Gimli je napisao:
Da ne otvaram novu temu, imam slican problem, nije sa nekom osobom odredjeno, nego u naselju u koje sam se nedavno doselio ima dosta pasa, i nisu mi smetali do zadnjih desetak dana, kao navijeni krecu da laju oko 1h ujutro, nesto medjusobno, nesto sa nekim malo dalje psima, cujem ih u daljini, i znaju tako do 5 ujutro... A treba uskoro i zena da rodi i ne znam sta da radim... Nemam kola da ih vozim van grada, a i da imam ne znam bi li dopustili da im pridjem... Jedna kuja sto bude oko zgrade je umiljata, i cak tjera te druge kada pridju, valjda cuva teritoriju, ali i ona onda laje ako vidi nekog od tih drugih u blizini zgrade, i ne prestaje po 20 min...
Da probam da pomognem...kolega je imao sličan problem, par gastarbajtera u dvorištu svoje kuće koja se graniči sa koleginim dvorištem drži dva psa (dodž-a) zavezana za svoje kućice i pored njih ima jato od 50-tak pripitomljenih biserki. Kolega mi je pokazivao snimak kad krene orkestar da gudi recimo oko pola četiri ujutro......uz takvu pjesmu normalan čovjek poludi za par noći. Pozivanje komunalne policije nije pomoglo jer je zakon nesređen/neusvojen na toj opštini.
Kolega je dodžove smirio kamenjem, dok krenu lajati a to je znalo biti i u 2 ili 3 po noći ali obavezno zorom ranom, jednostavno je kućice počeo gađati kamenjem dodžovi su se primirili tj. za sada ih drži pod kontrolom.
Problem su mu i dalje predstavljale biserke svojim ćurlikanjem, moj predlog je bio da ubaci u dvorište jednu ili dve lisice, međutim za sada se odustalo od toga jer kako dođi do divlje lisice....Ali smo mu svi govorili da iste ne truje jer komšija može da vrati recipročno, da komšije otruju njegovog rasnog ščuku koji boravi u kući....
Nažalost žalio se i dotičnim komšijama ali oni nemaju sluha a on neće da se zavađa sa komšilukom. I onda naletim na eventualno spasonosno rješenje.
Posjetom jednoj proizvodnoj ali nezavršenoj hali primjetio sam da radnici nose praćke....kad sam ih upitao za šta ih koriste, kažu da imaju problem sa golubovima koji seru po njima dok ovi rade.
Uglavnom u toj hali postoji petorica praćkaša koji s vremena na vrijeme gađaju golubove kojih sada ima manje u toj hali a samim tim i manje i seru po radnicima.
Jedna praćka košta oko 7 km u Fisu, a "municije" imaš na svakom iole boljem neasfaltiranoim parkingu.
Radni kolega se prihvatio praćke, biserke je uspio otjerati na drugi kraj dvorišta odakle se manje čuju bez da je ijednu ubio i od tada ima koliko toliko mirniji san kao i njegova porodica.