Za ovo baš treba imati zvjer od airbrusha

ali se isplati... slike su stvarno velike pa neka ih moderatori potrpaju u spojlere, a i ja ću tako sa svojim slikama, da ne zagušujem topik.
Dakle, kao što rekoh, počeo sam s Academyjevim Floggerom. Maketa je valjda stari Hasegawin kalup, ništa posebno, štaviše prilično loše, ali znao sam šta kupujem jer odavno želim ovaj avion u kolekciji. Na kutiji piše MiG-23S, a u kutiji se dobija nešto što najviše liči na M/MF. Dosta flasha i pin markova na nemogućim mjestima, a plastika je nekako čudna i teško se obrađuje
Što se tiče unutrašnjosti kabine, u kutiji dolazi pilot (kojeg neću stvaljati), fotelja s naslonjačem za glavu, komandna palica odlivena s nogom stajnog trapa (!) i komad plastike u obliku potkovice koji bi trebao biti komandna tabla. Sjedište sam potpuno preradio, podigao i suzio (iako je i dalje prenisko i preširoko) i dodao detalje; komandna tabla i bočni paneli su samogradnja, s dodatkom dekala iz viškova:
Rakete su potpuno netačne, potrebno je dosta posla da se natjeraju da liče na R23 (24?), a R60 ću pokupiti iz druge kutije...
Najčudnija stvar na maketi je nos. Posmatrajući gotove makete po netu, primjetio sam da je nos previše podignut. Na sljedećoj slici se vidi da je lom konusa pogrešan pa radom djeluje "prćasto" (prva slika); na drugoj slici je stanje dovedeno u red turpijanjem donje strane; na trećoj slici sam namjerno okrenuo konus naopako, nakon obrade, da se vidi koliko zapravo treba skinuti plastike u odnosu na originalnu situaciju:
Za ovu maketu je rečeno da je nos prekratak. Poređenjem s tehničkim crtežima vidi se da je nos sasvim odgovarajuće dužine, ali je linija razgraničenja radoma postavljena oko 0.5cm ispred...
Evo kako to izgleda nakon sređivanja:
Toliko za sad... inače, radim ovu zvjerku: