Nema potrebe da mi se zahvaljujes, i sama sam bila u istoj situaciji. Drago mi je da mogu nekome pomoci da se ne muci i obeshrabruje na samo pocetku kao ja. Kao sto sam rekla pripremi dosta strpljenja i vrecu zivaca i sve ce biti u redu.
Vrlo mala je vjerovatnoca da budes u tih 10% koji nisu polozili ispit iz prvog puta. Mene je vodila misao da ako ispit mogu poloziti polupismeni seljaci iz Maroka, onda mogu i ja. Za mene nije postojala opcija da cu pasti, dapace bila sam uvjerena da cu poloziti. U "Naar Nederland" paketu ces dobit uputstvo za upotrebu sa 3 TIN koda i brojem telefona koji mozes nazvati i obaviti probni ispit iz holandskog. Prvi put mi je rezultat bio da imam 87% sansu da polozim, a drugi put je bilo 95%. Ja sam radila otprilike 2 mjeseca (1.5 sati dnevno, 5 dana sedmicno, vikend je bio rezervisan za pauzu) na pripremi jezika, a za drustvo sam u potpunosti bila spremna nakon 3. preslusavanja cd-a i odgovaranja na pitanja. Naar Nederland CD je meni koristio za vjezbanje ponavljanja recenica i vjezbu izgovora. Sto se tice jezika, site-ovi koje sam navela su jako dobri, najvise sam radila po
http://www.speakdutch.nl , mada ni
http://www.taalklas.nl nije los. Korisne su mi bile knjige za djecu uzrasta od 6 - 10 godina. Zvuci smijesno, ali oni u tom uzrastu uce i prosiruju svoj maternji jezik, a nama su bajke i basne za taj uzrast poznate i lake za razumijevanje, vokabular i gramatika su jednostavniji za pocetnike.
Ukoliko govoris njemacki, ucenje holandskog ti uopste nece biti tesko. Mada ni poznavanje engleskog ti nece otezati ucenje, ali gramatika holandskog i engleskog nisu slicne. Srecom, u holandskog jeziku nema padeza.
Vrlo bitno za napomenuti je da tokom procesuiranja MVV aplikacije ne mozes ici niti boraviti u Nizozemskoj. A u slucaju da se pretpostavi (tj vide da imas sengensku vizu izdatu od neke od drzava potpisnica Sengenskog sporazuma) da si tokom MVV procesa ipak bila u NL, ambasada moze odbiti izdavanje C+D Viza cak iako imas pozitivan odgovor od Imigracije. Meni je to bio hladan tus jer mi je 6-to mjesecna multiple entry viza istekla i htjela sam aplicirati ponovo za produzenje vize, nakon polaganja ispita, da bih mogla biti u NL dok cekam na odgovor od imigracije. Srecom, odgovor je stigao brzo tako da produzenje vize mi vise nije bilo toliko bitno.
Sto se tice zakazivanja ispita, ja sam nazvala Ambasadu 8. januara ove godine da zakazem ispit ocekujuci da ce to biti najkasnije polovinom januara. Datum koji sam dobila je bio 12. februar. Tvoj referent te treba prijaviti za polaganje ispita (moze putem web-a na
http://www.ind.nl), nakon cega ce dobiti e-mail sa brojem bankovnog racuna Imigracije na koji ce uplatiti 350 eura. Vrijeme cekanje od uplate novca na racun imigracije pa dok novac ne "legne" na racun ambasade je oko 10 dana. Ambasada te naravno nece obavijestiti, nego moras sama nazvati. Tek kada Ambasada primi novac, mozes zakazati ispit. Ispit mozes da polazes koliko god puta hoces, a vremenski period izmedju ispita nije ogranicen.
Uf napisah se ja......
U slucaju da imas pitanja ili ti je potrebno bilo sta u vezi MVV procedurom, slobodno mi se obrati.