Citiraj:
Smatram da je našem obrazovnom sistemu potrebna reforma i tu u skorije vrijeme jer ovako dalje po mom mišljenju ne može.
Potpisujem. Glasao za reformu.
Citiraj:
Sistem obrazovanja u našim srednjim školama i univerzitetima je zastario, nije se mijenjao poslednjih 30 godina
Nije tačno da je zastario, to je odličan sistem. Istina je jedino da je potpuno upropašten Bolonjskom deklaracijom, koja je pravljena za bandere a ne za one koji hoće ozbiljno da studiraju.
Citiraj:
Još uvijek smo na sistemu tabla-kreda-sveska,
To opet nije tačno, mnogi profesori koriste projektore, računare i slična čudesa. Za neke predmete, međutim, tabla-kreda-sveska sistem je MAJKA (uključujući moj predmet).
Citiraj:
količine gradova su ogromne, vremena nema dovoljno da se tolike količine gradiva obrade
Bogme u vrijeme kad sam ja išao u gimnaziju (ratno vrijeme, samim tim i onaj grozni ZASTARJELI sistem), sve smo uredno stizali. Iz matematike preradili izvode, integrale, limese, funkcije, svakakva čudesa za koja danas prosječan brucoš nije ni čuo.
Citiraj:
nije neki veliki problem nego sve opet pada na ledja učenika i studenata, koji ako žele bolje ocijene i prosjek moraju bukvalno da se zapale stolicu pod sobom da bi nesto uradili.
Problem sa većinom današnjih studenata i učenika (čast izuzecima) je, kao što je kolega Enterprajz gore lijepo objasnio, u tome što kvalitet obrazovnog sistema procjenjuju na osnovu toga koliko se lako ocjene upisuju u indeks. Kad bi neko izmislio sistem (npr. Srebreničku deklaraciju ili tako nešto) po kom bi se desetke automatski upisivale u indeks iz svih predmeta, a diploma dodjeljivala tri dana nakon upisivanja fakulteta, to bi se smatralo najboljim sistemom svih vremena.
Citiraj:
Najgore od toga svega je što dosta ljudi smatra da je to normalno
Da. Užasno je što postoje ljudi koji misle da treba da učiš da bi nešto naučio.
Citiraj:
Nešto se pokušalo približiti zapadnoevropskim Univerzitetima uvodjenjem Bolonje, medjutim ni to nismo mogli uraditi kako treba
Što nešto potiče iz Zapadne Evrope, ne mora da znači da je to nešto po defaultu neka supergenijalnost. Bolonjski sistem nije namijenjen boljem obrazovanju, on je namijenjen BRŽOJ PROIZVODNJI KADROVA. Zbog toga se zvanje dobija nakon tri godine umjesto nakon četiri (ili pet ili koliko već), zbog toga se teoretski predmeti nogiraju sa ranijih godina a na njihovo mjesto ubacuju stručni itd.
Citiraj:
Prema Bolonji po kojoj radi većina univerziteta u Evropi (ako ne i svi) ispiti se polažu svi pismeno (većinom na zaokruživanje odgovora ili tačnih tvrdnji), znači nema kontakta sa profesorom,
Ovo prvi put čujem, a skoro sam siguran da nije tačno. Btw, ne rade svi univerziteti u Evropi po Bolonji, nisam čak siguran ni da je velika većina u pitanju.
Citiraj:
da on nebi mogao zloupotrebiti svoj položaj
To je to. Profesori su po definiciji monstrumi koji jedva čekaju da zloupotrijebe svoj položaj.
Citiraj:
ispiti su podjeljeni na cjeline i ne moras na kraju odgovarati usmeno citavu knjigu
Živa istina. Doduše, nekad ljudima nije bio problem da odgovaraju usmeno čitavu knjigu.
Citiraj:
da sad ne idem u detalje, što u mnogome olakšava položaj studenata, naravno kako je kod nas dosta toga iskrivljeno u ovoj državi, tako i obrazovanje mora biti iskrivljeno
Da, kao što već rekoh. Očigledno je jedino bitno da se olakša položaj studenta, po mogućnosti do te mjere da ne mora NIŠTA da nauči.
