djesburaz je napisao:
Ovo su super informacije, hvala ti puno. Smatrao sam da je validno jedino ako ti to daje neka institucija i da ima pecat na tome, a ne ako sam printas taj racun, jer ga u fotošopu mogu sam prepraviti, ali ako ima taj broj proizvoda koji oni mogu provjeriti, onda je ok.
A za onih 50km po paketu sam procitao u zakonu, i to bas na ovom forumu je neko postavio taj list zakona. A to mi je rekla i ona zena koja radi na carini. 200km je limit ako robu unosis licno sa sobom. Ta zena mi je konkretno rekla da je paket do 50km oslobodjen carine, jednom sedmicno. E sad, nisam detaljisao sa pitanjima, sta ako ih porucim sa 7 dana razlike na internetu, a zbog poste oni stignu istovremeno, ili te ostale finese... To za luksuznu robu ne znam... ali vjerovatno da postoji roba koja ne podljeze tom pravilu do 50/200km. Ali ta roba se uvijek posebno navodi i u zakonu, alkohol, lijekovi...
Danas sam bio u BL na carini zbog nekoliko posiljki jos iz novembra koje nisam dobio, i receno mi je da nemaju nikakve informacije u vezi njih, kao i to da mi se ne isplati zvati aerodrome jer su to "sitnice" kojima se oni ne zamlacuju u svojoj guzvi... Kaze carinik, jedino prodavac moze poslati nekakvu potraznicu za svojom robom, jer sve do momenta dok ja ne primim robu, ta roba je jos uvijek njegova.
Isto, dobra informacija koju sam pokupio u carini, da sve posiljke namjenjene za "Poste Srpske" ne pregledaju u Sarajevu na aerodromu, vec ih automatski prosljedjuju u BL tamo kod stanice, pa ih nasi pregledaju. Dakle sve sto je pod Postama Srpske mora proci tamo preko carine kod stanice.
I da, cuo sam da na robu iz EU od nove godine nema carine, ali to nisam cuo od njih, vec sam procitao u vijestima, a zaboravio sam ih danas pitati, da li je to stvarno stupilo na snagu, jer u tom slucaju ne moram se sikirati za svoj gumeni camac iz EU.

ovo za 50KM sedmicno nema veze s vezom. ma, mislim ima, ali bas se sad oni sjecaju svih imena i prezimena. imaju u kompjuteru sigurno, ali mislim da to ne rade
a zasto svaki put moras dolaziti u BL da doneses racun? sljedeci put ih nazovi i trazi email adresu da im posaljes racun. znam da tako rade u hrvatskoj i prolazi bez frke. pokusaj tako, pa nam javi sta su ti rekli

oljaca je napisao:
Jeli isto kad se otvori dispute na ebay i na paypal?Gdje je bolje?Ja sam narucio obucu,platio 06.12.2010.,poslao nekoliko mail-ova prodavcu i nista.Otvorim dispute na ebay-u,oni mi rekli da ce se prodavac javiti u roku 10 dana.Prodavac se nije javljao,ja ga nazovem telefonom i pitam zasto ne salje,kaze nisam imao braon boju nego crnu,ako odgovara crna da saljem,kazem salji.Navodno je poslao 23.12.2010. a ja jos nisam ni do danas dobio.Eskalirao sam slucaj u rezolucionom centru na ebay-u juce i sad cekam sta ce biti.Vise mi dosadilo da cekam,samo me muci sta ako dobijem i pare i robu.I jos nesto,kad platim predmet,odem na bankomat i skine mi otprilike po kursu 2.35 ako se radi o funtama,medjutim nakon dan dva uzme mi sa kartice jos 2-3 KM.Pitam u banci zasto to,kaze provizija na konverziju.Dobio sam izvod i pise paypal,iznos transakcije npr. 56 funti a pored jos 2.5 KM.
na ebay-u otvaras nesto sto se zove case, na paypalu se to zove dispute. savjetujem podizanje dispute-a na paypalu
na ebay-u ces dobiti refund u obliku vouchera koji mozes iskoristiti pri sljedecoj kupnji. malo ces se nacekati za taj voucher, ali dobices ga. zato je bolje preko paypala dizati dispute, puno brze se sve rijesi

da raiffeisen uzima proviziju na konverziju, sto li vec, u iznosu od 0.01% od ukupne cijene.
oljaca je napisao:
Neki dan kupio sam patike,prodavca pitam jeli poslao on tvrdi da jeste a ona ikona sto oznacava da je nesto poslano nije aktivna,ona zuta kutija,pored onog zelenog znaka da je nesto placeno.zanima me jeli prodavac mora to oznaciti da je poslao ili ne mora?Pozdrav svim nasim ebay-erima.Sve su to djavolja posla sto kaze nas narod i mora covjek otvoriti cetvore oci ali eto opet se desi problem a bas biram da kupujem od onih koji imaju bar 1000 prodatih artikala i pozitivnu ocjenu najmanje 98 %.
ne mora oznaciti da je item poslan, dobro je sto ti je javio da je poslao.
ja uglavnom ni ne pitam da li je poslao ili ne. briga me. ako iz UK ne dodje za vise od 2 sedmice, a USA mjesec dana, onda kontaktiram sellere. sta ja znam, po meni nema potrebe gnjaviti i pitati. kupila sam, znam otprilike kad mi moze stici i to je to.
a normalno, moras otvoriti sve 4, sto se kaze

tako ti je i u real life

kupis nesto, doneses kuci i vidis da je poderano, vratis u radnju i iako imas racun, nece da ti vrate novac niti zamijene
nemas se sta brinuti, sto god ti ne stigne kao opisano, ili ne stigne uopste, mozes uvijek rijesiti, i u vecini slucajeva pozitivno po tebe

sto se sellera tice, ja sam kupovala i od onih sa recimo 10 feedbacka, 50, 100. i cesto se pokazalo da su puuuuno posteniji od tih business sellera koji rade na veliko. obicni ljudi, ovako kao ja, jel

, mi uvijek naplate tacnu cijenu postarine, posalju neki poklon uz kupovinu, ljepse zapakuju, brinu se da li ti je item stigao etc. dok ovi business deru na postarini, i sve ide nekako sablonski, bez duse