neizreverbiliziran je napisao:
Evo npr. ovako...
Imas obveznicu nominalne vrijednosti 100 KM koju neko emituje po kamati 5 %, kuponi (5 KM) se isplacuju godisnje, a sav iznos duga se placa po dospijecu obveznice na naplatu. Obveznica dospjeva na naplatu godinu dana od momenta emisije. Znaci ako ti kupis obveznicu, za godinu dana dobijas 105 KM. Ali da li ces je kupiti za 100 KM? Mozda je kupis za npr. 103 KM. Efektivna stopa u tom slucaju ti ne bi bila 5%, nego cca 1.95%. Mozda je kupis za 95 KM gdje bi efektivna stopa bila cca 10.5%.
Stalno se malo vrtimo u krug.
Ovo sto si ti napisao je jasno naravno. No mene interesuje kad ja odem na stranicu bl berze, kako ja mogu dobiti upravo ovako transparentno povratnu informaciju kao sto si ti napisao.
U redu, ne moze se svake sekunde znati koliko bi neko prodavao obveznice, ali kamata na nominalnu vrijednost bi trebalo da bude uvijek ista?
Ja iz gore navedenih linkova u stvari nemam predstavu postoji li grejs period npr.. A druga stvar, zasto bi mene kao nekog kao kupuje obveznice interesovao odnos kupona, kamate i glavnice. Ako postoji nominalna vrijednost, godisnja kamata koju dobijam na nominalnu vrijednost, zasto bi mene interesovalo bilo sta drugo (osim jos naravno dogovora sa prodavcem obveznice za cijenu iste).
Nebitno da li on meni obveznicu proda godinu dana ili par dana prije dospijeca kupona, to ne utice na visinu kupona i kamate za koju vidim da je fiksna kad su obveznice u pitanju. Kad kazem da je kamata fiksna, to je u realnosti tako, nebitno da li je obveznica kupljena za 103 ili 93, kamata je uvijek ista u odnosu na nominalnu vrijednost...
Zasto jednostavno ne pise tako: aktivne obveznice, nominalna vrijednost, vrijednost posljednje prodaje, kupon.(slicnije kao kod akcija)
Umjesto toga stoji, kupon po obveznici, kamata, preostali dio nominalne vrijednosti?