banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jun 2025, 17:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 458 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Dec 2014, 13:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Avg 2004, 10:38
Mtel, koliko ja znam, jos nema u ponudi opticki internet tj. jos ga nema za nas obicne korisnike, a to sto imaju za biznis korisnike (kako ih oni zovu) je skupo kao da ti garantuju da 10 godina neces imati ni jedan paket izgubljen...
Cuo sam neke najave da ce i oni uskoro da ponude opticki internet po nizoj cijeni (nadam se), ali jos nisam cuo nista zvanicno...za sada znam da imaju obicni ADSL koji naravno ima uzasan upload, a isto tako svaki dan ti prekidaju konekciju kako bi rotirali IP :D

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2014, 13:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2012, 21:18
Imas u mtel vijesti temu dokumente, ima na novi max paket ali je 30/3...dok elta "nudi" 30/15...

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2014, 20:21 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Avg 2004, 10:38
Tek sada cujem za to, u sustini to je to sto su mnogi najavljivali, ali po svemu sudeci to nije optika, to je malo brzi adsl tj. tacnije to je vdsl i zbog toga su te brzine jer ni vdsl ne moze da parira sa optikom, posebno ne sto se tice upload-a...

A ovo naravno znaci da ce oni jos dugo da iskoristavaju postojece bakarne zice :D

Da je elta neka jaca firma mozda bi ovi nesto i radili, ali ipak mtel u RS i nema pravu konkurenciju...

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2015, 10:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Zvao sam eltu vezano za optiku danas i kazu da ce valjda uvoditi sad u centru opticki internet.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2015, 16:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Rocker je napisao:
Upravo sam ustanovio da imam zanimljiv problem.
Ne mogu ostvariti vise od 2MB/s po jednoj FTP konekciji, dok HTTP konekcije rade kako je deklarisano.
Ukoliko otvorim vise konekcija (FTP) istovremeno, dobijem ukupnih 60/30Mbps bez problema !

Testirao sam sa tri servera, dva u DE jedan u NL, isto vazi i za NFS i SFTP. Jako cudno, i ne mogu da ustanovim sa koje strane je problem.
Ukoliko NFS konekciju odavde otvorim sa linux masine, ide punih 60Mbps bez problema.
FTP konekcije nisam probao.

Do prije onog velikog kvara na MTEL infrastrukturi sve je radilo odlicno, a sad ovaj cudni problem.
Ako neko od drugara koji imaju ELTA optiku moze testirati FTP/SFTP konekcije, i napisati rezultat bio bih zahvalan.

Dakle, problem i dalje postoji, i niko od kolega koji imaju optiku da se javi ?

Danas sam definitivno utvrdio da je stavljen neki cap ili limit po TCP konekciji.

Npr, maksimalna brzina po jednoj ostvarenoj konekciji je ~ 2MB/s i sa FTP i HTTP protokolima.
Ako testiram 4 konekcije, onda dobijem ukupno 8MB/s.

Sasvim druga prica je sa UDP NFS konekcijom, gdje izgleda da nema nikakav limit osim deklarisane "brzine" konekcije.

...
Bio mi otkazao ruter, i ja naivan nazovem tehinicku podrsku gdje me neki šupčina napravi budalom, te nakon nekoliko poziva administraciji dobijem novi ruter i sve ok.
Sutra cu pozvati podrsku za optiku, jer imaju valjda nekog ko "radi samo to" :). Bas me zanima kakvu pricu ce mi sloziti oko ovih limita.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2015, 11:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:(
Kru te mazo.

I tako, odlucim ja ipak testirati jos malo, pa probam sa linux masine wget ~ neki test file i sve ok.
Znaci da je nesto do mog racunara.
Standardno reinstalirao network card driver itd itd, ali nista se nije mijenjalo. Prema internetu, po jednoj konekciji imam ogranicenje od ~ 2MB/s i nista sto sam probao nije pomoglo, ukljucujuci ne neke trikove sa QoS i registrijem. U lokalnoj mrezi nije bilo nikakvih problema, i to je ono sto me jako bunilo.

I onda se bacim na googlanje, te skinem ovaj SW:
http://www.speedguide.net/downloads.php

I ladno mi podesena brzina na 3MB/s ? ? ? Kako, bog te pito. :)
Ugl, eto rijesih problem, a i malo me sramota da ljude optuzih za opstrukciju bez razloga.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2015, 12:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Шта како, па дрипци из Мајкрософта... :) И код мене исто, јес' да сам на 10мегабита АДСЛ-у па ни не могу брже ал ет'. :) Иначе хтједох ти рећи да сам у Грузији на 40 мегабита оптици имао чини ми се исти проблем, нисам могао по једној вези да вучем више од два мегабајта (скидао неке ДВД-ове са мајкрософт сајта), а кад бих користио торенте или видео стриминг или неки менаџер за преузимање фајлова, ишло је брже. Значи то је то. Фино програмче иначе. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2015, 16:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

sinip je napisao:
Шта како, па дрипци из Мајкрософта... :) И код мене исто, јес' да сам на 10мегабита АДСЛ-у па ни не могу брже ал ет'. :) Иначе хтједох ти рећи да сам у Грузији на 40 мегабита оптици имао чини ми се исти проблем, нисам могао по једној вези да вучем више од два мегабајта (скидао неке ДВД-ове са мајкрософт сајта), а кад бих користио торенте или видео стриминг или неки менаџер за преузимање фајлова, ишло је брже. Значи то је то. Фино програмче иначе. :)

Pa ne znam sta je bio uzrok, nisam siguran da je to do Windows default podesavanja.
Jer - mijenjao sam QoS i stavljao razne vrijednosti, od 0% do 100% :D, nije bilo do toga.
Fora je sto se ovaj problem pojavio tek nakon nekoliko mjeseci koristenja optike.
Zbog posla mi je trebao neki sw za TCP/IP logging, bio mi je instaliran i nakon toga deinstaliran, ali ne mogu da se sjetim sad ni kako se to *ovno zove.
Svakako sam bio dobro iznerviran, posebno dok sam mislio da "nije do mene" haha :)

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2015, 17:01 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Dosta VPN klijenata mjenja podešavanje od MTU-a, kao i druga podešavanja network stacka. Mada, i sam Windows se pati sa velikom količninom saobraćaja (sa iperfom je nemoguće izvući 300 Mbps, dok na Linuxu bez problema ide preko 900 Mbps).

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2015, 03:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Napokon :D
Slika

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2015, 22:22 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Sep 2015, 12:30
Evo prolazi vec 18 mjesec odkad je elta pocela pruzati opticki internet i do danas kako vidim svi oni koji su zeljeli imati optiku u kuci sebe su obezbjedili sto je ok i sa time elta jeste vodeca u pruzanju internet usluga :D :D

Zanimljivo jeste da eltin nekomercialni korisnici imaju brzinu 200/100 mb dok kod drugih prvajdera imaju max 10/1 ili 20/1.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2015, 22:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
markot je napisao:
Zanimljivo jeste da eltin nekomercialni korisnici imaju brzinu 200/100 mb dok kod drugih prvajdera imaju max 10/1 ili 20/1.

Nemaju svi tu brzinu. Oni koji imaju optički net imaju tu mogućnost, ali je cijena, ako se dobro sjećam, 120 KM mjesečno, što ne mogu baš svi "nekomercialni" korisnici priuštiti.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2015, 22:42 
Početnik
Početnik

Choban je napisao:
markot je napisao:

Nemaju svi tu brzinu. Oni koji imaju optički net imaju tu mogućnost, ali je cijena, ako se dobro sjećam, 120 KM mjesečno, što ne mogu baš svi "nekomercialni" korisnici priuštiti.

Da naravno da nemogu svi priustiti, ipak je opticki internet luksuz i zato je i cijena takva. Ali opet kazem, 200/100 za te pare mislim da je ok cijena a i dobro je sto se moze taj internet naruciti i da imamo i u RS opticke brzine kao npr. u EU :wink:

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2015, 22:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
markot je napisao:
Ali opet kazem, 200/100 za te pare mislim da je ok cijena

Nije.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2015, 22:49 
Početnik
Početnik

Choban je napisao:
markot je napisao:
Ali opet kazem, 200/100 za te pare mislim da je ok cijena

Nije.

Kad bude neko u BIH nudio opticki internet ozbiljno a ne u 1 ulici onda cemo usporedjivati cijene do tada neznam ni ja sa cime da usporedim.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2015, 23:03 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

A Elta nudi u svakoj ulici u BL?

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2015, 21:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

markot je napisao:
Evo prolazi vec 18 mjesec odkad je elta pocela pruzati opticki internet i do danas kako vidim svi oni koji su zeljeli imati optiku u kuci sebe su obezbjedili sto je ok i sa time elta jeste vodeca u pruzanju internet usluga :D :D

Dosadjivao jedno 4 mjeseca da mi uvedu, cudom nekim poslije jos dva mjeseca stavise na ulazu uvodi se optika blablala. Odradise instalacije ali nikad nestavise te opticke kablove u zgradu jer vise nisam mogao priustiti :D .

Poslednji put menjao Minjon dana 03 Okt 2015, 21:37, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2015, 21:35 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

To što piše na njihovom informativnom papiru je smješno... iole tehnički pismenoj osobi je jasno da to nema veze s mozgom.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2015, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
markot je napisao:
nemogu
markot je napisao:
neznam
Jarane, kad već toliko svršavaš na Eltu, nauči da se negacija piše odvojeno od glagola, pa da bar pismeno kenjaš po forumu.

Bajaga i Instruktori - Strah od vozova, 1986.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2015, 21:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Па де види им онај летак горе на шта личи, граматички, што би он био бољи? :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 458 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]