banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 12:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2697 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 135  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Jun 2011, 01:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ako konstrukcija i rasklop makete dopuštaju da stajni trap postaviš na kraju, onda tako uradi, bez obzira na to šta piše u sastavnici. Isto važi i za poklopce stajnog trapa kao i za ostale sitne detalje (antene, pitotna cijev itd.)

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2011, 10:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Nov 2010, 10:14
Hvala Warioru na odgovoru. Da obavestim ekipu da sam našao Pronto u tržnom centru Robot :D . I da pitam jel ima neka fora kad se radi sa Prontom (da li se razblažuje, razređuje itd.) Koliko sam shvatio Pronto se koristi kad lepimo dekale, znači kap Pronta pa stavljamo dekal, a posle celu maketu pređemo prontom? izvinite što vas smaram, ali ovo mi je prva maketa. Ajd biće pivo za ekipu 8)

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2011, 10:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nadam se da si kupio dobar Pronto, jer ih ima mnogo vrsta a samo jedan je odgovarajući... Nemoj ga razblaživati vodom, već ga nanosi nerazblaženog pomoći mekog šireg kista. Dobro pazi da se ne podlijeva i da sloj bude tanak i bez grudvica. Prije dekala najbolje da naneseš bar 3 sloja pronta na čitavu maketu, pa kad se to dobro osuši, onda možeš ići s malo pronta na mjesto gdje ide dekal, pa postavljati dekale. Nakon dekala pređi s još 1-2 sloja pronta, nakon čega se po pravilu radi wash klasičnim tehnikama (tuš, temera i sl...), ako radiš wash uopšte. Nakon toga pređeš ponovo prontom da zaštitiš wash, a nako toga ide završno lakiranje. Nadam se da te nije obeshrabrilo sve ovo :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2011, 14:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2009, 18:16
Zdravo drugovi moji evo ja posle duzeg vremena sta sam na diarami one zapelo inspiracija bla bla al ceka boja vremena.Za sada radim M2 Bradley evo par slika sta sam do sada uradio naravo komentari bez sutnje molim :lol: :lol:
Slika
Slika
Slika
i par slika sa chipingom nadam se da nisam pretijerao posto je to problem nas armorasa koji volimo surov chelik hahah
Slika
Slika
Pozdrav do sledecega napretka

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2011, 19:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Nov 2010, 10:14
Kao i obično, Darijan na nivou. Svaka čast, Bredli izgleda kao pravi. Kako praviš ovo po ivicama panela, da izgleda kao korišteno, tragovi korištenja, oštećenja.. kako se već zove. Još jednom svaka čast stari. Ja se još učim da farbam, skidam boju pa ispočetka :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2011, 00:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2010, 01:09
Ja sam vec prokomentarisao nasamo sa tobom, pa cekam da vidim kako ces dalje odraditi, za sada obecava dobru mrcinu.
Topere, te linije i tackice za koje pitas je guljenje farbe ili chipping koji se najlakse pretera jer ponese coveka, pa ti sve nesto lepo a onda ukapiras da si u**o stvar. Darijan ga "crta" jednom nijansom tamno braon i tankim kistom, mada moze i cackalicom i slicno. Pravo guljenje, znaci doslovce, jedino ja radim, posto sam izgleda jedina budala koja to voli! 8) E sad, koliko je to pohvalno, to je druga prica.
Ne opterecuj se takvim stvarima, to je cista egzibicija posebno kad radis oklope, na avionima ces to jako retko videti da je neko odradio, pogotovo na ovom forumu gde ljudi vole mlazne i ocuvane avione. Nego kreni ti da pravis sopstveni spisak iskustava, to ti je neophodno, a kad zapne pitas.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2011, 16:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Toper je napisao:
Kao i obično, Darijan na nivou. Svaka čast, Bredli izgleda kao pravi. Kako praviš ovo po ivicama panela, da izgleda kao korišteno, tragovi korištenja, oštećenja.. kako se već zove. Još jednom svaka čast stari. Ja se još učim da farbam, skidam boju pa ispočetka :lol:

E hvala stari na komentaru.Sto se tice chipinga to je na oko veoma jednostavna stvar u principu jesete samo je prob.kada se zaigras pa skontas da si pretijerao. To i nije veliki prob.wwII armora posto su oni istroseni al je frka sa ovim novijim modelima kada se zaigras pa gdje si pristao haahha.Kako raditi chiping rekao je Zliks da ja ne ponavljam uglavnom ja radim kistom 3.0 onaj najmanji i polako crtam po modelu. Ja mislim da ovde nisam pretijerao imam jos na par mijesta kao sto su tockovi da zavrsim pa onda dalje nastavljam.Uglavnom tebi sto se tice avijacije nece nesto puno trebati bolje se baci na Zliksovu metogu guljenja farbe cini mi se da vise ima tih fazona na avionima ako se ne varam.Meni ta njegova tehnika je samo jednom uspijela i nikada viseeeeeee :( :( :( :( al iskopace njega bili hihi pozz

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2011, 19:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Maj 2009, 20:34
Ako nije kasno, pokusaj malo da ga posvetlis, neznam kako izgleda uzivo al na fotkama je dosta taman, racunaj na "scale effect"! Pokusaj tu osnovnu boju da posvetlis sa malo bele, pa ga opali, posebno na gornjim i bocnim povrsinama izlozenim suncevoj svetlosti. Ova boja mi vis odgovara za Britanski oklop, npr za Chellengera, oni su onako zuckasti.

