banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 15:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8794 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 440  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Ebay!
PostPoslato: 10 Dec 2011, 16:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
malizarko je napisao:
Zaključak:

Ono moje što sam na početku napisao dakle vrijedi za sve (jednom sedmično paket vrijednosti do 50 KM) osim za pakete iz EU. Za te pakete je carinska stopa 0% odnosno onako koliko je definisano na ovom sinipovom linku.

@sinop: Koliko paketa možeš primiti iz EU mjesečno?

Осим за пакете из ЕУ, Србије, Црне Горе, Македоније, Хрватске, Молдавије, Албаније, Турске и неке ствари из Ирана. :)

Што се тиче количине пакета, претпостављам да зависи од мјесечног лимита на Пејпалу. :) Пошто се углавном ствари плаћају Пејпалом (безбједније је).

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2011, 18:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Jun 2003, 01:17
Ipak se ne bih složio s tobom... U pravu si što se tiče carinskih stopa iz EU i još nekih zemalja koje si naveo...

Ali to nije ni bilo pitanje na prvom mjestu... Pitanje je bilo koliko ti možeš primiti paketa, odnosno koje vrijednosti, iz inostranstva bez carine. A to je objašnjeno i na onim mojim linkovima i na onim tvojim... I u tom Zakonu o carinskoj politici BiH iz 2011. na koji se ti pozivaš takođe piše da možeš primiti jedan paket sedmično vrijednosti do 50 KM (par postova prije sam napisao i koji član) bez carine (bez razlike odakle je paket, znači bez izuzetaka)...

Kažeš da si kupio Canon preko E-bay-a čija je vrijednost oko 110 KM, da su ga pregledali i da nisu carinili i to je u redu zato što je carinska stopa na robu iz EU 0%. Pitanje je da li bi ti mogao naručiti 20 paketa mjesečno iz EU pojedinačne vrijednosti iznad 50 KM bez da te niko ništa ne pita...

Ni preko granice ne možeš baš prenijeti gepek telefona iz EU bez prijavljivanja carini... Mislim možeš probati, ali čisto sumnjam da će te odgovor "To je iz EU" spasiti prijave...

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2011, 18:23 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ispravite me ako griješim, ali carinska stopa je 0% ako je roba proizvedena u EU...

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 02:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Avg 2006, 09:44
Upravo tako. Da li je ili nije dozvoljeno primiti jednu posiljku neznatne vrijednosti sedmicno jeste vazno pitanje za ljude koji naruce sitnice i jedva cekaju da to i dodje, a ne da misle hoce li to cariniti, pa hoce li kasniti zbog toga itd. Vaznija stvar je zapitati se koje se to stvari porijeklom iz EU ne carine. Cariniku da je bilo stalo on bi vjerovatno nasao osnovu i da ocarini taj foto-aparat bez obzira na to sto je stigao iz EU jer on (vjerovatno) nije proizveden tamo. Malo sam citao te gornje linkove i naglasava se roba porijeklom iz EU a Google kaze da su to stvari koje su zapravo i proizvedene u tim zemljama, sastavljene u EU od dijelova iz drugih zemalja, sadrze vise od 51% komponenti proizvedenih u EU itd. Moze biti da grijesim, i molio bih da me ispravite, ali vjerujem da je pitanje definicije robe porijeklom iz EU vaznije jer su se neki od nas vec zeznuli ili im to tek predstoji ako nisu upoznati s tim.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 12:14 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jan 2004, 10:56
A evo moje iskustvo sto se tice toga "porijeklo iz EU". Doduse, rijec je da sam ih ja prevozio sam. Dok prije neku godinu preko granice prevozio zvucnike (proizvedeni u UK), taman je negdje krenulo ono da je carina na proizvode iz EU ukinuta.
Kad dosao na granicu, pokazao racun i oni me zovnuse u onu baraku. I krenuse da nabrajaju, da mogu otici u tu i tu speditersku firmu, da moram platiti carinu i PDV. I tad pitah, rekose da sve iz EU da bi se izbjegla carina mora da ima ovjerenu izjavu o porijeklu robe, koja se posebno trazi od proizvodjaca. Ali i tad moram da idem kod speditera, i da platim njegove usluge i PDV.
Na kraju se naravno dogovorismo :) Sad, dal su oni slozili pricu da izvuku koju KM, ili je to istina, to vec ne znam. Poslije sam se raspitivao, al nista konkretno nisam saznao.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 12:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 15 Jun 2003, 01:17
Mislim da se ovo paket sedmično vrijednosti do 50 KM odnosi na sve zemlje pa i na EU. To bi trebala biti neka mjera spriječavanja uvoza robe za komercijalnu upotrebu. Ako ti primiš brdo paketa iz EU (ili Zanzibara, nebitno) tokom mjeseca bez obzira na vrijednost, postavlja se pitanje šta će jednoj osobi toliko stvari za ličnu upotrebu. Ako osoba primi 4 paketa mjesečno vrijednosti do 50 KM, naravno da neće zarađivati pare na takvim pošiljkama...

Na kraju krajeva, robu iz EU (po stopama od 0%) ne može uvoziti svako, nego tamo neki uvoznici po određenim pravilima... Primanje velike količine robe poštanskim putem nije ništa drugo nego uvoz i zato postoje ta ograničenja...

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 13:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Avg 2006, 09:44
@dejan
Nisam siguran, ali mislim da se to sto su ti trazili zove EUR1, i to je zaista neophodno prilikom uvoza (komercijalnog). A oni su tvoj uvoz procijenili kao takav.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 02:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 09:44
ebates
registrujte se, poceli su davati cash back za ebay :D
nije nesto, 1%, ali opet, bolje ista nego nista :D

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 12:34 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 03 Jan 2006, 14:27
Pozdrav, koristim ebay zadnje 3 godine. Narucivao sam sve i svasta. Nikada me nisu carinili do 250 KM, sreca ili sta vec ? Samo su mi naplatili carinu, porez, pdv, od 33 % na cizme iz njemacke od 400 eura ove godine (proizvedene u Italiji). Zar na taj proizvod ne bi trebalo da platim 0 KM poreza, carine jer je proizveden u EU ? Danas planiram da narucim ipad2 iz amerike, kosta 1100 km, pitacu prodavca da mi na racunu napise cijenu od 200 $. Po dosadasnjem iskustvu se nadam da cu na taj iznos izbjeci carinu. Sta vi ebayasi mislite o tome ? :)

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 12:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

darko13 je napisao:
Pozdrav, koristim ebay zadnje 3 godine. Narucivao sam sve i svasta. Nikada me nisu carinili do 250 KM, sreca ili sta vec ? Samo su mi naplatili carinu, porez, pdv, od 33 % na cizme iz njemacke od 400 eura ove godine (proizvedene u Italiji). Zar na taj proizvod ne bi trebalo da platim 0 KM poreza, carine jer je proizveden u EU ? Danas planiram da narucim ipad2 iz amerike, kosta 1100 km, pitacu prodavca da mi na racunu napise cijenu od 200 $. Po dosadasnjem iskustvu se nadam da cu na taj iznos izbjeci carinu. Sta vi ebayasi mislite o tome ? :)

Мислим да ћеш тешко наћи Амера који ће то да ти уради... :)

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 13:04 
Pripravnik
Pripravnik

Vec ih je bilo, koji mi je neku elektroniku od 400 $, smanjio na 80 $ na racunu :)

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 13:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
чек мало зар овдје неко није писао да му се дешавало да ови из царине траже да достави рачун са пејпала да би се наплатила царина?
ако је тако, може писати на пакету да кошта и 3 марке, то онда не игра никакву улогу

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 13:15 
Pripravnik
Pripravnik

Da, ako npr narucis komp. i stavis da kosta 10 $, ali ako im cijena nije sumnjiva, nece traziti da posaljes racun ;)

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 15:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Moje iskustvo govori da se sigurno carini ako stvar ide preko agencija tipa DHL, TNT, FedEx i sl. Meni je iz kine poslan artikl (odjeca) preko TNT i carina i PDV su se morali platiti (traze izvod sa paypal-a pa vam ne igra nikakvu ulogu koliko prodavac stavi na kutiji)...Dok prije par dana sam iz UK narucio tehnicku robu vrijednosti od 80 funti (cijena uredno pisala na paketu) ali sam zahtjevao da se salje obicnom postom i carina i PDV nisu naplaceni...
Znaci samo trazite da vam salju obicnom postom, jer je velika vjerovatnoca da vam nece naplatiti carinu i PDV.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 15:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Мени неки дан стигле оне меморијске картице са Фокалпрајса, након близу мјесец дана. :) И данас ја бацам амбалажу, гледам Кинезе краљеве који су на коверти ставили за вриједност - 5 $ (Умјесто 26) :D А нисам им тражио... :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 15:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Oni to uvijek tako stavljaju, kod njih je to praksa...:D

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 21:29 
Pripravnik
Pripravnik

Nece amer da mi spusti cijenu na racunu. Kaze da mora ostaviti punu zbog osiguranja koje uplacuje na taj proizvod..... Narucicu, u najgorem slucaju dobijem jos 33 % i opet ce me doci jeftinije nego da sam ga ovde kupovao :)

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 21:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

darko13 je napisao:
Nece amer da mi spusti cijenu na racunu. Kaze da mora ostaviti punu zbog osiguranja koje uplacuje na taj proizvod..... Narucicu, u najgorem slucaju dobijem jos 33 % i opet ce me doci jeftinije nego da sam ga ovde kupovao :)

Рекох ти ја... :)

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 22:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
sinip je napisao:
Мени неки дан стигле оне меморијске картице са Фокалпрајса, након близу мјесец дана. :) И данас ја бацам амбалажу, гледам Кинезе краљеве који су на коверти ставили за вриједност - 5 $ (Умјесто 26) :D А нисам им тражио... :)

To rade po defaultu i ma koliko im govorio da to ne pali i da to ne rade oni ponovo tako postupe... Glupi su kao konji...

Mene je 100 puta to sjebalo kada naručujem preko firme i onda se sa raznim Senadima sa sarjevskog aerodroma natežem i dokazujem koliko sam šta platio...

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2011, 23:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

darko13 je napisao:

Nemoj biti siguran da je to 33% jer ja sam na zenski prsluk vrijednosti 180$ (oko 280 KM) platio carinu + PDV + spediterske usluge u vrijednosti od 164KM. Tako da je to mnogo vise od 33%, samo te spediterske usluge su kostale 60KM (lezerina na carini 20 i obrada papira i ostalo 40KM)...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8794 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 440  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]