ratkop je napisao:
Citam ovo i malo se smejem , malo placem. Vec se 50 strana prica kolika je carina za sta! Do sada smo svi mogli zakljuciti da nema nikavih pravila o carinjenju niti o duzini trajanja dostave. Ja licno dosad jos nikad carinu nisam platio a razlicite stvari i vrednosti su mi stizale. Zadnja posiljka mi je bilo 10 rayban naocala i lepo postar doneo na kucnu adresu. Jednom sam primio paket iz Honk honga za 4 dana DHL ( navigacija 500eur ) opet bez icega tako da...nema pravila.
Moj savet ako imate nekoga u inostranstvu, recimo AT narucite na njegovu adresu, bice vam daleko lakse,bez carinikia i sve ide brze.
Kako se po ovom forumu prica sve poliglote na kraju ispade niko ne zna engleski. SAMO PITAJTE PRODAVACA SVE STO TREBA I BICE VAM ODGOVOreno ili ako ne sve informacije se nalaze u ebay help. Imate index A-Z i sve vam tu stoji. ebay i paypal su tako jednostavni za koristenje.
Pa ti vjerovatno imas nekakve fore i fazone, ali meni je stizao poziv za carinu na skoro sve i jednu posiljku koja je bila iznad 50KM. Tako da nemam sta drugo, nego da ti zavidim na ludoj sreci. Uostalom i sami carinici su mi rekli pravila, a to je "paket, do 50KM jednom sedmicno". I mene to pravilo nije mimoilazilo.
Ovo sto savjetujes da ljudi naruce "nekom rodjaku" u inostranstvo... to moze proci kad narucujes vadicep od 1$, ili laks za ribolov od 50 centi, ali ako narucujes bilo sta od vece vrijednosti, nijedan prodavac
nije lud slati na neku drugu adresu, ako to nije
tvoja PayPal adresa. Zasto? Zato sto ti jednostavno mozes otvoriti despute na PayPalu i dobiti svoj novac nazad, jer prodavac ne moze dokazati da je poslao na tvoju PayPal adresu.
Kako sam skontao iz tvojih ranijih postova na ovu temu (ima i onih koji su sve procitali), ti vjerovatno zivis (radis, studiras) negdje u inostranstvu, pa narucujes da ti dolazi tamo, plus muljas sa vise kartica i naloga, pa bez problema ti prodavac posalje gdje hoces... to je sve ok, postujem... ali buraz, prije nego sto odlucis hoces li se "malo smejati ili malo plakati" pokusaj skontati malo stvari i iz naseg ugla, iz ugla ljudi koji imaju jednu debitnu karticu i jedan nalog i nemaju rodjake gastarbajtere...