icobh je napisao:
sinip je napisao:
Скини Аваст и стави НОД/ЕСЕТ. Аваст није видио честитог антивируса.

Je li moguće da si ostao živ poslije ove izjave? Ako sam u životu vidio Windows demoliran od virusa, onda je bio ESET na njemu, a nagledao sam se svakakvih računara za ovih 10-tak godina posla sa istim...
Zaista bih se složio s tobom u prvom dijelu. U drugom bih se složio za NOD32 verzije novije od neprikosnovene v2.7

(dobro, ruku na srce, šestica sad već malo čupa stvar na bolje), ali meni je Avira najbušnija od svih. S druge strane, ja onda doživimo ovo:
viewtopic.php?f=26&t=63388#p1947826A treba uzeti u obzir da inače koristim Avast Free već dugo vremena (pisao sam na odjeljku za sigurnost o tome) i da ga preporučujem. Ali eto... S druge strane, ovih dana sam imao prilike malo da probam McAfee Antivirus Plus 2013 ponudu za koju se uz kupljenu Toshibu laptop kao poklon dobije ključ na godinu dana. U paketu stignu Antivirus, Firewall, nekakav optimizator i šreder te marketing u vidu ocjenjivanja kvaliteta i sigurnosti web-stranica. Naravno instalirao sam prvo dvoje samo. Rekoh, hajde da vidim kako izgleda nešto "plaćeno" kao zaštita. Ocjenama od 1 do 5 onog ašto se odmah na prvu vidi:
- zauzimanje resursa: 3 (definitivno vidio i bolje i gore)
- real time protekcija: nemoguće ocijeniti na prvu, ali definitvno briše puno key-generatora i patch-eva

- firewall: 4 (zaista ne smara, zaštita - tvrde da je dobra)
- interfejs: nije nula već -1 (ko je ono osmislio, treba ga strijeljati; minimalno 4 klika su potrebna da dođeš do bilo koje funkcije, karantin sam pronašao tek nakon već podebelog živciranja, a vraćanje iz karantina je bajka: nema nigdje "exclude" opcije i jedini način da nešto vratim iz karantine je da pogasim antivirus pa vraćanje, inače ovaj 'ladno briše opet).
Zaključak (izvinite zbog off-topica) stane u dvije rečenice: Nije zlato sve što sija. Onaj ko tvrdi da je jedan antivirusni program smeće, dok je drugi Bog i batina je ili totalno neupućen u materiju ili totalni kreten.