Vrh

PostPoslato: 21 Jun 2011, 12:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ziggy76 je napisao:
Ako nije kasno, pokusaj malo da ga posvetlis, neznam kako izgleda uzivo al na fotkama je dosta taman, racunaj na "scale effect"! Pokusaj tu osnovnu boju da posvetlis sa malo bele, pa ga opali, posebno na gornjim i bocnim povrsinama izlozenim suncevoj svetlosti. Ova boja mi vis odgovara za Britanski oklop, npr za Chellengera, oni su onako zuckasti.

EEEE ziv si.Vazi pokusacu da ga malo posvijetim nadam se da nije kasno mada on uzivo je dosta svijetiliji.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2011, 13:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Za sve one koji zele da sencenje panela podignu na mnogo ozbiljniji nivo 8) :

Spoiler:
Slika
Slika

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2011, 13:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Administratori, jedno veliko sorry, kasno sam ukapirao kolike su slike, ači molim za oprost posto ono sto prikazuju zaista vredi.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2011, 15:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Za ovo baš treba imati zvjer od airbrusha :D ali se isplati... slike su stvarno velike pa neka ih moderatori potrpaju u spojlere, a i ja ću tako sa svojim slikama, da ne zagušujem topik.

Dakle, kao što rekoh, počeo sam s Academyjevim Floggerom. Maketa je valjda stari Hasegawin kalup, ništa posebno, štaviše prilično loše, ali znao sam šta kupujem jer odavno želim ovaj avion u kolekciji. Na kutiji piše MiG-23S, a u kutiji se dobija nešto što najviše liči na M/MF. Dosta flasha i pin markova na nemogućim mjestima, a plastika je nekako čudna i teško se obrađuje :angry4:

Što se tiče unutrašnjosti kabine, u kutiji dolazi pilot (kojeg neću stvaljati), fotelja s naslonjačem za glavu, komandna palica odlivena s nogom stajnog trapa (!) i komad plastike u obliku potkovice koji bi trebao biti komandna tabla. Sjedište sam potpuno preradio, podigao i suzio (iako je i dalje prenisko i preširoko) i dodao detalje; komandna tabla i bočni paneli su samogradnja, s dodatkom dekala iz viškova:
Spoiler:
Slika

Slika

Slika

Rakete su potpuno netačne, potrebno je dosta posla da se natjeraju da liče na R23 (24?), a R60 ću pokupiti iz druge kutije...
Spoiler:
Slika

Najčudnija stvar na maketi je nos. Posmatrajući gotove makete po netu, primjetio sam da je nos previše podignut. Na sljedećoj slici se vidi da je lom konusa pogrešan pa radom djeluje "prćasto" (prva slika); na drugoj slici je stanje dovedeno u red turpijanjem donje strane; na trećoj slici sam namjerno okrenuo konus naopako, nakon obrade, da se vidi koliko zapravo treba skinuti plastike u odnosu na originalnu situaciju:
Spoiler:
Slika

Za ovu maketu je rečeno da je nos prekratak. Poređenjem s tehničkim crtežima vidi se da je nos sasvim odgovarajuće dužine, ali je linija razgraničenja radoma postavljena oko 0.5cm ispred...
Spoiler:
Slika

Slika

Evo kako to izgleda nakon sređivanja:
Spoiler:
Slika

Slika

Toliko za sad... inače, radim ovu zvjerku:
Slika

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2011, 10:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Okt 2010, 16:13
darijane ....mister bredli super odradjen do sad.....svidja mi se kako si odradio ciping :salute:

warrior......simpatican apdejt za 23-cu.....iako ti plastika nije po volji...snaci ces se ti ne sekiram se ja :D :D :D ....salu na stranu dosta dobro si poceo...svidja mi se kako si sredio instrument tablu ...i odabrao si veoma interesantnu semu bojenja...bas ce lijepo izgledati ovako obojen.....
reci mi jesi li dekale dobio u kutiji il ces morati zbavljati...tj.za koje zemlje si dobio dekale u kutiji

ps.ajde i moj apdejt za su 50 samo bez slika :-? ....sklopio sam kokpit i zalijepio glavne polutke...ofarbao usisnike motora i izduvnike (naravno s unutrasnje strane vanjska slijedi kasnije)
posto ce biti zatvorena kabina nisam se puno trudio oko kokpita ofarbao ga i zalijepio dekale sto mi i nije gust al stacu...ubacio pilota i to je to :D :D :D

trenutno je u fazi pripreme za farbanje...jedino sto je problem u svemu sto poslednjih dana nemam dovoljno slobodnog vremena za maketarenje pa se krecem puzevom brzinom :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2011, 13:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
reci mi jesi li dekale dobio u kutiji il ces morati zbavljati...tj.za koje zemlje si dobio dekale u kutiji

