Evo, uglavnom ima ovde par ljudi koji su jako aktivni na ovom podforumu, neki se i nadprosjecno razumiju u automobile, medjutim interesuje me kakvi ste vozaci, u smisli postovanja saobracajnih propisa i kulture.
Kazu, prvo uvijek kreni od sebe, pa tako cu i ja.
Pojas i svijetla UVIJEK drzim ON,a i druge uijek opominjem sto se toga tice., a sto se tice zabrane koristenja mobilnog, toga se ne pridrzavam
. Uvijek ga drzim medju nogama, i uvijek se javim, procitam poruku (uglavnom iskoristim crveno na semaforu, rijetko da odgovaram i dok je crveno).
Sto se tice brzine, pa idem koliko mi dozvoljavaju uslovi voznje, mada, ako je ponekad zurba, zna se preci i u lijevu traku, ili ako me covjek ispred nervira kilavom voznjom. Znam se na neke sitnice iznervirat, ako ide sporo, ili ne dadne zmigavac na vrijeme, ili tako neke gluposti, ako se nabije na 10ak centimetara od mene u toku voznje.
Sto se tice pjesaka, cesto ih pustim na pjesackom, u drugim situacijama ne, pogotovo mi smetaju ovi sto pretrcavaju na crveno, onda i ja malo opalim po gasu, da se vidi ko ima prednost.
Da se drugi ukljuce u saobracaj, iz sporednih ulica, pustam ih, jedino ako je poveca kolona iza mene, pa znam da ce ih rijetko ko pustiti, ako sam jedini, i nema iza mene nikoga, nista mu nece smetati par sekundi da prodjem.
Ona seljacka turiranja na semaforu ne upraznjavam.
E da, jos mi pade na pamet. Tokom prestrojavanje, da li koristite zmigavce ako ste sami, tj nema nikog osim vas. Ja ponekad, jer znam da nikom nece nista pomoci/odmoci, al' odradim cisto radi sebe.
Sto se tice semafora, na zutom, uglavnom prodjem, mislim da mi je rizicnije kocit zbog ovog iza mene, ne bih da mi se priljubi s ledja ni u kom smislu
.
Sta mi jos smeta? ...pa ovi sto u ulicama sa 2 trake, uporede se i kilave, a ne mozes ih proc. Mada, i ja nekad odradim, idem lagano da me svi zaobilaze, nek ljudi idu svojim putem, i uzivam.
Auto. Cistoca. Pa mislim da se i tu vlasnik dosta ogleda, a brate ruzno vidjet prljavo auto, pa makar ono bilo i neki stari krs, da ne govorim o
novijim modelima, covjek vozi auto od para desetina hiljada maraka,a ne moze ga oprat jednom sedmicno, ili odvest u auto praonu. Ma bjez
Generalno, mislim da je nivo saobracajne kulture kod nas na jako niskom nivou, pocesvis od nepostavanja saobracajnih propisa, pa do drugih ucesnika u saobracaju.