Citiraj:
Na univerzitetima se radi sa studentima u grupama od maksimalno 20 studenata, tako da se svaki student može uključiti u rasprvu, eventualno uputiti pitanje ako mu nešto nije jasno itd
Budalaština. To sa brojem studenata je toliko izlizan argument koji u stvari nimalo ne pije vodu. Svaki student može da se uključi u raspravu i pita što mu nije jasno, bez obzira je li na času 20 ili 500 ljudi. Ako su mirni i ako prate nastavu, nije nikakav problem što ih je petsto, a ako se nađe pet koji prave nered, tih pet će da pravi nered i u grupi od 20. A osim toga, pored nastave postoje i konsultacije.
Citiraj:
(kasnije dosta studenata otpada, što je veliki pokazatelj da sa sistemom nešto nije u redu jer ako u jednom razred bude recimo uzeću za primjer srednju školu od 20 učenika 15 jedinica to znači da sa profesorom nešto nije u redu, a ne sa učenicima, tako i na fakultetu ogroman broj studenata otpada nakon prve godine
A šta tek na ovo reći? Tebi je (inače sasvim normalna) činjenica da gomila studenata otpadne nakon prve godine pokazatelj da sa sistemom nešto nije u redu? Ti misliš da su svi koji se upišu na fakultet po definiciji genijalci koji to mogu da završe bez problema? Nemam komentara, stvarno. Što se tiče ovog sa 20 učenika i 15 jedinica - to je pokazatelj da učenici NE UČE. Plain and simple. Da se opet vratim na svoje školovanje, u Gimnaziji u Banjaluci tad je Žmirićka na njemačkom bila strah i trepet, jedna od onih profesorica koje jednostavno nisi smio u oči da pogledaš. Gomila nas je imala jedinice, međutim nikom nije padalo na pamet da kukumavči i traži neka svoja "prava", već smo lijepo zagrijali stolicu i to na kraju naučili kako treba. A da je ona radila kako treba ja vidim po tome što sad, više od deset godina nakon završetka škole, moj njemački uopšte nije toliko loš iako se nikako nisam njime služio nakon srednje škole.
A šta bi danas bilo? Pa naravno, tu "rospiju" bi dobro izribali što obara mlade talente i budućnost Republike Srpske, natjerali je da nam upiše dvojke, niko ništa ne bi učio i boli nas dupe.
Citiraj:
Kad sam već spomenuo srednjoškolce, nekidan sam čitao mislim u Press-u da bi profesori u srednjim školama trebali ako više od 50% učenika dobije negativnu ocjenu da ponove test, naravno što oni opet ne urade.
Netačno. To sa ponavljanjem testa je urbana legenda - postoji plan da se donese takav zakon, ali to je još u fazi nacrta. Osim toga, to je jedna potpuno retardirana imbecilna budalaština. Zamisli sljedeću situaciju: Učenici se međusobno dogovore da SVI dobiju jedinice (ovi bolji se solidarišu sa ovim slabijima, da bi se ponovio kontrolni). Kontrolni se ponovi, ovi slabiji opet ne nauče i opet se svi dogovore da dobiju jedinice. I tako se kontrolni ponavlja do besvijesti, na kraju svi ostanu neocijenjeni, a kriv je nastavnik a ne učenici. Koji bi bio tvoj metod rješavanja ovakvog problema?
Citiraj:
Na zapadu je to jednostavno regulisano, tako što svaki učenik u srednjoj školi, a student na fakultetu na kraju godine ocjenjuje profesora.
Još jedna budalaština. Učenici/studenti NISU KOMPETENTNI da ocjenjuju profesore. Mogu čitav traktat da napišem o tome koliko je to ne samo kretenski, već i opasno.
Citiraj:
Na kraju pojavili su se i ovi privatni fakulteti i srednje škole za koje se niti zna da li su u redu niti da li nisu u redu, što bi prema meni opet država trebala regulistati
Zna se. Nisu u redu. A što se tiče regulisanja - pa upravo ljudi koji vode državu su uglavnom i odgovorni za te privatne fakultete.
Citiraj:
Eto da ne idem sad u sve detalje zanimaju me vaša mišljenja i iskustva što se tiče ove teme.
Izneseno gore
Nemoj da se ljutiš zbog malo oštrijeg tona s moje strane, imaj na umu da sam pobjesnio samo na pojedine tvoje stavove, a ne na tebe kao ličnost
Ako Bog da da se nekad zaposliš u prosvjeti, vjeruj mi da ćeš GOMILU ovih stavova da promijeniš.