Juliette je napisao:
djesburaz je napisao:
Carinu izbjegnes automatski ako je vrijednost paketa ispod 50km, nema veze kako se salje... medjutim ovaj camac je 30-40€... a ne znam da li se moze na amazonu.de zamoliti da napisu manje, ipak je to firmetina... vidjecu...
Pa u tom pozivu koji sam dobio trazili su neki dokaz o placanju, jedino validno sto sam im mogao dostaviti je izvod racuna sa pecatom banke... ne znam kako da dobavim taj racun od paypal-a na kom pise broj transakcije i opis predmeta?
a ko ti je to rekao?
neke stvari uvijek podlijezu carini, bez obzira na njihovu vrijednost (npr.stvari koje se smatraju luksuzom). procitaj malo zakon.

za ovo drugo, imas 2 opcije:
a) nakon svake uplate preko paypala, na mail ti stigne receipt. pogledaj malo inbox, pa ces vidjeti sta pise u tom mail-u

to im mozes isprintati.
b) na paypalu imas sve uplate u zadnja 3 mjeseca, kad odes na details kod odredjene uplate sve ti pise tamo. dakle, cijena artikla + postarina. i to mozes isprintati.
jedino validno sto im mozes donijeti je paypal racun. samo i jedino paypal racun.
kod svakog paypal racuna ti pise jedinstveni broj transakcije (transaction ID), a pise i broj artikla na paypalu (u opisu artikala pise ispod naziva artikal item #.....; kada ukucaju taj broj itema na ebay-u izlista im item, u slucaju da si ti npr.prepravljao racun, oni tako mogu da provjere stvarnu cijenu).
jesu li sad stvari malo jasnije?

Ovo su super informacije, hvala ti puno. Smatrao sam da je validno jedino ako ti to daje neka institucija i da ima pecat na tome, a ne ako sam printas taj racun, jer ga u fotošopu mogu sam prepraviti, ali ako ima taj broj proizvoda koji oni mogu provjeriti, onda je ok.
A za onih 50km po paketu sam procitao u zakonu, i to bas na ovom forumu je neko postavio taj list zakona. A to mi je rekla i ona zena koja radi na carini. 200km je limit ako robu unosis licno sa sobom. Ta zena mi je konkretno rekla da je paket do 50km oslobodjen carine, jednom sedmicno. E sad, nisam detaljisao sa pitanjima, sta ako ih porucim sa 7 dana razlike na internetu, a zbog poste oni stignu istovremeno, ili te ostale finese... To za luksuznu robu ne znam... ali vjerovatno da postoji roba koja ne podljeze tom pravilu do 50/200km. Ali ta roba se uvijek posebno navodi i u zakonu, alkohol, lijekovi...
Danas sam bio u BL na carini zbog nekoliko posiljki jos iz novembra koje nisam dobio, i receno mi je da nemaju nikakve informacije u vezi njih, kao i to da mi se ne isplati zvati aerodrome jer su to "sitnice" kojima se oni ne zamlacuju u svojoj guzvi... Kaze carinik, jedino prodavac moze poslati nekakvu potraznicu za svojom robom, jer sve do momenta dok ja ne primim robu, ta roba je jos uvijek njegova.
Isto, dobra informacija koju sam pokupio u carini, da sve posiljke namjenjene za "Poste Srpske" ne pregledaju u Sarajevu na aerodromu, vec ih automatski prosljedjuju u BL tamo kod stanice, pa ih nasi pregledaju. Dakle sve sto je pod Postama Srpske mora proci tamo preko carine kod stanice.
I da, cuo sam da na robu iz EU od nove godine nema carine, ali to nisam cuo od njih, vec sam procitao u vijestima, a zaboravio sam ih danas pitati, da li je to stvarno stupilo na snagu, jer u tom slucaju ne moram se sikirati za svoj gumeni camac iz EU.