji od ugovora u kome tih uslova nema (naravno mislim na ADSL). btw, clan koji se odnosi na placanje opreme u slucaju raskida, spominje da ce se obracunati vrijednost opreme na dan raskida. Koliko se sjećam razgovora prilikom pravljenja ugovora, plaća se samo period koji je preostao, ali to cu provjeriti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 06:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa sad ako idete na to, da će korisnik pokušati da dokaže da mu je veza loša, tamo gdje realno nije, uzmite u obzir da i ja zadržavam bojazan da će i BLIC možda pokušati da dokaže da je veza dobra, tamo gdje realno nije.
Nemojte pominjati ugovore bez mogućnosti raskida, jer samo lud čovjek može da potpiše ugovor o isporuci usluga, bez mogućnosti raskida u slučaju da je ta usluga nezadovoljavajuća.
Proglasite ne paranoikom, ali komisija zaista nije zaštita korisnika, iz razloga koje sam napomenuo u prethodnom postu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 09:42 
Urednik
Urednik

pazi ovako, wadsl i internet nisu obavezna stvar u zivotu bez koje se ne moze. Ali ako si već odlucio da uzmeš uslugu i da prilikom zasnivanja odnosa dobijaš skupu opremu na korištenje, onda valjda možeš očekivati i od druge strane da se zaštiti na neki način (investiciju, planove itd).
Mi imamo namjeru da uslugu držimo na takvom nivou da ne dovedemo u pitanje realnu mogućnost raskida ugovora zbog nedostataka ili problema na našoj strani. Ako se to ipak desi, u ugovoru pravimo mogućnost da se bez puno zavrzlame razriješe takve situacije.
A što se tiče paranoje, to je stvar ličnog izbora :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 11:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Što ne bi Blic kao i do sada ostavio punu slobodu izbora korisniku? Znači za ove koji se plaše lošeg rada i nepoštenja provajdera da se ostavi opcija da kupe opremu ali zato nemaju obavezu mjesečnog plaćanja paketa? Ne vidim šta bi to promijenilo sa strane Blica. Jer ako neko kupi skupu opremu sigurno je namjerava koristiti, ne može je koristiti kod drugog provajdera jer niko ne radi taj sistem a ako je nezadovoljan ne mora doći i platiti. A vi se potrudite i držite visok nivo usluge i on je zadovoljan i stalno plaća.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 11:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Sve je to nešto pomalo aljkavo. Pa reorganizacija, pa odgađanje, pa prepravljanje, pa ovo, pa ono...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 13:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

mirko je napisao:
valjda možeš očekivati i od druge strane da se zaštiti na neki način (investiciju, planove itd).

A isto tako morate očekivati i od MENE da na neki način zaštitim SVOJE interese.
mirko je napisao:
Mi imamo namjeru da uslugu držimo na takvom nivou da ne dovedemo u pitanje realnu mogućnost raskida ugovora zbog nedostataka ili problema na našoj strani.

To je već to je stvar VAŠEG izbora :)
PS: Poznata je efektivna vrijednost namjera na Balkanu.

Poslednji put menjao ned123 dana 21 Apr 2007, 13:11, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 13:09 
Majstor
Majstor

Citiraj:
(1) BLIC.NET se obavezuje održavati svoju mrežu u ispravnom stanju, što podrazumijeva mogućnost neprekidnog i nesmetanog korištenja od strane pretplatnika. WADSL usluga podrazumijeva stalan pristup Internetu (24 časa dnevno), korištenjem frekvencije preko 5,4 GHz-a, bez garancije stalne maksimalne brzine pristupa („best effort"). U slučaju eventualnih problema u korištenju Usluge, BLIC.NET će Korisniku obezbijediti svu potrebnu telefonsku i e-mail podršku.

Sad me zanima, neprekidnog? Sta se tu podrazumjeva? Tipa ako nemam net 3 dana u sedmici ili npr ako mi par puta pukne veza dnevno da mogu traziti da se raskine ugovor sporazumno zbog ne pruzanja usluga kvalitetno i neprekidno kao sto se blic obavezuje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2007, 13:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

LaMpiR je napisao:
Citiraj:
(1) ...bez garancije stalne maksimalne brzine pristupa („best effort")...

Što znači..?
Ja imam brzinu 100kb/s ("best effort" u tom trenutku), i to traje pola dana. Da li je to razlog za raskid ugovora? Ovo pitam zato što ja trenutno imam protok od 320-340kb/s skoro 90% vremena, na wireless-u.

Da skratimo:
Može li BLIC sa svoje strane meni (u slučaju prelaska na WADSL) garantovati uslugu koja neće biti GORA od trenutne WI-fi usluge? Ako ne može onda je cijela priča besmislena.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 504 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]