U kutiji se dobiju samo dekali za SSSR i to veoma loši, tako da ću iskoristiti odlične DDR dekale od Revellovog MiG-21 :)

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2011, 21:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Potpuno zaboravih da se prije 2 dana navršilo 5 godina postojanja ove teme. Dobro se napredovalo za tih 5 godina :D

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2011, 21:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

bezveze mi da apdejt za su 50 bude suv i bez slika....nazalost slikano je mobilcem tako da su slike lose skroz..ali cisto da imate osjecaj gdje sam trenutno.....
naime poceo sam sa prvim slojem farbanja i provalio da ce biti izuzetno tesko izvuci prave linije kistom...muka ziva ali izboricu se nekako hihihi :mad: :D :D :D

SlikaSlika

toliko za sad ako vam budu ovi mutljivci prihvatljivi ja cu nastaviti sa prikazivanjem radova a ako ne onda kad bude final fotoshoot sa digitalcem :wink:

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2011, 23:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dobro je da si postavio slike, jer moram reći da si omašio tu plavu boju, koja zapravo uopšte ne treba da bude plava već tamnosiva. Imaš gomilu fotografija po netu pa odredi koja bi boja bila približna:
http://www.hitechweb.genezis.eu/fightersSF04.files/sukhoi_pak_fa_T-50-1_camo3.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/Sukhoi_T-50.jpg/800px-Sukhoi_T-50.jpg
http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/1/4/6/1775641.jpg
Možda bi, ovako odokativno, najpribližnija od Revell boja bila 77 Dust Grey... ne znam... svakako imaš još uvijek fore da to popraviš... inače si jako lijepo izvukao ravne linije... ja se lično ne bih usudio upuštati u izradu ovakvih kamuflaža kistom :)

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2011, 09:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

jel mislis na tamnoplavu il svjetloplavu 8) a u pitanju su sv.plava mat 49 i tamnoplava mat 56......
e sad moje misljenje je da svakako tamnoplava nije dobra......i nju svakako planiram izvuci u drugoj nijansi(probacu da mozda mjesanjem sa njom sive ili svjetloplave izvucem pravu nijansu).....ako mislis na svjetloplavu meni djeluje skroz slicna orginalnoj...opet sta znam :D :D :D ovo je tek prvi tanki sloj tako da se jos uvijek mogu popraviti :D :D :D

neznam ima li ova 77 u merkisu i dal ima vise tamo ista boja...nisam bas odavno svracao

a pogledaj molim te nijanse boja na ovoj slici istog aviona i uporedi sa ovima sto si ti postavio....koliko je svijetliji...tako da i slike malo bune :roll: ...prosto nevjerovatno kolika su odstupanja u nijansi tamnoplave od fotografa do fotografa :angry3: :D :D :D
Slika

ps.dok sam radio one standardne krivolinijske kamuflaze kistom mislio sam nema nista teze :D kad ono ima pravolinijske :D muka ziva zazdrzati ruku i pravac al ne dam se ja tako lako :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2011, 17:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ima u Merkatoru još boja, ali zaboravi na ovu 77 što je pomenuh, jer sad vidim da boje stvarno navlače na plavkastu, ali to i dalje nije plava već sivoplava tj siva s plavkastom nijansom. Revell ima nekoliko takvih plavkasto sivih boja (76, 57, 79) ali su to redom mat boje i nisu baš zgodne za četkarenje... ali ako bi se malo miksale sa gloss bijelom, crnom ili neutralno sivom (npr. 374) nešto bi se dalo izvući. Ja bih možda pokušao sa 79: za svijetlo-plavo-sivu bih dobro posvijetlio 79-ku s gloss bijelom, a za tamno-plavo-sivu bi išla direktno kakva jeste, ili bih je malo potamnio s gloss crnom.

Mada, što kažeš, svijetloplava bi i mogla da prođe, bar koliko mogu da vidim s ovih slika... za tamnoplavu najbolje uganjaj 79, mislim da je ima još u Merkatoru: REVELL 79 Blaugrau

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2011, 17:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

moracu skoknuti do merkatora...ako uspijem ugrebati sta sa dna :D :D :D ....u svakom slucaju hvala ti na trudu i savjetima...jer uvijek dvije glave vise znaju od jedne :wink:
za ovu tamnoplavu ili ti sivoplavu svakako moram mjenjati ......to pod sigurno!....... jedino neznam da li da diram ovu svjetloplavu...uglavnom vidjecu kad i ako nadjem ovu 79 na sta ce liciti pa cu onda odluciti i da li cu i nju mjenjat ili ce ostat 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2697 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 135  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]